Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Vymena lifepo4 baterie za olovo. Prosim radu

Poslední aktualizace před 6 měsíců
F
FilipSNováček
Přidáno před 1 rok
Dobry den. Prosim kdo by me vymenil Pb baterii za lifepo4 i s menicem v obytnem aute. Proste komlet vymenu. Jen Brno-okoli. Moc dekuji
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 1 rok
Vymontuješ starou a dáš novou .... v tom je problem ?? nechápu ....
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 1 rok

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus - Vymontuješ starou a dáš novou .... v tom je problem ?? nechápu ....

To může, ale i nemusí fungovat. Také bych se do toho sám nepouštěl. Dále měnič mám napojený na okruh zásuvek. Skvěle to funguje.
Upravil Fun dne 14.02.2025 15:02, před 1 rok
J
JménoČlen
Přidáno před 1 rok

Fun napsal:

@Fun -

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus - Vymontuješ starou a dáš novou .... v tom je problem ?? nechápu ....

To může, ale i nemusí fungovat. Také bych se do toho sám nepouštěl. Dále měnič mám napojený na okruh zásuvek. Skvěle to funguje.

Tak ono je to individuální, někdo chce mít (možná zbytečně) možnost precizně ovlivnit dobíjecí proces lifepo, jiný to neřeší, jako přímá náhrada PB kus za kus to funguje taky a při překročení mezních hodnot BMS zničení baterky zabrání. Životnost je zatím možná trochu s otazníkem, ale ruku na srdce, jaká baterka se dožije takovýho věku, že se projeví, jestli má za sebou tisícovku nevhodných cyklů, nebo čtyřikrát tolik ideálních cyklů ... To tak třeba u domácí fotovoltaiky, kde plných cyklů můžou být opravdu stovky ročně, ale u bydlíku, kde se baterka trápí pár dní v roce, je to podle mě skoro jedno.
PS.: Měnič (v mém případě kombinovaný s nabíječkou, samodomo úprava ze staré UPS) mám také jakožto průchozí napojený na původní 230V zásuvky, to beru jako samozřejmost, přece se kvůli přístupu k jediné zásuvce na něm nebudu dobývat pod skříň k baterce :-) Prostě ať přívěs připojím na síť (zcela výjimečně), nebo jede z baterky, zásuvky jsou při zapnutý upravený UPSce napájeny samočinně trvale "zevnitř nebo zvenku".
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
a jestli máš namontovanej solár tak musíš odpojit v regulátoru prvně vodič od soláru a pak vodič od baterie, po namontování nové baterie tak prvně zapojit vodič od baterie (aby si regulátor načetl hodnoty baterie) a pak vodič od soláru
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 9 měsíců
Ahoj všem
Máte někdo zkušenost s baterií WattCycle 12V 100AH LiFePO4, akumulátor pro karavan s Bluetooth , montáž pod sedadlo ?
sipadansipadanČlen
Přidáno před 8 měsíců
Ahoj @Tomik Kralu,
na americkém Amazonu máš 565 hodnocení s ratingem 4,5 / 5 hvězdiček.
Co víc si přát.
Za 189 USD i kdyby fungovala jako olovo, tak je za mě bezchybná :-).
V EU (německý Amazon) je má trošku dražší, ale je to za tak směšné peníze, že nic neriskuješ.
Amazon dobře vrací i peníze v případě komplikací.
Upravil sipadan dne 13.08.2025 13:09, před 8 měsíců
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 8 měsíců
Už jsem je objednal. 😄 Ležel jsem v recenzích dva dni. A jak píšeš, za ty peníze to asi není moc velké riziko.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 8 měsíců
... a viděl jsi ten jejich website ??? 30 dní lhůta na vrácení ... tak ji můžeš proměřit a vyzkoušet a případně vyměnit. nebo vrátit.
Dej vědět, je to zajímavý zdroj
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 8 měsíců
