JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 11 letPro ty co rádi kulinaří a neradi konzervují, pro ty, kteří mají poznávání nových krajů spojené s poznáváním místních kultur - tedy i kuchyně, jsem založil toto vlákno.
A dávám řecký recept na vynikající salát, který si v dobách minulých připravovali tamní farmáři.
-dno misky vyskládáme nakrájeným tvrdším bílým chlebem který pokapame balzamikovým octem
-zasypeme na hrubo nakrájenými paprikami, rajčaty, okurkami, cibulí a olivami
-vše zakápneme olivovým olejem
-sýr feta rozmačkáme a smícháme s trochou vody a až vznikne hustý drezink
- drezinkem celé přelijeme a dáme vychladit.
/nesolíme, nepepříme, žádné koření/
:P
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
Mirek57Člen Přidáno
před 11 letAhoj, to je zajímavé téma. Koupíš kalamáry, dostatek nejlépe místní aromatické petrželky a česnek. Kalamáry očistíš, petrželku s česnekem nasekáš, uděláš dostatek "těsta" na naplnění vnitřku těch olihní. Upečeš v remosce, nebo na přikryté pánvi na dostatku dobrého nejlépe rovněž na středomořském tržišti koupeného a ochutnaného olivového oleje . Přikusuješ čerstvý místní nadýchaný chleba, který namáčíš ve výpeku. Zapíjíš místním vínem. Namísto kalamár můžeš použít jakoukoli rybku nejlépe hejka(merluza), nebo jinou bez tuku- třeba Orata a bohatě směsí pomazat namísto plnění. Žádné koření. Při psaní jsem polykal, ale už 20tého jedeme na jih, Gargano. Mirek
Taky jeden jižanský - Tortily s grilovanou zeleninou a kozím sýrem
Suroviny:
1 dcl kvalitního olivového oleje
1 lžíce vinného octu
2 stroužky česneku
2 cukety
4 rajčata (masitá keříková mají tvar jako švestky)
1 svazek jarních cibulek
100 g kozího sýra
Hrst bazalkových lístků
4 tortily
Postup
Olej, ocet a nasekaný česnek promícháme. Cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rovněž, cibulku zkrátíme.
Vše vložíme do ploché misky, zalijeme připravenou marinádou, lehce opepŕíme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odstát. Zatím rozpálíme gril a kousky zeleniny postupně ugrilujeme. Grilované kousky vrátíme do mísy a na horkou zeleninu nadrobíme kozí sýr. Prohřejeme na grilu tortily, zeleninu se sýrem do nich zabalíme, posypeme natrhanými lístky bazalky a nakonec zakápneme olivovým olejem.
Jendnoduché, lehké, laciné.....
Upravil Rudy dne 01.06.2013 17:26,
před 11 letZdenek a AlenaČlen Přidáno
před 11 letrychlá večeře v Italii:
zajdeš do místní sámošky pro přiměřené množství klobásek a bagety
k tomu místní vínečko či pivo např. :
http://www.birram...
rozpálíš gril a klobásky ogriluješ
bagety přepůlíš a lehce z jedné strany osmahneš také na grilu
do 20 minut máte hotovo. :)
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
Zdenek a Alena Připojili následující obrazek:
Já přidám Remoskový z našich luhů a hájů:
Kuře na bazalce
2 kuřecí čtvrtky osolíme, okořeníme, dáme do Remosky podlijeme trochou vody (Remosku nevymazávat, nepřidávat žádný tuk).
Zatímco se kuře peče, se nakrájí na kolečka 1 pórek (celý i s listy), ndrobno nakrájet 5 zelených oliv, přidáme malou plechovku žampionů i s nálevem a přisypeme vrchovatlou lžičku bazalky. Všechno v míse promícháme a po 20 minutách pečení kuře vytáhneme, nasypeme zeleninovou směs, na ni položíme zpět kuře a pečeme ještě asi 50 minut.
Kuře se zeleninovou směsí jíme s žitným chlebem a máme ho moc rádi. Kromě kuřete tam není žádný přidaný tuk, jen zelenina, voda a koření.
Mirek57Člen Přidáno
před 11 letPři cestách každoročních cestách do HR jsme vždy rádi chodili na místní speciality. Teď nechci psát o jehněčím či vepřovém, otáčejícím se na rožni, ale o levných a obyčejných jídlech.
-hranolky, nikdy z mraženého polotovaru, ale z čerstvých brambor na čistém slunečnicovém oleji. Chuť úplně jiná , než kdekoli jinde, je mi ale blbé objednávat v restauraci jen brambory. Prože mi žena "odmítla" dělat hranolky z místních brambor a oleje uvnitř bydlíku( on se ten olej skutečně odpařuje, prská a mít mastný bydlík asi také není dobře), koupil jsem 2kg PB bombu a plynový vařič a tutu mňamku budu už letos připravovat venku.
-čevapi v restauraci levný a skvělý pokrm, v marketech za pár kuna polotovar, možno udělat na pánvi stejně dobré, jako v restauraci. Nebo koupit v sáčku speciální koření a i doma z masa 50/50 vepř./hovězí uděláš velice podobný pokrm. Jako přílohu je překvapivě nejlepší smíchat hořčici, čerstvou nakrájenou cibuli a tatarku v jeden mišmaš + vařené brambory......
-girice(grundle)- opravdu za pár kuna v každé přímořské hospodě, k tomu ty hranolky..... .
Každý máme samozřejmě rád něco jiného, ale o tuto vůni a chuť HR jadranu se s Vámi podělit musím. Mirek
My jsme loni ve Slovinsku z pljeskavice dělali suprové hamburgery- na Crameru se udělala pljeskavica, na ni se pleskl nakonec sýr, zatím se veliké kaiserky rozpekly v Remosce, na to rajče, okurek, salát...... všichci jsme se oblizovali až za ušima. Kdepak ty piliny z McDonalds.....
Zdenek a AlenaČlen Přidáno
před 11 letvýborné "bulharské čevabčiči" na grilu:
http://www.apetit...pcici.html
nebo taky takto:
Kebapčeta na skare (na roštu) ½ kg mletého masa (vepřového a hovězího(telecího) 3:2, (v případě telecího1:1), troška vody, soli, černého pepře, římského kmínu (saturejky). K dobře umletému masu přidáme sůl, řádně prohněteme a v míse necháme 3–4 hodiny v chladu odležet. Potom přidáme pepř a opatrně římský kmín (saturejku). Koření řádně zapracujeme a směs opět necháme opět 3 –4 hodiny uležet v chladu. Následně vytvoříme válečky cca 3×12 cm, které pokládáme na studený, lojem potřený rošt tak, aby se nedotýkaly. Kebapčeta se pečou na žáru (ne na plameni) tak, aby zezlátla, ale zachovala si hnědé čáry od roštu, zůstala šťavnatá, ale neměla růžový střed. Při pečení je postupně obracíme.
Přílohy: Chléb, směs drobně krájené cibule s petrželkou, rajčata, nebo salát z pečených paprik a plátků lilku,čerstvých rajčat a cibule, soli, pepře, vinného octa a oleje.
Aperitiv: Mastika říznutá troškou vody.
Nápoj k jídlu: Suché červené víno (pro dámy možno ředit trochou polotvrdé vody).
Původ receptu: Bulharsko před 100 lety.
Recepty jsou z internetu, ale více/méně to takto dělám a je to fakt dost dobré :)
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
Zdenek a AlenaČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Mirek57 napsal:
Citovat
Zdenek a Alena napsal:
výborné "bulharské čevabčiči" na grilu: http://www.apetit...pcici.html
nebo taky takto:
Kebapčeta na skare (na roštu) ½ kg mletého masa (vepřového a hovězího(telecího) 3:2, (v případě telecího1:1), troška vody, soli, černého pepře, římského kmínu (saturejky). K dobře umletému masu přidáme sůl, řádně prohněteme a v míse necháme 3–4 hodiny v chladu odležet. Potom přidáme pepř a opatrně římský kmín (saturejku). Koření řádně zapracujeme a směs opět necháme opět 3 –4 hodiny uležet v chladu. Následně vytvoříme válečky cca 3×12 cm, které pokládáme na studený, lojem potřený rošt tak, aby se nedotýkaly. Kebapčeta se pečou na žáru (ne na plameni) tak, aby zezlátla, ale zachovala si hnědé čáry od roštu, zůstala šťavnatá, ale neměla růžový střed. Při pečení je postupně obracíme.
Přílohy: Chléb, směs drobně krájené cibule s petrželkou, rajčata, nebo salát z pečených paprik a plátků lilku,čerstvých rajčat a cibule, soli, pepře, vinného octa a oleje.
Aperitiv: Mastika říznutá troškou vody.
Nápoj k jídlu: Suché červené víno (pro dámy možno ředit trochou polotvrdé vody).
Původ receptu: Bulharsko před 100 lety.
Recepty jsou z internetu, ale více/méně to takto dělám a je to fakt dost dobré :)
Bezva zkusím, ale u buharských čevapů bych očekával jako koření i trochu čubrici. Mirek
jo jo - čubřici dávám ale údajně tam správně patří ten římský kmín ten jsem, ale zatím nevyzkoušel.
cituji:
Čubrica je směs koření, oblíbená především v balkánské kuchyni. Jde o směs ze suché saturejky, pálivých papriček, soli, mouky z opražené kukuřice a semen pískavice. V kuchyni se využívá hlavně do receptů z luštěnin, zapékané zeleniny, mletých mas či hustých polévek. Tvoří jednu z hlavních ingrediencí pokrmů připravovaných na grilu.[1]
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
BlueČlen Přidáno
před 11 letAhoj,
takhle tomu také rozumíme. Na dovolené v Chorvatsku máme také osvědčené menu:
Nejprve tedy uvedeme, že máme venkovní kuchyň - v předstanu. Jako správní "mastňáci".
