rubiciČlen Přidáno
před 11 letAhoj,
jsem nováčkem v zavařování jídel a proto se chci zeptat na vaše zkušenosti. Zkusila jsem pečené vepřové, a po jedné sklenici masa na houbách a guláše. Sterilovala jsem 1,5 hodiny v troubě při cca 120°C (voda, která byla v pekáči se ale nevařila). Zatím vše skladuji v lednici, vydrží ale taková "konzerva" i 14 dní v garáži auta při 30°C? Omáčky jsem nezahušťovala, dočetla jsem se, že se to pak kazí.
Pak bych se chtěla zeptat na radu ohledně vepřové konzervy. Mým cílem byla vepřovka z mého dětství - tedy maso ve vlastní šťávě se sádlem. Idea byla, že už nebudu muset použít žádný další tuk a sádlo v případě nutnosti odeberu. Namixovala jsem krkovici a bůček 1:1, ale výsledek je téměř bez sádla!! Už jsme jednu zkusili, je moc chutná, na rizoto super. Nejsme žádný sádložrouti, ale fakt mě to překvapilo.
Díky za vaše tipy.
Rubíci (K+M+V+M) + Rolík (LMC)
DoskocilČlen Přidáno
před 11 letAhoj, již asi od roku 1982, kdy jsme ještě neměli karavan - karavan až od r. 1984 - jsme zavařovali veškerá jídla na rekreační pobyt.
V současné době uvařím vždy 20 porcí jednoho druhu jídla. Je to např. hovězí guláš, krájený ptáček (je tam vše, co ptáček obsahuje, jen to je nakrájeno na kousky, a také to chutná jako ptáček), kuře na paprice, kuře na houbách, zelí a vepřové maso - odděleně samozřejmě, svíčková, uzené s česnekovou omáčkou atd. Používám sklenice od Moravjanky, Kunovjanky, červené řepy, červeného zelí atd., 330 ml se šroubovacími víčky, v každé sklenici je jedna porce. Tyto sklenice proto, že do čtyřlitrového kastrolu se mi jich vejde sedm, kastroly mám dva, zavařování je pohodlnější, alespoň pro mne, i když zavařovací hrnec v domácnosti je, v tom zavařuje moje dcera (s rodinou) do větších - běžných sklenic. Zavařuji ve vroucí vodě, sklenice zaplaveny do 3/4 výšky, a to 2,5 hodiny od počátku varu, tj. až si myslím, že už je skoro prohřátý i obsah zavařovaných sklenic. Nikdy se nám nic nezkazilo, je to plnohodnotná konzerva, která již může být skladovaná bez chlazení. Ta jídla, která se nespotřebují ten rok "výroby" klidně konzumujeme příští sezonu. Na tuto sezonu jsem uvařil asi 140 porcí různých jídel.
Pokažené jídlo bylo jen jednou hned ze začátku, a to proto, že jsme jídla zavařovali asi tak, jako okurky, což je naprosto zcestné. Skutečně je potřeba zavařovat déle, než 2 hodiny, nic se nerozvaří.
Jídla vařím a zavařuji skutečně já, je to jeden z mých relaxačních koníčků.
Na toto téma jsem již jednou psal asi tak před dvěma roky.
Čáo, Pepa, r. a v.
a loni jsi radil mě:^letos na dovču taky něco nachystám:_
LojzoveČlen Přidáno
před 11 letKdo nás zná ,ví že Vašek je přes zažívání krapet "chabrus" , proto mu vařím denně čerstvě.
Z mého pohledu nejlépe maso/všechny druhy-nudličky , kostky, malé plátky/ na tuku opražit ,lehce podusit -jen krátce ,zásadně bez cibule -kvasí a pak se konzerva může zkazit. Používám skleničky od marmelády z Lidlu /čtverhranná-dobře se skladuje/-je plná masa s trochou šťávy.Toto zarestuji 2x po 1 hodině v troubě v pekáči s vodou. Pokud je víčko " chytlé" nic se nezkazí. A pak vařím jako doma -trochu tuku, cibule ,zelenina a přidám maso. I omáčky - samo,že přidám ev. vodu a kousek masoxu. Brambory ,těstoviny, rýže dle chuti. Podle potřeby použiju 1-2 skleničky na oběd ,ale většinou stačí 1.Kuře vykošťuji. Mám takhle i vepřo,knedlo,zelo-akorát bram.knedlík udělám z pytlíku.
Samozřejmě,že tyto návody platí jen pro dámy, které si chtějí dovču trochu pokazit vařením.
za Lojzové Lenka:z+:z
Mnooo, asi to to schytám ale nedá mi to.
