Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Koule, nosič nebo rampa?

Poslední aktualizace před 2 hodiny
P
pbxpbxČlen
Přidáno před 3 dny
Má někdo zkušenosti s více řešeními převozu jízdních kol nebo skútru?
Mám na mysli tažné s koulí a na tom nosič na kola vs. klasický nosič připevněný na zadní stěně nástavby vs. rampa (třeba i sklopná) připevněná přímo na podvozek (bez koule nebo jiného tažného)?
Převoz v garáži teď neřeším.
Co jsou pro a proti jednotlivých řešení i s ohledem na zatížení zadní nápravy, páku na podvozek, zatížení nástavby apod.?

Myšlenka je vozit 2 kola obyčejná nebo elektrokola, popř. - velice vzdálená možnost - malý skútr (Honda Vision 110, Yamaha Delight).

Děkuji za sdílení zkušeností a další know-how.
K
karlicČlen
Přidáno před 3 dny
Moje zkušenost, doplňte ostatní Smile

Thule Velotrack na vestavbě - nový typ držáku Thule s velkou nosností na elektrokola.
+ nemusím tahat a zapojovat odpojovat držák na kouli
+ lze namontovat nízko, aby se elektrokola nemusela moc zvedat
+ lze dokoupit origo světla s držákem RZ, aby bylo vše v souladu s vyhláškou
+ je montován pod šrouby pantů, takže neničí konstrukci vozidla
+ lze vždy jednoduše otevřít zadní dveře
+ když se nepoužívá, tak se jednoduše sklopí
- velmi vysoká cena

Nosič na kouli
+ unese strašně moc
+ neničí konstrukci vozidla
- musíš vžy přinést a namontovat na vozidlo a potom zase uklidit
- nutnost koule, navýšení hmotnosti obytky

Nosič na obytku (alkovna atd.) na zadní stěnu
+ nemusíš tahat sebou nosič na kouli
- zadní stěny obytných vozů bývají dimenzované jen na nosič pro 2 kola, tedy typicky 35 až 50 kg.
- u vozů připravených pro elektrokola bývá povoleno max. 60 kg.

Já mít standardní obytku alkovna, integrál, polointagerál, tak bych se snažil narvat kola do garáže.
Pokud bych měl skůtr, tak bych si pořídil maličký vozík, na kterém bych kromě skůtru vozil i další krámy, tak abych měl hmotnost obytky do 3,5t.
D
DDTČlen
Přidáno před 3 dny
My meli drzak na zadni stene. Bylo to fajn, ale kdyz jsme zakryli kola plachtou, zakryli jsme i zadni svetla. Bylo to tak divne uz od vyroby. Projeli jsme tak UK, Norsko a dalsi. 3 elektrokola. Vzdy vytahuji baterie, takze vazi jako normalni kola. Do 60kg se vzdy vlezu.

Ted mam jine auto a nechtelo se nam navrtavat zadni stenu. A tak jsme vozili kola v garazi. Bylo to OK, ale byly situace, kdy to neslo a museli jsme se rozhodnou, bud kola nebo paddle board a ori kajak. Navic tam nevesly bez uprav. Sundat slapatka a otocit riditka. Ale zvykl jsem si.

Nakonec jsme koupili poradny drzak na kouli pro kola. Skladaci. 18 kg. Donesu, pripevnim a zamknu. Kola se na nej taky zamykaji. Jako ochrana proti prilezitostnemu zlodeji OK. Profiky neresim, necitim se byt cilovou skupinou. Zakryju plachtou, nic se nedeje. Osvetleni je na nosici. Za 500 Kc jsem pozadal o pridavnou SPZ, takze neresim ani prehazovani SPZ (coz je pry nelegalni). Ted jsme v UK, byli jsme i v Italii. Samozrejme pretizeni, ale to jsme vzdy. To je jine samostatne tema. Paddleboard, kajak s sebou. Tahle varianta mi zatim nejvice vyhovuje...
P
pbxpbxČlen
Přidáno před 2 hodiny
Jen pro upřesnění - máme polointegrál, délka 6 metrů. Thule nosič na 3 kola už máme doma.

Může někdo porovnat tažné s koulí a zadní rampu pro kolo/skútr? Viděl jsem, že se dělají i rampy, které jdou při nepoužívání sklopit nahoru, popř. "vyháknout" ze závěsu na šasi a uskladnit.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: pbxpbx, karlic, DDT
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 18
Členové online 0

Celkem členů: 16,766
Nejnovější člen: musicbass
TOPlist

Copyright © 2026