Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Jak rychle jezdíte s obytkou nad 3,5t?

Poslední aktualizace před 5 měsíců

Anketa: Jak rychle jezdíte s obytným vozem nad 3,5t

Striktně do 80km/h [0/6]0 %
    Bez problémů kolem 100-110km/h [6/6]100 %
S
spejlaNováček
Přidáno před 7 měsíců
Ahoj, prosím o vaši radu, přemýšlím nad výběrem obytné dodávky. A řeším, že v naší konfiguraci se nedostanu pod limit 3500kg, ale na 3880kg. Řidičský průkaz C (C1) a mýto je mi jasné, ale chtěl bych se zeptat majitelů dodávek nad 3,5t, jak opravu jezdí rychle u nás i v zahraničí. Zda mýtné brány umí měřit rychlost, když kontroluji placení mýta. Nechci rozvířit debatu o bezpečnosti a o tom, jak s čím jezdit. Jinak pojedu s vysokou alkovnou a 9m dlouhým integrálem, ale s obytnou dodávkou na podvozku MAN, nebo Crafter (Grand California) je opravdu příjemné a bezpečné jezdit 110-120km/h. Dodávku stejného typu jsme měli půjčenou. Ale limity 80km/h je pro mě hodně svazující. I s karavanem do 3,5t jezdím po celé Evropě po dálnicích 100kh/h a nikdy jsem nedostal pokutu. Ano chci 4kolku a stou se nedostanu pod 3,5t a ani importér VW mi nedokáže ve velkém TP snížit provozní hmotnost pro kategorii obytného vozu pod 3,5t. Jak rychle jezdíte a dostali jste pokutu s dodávkou (obytnou) za rychlou jízdu po dálnici u nás, nebo v Evropě?
Díky

Michal
dedededeČlen
Přidáno před 7 měsíců
První zjisti co je u vozidla napsáno v TP, jestli je to N1 nebo M1, pak můžeš řešit rychlost.. Váha nad 3,5t vždy neznamená max. rychlost 80 km. Honza
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 měsíců

dede napsal:

@dede - První zjisti co je u vozidla napsáno v TP, jestli je to N1 nebo M1, pak můžeš řešit rychlost.. Váha nad 3,5t vždy neznamená max. rychlost 80 km. Honza

@dede
To snad nééééé .... jak jsi na to přišel??? Zákon 361/200 Sb. § 18, odstavec 3

@spejla
Ahoj,
Pokud Ti to pojede (nebudeš mít omezovač), tak pojedeš tak, aby to trochu jelo a zároveň to bylo bezpečné se všemi riziky, které z takové jízdy vyplývají.
I s omezovačem to jede 90 km/h Grin
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 7 měsíců
v praxi to u nás nikdo nedodržuje. V civilizovanějších zemích jsou limity nadálnicích vyšší. (100, 110km/h) Pokud to samozřelmě umožňuje technická způsobilost.
Upravil Fun dne 10.11.2025 08:59, před 6 měsíců
S
spejlaNováček
Přidáno před 7 měsíců
Děkuji za příspěvky. Mám v plánu kupovat obytku na podvozku Crafter 4x4 2023-2025 model, takže auto bezpečný a plný asistentů, ale nechci jezdit 80km/h jen pro to, že mám v papírech 3,8t a N1. Pokud bych plánoval něco staršího, nebo vééélkého rychlostní limity bych nezpochybňoval. Samozřejmě prázdný to váží 3300kg, takže do 3,5t je to hloupost. Díky a ať se daří.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 7 měsíců
Pokud budeš mít v TP 3,8 t nebo N1 tak to nebude jen o rychlosti, ale bude to i o mýtu nebo o dálniční známce.
Upravil Tomik Kralu dne 04.10.2025 12:57, před 7 měsíců
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 měsíců
[quote name=spejla post=306484]@spejla - Mám v plánu kupovat obytku na podvozku Crafter 4x4 2023-2025 /quote]

Pohon od Oberaignera???
S
spejlaNováček
Přidáno před 6 měsíců
Nene, Haldex Smile Pohon od Oberaignera by byl super, ale cenové je jindeSmile
OndrejOndrejČlen
Přidáno před 5 měsíců
Myslím, že je důležité otypovat jako M1 nad 3,5t... Budou jiné rychlostní limity i pravidla pro mýto, zákazy vjezdu atd. Mám nad 3,5t a projel jsem s ním od Řecka po Španělsko, za 7 let 115 tis.km a pokutu jsem ještě neplatil. Jezdím dálnice kolem 110 -120 km/hod. Vědomě překračuji rychlost podle mě v rozumné výši. Větší pozor si dávám ve Švýcarsku a Rakousku. Mýtné brány rychlost neměří. Měří pouze kalibrované radary. Aby takový radar poznal, že jedeš přes, musí si porovnat dle rz s evidenci motorových vozidel. První vlaštovka je radar v tunelu Valík u Plzně, odtud už pár lidí dostalo pokutu. Je možné, že takových míst bude přibývat s rozvojem technologií. Například na nové D4 jedu opatrně...
Ondrej Připojili následující obrazek:
rychlostn_limity.jpg
K
KalimeroČlen
Přidáno před 5 měsíců
Tak možná se pletu, ale pro rychlostní limit mimo obec či na dálnici ( silnici pro motorová vozidla), není alespoň v ČR rozhodujíci kategorie ale jednoznačně hmotnost.
Pokud jsi nad 3,5 t. ( dle TP), tak platí 80 km a je jedno, jestli je auto zapsáno jako M1 nebo N1. Výjimku mají jen autobusy - 110km. To, že se zatím toleruje 90, je vc druhá.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 5 měsíců

Kalimero napsal:

@Kalimero - Výjimku mají jen autobusy - 110km.

Ahoj,
autobus = 130 km/h ... jinak správně Like
K
KalimeroČlen
Přidáno před 5 měsíců
Jj, máš pravdu. “D” nemám, a tak jsem to nikdy ani neměl potřebu řešit. Ze zákona mají 130, ale omezovače jim většinou nedovolí víc jak 100 - 110.
Ale to jsme v diskusi stejně již trochu jinde.
Jen jsem chtěl uvést na správnou míru výše uvedený omyl ohledně kategorií M1 a N1.
OndrejOndrejČlen
Přidáno před 5 měsíců

Kalimero napsal:

@Kalimero - Tak možná se pletu, ale pro rychlostní limit mimo obec či na dálnici ( silnici pro motorová vozidla), není alespoň v ČR rozhodujíci kategorie ale jednoznačně hmotnost.
Pokud jsi nad 3,5 t. ( dle TP), tak platí 80 km a je jedno, jestli je auto zapsáno jako M1 nebo N1. Výjimku mají jen autobusy - 110km. To, že se zatím toleruje 90, je vc druhá.

V CZ ano, 80 stejně pro M1 i N1, ale jinde, například v Německu, Francii, Itálii, nebo Švýcarsku je to rozdíl… Zároveň zákazy vjezdu a další povinnosti…
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete upravit anketu v tomto vlákně.
Vy nemůžete hlasovat v anketě v tomto vlákně
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: spejla, dede, sipadan, Fun, Tomik Kralu, Ondrej, Kalimero
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 31
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025