Dobrý den.
Mám problém z ledničkou DOMETIC RM 7361. Po nastavení točítkem na chlazení v režimu plyn. Zapalovací modul cvaká (6-7 krát) na chvíli zapalí plyn(tak na 1sek), který hned zhasne a je slyšet takové jemné metalické cvaknuti. Hned se rozsvítí blikající kontrolka nepodařeného startu, když to zopakují 3-4 krát tak lednička naskočí a běží normálně, plamen hoří. Po schlazení na stanovenou hodnotu vypne, ale už není schopná automatického restartu další chlazení a rozsvítí se blikající kontrolka. Hořák a trysku jsem vyčistil, nějak to nepomohlo. Přičemž plynový sporák a Truma topení běží normálně. Na 12V lednička pracuje normálně.Poraďte kde hledat chybu.
BartČlenPřidáno
před 6 letPakliže se dostaneš k hořáku a k přívodu plynu, zkus zkontrolovat všechny elektrické konektory, mohl by tam být špatný kontakt, díky kterému se neotevře přívod plynu do hořáku a proto to jen cvaká, jak se snaží hořák zapálit. Když nehoří plamen, přívod plynu je zavřen přes pojistný ventil... Pak by mohl být problém v tomto ventilu, že se neotevře na základě impulsu a plyn nejde k hořáku.
Já jsem měl podobný problém, který začal neustále se zmenšujícím plamínkem a malým výkonem lednice. Problém byl nakonec v kabelech a kontaktech.
Ještě jednou jsem zkontroloval všechny konektory čisté bez oxidace. Jiskra přeskakuje, ale problém vidím v tom, že kdysi jiskra přeskakovala tak dlouho až zapálila plamen. Teď jiskra skáče 3-4 krát. Během této doby je slyšet šum plynu na trysce, ale to nestačí na zapálení plamene a začne blikat kontrolka a přeruší přívod plynů, tak že start lednice je třeba zopakovat 3-4 krát, kdy už běží naskočí normálně. Lednička však není schopná opětovného restartu po dochlazení, protože asi 3-4 jiskry hozené zapalovací jednotkou nestačí na opětovné zapálení. Není problém v té zapalovací jednotce, proč pouští 3-4 jiskry a potom vypíná. Co vy na to?
Ahoj.
Trochu jsme lednice opravovali máme i testr na elektroniku. Je to někde odkaz.
Fakt moc záleží na tom konektoru co je na té automatice má asi 7 pinů. Nový origo asi 700. dělaný doma 400 i s poštovným. Dává tomu moc zabrat sůl v zimě,co proleze přes mřížky. Chce to ošetřovat čistit a namazat nebo v rámci spolehlivosti lepší vyměnit.
Pokud si myslíš že je Ok tak pořádně vyčisti hořák i ty dírky co jsou okolo vyfoukat a pročistit já to dělám opatrně štětinou z oceláku ale moc se to nedoporučuje. Pozor při odpojení hořáku od trubky je tam takový klobouček neboli tryska ta se opravdu nesmí ničím zvětšovat musí se vyfoukat nebo jsem to nouzově dělal vodou z kohoutku v karavanu. Taky se podívej jestli ta elektroda není začouzená a neháže jiskru jinde než má. Pokud jsi v okolí Zlína máme zapůjčenou automatiku hořáku od pana Matouše z Mat servisu Tečovice.
Denke daran: Amateure bauten die Arche, Profis die Titanic!!
Díky, za radu ale stále mi neleze do hlavy proč zapalovací modul jen pouští 3-4 jiskry na hořák, nezapálí plamen a pak vypíná i plynový ventil, když dříve jiskry skákaly až do zapálení plamene a bylo jich mnohém víc než 3 nebo 4.
Nejrychlejší je udělat pečlivou očistu hořáku ,podívat se jestli to správně jiskří tedy směrem k hořáčku ,pokusit se zapálit hořák sirkou,jestli jde správně plyn.
Potom vyměnit automatiku jestli to nedělá ona. Ta půjčená od Mat servisu při delším používání taky dělá neplechu.
Někdy je ta cesta k odstranění prostě delší,někdy se netrefí napoprvé.
Mnoho zdaru Gut
Denke daran: Amateure bauten die Arche, Profis die Titanic!!
Nesetkal se někdo s problémem, co se mi nově objevil? Lednička maká perfektně, plamen chytne okamžitě, mám dokonce nový hořák i s tryskou jehož výměnu všem doporučuji. (start a hlavně výkon lednice se neuvěřitelně zlepšil)
Nový problém spočívá v tom že, když se lednice po nachlazení sama vypne a po nějaké době se má opět zapálit, plamen se zapálí, ale omažitě zhasne a start se pak opakuje stále dokola. Pokud v tu chvíli nastavím termostat na nižší teplotu, plamen se v pohodě zapálí a hoří dál. Dokud teplota v lednici opět neklesne na nastavenou hodnotu, kdy lednice plamen vypne a pak se vše opakuje dokola.
Upravil cigi dne 28.02.2020 11:10,
před 6 letZkoumání provádím dále Zjištuji že.zapalovací modul je napájen třemi vodič: fialovým (+), černý(-),bíly - nevím .Jakým napětím je napájen zap. modul . Je to 12V nebo jiná hodnota.Napájení je jen po dobu házení jiskry ,nebo je non stop, kdy už nejiskří a už hoří plamen. Poraďte.
Přátele nikdo z Vás neví kolik těch Voltů z řídíci jednotky na zapalovací modul jde u te lednice( RM 7361) , je to těch 12V nebo méně .
upmanČlenPřidáno
před 6 letAhoj, nechci zakládat novou diskuzi a tak prosím o pomoc. Jsme na dlouhé dovolené a z ničeho nic přestala lednice házet jiskru. Klasicky při přepnutí na plyn se vždy ozvalo piezo zapalování, několikrát za cvakalo, pak se ozvalo hučení a lednice normálně fungovala. Teď ale při přepnutí na plyn pouze žlutě bliká a není slyšet cvakání. Kompletně jsem vyčistil saze – žádné nebyly, zkusil se podívat zda někde není ucpán přívod plynu a celkově profoukal pumpičkou. Bez vlivu na piezo zapalování. Moc prosím o pomoc a díky - dost prekerka, mame pred sebou 20 dnu volna...
Upman
Sport freaks family, havlicekpetr.cz, Dethleffs Globebus i 11 2010, ročně +100 dní v průměru na cestách, free camping rulez
jtČlenPřidáno
před 5 letDobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám lednici Dometic RM 7655 L a při běhu na plyn, stále v pravidelných cyklech 1x cvaká zapalovač na plyn a při tom plamen stále hoří. V minulosti jsem již řešil, že lednice vždy vypla a znovu se nastartovala a problém byl v kabelech na konektoru lednice. Po pročištění se toto objevuje již minimálně. Nevíte, co může způsobovat mou popsaný problém. Děkuji Vám.
JT.