Ráno, protože už jsme ti dříve narození a nespíme až do oběda, vzbudíme naše mladší sousedy vůní pečené schwarzwald-šunky a volskými oky. K tomu nářez čerstvých soudkových rajčátek, papriček - šťavnatých a voňavých ze sluníčka a teplíčka. K tomu jejich bílý chléb. Pravda, drolí se a nejde krájet, ale nám chutná. Tuto snídani zakončíme zpravidla pohodovou kávičkou a "tichou meditací" s pohledem na moře a prázdnou pláž. Bohužel, tuto meditaci přeruší, jak již jsme dříve naznačili, mladší sousedé, které vůně slaniny a vajec vyžene z pelechu. Jejich rachtání nás vytrhne z meditace a vyžene na výlet - a to buďto gumíkem nebo autíkem - podle toho, co nám přijde na mysl.
Oběd tedy nevaříme - většinou nás buďto moře nebo silnice přivede k útulné "konobě", která voní na dálku a vyprovokuje naše chuťové buňky, takže jdeme ochutnat místní speciality.
Cestou domů pak, abychom doplnili zásoby chleba, zaskočíme do supermarketu, kde nám místní "řezník=specialista" namíchá buď čevapi nebo pljeskavicu a protože jsme fakt dost utahaní z horka i z toho výletu a leniví až hanba, tak si to koupíme a ugrilujeme. K tomu skleničku a západ slunce - lepší telenovelu si prostě nelze představit. A popravdě - i když je možná tento děj jednotvárný - nás ještě ani po 20 letech neomrzel.
Jen je k tomu zapotřebí první brázda přímo u moře. A pro nás ještě co nejmenší kemp, kde není tolik lidí.
Možná jsme nepřispěli žádným kulinářským moudrem, ale pro nás je to ten nejlepší recept na všechny bolesti, neduhy a problémy.
A na vaření máme pánev Tefal - zde během 10 minut zapečeme brambory nebo těstoviny s něčím, co trh dá. S čerstvým salátem nebo jen tak zeleninovým rozkrojem je to chutné a na přípravu nenáročné. Večer se pánev změní na gril.
Tohle je pro nás recept na dovolenou - všechny ostatní výjezdy jsou výlety. Dovolená = odpočinek a relax, nic nemusím, nic neplánuji, nic neorganizuji - děláme jen to, co opravdu chceme. Výlet = ten už je jiný, plánovaný.
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 11 letA je tady další recept pro příznivce čerstvých pokrmů.
Jehněčí kýtu nebo kotletky zakapeme olivovým olejem a citronem, lehce osolíme a opepříme. Hojně proložíme rozmarínovými větvičkami, které jsme před tím poklepali aby se aroma lépe uvolnilo./ na jihu roste rozmarín všude/. Na alespoň hoďku dáme odležet do lednice.
Mezitím si připravíme studenou česnekovou omáčku. Utřeme česnek který smícháme s bílým jogurtem, kapkou olivového leje, špetkou soli a pepře.
Jako příloha se hodí bílý chléb, na grilu opečené brambory či zelenina.
Z masíček odstraníme rozmarýn a grilujeme tak jak to máme rádi propečené.
