Ahoj lidé dobří,
minulý týden mne žena upozornila na skvrny a zbobtnání vnitřní stěny karavanu kolem zadního okna. Vzhledem k tomu, že karavan měl u tohoto okna dlouhodobě staženou stínící roletu, tak nevím, za jak dlouho se problém vytvořil. Po odhrnutí vnitřní gumy je vlhká výdřeva kolem okna. Voda z toho ale neteče. Přikládám několik fotek pro lepší orientaci. Skvrny jsou jak kolem celého obvodu okna. Nevím kudy se tam ta voda dostává. Z venku vše na první pohled vypadá dobře. Na jedné fotce je vidět pod horní lištou z venku zatmelené místo. To jsem dělal já, jelikož tam byl zlomený kousek vnějšího hliníkové pláště cca 3x5 cm. Nevím, čím se to stalo, ale bylo to již několik let. Tak jsem to pro jistotu přetmelil. Nevím zda ta voda může téct tudy. Napadá vás něco? Samozřejmě se nabízí, že asi pod tou gumou. Karavan je starý 26 let. U druhého okna na stejné stěně problémy nejsou. No a pokud se odhodlám k tomu, že okno vyndám a podmáznu znovu tmelem, je nějaký postup? Ta výdřeva by asi měla vyschnout. Což je docela problém - vyndat okno a několik dní to nechat otevřené. Nemám možnost to dát po střechu. Máte někdo zkušenosti s touto opravou?
Díky za konstruktivní rady.
Čtyři v tanku a pes (máma, táta, dvě holčičky a Tlapinka)
Upravil kutiltim dne 07.09.2020 08:08,
před 6 let
kutiltim Připojili následující obrazek:
rodinny_typČlenPřidáno
před 6 letJe to klasická závada.
Je potřeba vlhkoměrem prozkoumat stěnu nad oknem, jestli zatéká od střechy anebo jen kolem okna.
Jestliže kolem okna, tak okno i s gumou ven a pečlivě otvor zalepit igelitem. Taky mám karavan venku, igelit jsem přilepil šedou páskou v jedné a kousek nad tím ve druhé vrstvě proti dešti, ale po boční stěně naštěstí tolik vody nelije. Dřevěný rámeček je potřeba nechat dovnitř vyschnout, pouštěl jsem na to občas teplovzdušný ventilátor a i tak to trvá mnoho dní nebo i týdnů než vlhkost z latěk prostoupí do otvoru a odvětrá. Já jsem to zachytil záhy, tak dřevo bylo neporušené, po vyschnutí jsem to pro jistotu napustil Lignofixem. Pak gumu okna zatmelit bitumenovým střešním tmelem zpátky.
Pokud zatéká od střechy, musí se to zatěsnit tam, dál postup stejný a vyschnutí bude ještě o něco zdlouhavější.
Kdyby dřevo bylo chycené hnilobou, je to na rozebrání a větší opravu části stěny.
Vlhkoměr bohužel nemám. Takže to dopadne asi tak, že okno půjde ven a budu doufat, že to zatéká kolem gumy. Bohužel neznám přesný postup. Předpokládám, že musím nějak vyklepnout ten bílý obvodový pásek na vnější straně gumy. Pak nějak vymáčknout okno. Kam? Dovnitř anebo ven? No a nakonec vypreparovat gumu. Poté vysušit a za pomoci tmelu zase zkompletovat. Jenže z toho mám trochu vítr. Jelikož s tím nemám žádnou zkušenost a metr té gumy stojí cca sedm stovek a jsou potřeba na toto okna cca tři metry, tak bych nerad udělal větší škodu než je. Navíc to musím stihnout max za tři dny, jelikož karavan mám ustájený jinde než doma a tím pádem jej nemám pod dozorem pokud vymontuji okno. Takže za víkend to nějak vyřešit. Slovy klasika. Vylovení - odbahnění - vysušení. Počasí již také nenahrává tomuto typu opravy. Není někde nějaký montážní video návod na tento typ okna?
No pak se nabízí možnost to řešit až příští rok v letních měsících, kdy budu moci být u karavanu v kuse 14 dní. Jenže co to za tu dobu udělá si nedovedu představit. Mohl bych provizorně omáznout gumu kolem okna nějakým tmelem. Tím možná zastavím přísun nové vody. A ta uvniř by mohla vyschnout tak, že odehnu vnitřní lem gumy a podložím jej nějakým šprajcem. Bude tam mezera, kudy bude moci vlhkost odejít.
Ahoj, karavan jak píšeš je starý 26 let, je pravděpodobné, že tam teče voda delší dobu, pokud se následky projeví skvrnami zevnitř vydreva bude shnilá, pak nějaké vysychání nepomůže. V prvé řadě pokud parkuješ venku dej aspoň plachtu, oprava tvého stylu je opravdu mrhanim času a zvaž jak dlouho přívěs budeš mít, do 5 let bych to nechal tak jak to je, za předpokladu plachty, je rozdíl zatekani celoroční. Jak se v tom budeš vrtat, pravděpodobně přijdeš na rozsáhlé poškození. Bohužel.
rodinny_typČlenPřidáno
před 6 letJestli to chceš zachraňovat, sežeň pár palubek a udělej z nich bednění (záplatu) zvenku místo okna, oříznout a zaoblit rohy, ať to nevypadá jako vrak, horní hranu přelepit páskou proti vodě. Čtyři špalíčky pro vsazení do rámu, dvě laťky zevnitř a sešroubovat vruty, bude to odolné víc než původní okno. Pak můžeš nechat vysychat celou zimu.
Pevné okno neznám, ale po vytažení toho vyplňovacího pásku by mělo jít na nějakou stranu vytlačit, zpětná montáž - protažení lemu nejlépe pomocí vytahování provazu vloženého do obvodové drážky. Pro usnadnění gumu namazat.
L + Z + (D+A+H 2004-2009);
TEC 510TR Siena, Citroen C4GP 1,6HDi
-----------------------------------
Ze země nic nespadne.
Ahoj, tak je rozhodnuto. Okno musí ven. Nemůžu to tak jen nechat. Vody je čím dál více. Bohužel nemám palubky, ale zbyl mi kus voděodolné překližky 18mm tlusté. Udělám tu záplatu z té desky. Podlepím jí po obvodu silikonovým těsněním do oken (takové to měkké duté) a sešroubuju pomocí těch hranolků a latí. Nechám přes zimu. Doufám tedy, že tam teče tím oknem. Nevím sice jak demontovat to okno, abych něco nepolámal, ale snad na to přijdu. Bude nutné koupit novou gumu anebo stačí podmáznout novým tmelem?
Takže, okno je venku. Místo něj záplata dle návodu od rodinny_typ. Horní výdřeva už prakticky není. Těsnící guma byla plná vody. Nechám to přes zimu schnout. Poté budu řešit. Předpokládám, že udělám novou horní výdřevu. Sendvič je tlustý cca 30mm. Jaký je postup výměny? Vydlabat hranolek a něčím ho vlepit? Je někde návod?.
Díky.
Upravil kutiltim dne 13.10.2020 11:41,
před 6 let
kutiltim Připojili následující obrazek:
PetrDubiČlenPřidáno
před 6 letAhoj,
hlavně musíš zjistit, jestli ti tam teče horem nebo jenom kolem okna. Jestli to jde horem, tak po výměně latě to budeš za chvíli řešit znovu. Pokud to jde, tak doporučuji odchlíknout například ten laminát a zjistit, jestli je stěna kus nad oknem suchá. Jestli jo, tak to bylo jenom okno a budeš měnit laťku nad oknem. Pokud je ta voda i nahoře, tak to teče někde z vršku (napojení střechy a stropu nebo nějaké střešní okno).
Jestli je ta lať nad oknem KO, tak bych jí vyrubal rovnou - bude líp vysychat to okolí..
Už jsem to psal výše, bez odezvy, je to tak, musí se zkoumat kam až se voda dostala ta lat je napojena na svislé latě, v jakém jsou stavu? Jak říkám řešit komplexně nebo na to kašlat.
No vzhledem k tomu, že "mapy" na vnitřní stěně (dýze) jsou pouze po obvodu okna, tak to svádí k domněnce, že teklo gumou. Nikde jinde není vidět od stropu dolů žádná abnormalita. Tím, že to mám teď zevnitř "otevřené" mohu vidět zda do toho nyní v období dešťů ještě teče. Ke karavanu se dostanu o víkendu, takže po těchto lijácích bych měl být moudřejší. Uvidíme.
Může to být pravda ale i nemusí. Uvažoval jsem stejně, ale jen do použití vlhkoměru.
Takže je tam voda stále. Při dešti horní výdřevou (tedy spíše tím, co z ní zbylo) vykapává voda. Ne moc, ale kape. Tudíž musím jít cestou vlhkoměru. Máte nějaký osvědčený typ?