Viděl. Koukal jsem i na X testů na YouTube a nevycházelo to špatně. Tak se uvidí až to přijde a určitě dám vědět.
J
jirkajČlen
Přidáno před 8 měsíců
Ahoj, nakupuji baterky z Německa mám dva roky záruku, 100Ah se dá pořídit už od 150e. Nedávno jsem sehnal i 150Ah s nabíječkou a bluetooth a dopravou 5800kč.
Značky neřeším a nejstarší mám už 3rok.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 8 měsíců
Ahoj všem
Potřeboval bych poradit. Dnes jsem zkusil vyměnit Pb baterie ( 2 x 95 Ah AGM) za Lifepo4 (2x 100 Ah). Vyměnil jsem kus za kus (už se tady řešilo že to údajně jde), na elektrobloku jsem nastavil GEL, solární regulátor jsem nastavil na Lifepo4 a Booster jsem nastavil také na Lifepo4. Po připojení baterií to funguje pár vteřin a pak se to celé "zblázní" a nefunguje.
Obávám se, že to elektroblok nedává. Když jsem vrátil olovo vše chodí jak má.
Elektroblok je Schaudt EBL 119. Booster Schaudt WA 121545. Regulátor Victron energy Smartsolar MMPT 100/30.
Dokáže mi prosím někdo poradit co s tím, nebo kdo by mi pomohl Praha a okolí? Předem děkuji. Tomáš
K
karlicČlen
Přidáno před 8 měsíců
Většina LiFepo4 baterií má odpojovací napětí při nabíjení 14,4V.
Doporučuji nastavit vše co nabíjí na 14,2V (solar regulator, booster, nabíječku) nebo na GEL (GEL pokud nemáš možnost nastavit LiFepo4 a nastavit sólo nejvyšší napětí při nabíjení 14,2V). Victron nastavení napětí umí perfektně.
J
JménoČlen
Přidáno před 8 měsíců
Než se to zblázní (jak píše Karlič, může to odpojovat BMSka), jaké jsou v té chvíli zdroje proudu ? Solár, síť, booster ? Aktuální napětí těsně před "blackoutem" dělá co ?
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 8 měsíců
Auto nabylo nastartované, nebylo připojené na 230 V a solár dával cca 10 W, protože bylo úplně zataženo. BMSka to neodpojila neb šla kompresorová lednice, která je napojená přímo na baterii.
J
JménoČlen
Přidáno před 8 měsíců
A když motor neběží, nebo se odpojí booster, problém není ?
Ono stejně, pokud by auto mělo klasické a ne řízené dobíjení, booster je podle mě u lifepo zbytečnej. Sám sice samodomo "booster" (čína step-up) pro malou lifepo používám, ale jde o přívěs, tedy víceméně nutnost při 6mm2 přívodu kompenzovat úbytky.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 8 měsíců
Já jsem zkontroloval všechna nastavení a když to nemakalo tak už jsem to nechtěl trápit a vrátil jsem vše do původního stavu. Dohodnul jsem se už se zdejší členem panem Prokopem, že se mi na to podívá. Tak se uvidí. Každopádně děkuji všem za rady a dám vědět jak to dopadlo.
J
Jirka z LanstorfaČlen
Přidáno před 6 měsíců
Dovoluji si připomenout slib, že dáte vědět jak to dopadlo.Moc by mě to zajímalo. Děkuji,
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 měsíců
Jirka z Lanstorfa
Dopadlo to tak, že jsem auto dovezl k panu Prokopovi. Tam bylo cca týden. Auto jsem po týdnu přivezl domu a ono to i nadále fungovalo jen pár minut. Tak jsem znovu přenastavil BMS a světe div se začalo to makat. Grin Hned jsem to vyzkoušel v Maďarsku, kde jsem byl bez připojení na 230 V tři dni a úplně bez problému i když nebylo zrovna ideální počasí. Baterie jsem vůbec nešetřil a po třech dnech jsem měl ještě 55% kapacity. No a maká to dodnes. Takže za mě Like
Upravil Tomik Kralu dne 06.11.2025 17:48, před 6 měsíců
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: FilipS, Zangerrinus, Fun, Jméno, sarik, Tomik Kralu, sipadan, jirkaj, karlic, Jirka z Lanstorfa
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 63
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025