Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Přezouvání pneu u přívěsu

Poslední aktualizace před 5 let
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let
Zdravím všechny.
Ještě jsem nikdy nenechával přezouvat přívěs a jako čerstvě postižený kempař mě to stejně nemine. Ale zajímá mě způsob provedení. Jezdíte s tím do pneuservisu? Mi přijde, že vrata servisů v okolí jsou nízké pro vjezd karavanu. Natož zdviž. Bo to mění panenkou na dvoře? Bo v pneuservisu pro náklaďáky?
Díky za rady.
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
já osobně si trošku povolím matice kol karavanu když ještě stojí kola na zemi, pak to zvednu panenkou, dám tam stojku a sundám kolo. To samé na druhé straně. při této činnosti si vždy dávám nohy karavanu na zem - pro jistotu na zem. Pak do pneuservisu pouze koly.... Kola na karavanu nechávám vyvážit. To je můj postup. Někdo to dělá třeba jinak.Smile
HONZAV1HONZAV1Člen
Přidáno před 5 let
Drobný dotaz. A jak byste měnil kolo při defektu na cestě? Předpokládám, že máte rezervu a zvedák Smile
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
rezervu mám pod karavanem a hever(panenku) + klič na šrouby vepředu v kaslíku, takže obdobně jako u výměny kola. Když by pod nápravu nešla nacpat panenka, tak si vyjedu na klín. Spíš jde o to, aby Tě někdo nepřejel při výměně....
Chce to občas gumy vyměnit i když nejsou sjetý, ale spíš sešlý věkem, aby člověk nebyl překvapený, že mu bouchne na dálnici ve 100km.
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
A treba nosit dalsi hever, nestaci ten z auta? U mna hever na 2.5 tohove auto by snad mal zvladnut zdvidnut 1.5 tonovy karavan. Len este neviem pod ake miesto karavanu sa podklada, rovno pod napravu?
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 5 let
Používám taky hever z auta. Jenom není tolik stabilní, takže nejlépe je mít karavan zapojený za auto, anebo hodně klínovat protilehlé kolo i kolečko na oji, má to celé snahu se zvrtnout.
Pod nápravu lze, ale není tam moc dobrý přístup pro vložení ani místo pro točení kličkou heveru. Lepší je podložit pod hlavní podélný nosník kousek za kolem. Sešrouboval jsem si ze tří čtverečků překližky takové účko, zespoda mám kolíček do díry v hlavě heveru, nasadím to na nosník, aby se to nesesmeklo a opíralo se rovnoměrně. Pokud by se to opřelo hodně křivě jen o vnitřní hranu toho C-profilu hlavního nosníku, mám obavu, aby se neprohnula.
Když musím zout obě kola, první stranu podložím pod nápravou a heveruju druhou.

Jinak Al-ko pro tento účel nabízelo takové plechové patky, které se v podobném místě našroubují do pro to určených míst podélného nosníku.
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let
Mně šlo právě o to, jestli s tím jezdíte do pneuservisu bo to nechávate na špalkách doma. Klidnější bych byl, kdyby byl bydlík na zdviži. Asi bych měl strach nechat ho na špalkách a odjet. Přeci jen nemám zahradu v rovině. A jet s každým kolem zvlášť (aby byla zvedlá jen jedna strana), tak budu v očích servisáka vypadat jak debil ...
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 5 let
Ve svém okolí neznám žádný pneuservis, který by si poradil se zvednutím karavanu.
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

Kukyn napsal:

@Kukyn - Mně šlo právě o to, jestli s tím jezdíte do pneuservisu bo to nechávate na špalkách doma. Klidnější bych byl, kdyby byl bydlík na zdviži. Asi bych měl strach nechat ho na špalkách a odjet. Přeci jen nemám zahradu v rovině. A jet s každým kolem zvlášť (aby byla zvedlá jen jedna strana), tak budu v očích servisáka vypadat jak debil ...

Pokud tě zajímá, jak bych to řešil :

S přívěsem zajet na vodorovnou rovinu, sundat jedno kolo (na oji kolečko), dojet do servisu, nechat přezout, namontovat a tomtéž se druhým kolem. Pokud to uděláš poblíž servisu, tak tam kolo můžeš dokutálet.

Já mám na obytce dvojmontáž, tedy 6 kol. Do servisu jsem nězdil na několikrát. Část kol nechat vyzout, doma disky natřít, po uschbutí nechat nasadit, atd. Ještě mi dal v pneuservisu slevu.
Mám zkušenost s přívěsem a na něm člun. Na zimu jsem kola sundával. Kvůli krádeži a také, aby mi gumy po 8 měsících stání první km neposkakovaly. Žádné špalky, ale trojnožky. Pokud jsem pod to lezl, tak ještě špalky a trámky jako jistotu.
Upravil kutil1 dne 05.07.2021 11:12, před 5 let
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let
Aha. Díky za rady. Tak aspoň mám inspiraci na budoucí přezutí.
Ještě jedna věc mě zajímá. Jak často měníte gumy? Po 4-5 letech?
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let

HONZAV1 napsal:

@HONZAV1 - Drobný dotaz. A jak byste měnil kolo při defektu na cestě? Předpokládám, že máte rezervu a zvedák Smile

Předpokládáte správně. Jenže mi přijde zásadní rozdíl výměny defektního kola a obou kol naráz Cool
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
Tak o to je to jednodužší. Místo jednoho kola tam dáš rezervu a dojedeš do servisu se 2 koly a máš zvednutou jen jednu stranu na heveru.
Jen doporučím. Pokud to není zvednuté, povolit každou matici (šroub) kola a jemně přitáhnout a pak zvedat.
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let
Já právě doufal v to, že je nějaký jednodušší a rychlejší způsob (než šašit s kolama) a jen ho neznám. WinkGrin
E
EsperoČlen
Přidáno před 5 let
Já nevím, co tady furt řešíte, působíte tak trošku jako množina Patů a Matů.

Přívěs má přece ocelový rám, podložíte hever pod rám, co nejblíže kola a přívěs vyheverujete za pomocí rámu. Před tím, stejně jakou jako u auta povolíte matky. Po vyheverování matky odšroubujete a sundáte kolo, když potřebujete sundat obě kola, pak podložíte pod rám třeba sloupek z cihel nebo dřevěný trám apod., hever uvolníte, rám dosedne na podložku, přendáte ho na druhou stranu přívěsu a tam uděláte to samé. Pak odvezete kola do pneuservisu na přemontování a vyvážení, jestliže přemontování pomocí montajspák nezvládnete, ale kdo by se s tím dřel, že. Až nové namontované pneumatiky přivezete nasadíte kolo a přitáhnete ho matkami, přizvednete přívěs, aby podložka pod rámem šla vyjmout, a kolo spustíte. Totéž uděláte na druhé straně. Až to bude, utáhnete nakonec matky kol silou na obou stranách. A hotovo.
Ovšem ne vždy se k tomu hodí hever z auta, nejlepší je panenka anebo hever s rovnou dosedací plochou. pro takový případ vozíte v přívěsu jeho vlastní hever.
Upravil Espero dne 06.07.2021 11:25, před 5 let
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

Espero napsal:

@Espero - Já nevím, co tady furt řešíte, působíte tak trošku jako množina Patů a Matů.
.

Ahoj Espero, šlo by to bez toho, abys diskutéry nazýval uvedenými jmény?
Přečetl jsem pozorně tvůj příspěvek a není tam nic nového a jiného, než již bylo napsáno. Tedy kromě Pata a Mata, což se vůči tazateli a diskutérům dle mého nároru nehodí. Možná jsem ze staré školy a nerozumím tomu a dle tebe je to fér, pak tedy OK. Nebyl jsem si jist, jestli si tazatel nedělá žerty, ale přesto jsme se snažili poradit.
E
EsperoČlen
Přidáno před 5 let
No já kolego nevím, jestli tam nebylo nic jiného, ale Vy jste doporučoval toto:
"Místo jednoho kola tam dáš rezervu a dojedeš do servisu se 2 koly a máš zvednutou jen jednu stranu na heveru."
A pak jste dopručoval toto:
"S přívěsem zajet na vodorovnou rovinu, sundat jedno kolo (na oji kolečko), dojet do servisu, nechat přezout, namontovat a tomtéž se druhým kolem. Pokud to uděláš poblíž servisu, tak tam kolo můžeš dokutálet."
Práce se šrouby byla popsána správně, to Vám musím přiznat.

O rámu a zvedání na něm celkem nic. Nepochybně bydlíme všichni v sousedství pneuservisu abychom kutáleli. A nepochybně je prima tam jezdit víckrát.

Takže jsem se vyjádřil možná expresivně, nicméně ne příliš urážlivě, ale tentokrát se omlouvat nebudu.
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let
Tak chlapci nechte toho. Prd.l jsem si nedělal. Přezout auto umím. Jen jsem chtěl znát nějaký fígl spešl na přívěsy. Jestli to někoho nasírá, tak o jeho reakci nestojím a nechť nereaguje na otázku.
Nějakým urážením a ponižováním ostatních se diskuze akorát zvrhne opět v nechutný mišmaš.
Takže všem účastněným děkuju za příspěvky.
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let

Espero napsal:

@Espero - No já kolego nevím, jestli tam nebylo nic jiného, ale Vy jste doporučoval toto:
"Místo jednoho kola tam dáš rezervu a dojedeš do servisu se 2 koly a máš zvednutou jen jednu stranu na heveru."
A pak jste dopručoval toto:
"S přívěsem zajet na vodorovnou rovinu, sundat jedno kolo (na oji kolečko), dojet do servisu, nechat přezout, namontovat a tomtéž se druhým kolem. Pokud to uděláš poblíž servisu, tak tam kolo můžeš dokutálet."
Práce se šrouby byla popsána správně, to Vám musím přiznat.

O rámu a zvedání na něm celkem nic. Nepochybně bydlíme všichni v sousedství pneuservisu abychom kutáleli. A nepochybně je prima tam jezdit víckrát.

Takže jsem se vyjádřil možná expresivně, nicméně ne příliš urážlivě, ale tentokrát se omlouvat nebudu.

Mimochodem, kutálet 25km se mi opravdu nechce ... Smile
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Kukyn, mira burstner averso, HONZAV1, kamilio, rodinny_typ, kutil1, Espero
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 58
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025