Bohužel je to asi jedno . Vlhkoměr tě nezachrání. Až odstraníš kedr z horní lišty pokus se dotáhnout šrouby co drží lištu. Pokud se budou protáčet nebo je vyšroubuješ a budou moc rezavé tak je to stejně jedno . Začni se smiřovat s tím že je dřevo špatné . Buď to opravíš pořádně a to asi zevnitř výměnou dřeva tím že kus vyřežeš a nadstavíš , nebo uděláš nějakou berličku a nějak to zapravíš zvenku a budeš doufat. Pokus se aspoň naklonit karavan tak ať nestéká voda po poškozené straně.
Já použil za pár stovek z Tipy, ale ten z Lidlu funguje taky, nejde o přesné měření, jen jím vymezíš zateklou oblast protože zrovna nad oknem to být nemusí. Dobré je nabrousit hroty do jehly a zapichovat co nejhlouběji. Jak zmapuješ oblast, kde je to zateklé - podle konstrukce sendviče a podle toho jaký materiál je použit- odstranit tapetu aby to mohlo vysychat a pak podle stavu buď vyměňovat Podle mých zkušeností pokud neodstraníš tapetu vlhkost vytrvá roky, po seškrábnutí to vysychá tak půl roku. Vlhkost normální 14 - 16 je OK nad 20 je hranice vlhkosti. Šroubky - já podruhé použil nerez i když já to už podruhé (snad) dělat nebudu protože odstraňovat vyrezlé šrouby je opruz. Držím Ti palce aby šly vyšroubovat. Zcela jistě ale něco zatěsňovat v mokrém dřevu nahnilém... Chce to napřed nechat vyschnout a pak nějak dodělat, tzn odmašlit oškrábat přes zimu v suchu a na jaře dodělat, tedy pokud to jde.
Tak, nastal čas opravy okna. Místo je vysušené, další voda se ani během silných jarní dešťů neobjevila. Budu tedy vyrábět novou výdřevu, kterou vlepím do otvoru.
Nemám s tím zkušenost.
Zkusím popsat, jak to plánuji.
Změřím si otvor a vyrobím výdřevu. Pravděpodobně z osmi kusů (dva vodorovné, dva svislé hranolky a čtyři obloučky). Sendvič mám 30mm, takže nějaký sušený materiál v hobby marketu. Oblouk mám vyříznout přímočarkou anebo pásovkou? Či jak to vyrobit?
Poté vydlabat starou výdřevu, asi šroubovákem, nebo něčím podobným. Nevím, jak to půjde, abych zbytečně neponičil vnitřní překližku. Je na to nějaká metoda?
Pak vložit výdřevu. Truhlář mi doporučil pur lepidlo. Prý vytěsní i nerovnost v ploše a drží i na plastu.
Tedy vydlabaný otvor vymáznout lepidlem a mírným poklepem vsunout hranolky. Zvenku stáhnout svěrkami a nechat proschnout. Poté případně dobrousit vnitřní nerovnosti výdřevy.
Pak už ale tápu. Mám těsnící tmel nanést na výdřevu a vložit gumu spojem dolů a i hned poté do gumy vsadit okno a gumu zajistit roztahujícím plastovým profilem?
Zkoušel jsem hledat nějaký ucelený postup zde na fóru, ale většinou vlivem stáří příspěvku se již nezobrazují obrázky.
Je někde nějaký postup s názornými obrázky? Díky.
Napřed bych změřil vlhkost kolem okna, pokud zateče voda, jen tak se to vysušit nedá. Podle měření pak opravit celou oblast. Pokud budeš mít štěstí a stačí vyměnit rámeček já to dělal z rovných a po zatuhnutí do rohů vlepil růžky s obloučkem, je to pevnější a jednoduší, nepřesnosti jsem doladil rotačním pilníkem. 30mm prkno asi neseženeš, je třeba si ho nechat udělat z dostupných materiálů) Jinak po 2 letech v suchu, okna pryč se zateklý karavan nevysušil, pomohlo až oškrabání tapety až k suché oblasti vysušení na 16% bylo za půl roku a pak otapetování (v lepším případě v horším vybagrování shnilé výdřevy i polystyrenu) Lepidlo na malou opravu dvousložkový polyuretan 8160 v 9kg balení asi neuživíš, já bych použil jednosložkový D4 truhlářský, nebo pokud znáš nějakého podlaháře, mají 2 složkový Murexin polyuretan na podlahy, ale funguje to taky a drží to dobře, kousek, jsem použil na dodělávky.