Během přípravy zaléváme dobrým vínem či studeným pivem. /do sebe/
Jinak skopové maso je na jihu levnější jak u nás a třeba takové jehněčí z Pagu v HR patří mezi gurmány k těm nejlepším na světě.:P
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
RomishČlen Přidáno
před 11 letMám tady jeden jednoduchý, na mušle slávky. Mají je kdekoli ve středomoří. V Chorvatsku mušulje. Dají se koupit ráno na tržištích nebo na Pelješacu u vnitřního moře od soukromníků na každém druhém molu. Mušle očistíme od řas a jiných korýšů. To je asi ta nejhorší práce... Na dno velkého hrnce necháme rozpálit dobrý, místní olivový olej, na kterém zpěníme na kroužky nakrájenou místní bílou cibuli a asi 5 stroužků, samozřejmě místního česneku. Pak už stačí na to celé nasypat očištěné mušle, ztlumit plamen, a asi dvacet minut vařit. NEPŘILÉVAT VODU!! Mušle se horkem otevřou a vypustí slanou vodu, ve které se krásně udělají. Servírujeme naběračkou, jako polévku i s trochou vypuštěné vody, ze které se nám vařením stal výborný sosík. Ideální příloha je čerstvý místn bílý chleba a červené víno...!i
Mirek57Člen Přidáno
před 11 letV srpnu jedeme vždy týden Pelješac, pak Podgora. V Pelješacu na Prapratnu , poránu se rád projdu do Stonu a zpět, tak nakoupím a budeme připravovat jak mušle( dosud jsme chodili na bezvadné do kempové restaurace), ale určitě vyzkouším to jehněčí, sliny se sbíhají... .Mirek
Celý neoloupaný banán zabalíme do alobalu a šoupneme na gril nebo do malého ohně.Až na dotek celý banán změkne rozbalíme a horní šlupku sloupneme,vzniklou štěrbinu posypeme cukrem smíchaným se skořicí a zalijeme máslem.Lžičkou škrabeme měkký banán.Po steakách ideální!t
Fiat Drncáto Knaus [bGril Cramer Toscana tříplotýnkáč.[/b] Skůtr Piaggio Sfera 80 Suzuki Burgman 400
viera a vladoČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Romish napsal:
Mám tady jeden jednoduchý, na mušle slávky. Mají je kdekoli ve středomoří. V Chorvatsku mušulje. Dají se koupit ráno na tržištích nebo na Pelješacu u vnitřního moře od soukromníků na každém druhém molu. Mušle očistíme od řas a jiných korýšů. To je asi ta nejhorší práce... Na dno velkého hrnce necháme rozpálit dobrý, místní olivový olej, na kterém zpěníme na kroužky nakrájenou místní bílou cibuli a asi 5 stroužků, samozřejmě místního česneku. Pak už stačí na to celé nasypat očištěné mušle, ztlumit plamen, a asi dvacet minut vařit. NEPŘILÉVAT VODU!! Mušle se horkem otevřou a vypustí slanou vodu, ve které se krásně udělají. Servírujeme naběračkou, jako polévku i s trochou vypuštěné vody, ze které se nám vařením stal výborný sosík. Ideální příloha je čerstvý místn bílý chleba a červené víno...!i
No a ako vyzerajú? Domáci im zbytočne nehovoria " PIČKE". Je to presné. Ahoj.
viera!l a vlado!y
koľko vzletov toľko pristátí!
Ahoj, toto je hrůza číst mám poslintanou klávesnici a plánuji co z těchto receptů budu dělat o víkendu.Čau jdu do lednice.:D
Přidám dva nejjednodušší na pastu. Jejich kouzlo tkví právě v místních surovinách. Jinde než v Itálii budete shánět čerstvé těstoviny, peperoncini, kvalitní olivový olej, pancetu, pravý parmazán složitěji a hlavně za větší peníz.
Spaghetti aglio, olio e peperoncini
suroviny:
balíček čerstvé pasty (v nouzi špagety)
olivový olej
4 stroužky česneku
4 peperoncini
Hrst čerstvé perželky
Těstoviny vaříme osolené vodě, až než jsou „al dente“ (na zkus). Česnek nakrájíme na jemno, peperoncini a petržel posekáme. Do pánve přidáme olivový olej, plátky česneku, a posekané peperoncini. Na mírném plameni ohřejeme, ( nesmí se smažit - česnek se nesmí zbarvit). Pánev sejmeme z plotny, přidáme scezené špagety, promícháme přidáme petržel, znovu promícháme a podáváme.
Pasta Carbonara
suroviny:
balíček čerstvé pasty
kousek pancety (v nouzi kvalitní anglické slaniny)
3 vejce
strouhaný parmazán
olivový olej
Těstoviny dáme vařit v osolené vodě, znovu do bodu "al dente". Mezitím nakrájíme pancetu na plátky nebo kostičky a opečeme ji na pánvi na olivovém oleji do křupava. Do misky rozklepneme dva žloutky a jedno celé vajíčko, přisypeme strouhaný parmazán, lehce opepříme, případně dosolíme a dobře prošleháme (můžeme přidat lžíci, dvě vody ze špaget).
Uvařené těstoviny přendáme na pánev s opečenou pancetou (přilijeme trochu vody ze špaget - je li potřeba) proházíme (zamícháme) a odstavíme z ohně. Přilijeme vyšlehanou směs vajec a sýra a důkladně promícháme. Pozor, vajíčka se nesmí vysokou teplotou srazit, musí spolu se sýrem a škrobem z vody, ve které jsme vařili těstoviny vytvořit hladkou bílou omáčku. Pasta nesmí být suchá! Přendáme na talíře posypeme strouhaným parmazánem (můžeme přidat i trochu aromatičtějšího Pecorina) a zakapeme olivovým olejem.
TomTPČlen Přidáno
před 11 letTom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest