JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letDobrý den, řeším problém pravděpodobně s EBL a prosím o radu. Při připojení na 220 V dodává do nástavby 16,5 V. To se mi zdá moc. Když jsem auto loni na podzim koupil, tak byla vadná baterie nástavby (podle prodávajícího prý vybitá) a až doma jsem zjistil, že byla úplně suchá. Má domněnka je, že se při takovém napětí přebíjela a odpařil se elektrolit. Dále jsem narazil na problém provozu na 12 V, při zapnutí hlavního vypínače na ovládacím panelu a současně čerpadla, nebo lednice občas spadne celý el. systém a musim chvíli počkat, nebo s tím cvakat tak dlouho až to naskočí a pak je zase třeba den klid. V momentě, kdy nastane onen výpadek jsem na vodičích z ovládacího panelu naměřil napětí cca 7 V. Z toho usuzuji na závadu EBL. Baterie nástavby je nová, trakční, plně nabitá ze soláru. Solár mám 180 W polykrystalický, který zatím spolehlivě stačí. EBL je NORDELETTRONICA NE13 z roku 1993 viz přiložené foto. Kontroloval jsem samozřejmě přívodní vodiče od baterie a ty jsou v pořádku a je na nich správné napětí. Zároveň pokud jakýkoliv spotřebič napojím napřímo z baterie, tak normálně funguje.
Má otázka je:
a) Byl by někdo schopen a ochoten zkoumat, připadně opravit takto staré EBL a má to vůbec cenu?
b) A nebo byl by problém EBL zrušit, vodiče do ovládacího panelu napojit třeba přes pojistkový blok a 220V vyvést jen k lednici a jedné zásuvce napřímo z jističe jak to je nyní protože připojení na 220V téměř nepotřebuji? Případně doplnit vhodnou nabíječkou pro sichr?
Děkuji předem za odpověď
Jarda
JardaJK Připojili následující obrazek: