HAF22ČlenPřidáno
před 5 letZačíná ve mě hlodat chuť poprvé vyrazit obytkou v zimě třeba někam na hory, ale přemýšlím jak na topení v zimě.
Mám v základu jen 16kg propanu a to je v mrazech (odhaduju) na max. cca tři dny. Vzledem k tomu, že většina obytek má topení na plyn, jak to řešíte vy, když jste na místě třeba týden? Máte nějaký elektrický přímotop u sání do Trumy, nebo náhradní lahve přímo v garáži? Nevymyslel jsem nic co by mi připadalo ideální.
Pössl Summit 600 Plus, Standa, Lenka, Filípek
Upravil HAF22 dne 01.02.2021 22:37,
před 5 letJá používám zásadně nezávislé topení Eberspeacher D2. Naprosto bezproblémové a vydržím v podstatě neomezeně. Naftu mám v nádrži pořád a nastavbovou baterii mám možnost dobít alternatorem. Takže když náhodou po třech dnech klesne napětí, tak to buď dobiju ze sítě 230V, pokud je možnost, no a nebo to prostě na chvilku nastartuju a dobiju. Za mě nejlepší varianta. Je asi jedno zda to je Eberspeacher nebo Vebasto. Hlavně ne ty levné čínské.
PabloGSČlenPřidáno
před 5 letJeště bych k těm dvěma značkám přidal Ateso. Za 10 let žádný problém.
Pánové, asi vám dám za pravdu, že není Čína jako Čína, ale: ty čínské nemají homologaci, takže riziko při například požáru je dosti vysoké. Za další nikdo z vás nemá čínské topení 20 let, takže jen těžko může porovnávat Ebera a Webasto s nějakou Čínou. Je pravdou, že mnou zmiňované značky jsou dost drahé, ale s mou dlouholetou zkušeností budu hájit to, co mám opravdu vyzkoušené. A další zmiňované značky ano, vím o nich, ale nemám s nima zkušenost. Jen jsem viděl z dálky a slyšel. A mimochodem, když se podíváte do kamionů, a je jedno zda do nového nebo starého, tak všichni využívají Ebera nebo Webasto. Nikdo v minulosti ani dnes Čínu nemontuje. Tím jsem asi řekl všechno. A pokud se někomu zdá moc peněz za značkové a kvalitní topení, tak pak nerozumím proč někteří z nás investují statisíce za obytky a nakonec se škrabou zda nekoupit raději čínské topení, protože je za babku. Já tvrdím, že kdo levné kupuje, otrhaný chodí. Tím samozřejmě nechci nikoho z vás urazit, ale dle mého názoru to právě u nezávislého naftového topení platí.
HAF22ČlenPřidáno
před 5 letJít cestou naftoveho topeni je určitě možnost nad kterou jsem se už také zamýšlel. A došel jsem k názoru, že bych šel možna do Planaru, ale zdaleka ne všichni mají nafťáka a jak to dělají ti co maji topení na plyn?
PabloGSČlenPřidáno
před 5 letnějak se mi to propsalo 2x.
Upravil PabloGS dne 02.02.2021 14:42,
před 5 letDobrý den
V Praze je možnost koupit webasto nové zabalené v krabici
Původem z Ruska za cenu 15-16000kč
Mám v mé další dodávce již druhé
Bez problému
F
Kdybys chtěl jít do Webasta, pak Ti můžu dát kontakt, kde to dělali mně už v rámci objednávky vozu (ale ne přímo z výroby, ale jako dodatečnou výbavu). Spotřeba tak litr nafty za noc odhadem, podle teploty venku. Ale já nejsem zimní jezdec, nejnižší teploty jsem měl při použití kolem nuly, max. -1 st. C.
Planar má servis v Praze a budu ho dávat do polointegrála pod řidičovu sedačku.
Místa tam je dost,kousek od nádrže i baterky a hlavně mám za sedačkou vyůstění od rozfuku,tak to na něj napojím
a bude to rovádět teplej vzduch jako truma.
A ještě jedna důležitá věc, pomalu se blíží doba, kdy všechno co je na vozidle nebo do vozidla domontováno a není originál z výroby, bude muset být zapsané do TP. Pokud se tak nestane, tak na STK bude jasný problém a vozidlo nemusí projít. Momentálně mám další dodávku na vestavbu. Vozidlo pochází od vězeňské služby, tedy starší dodávka a Eberspeacher je zapsaný v TP. Takže bych rád zdůraznil, že pokud si namontujete čínský nebo jiný, který nemá homologaci, tak stačí když technik na STK uvidí výfuk od topení pod autem a bude problém. To samé se může stát, když vám zakouří topení na ulici z důvodu špatného startu a uvidí to policajt, který to hraje na frčky, tak opět nemilé problémy. A to se nebavím o možných problémech v zahraničí, kde jsou přísnější. V každém případě nechci nikoho zrazovat od jakýchkoli levných náhrad nezávislých topení a jen poukazuji na důsledky. Všem přeji krásný zbytek dne
caprighiaČlenPřidáno
před 5 letTo na které dává odkaz Zdeněk a Alena mám už tři roky a bez problémů. Jen místo za 3800 na Alze jsem ho nyní znovu koupil pro kamaráda přímo na Ali s dodáním z Francie (nebo Španělska musel bych se podívat) i s dopravou za 3200 - došlo asi za čtyři dny, samozřejmě bez cla a dph, neb ze skladu v EU. Na Ali na to díly mají, za velmi příznivé ceny. Nastavit tam jde kdeco - řízení dle výkonu, teploty, časy zapnutí atd. Aniž bych rozporoval, že Eber a Webasto budou kvalitnější, tak za tyhle peníze jsem to v klidu risknul. Ono to není jaderná elektrárna, že - komora se svíčkou a injektorem nafty, sání, výfuk a ventilátor. Prostě kopie, co mi bez problémů funguje. Vlastně největší oříšek bylo nastavování, ale YT poradil.
...u Yetiho mám Webasto z výroby, zapsané nikde není (zatím fachá 4 roky ok). Na STK to opravdu nikoho nezajímá.
Na sever, východ, západ, jih - ať je slunce, horko ,déšť či sníh....
Upravil caprighia dne 02.02.2021 17:24,
před 5 let