rober napsal:
@rober - ....pokud je neco za par korun co nevybuchne, a co by zvladla cvicena opice, tak sem s tim 😁 budu jedine vdecny..... Rozpocet jsem nezminil, protoze jsem zacatecnik a nemam o cenach sajnu, ale vzhledem k tomu ze nedosahnu ani na prumernou mzdu v cr, tak za malo penez hodne muziky je idealni stav..,,.......
rober napsal:
@rober - ....pokud je neco za par korun co nevybuchne, a co by zvladla cvicena opice, tak sem s tim 😁 budu jedine vdecny..... Rozpocet jsem nezminil, protoze jsem zacatecnik a nemam o cenach sajnu, ale vzhledem k tomu ze nedosahnu ani na prumernou mzdu v cr, tak za malo penez hodne muziky je idealni stav..,,.......
Tak vítej mezi "nízkorozpočtovými karavanisty", jak se tady kdysi někdo krásně nazval :-)
No, hlavní je, jakej jsi kamarád s elektrikou a jakou máš odvahu ... Já mám přívěs skoro v ceně dražšího boosteru, takže se nemám moc čeho bát :-)
Ke zvýšení napětí, tedy primárně eliminaci ztrát na vedení a rychlejšímu nabíjení používám step-up menič z Aliexpresu asi za 3-4 dolary, respektive 2 kusy paralelně, každej jmenovitě na 6-10A, umístěný ve větráčkem profukovaný krabičce, kde vydrží i vyšší proudy. K tomu 6mm2 přívod z hlavní pojistkovky auta. Kvůli jen 7pin zásuvce (13pin by ten proud stejně nedala) to tahám skrz zapalovačovou zásuvku v kufru auta, v rámci možností upravenou na vyšší proud včetně přívodu a jištění + do zástrčky jsem si taky vytvořil odpovídající vnitřek. Kromě dobíjení to samozřejmě napájí za jízdy i ledničku (zapojenou přímo na přívod před měničema). Nemám tam žádný omezení proudu (prostě co pustí cívky v měničích), ani automatiku, co by to spínala podle napětí baterky v autě nebo běžícího motoru. Prostě zastavím a hned běžím do přívěsu to vypnout, jinak bych, pokud baterka v přívěsu není už nabitá a tím pádem v podstatě bez většího odběru, po chvíli už nenastartoval. Na druhou stranu, pokud by se tohle stalo (zatím nestalo), tak teoreticky přehozením dvou drátů můžu naopak z přívěsu oživit vybitý auto :-)
Průběžně jsem už snad vychytal takový prvotní nedostatky, jako že co neunese 30A pojistka, tak 40A se sice chvíli jeví jako řešení, ale díky přechoďákům v patici a odporu samotný pojistky se po chvíli prostě rozteče a je potřeba použít víc slabších pojistek paralelně ... Takže nejslabším místem je ta zapalovačová zástrčka, kterou obvykle po dovolený zdeformovanou měním, respektive ten vlastní vnitřek přehazuju do novýho plastu (cca 30 korun).
Každopádně při vybitější baterce v přívěsu je na voltmetru v autě citelně poznat, že 90A altík s tím má plný ruce práce.
PS.: nepíšeš nic o autě, ale i samo o sobě může trochu pomoct zvýšení dobíjecího napětí drobnou úpravou regulátoru altíku ...