Ahoj,
mám prosbu. Uvažujeme o koupi dodávky s vestavbou. Dle prodejce se vždy, když je teplo, udělá na jedné boční stěně dodávky vyboulení. Popsal to jako lavor. Prý se to začalo dělat po zateplení, které proběhlo před cca 5 lety.
Nesetkal jste se s tím někdo? Auto se nám líbí, ale tohle mi přijde fakt divný.
Díky.
No mně se něco podobného projevilo na plechové karoserii po montáži výdřevy už při dodání, ale nejde o vyboulení ale jen o mírné zvlnění bočního plechu. Když jsem si vůz prohlížel ještě bez výdřevy, tak to tam nebylo. Zdůvodnili to právě tou výdřevou, že prý ta velkoformátová překližka připevněná k plechovým bokům může na to mít vliv. Ale jak říkám, žádný lavór, všimne si toho jen opravdu pozorný jedinec, je to vidět jen slabě.
Jo, už jsem to auto viděl a je to přesně tak, jak píšeš. Děkuji za info.
6-m ocelová dodávka změní svou celkovou délku o více než 2mm při změně teploty o 30st C. Tak asi tak...
Je to trochu jinak, já nechal volné místo mezi plechem a tou překližkou. Souvisí to s potřebou umožnit karosářské opravy třeba i plamenem, překližka se odšroubuje, na některých místech i odlepí. To zvlnění u mě nesouvisí s teplotou, ale s tím, jak je překližka připevněná k bokům, šrouby ten plech táhnou k ní dovnitř.
Ta tepelná roztažnost v řádu milimetrů už je fakt znát.
Já to vidím v přívěsu, když dopoledne začne na bok naplno prát sluníčko, tak se sice nic zvenku viditelně nevyboulí, ale celá stěna se nepatrně prohne (vnější plech rychle "naroste" a vnitřní izolovaná chladnější překližka ještě ne), takže se vždycky objeví dočasná škvíra mezi stěnou a vnitřní příčkou oddělující skříň od koupelničky, uprostře výšky stěny to udělá tak půl centimetru.
Nevšiml bych si toho, kdybych při prvních pokusech o předělání "skříně s umyvadlem a záchodem" na sprchovací koupelničku všechny rohy neobjel silikonem nebo sikaflexem nebo co to bylo a ono se to hned další den odtrhlo ... Takže další řešení bylo použití závěsů kolem dokola :-)
Mě rozdíl teplot prosinec vs. květen zase v zimě trochu vyboulí stropní 3mm překližku v vestavbě. Montováno v létě. Teď už zase OK. Holt teplotní roztažnost oceli 12, dřeva cca 5 "jednotek".