Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Brzdy + ložiska (přívěs 1300 kg) - malé zamyšlení i dotaz na zkušené

Poslední aktualizace před 5 let
M
Mirek1970Člen
Přidáno před 5 let
Na našem karavanu r.v. 2003 jsem přes zimu provedl pár kosmetických úprav v interiéru, elektrice a ohřevu vody, nicméně s příchodem delších (nikoliv teplejších) dnů jsem se rozhodl pro preventivní kontrolu podvozku.
Vizuálně jsem nenašel žádnou nemravnost. Za jízdy jsem nepozoroval nic špatného, přívěs podle mě brzdil dostatečně, bez jakékoliv zvukové kulisy a ani po dojezdu nebyly náboje nijak extra teplé. Trochu tedy ano, ale ať přijedu domů odkudkoliv, vždy musí přívěs nájezdově brzdit. Proto jsem na začátku tohoto článku uvedl kontrolu preventivní.
Pro úplnost ještě uvádím, že víčka nábojů na sobě mají značku BPW, tedy spíš asi menšinová záležitost oproti běžnějším ALKO nápravám.
Princip je ale v rámci dané věkové kategorie +-20 let asi všude stejný, takže jsem povolil hlavní matice nábojů a samodomo stahovákem sejmul oba bubny.
A jaké bylo moje překvapení - na obou kolech obě pakny tak 1 mm zbývajícího obložení. To zásadní ale bylo, že na každém kole vždy jedna pakna už měla obložení úplně odpadlé. Do demontáže asi byly zbytky ještě na svých místech a možná i plnily funkci, ale sejmutím bubnu je už nic na místě nedrželo...
No zkrátka - na místo šla komplet sada nových paken vč. příslušenství (pružiny, držáky, atd) a byly rozhýbány a pročištěny stavěcí mechanismy. Bowdeny jsou podle mě naprosto OK, možná už byly někdy nedávno měněny. Nájezdový mechanismus promazán. Bubny jsem nechal jak jsou, potřebu jejich "stáčení" nechám na jindy.
Současně jsem vyměnil obě ložiska - na mojí nápravě jsou "jen" dvouřadá kuličková ložiska, momentový klíč na předepsaných 300 Nm jsem si půjčil "na vsi" od místního automechanika.
Až potud informace, kterou by šlo krátce nahradit sdělením "nechal jsem udělat servis brzd" a hotovo...

Stav brzd mě ale vedl k zamyšlení nad srovnáním třeba starých aut (rovněž jen s bubnovými brzdami) a životností jejich brzd versus brzdy na "průměrném" přívěsu.
A dospěl jsem k názoru, že brzdy na přívěsu musí dostávat mnohem větší "záhul" než na autě ze dvou důvodů:
1) Srovnatelná hmotnost, ovšem jen jedna náprava (=2 kola) místo čtyř kol na autě
2) Nemožnost brždění motorem

Nepřináším naprosto nic nového, jen otázku - z dlouhodobého hlediska jak často, po kolika km, letech, přejezdech AlpSmile atd kontrolujete stav brzd? V dokumentaci jsem taky nic nenašel a doporučení na googlu jen taková jakási neurčitá. Myslet si, že brzdy vydrží 20 tis km do dalšího zkouknutí a takhle ještě 3x do jejich velkého servisu je podle mě názor dost nebezpečný nebo přinejmenším rizikový.

Myslím, že mám na nějakou dobu pokoj a kontrolu "spodku" můžu dělat klidně každý rok, ale i tak uvítám letité zkušenosti zkušenějších.

Tak předem děkuji za věcná doporučení a přeji slunce aspoň ve vzpomínkáchSmileSmileSmile
Hobby 460 UFE (r. 2003) + nějaká provozka (aktuálně Mazda6) a svátečně taky mazlík MB W123 (r. 1976Wink)
Upravil Mirek1970 dne 25.05.2021 14:55, před 5 let
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 5 let
Brzdy a ložiska kontroluji vždy před začátkem sezóny a raději i před cestou do Řecka. Na brzdách mám v současnosti najeto cca 20k km a určitě je ještě měnit nebudu. Karavan Knaus Eurostar 500 - 1500 kg.
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 5 let
Od doby, co se obložení nenýtuje a lepí lepidlem bez škodlivých složek, odpadává zřejmě běžně a často. Našel jsem vlákno jednoho anglána, co se mu takto rozpadlo, vyměnil pakny a za dva roky mu odpadlo znovu. Obesílal servisní střediska, organizace přes bezpečnost vozidel a podobně, všude reagovali jako že no jo, stává se to u přívěsů i u aut, ale nikde to nepovažovali za bezpečnostní problém, zřejmě se bere že kotoučovky na předních nápravách zastavení vozidla jistí vždy.

Já jsem na přívěsu měl starší obložení sjeté z 5mm na 4mm (limit 2,5mm, Al-ko), brzdilo dobře, a taky se mi jedna pakna ve Francii najednou rozdrolila a po demontáži z další pakny odpadlo obložení vlastní vahou a ze třetí jsem ho sloupnul rukou.

Tloušťku obložení tím průhledovým otvorem na štítu brzdy kontroluju po každé sezóně, účinek brzd ověřuju ručkou tak nějak průběžně, od loňska mě tahají na brzdové válce i na STK, což je otrava, vyjet 11m soupravou bočními vraty na konci linky je na centimetry, ale aspoň vidím účinek na rafičkách.
Upřímně rozdělávat každý rok brzdy (centrální matice Al-ko je samojistná a po každém povolení se musí dávat nová; vysoký moment) a zkoušet, jestli obložení náhodou už neuzrálo, se mi nechce.
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
Cital som ze na kontrolu opotrebenia oblozenia ma mat Al-Ko Break Pad Wear Sensor (BPWS). Uz ho niekto videl? Na ziadnom eshope ho nevidim predavat.
Brzdy by sa mi mali samonastavovat, ale kontrolovat hrubku oblozenia asi nejak pravidelne stale treba. A podla posledneho prispevku to asi moc jednoduche nie je.
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let
Kdysi tady na foru byl návod nebo odkaz na návod na údržbu brzd, pokud to má někdo v paměti, asi by nebylo od věci tady ten link připomenout.

Pro mě podstatná poznámka tam byla, že se pakny sjíždí neroznoměrně a je dobré je při sundání bubnu vzájemně přehodit/otočit (jsou obě stejné), aby se rovnoměrně ojela celá plocha obložení a nezůstala zbytečně na půlce plochy půlka výšky obložení, zatímco druhá půlka už bude na plech. Takže jsem to vyčistil, odhadem třetinový pakny přehodil, namazal ložiska, "seřídil" (a po pár kilometrch na dálnici u benzínky zase povolil :-), asi se to teplem nějak "dotáhlo"Wink a doufám, že už do toho s nájezdem tak 2tkm ročně dlouho nepolezu :-) Zatím věřím, že u 34letýho přívěsu mám obložení ještě původní, s kvalitním azbestem i lepidlem a snad se hned nerozpadne. A když jo, tak nebudu kupovat nový pakny, ale nechám si je za pár korun znovu polepit.
JInak nevím jak dnešní AL-KO nápravy (předpokládal jsem, že jsou pořád stejný), ale já tam mám kuželíkový ložiska s maticí zajištěnou závlačkou jako na přední nápravě u stodvacítky, takže utahovací moment v podstatě prstem a žádná matka se nemusí měnit. Nějaký samoseřizování tam není ani náznakem, ručně se musí seřídit jak táhla, tak šroubovací rozporka mezi paknama.
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
M
Mirek1970Člen
Přidáno před 5 let
Tak děkuji všem za odpovědi a rady nejen ve vláknu ale i soukromých zprávách.
Ještě tedy shrnu svoje poznatky a dosavadní zkušeností z jiného, byť příbuzného oboru:

- typ ložiska a z něj vyplývající způsob dotahování/zajištění není podle mě ovlivněn dobou výroby, ale volbou konstruktéra a zátěžových limitů na nápravě. Myslím, že u průměrných přívěsů je obojí (dvouřadé kuličkové nebo dvě kuželíková) zcela normální a typ lze poznat hned po sundání víčka.

- senzor opotřebení je podle mě výsadou výhradně kotoučových brzd už odedávna. Třeba můj stařeček mercedes to už (na kotoučových brzdách) má. Ale fakt, že jsem senzor v bubnových brzdách nikdy neviděl já ještě neznamená, že to neexistuje.

- o štelování si myslím totéž co Bery. Tedy základní, průběžná a v podstatě velmi častá kontrola dle nástupu "ruční" brzdy. No a pak jednou za čas zvednout kolo a zezadu na štítu nebo prostupem skrz štít dotáhnout (spíše tedy roztáhnout) stavěcí rozpěrku. Na to jsou krásná videa na YT.

- repasované pakny od šikovného šikuly jsou určitě jistější volba (a nakonec i levnější) než jakékoliv nově pořízené. Ovšem to, že "pár" lidí (byť včetně mě) našlo odlepené zbytky paken v evidentně zanedbaných kolech, by mě naprosto neodrazovalo od pořízení nové kompletní sady. Prostě každému co jeho jest nebo jak moc na to spěchá. Snad jen že další výhodou repase je pak 100% jistota, že repasovaný díl bude pasovat. Konkrétně rozdíl mezi paknami ALKO a BPW v mém případě byl skoro neviditelný a obtížně měřitelný, ale zaměnitelné fakt nejsou.

Tak ještě jednou děkuju za rady a názory a přeji pěkné jarní dnySmileSmileSmile
Hobby 460 UFE (r. 2003) + nějaká provozka (aktuálně Mazda6) a svátečně taky mazlík MB W123 (r. 1976Wink)
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
O tom AL-KO break pad wear sensor som sa docital na ich stranke pri inom produkte:
https://www.alko-...-al-ko-atc
Malo by to kontrolovat opotrebenie, posielat tuto informaciu do AL-KO 2link boxu a cez neho bluetoothom do Android aplikacie. Podobne ako AL-KO TPMS a stav ATC. Ale inde ako v tom press release som viac info o tom nenasiel.

Pravidelnemu donastavovaniu brzd sa da vyhnut pri AL-KO AAA premium brzdach, tie sa dostelovavaju sami a su teda vzdy nastavene optimalne. Dobra sprava je ze sa daju dovybavit aj na starsie karavany, napriklad pri dalsej vymene brzdovych oblozeni.
https://www.alko-...mium-brake
"Suitable for wheel brake types 2051 and 2361 (from 1999 model year) and therefore for most caravans with AL-KO axles"
Musim povedat ze tie AAA premium brzdy brzdia naozaj dobre, pri brzdeni ani necitim ze mam za sebou 1.5 tony. A nabeh je pekne plynuly. Urcite su lepsie ako som mal na starom karavane. Zatial ale s tym moc najazdene nemam, prives nema ani mesiac a najazdene tak 200 km.
M
Mirek1970Člen
Přidáno před 5 let

kamilio napsal:

@kamilio -
... Pravidelnemu donastavovaniu brzd sa da vyhnut pri AL-KO AAA premium brzdach, tie sa dostelovavaju sami a su teda vzdy nastavene optimalne. Dobra sprava je ze sa daju dovybavit aj na starsie karavany, napriklad pri dalsej vymene brzdovych oblozeni.
https://www.alko-...mium-brake
"Suitable for wheel brake types 2051 and 2361 (from 1999 model year) and therefore for most caravans with AL-KO axles"....

Vypadá to pěkně a určitě nejen já oceňuju dobrý tip. V mém případě a v současném stavu "zgenerálkovaných" brzd ale toto řešení odsouvám až na další GO SmileSmileSmile
Nicméně - LikeLikeLike
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let
Napadá mě, že vlastně nechápu, proč samostav není v brzdách vždycky, vždyť ten klínek s pružinkou, co pamatuju už z Favoritu, musí mít daleko nižší výrobní cenu, než štelovací šroubovací rozporka, nehledě na bezpečnější provoz.
Asi kvůli servisům ...
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Mirek1970, Tomik Kralu, rodinny_typ, kamilio, Bery
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 59
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025