Na našem karavanu r.v. 2003 jsem přes zimu provedl pár kosmetických úprav v interiéru, elektrice a ohřevu vody, nicméně s příchodem delších (nikoliv teplejších) dnů jsem se rozhodl pro preventivní kontrolu podvozku.
Vizuálně jsem nenašel žádnou nemravnost. Za jízdy jsem nepozoroval nic špatného, přívěs podle mě brzdil dostatečně, bez jakékoliv zvukové kulisy a ani po dojezdu nebyly náboje nijak extra teplé. Trochu tedy ano, ale ať přijedu domů odkudkoliv, vždy musí přívěs nájezdově brzdit. Proto jsem na začátku tohoto článku uvedl kontrolu preventivní.
Pro úplnost ještě uvádím, že víčka nábojů na sobě mají značku BPW, tedy spíš asi menšinová záležitost oproti běžnějším ALKO nápravám.
Princip je ale v rámci dané věkové kategorie +-20 let asi všude stejný, takže jsem povolil hlavní matice nábojů a samodomo stahovákem sejmul oba bubny.
A jaké bylo moje překvapení - na obou kolech obě pakny tak 1 mm zbývajícího obložení. To zásadní ale bylo, že na každém kole vždy jedna pakna už měla obložení úplně odpadlé. Do demontáže asi byly zbytky ještě na svých místech a možná i plnily funkci, ale sejmutím bubnu je už nic na místě nedrželo...
No zkrátka - na místo šla komplet sada nových paken vč. příslušenství (pružiny, držáky, atd) a byly rozhýbány a pročištěny stavěcí mechanismy. Bowdeny jsou podle mě naprosto OK, možná už byly někdy nedávno měněny. Nájezdový mechanismus promazán. Bubny jsem nechal jak jsou, potřebu jejich "stáčení" nechám na jindy.
Současně jsem vyměnil obě ložiska - na mojí nápravě jsou "jen" dvouřadá kuličková ložiska, momentový klíč na předepsaných 300 Nm jsem si půjčil "na vsi" od místního automechanika.
Až potud informace, kterou by šlo krátce nahradit sdělením "nechal jsem udělat servis brzd" a hotovo...
Stav brzd mě ale vedl k zamyšlení nad srovnáním třeba starých aut (rovněž jen s bubnovými brzdami) a životností jejich brzd versus brzdy na "průměrném" přívěsu.
A dospěl jsem k názoru, že brzdy na přívěsu musí dostávat mnohem větší "záhul" než na autě ze dvou důvodů:
1) Srovnatelná hmotnost, ovšem jen jedna náprava (=2 kola) místo čtyř kol na autě
2) Nemožnost brždění motorem
Nepřináším naprosto nic nového, jen otázku - z dlouhodobého hlediska jak často, po kolika km, letech, přejezdech Alp

atd kontrolujete stav brzd? V dokumentaci jsem taky nic nenašel a doporučení na googlu jen taková jakási neurčitá. Myslet si, že brzdy vydrží 20 tis km do dalšího zkouknutí a takhle ještě 3x do jejich velkého servisu je podle mě názor dost nebezpečný nebo přinejmenším rizikový.
Myslím, že mám na nějakou dobu pokoj a kontrolu "spodku" můžu dělat klidně každý rok, ale i tak uvítám letité zkušenosti zkušenějších.
Tak předem děkuji za věcná doporučení a přeji slunce aspoň ve vzpomínkách