Smím se zeptat, kampak to jezdíte, že tam nelze koupit potraviny v místě? Naše zkušenost je taková, že zatím ve všech zemích které jsme navštívili byly potraviny kvalitnější než v tuzemsku. Cena plus/mínus taky stejná. Nenapadá mne proto jediný důvod, proč zavařovat a pak znovu ohřívat, místo vaření z čerstvých surovin. Snad jen potravinová alergie.... :x
rubiciČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Rudy napsal:
Mnooo, asi to to schytám ale nedá mi to.
Smím se zeptat, kampak to jezdíte, že tam nelze koupit potraviny v místě? Naše zkušenost je taková, že zatím ve všech zemích které jsme navštívili byly potraviny kvalitnější než v tuzemsku. Cena plus/mínus taky stejná. Nenapadá mne proto jediný důvod, proč zavařovat a pak znovu ohřívat, místo vaření z čerstvých surovin. Snad jen potravinová alergie.... :x
Ahoj, nikdy jsme žádné konzervy nepoužívali, nepoužívám ani žádné instantní dobroty... Jezdíme na třínedělní dovolené a jelikož náš synek začal papat jak protržený, napadlo mě, že zkusím obohatit jídelníček. Na cestách normálně nakupujeme, letos jedeme do Skotska, chci vyzkoušet nějakou novinku.
Rubíci (K+M+V+M) + Rolík (LMC)
zuzi777aČlen Přidáno
před 11 letManžovi do kamionu jsem zavařovala v MT. Na netu je spousta návodů. Jen chci potvrdit, že to jde a je to velmi rychlé. Ale většinu jídel spotřeboval skutečně do 3 týdnů od zavaření. Klasické zavařování masa do sklenic považuji za vychytávku a časovou zkratku. Rizoto, špagety, omeleta s masem je milované jídlo obou mých "chlapů". Pokud bych se měla na výletech ještě zabývat představou, že "musím skočit na nákup" čerstvých potravin- nikam nejedu! :o Neříkám, že nezajdeme na jídlo , nekoupíme si zeleninu , ovoce, nějakou místní specialitu.. Ale když někam jedu, mám program. Nechci lítat po krámech. Z domova nachystané suroviny umím použít tak abychom si pošmákli, zlevnili cestu a tak nějak využili toho "doma" co nám bydlík dává. Beru s sebou třeba i zavakuované doma naložené masko na čínu zamražené, druhý den je z chladící tašky akorát k obědu rozmrzlé. Nezabírá místo v lednici. Do kempu beru i pomalý hrnec s časovačem. Pokud jdeme na celý den z kempu- naházím si ráno maso, večer přijdeme k hotovému. Někoho nebaví vařit. Mě nebaví jen nějak narychlo shánět suroviny-kor když jsem na cestě za poznáním nebo relaxem. Vlastní uvaření je už výzva- co jde z mála surovin a k tomu na cestách vyšpekulovat. :_
Zuzka , Honza , Honzík : 53+57+ 12.
====
Až nám bude těžko , zakloníme hlavu a koukneme se na nebe...uvidíme tam sice úplný hoxxo, ale otevřeme si dýchací cesty a budeme mít víc kyslíku ! :-)
VasuČlen Přidáno
před 11 letPepo, napsal jsi to přesně. Já si opravdu, nedovedu představit, jak jezdím na divoko, jsme v národním parku ve Skandinávii a hledám po vesničkách otevřený obchod s potravinami. Mám vymyšlené jídlo na 21 dnů z různých druhů konzerv, ať již koupených , nebo udělaných a výroba oběda trvá do 20 minut. Na dovolené chci něco vidět, a ne vařit. Vaříme chlapi, ženské odpočívají, mají toho za rok doma dost ! Radši o hodinu více v přírodě, než u plotny.
A ten citát : Chceš-li někoho soudit, tak nejprve ujdi alespoň dvě míle v jeho botách, je moc trefný !
Jana a Petr VČlen Přidáno
před 11 letMoudrý citát: Chceš-li někoho soudit, tak nejprve ujdi alespoň dvě míle v jeho botách.
Čáo, Pepa, r. a v.[/quote]
:g:g:g:g
My většinou taky vaříme až na místě za použití zde zakoupených surovin. Osvědčila se mi Remoska stylem příprava 15 minut, hodina pečení a při tom si můžu číst.
Protože ale jsem sdílný ke každé zkušenosti, určitě by bylo fajn mít možnost vytáhnout pár sklenic, ohřát, uvařit přílohu....
Takže bych místního chlaďařského, zavařovacího guru a zároveň kolegu z CC Holomóc Pepu Doskočila poprosil o blbuvzdorný popis nějakého jednoduššího receptu, abych si všechno mohl vyzkoušet. Byť jsem se zezačátku usmíval nad článkem o eutektickém ledu, dnes jej ke spokojenosi hojně využívám a věřím, že podobně to může (a nemusí) být i se zavařeným jídlem. Pepo, do toho- 1 recept na zkoušku :) :^
zuzi777aČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Moudrý citát: Chceš-li někoho soudit, tak nejprve ujdi alespoň dvě míle v jeho botách.
Čáo, Pepa, r. a v.
Úžasný citát! Zapisuji si! :^:g
Zuzka , Honza , Honzík : 53+57+ 12.
====
Až nám bude těžko , zakloníme hlavu a koukneme se na nebe...uvidíme tam sice úplný hoxxo, ale otevřeme si dýchací cesty a budeme mít víc kyslíku ! :-)
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Rudy napsal:
Mnooo, asi to to schytám ale nedá mi to.
Smím se zeptat, kampak to jezdíte, že tam nelze koupit potraviny v místě? Naše zkušenost je taková, že zatím ve všech zemích které jsme navštívili byly potraviny kvalitnější než v tuzemsku. Cena plus/mínus taky stejná. Nenapadá mne proto jediný důvod, proč zavařovat a pak znovu ohřívat, místo vaření z čerstvých surovin. Snad jen potravinová alergie.... :x
Neschytáš, proč ? Součátí turistiky je i poznávání tamní kuchyně a surovin.
Kvalitní konzervy jen pro případ nouze jako rezervu, jako hlavní součást jídelníčku za mne určitě nee.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
PeterbČlen Přidáno
před 11 letMy sme voľakedy dávno na radu ostatných tiež zavárali ale už nás to po zlých skúsenostiach prešlo. Ak to bolo málo zavarené - pokazilo sa. A ak dlho tak to bolo nechutné ako vyvarené. Teraz máme už 10 rokov malú truhlicovú 45litrovú kompresorovú mrazničku na 12V a nič neriešime. Naložíme mäso ako aj ostatné mrazené potraviny a stačí nám to na 10 dní. Viem je to drahšie riešenie ale nám sa osvedčilo.
No asi jsem to napsal nepříliš šťastně ale nemyslel jsem to zle, natož urážlivě. A soudit někoho bych si už vůbec nedovolil. Opravdu mne zajímaly ty důvody, proč vařit na dvakrát. Jednou doma a podruhé v karavanu. Dietu, alergie či nemoc samozřejmě beru. Skandinávie zní logicky, nebyl jsem tam však.
Při cestách po okolních státech mi však smysl zavařování zásob uniká. Přece součást cestování je i ochutnání místních jídel a surovin. Kde jinde si dát dobrou pastu než v Itálii, vynikající sýr v Holadsku, vše co je k jídlu ve Francii, perkelt či zvěřinu v Maďarsku, čerstvou rybu v Chorvatsku nebo halušky s brynzou na Slovensku? No a taky se pokusit ta místní jídla s místních surovin uvaŕit.
Přijde mi jaksi zvláštní sedět u moře, poslouchat jeho příboj a ládovat se knedlo-vepřo-zelem.
Tak nic ve zlém :_
Upravil Rudy dne 26.05.2013 20:08,
před 11 letPepa Doskočil to napsal pěkně...a Rudy vlastně taky.Je fajn číst tady různé názory ve slušnosti a pohodě,když se to nezvrhne do přiblblé hádky.
Radovan,Zuzana,Peugeot Partner,Coachman Pastiche
DoskocilČlen Přidáno
před 11 letAhoj, dávám si veliký pozor, aby se moje vědeckofantastické přednášky a projevy nikoho nedotkly, naopak jsem rád, když vyvolají, když ne smích, tak alespoň úsměv. K tomu cestování - s mým zdravotním stavem jsem rád, že mohu jezdit po republice v okruhu 120 km od Tróbek, Slovensko jsme již vzdali úplně, teď jsme byli na srazu CC OL v Lednici, v polovině srpna plánujeme Špindlerův Mlýn (280 km přes KM, světe, zboř se!), jinak Rusava 50 km z Tróbek přes KM jedna cesta. Co dáme za naftu, tak musíme zas někde ušetřit jinde, třeba na jídle, ale to neznamená, že to jídlo nebude vynikající, jen ta přidaná hodnota a také daň z ní zůstane v našich peněženkách. Po třiceti sezónách již nejsme tak žhaví na ujetí tisíců kilometrů. Tak se na mne nezlobte a pochopte nás (oba dva). Proto ty dvě míle v našich botách.
Čáo, Pepa, r. a v.