Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Dobijeni tazeneho karavanu za jizdy

Poslední aktualizace před 5 let
R
roberNováček
Přidáno před 5 let
Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nema vyřešené dobijeni nástavbové baterie v přívěsu přes booster jeli to vůbec možné. Je to dost dlouhá štreka . 6 az 7 m od startovací baterie. Jaky průřez kabelu jak vyřešit a jaky konektor mezi auto a přívěs, proste všechno. Dík.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
tohle všechno se tu už řešilo - kabely, konektory, dokonce i něco jako booster. Takže hledej Wink
R
roberNováček
Přidáno před 5 let
Vcera odpoledne a dnes dopoledne v tom lezim a takrka nic jsem nenasel a ani pres lupu, tak budu vdecny i za odkazy na ty vlakna.......
Ales a HanaAles a HanaČlen
Přidáno před 5 let
Není to tak těžké:
https://cse.googl...ic..0.0.0.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 5 let
R
roberNováček
Přidáno před 5 let
Dik moc. Neco z toho uz jsem nacetl,a i kdyz to nebylo uplne co jsem potreboval, zjistil jsem plno informaci, ktere me uvedly do problemu a mam se od ceho odrazit.ta lupa me tu nasla plno vlaken, ale ani jedno z techto. Jeste jednou dik.
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let
Jestli jsi našel plno informací, ale nějaký konkrétní postrádáš, tak samozřejmě doplníme :-)
Nezmiňuješ předpokládanej rozpočet na tuhle akci, ale pokud bys chtěl jít cestou nějakýho divočejšího řešení za pár korun, tak i takový existuje :-)
R
roberNováček
Přidáno před 5 let
....pokud je neco za par korun co nevybuchne, a co by zvladla cvicena opice, tak sem s tim 😁 budu jedine vdecny..... Rozpocet jsem nezminil, protoze jsem zacatecnik a nemam o cenach sajnu, ale vzhledem k tomu ze nedosahnu ani na prumernou mzdu v cr, tak za malo penez hodne muziky je idealni stav..,,.......
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let

rober napsal:

@rober - ....pokud je neco za par korun co nevybuchne, a co by zvladla cvicena opice, tak sem s tim 😁 budu jedine vdecny..... Rozpocet jsem nezminil, protoze jsem zacatecnik a nemam o cenach sajnu, ale vzhledem k tomu ze nedosahnu ani na prumernou mzdu v cr, tak za malo penez hodne muziky je idealni stav..,,.......

rober napsal:

@rober - ....pokud je neco za par korun co nevybuchne, a co by zvladla cvicena opice, tak sem s tim 😁 budu jedine vdecny..... Rozpocet jsem nezminil, protoze jsem zacatecnik a nemam o cenach sajnu, ale vzhledem k tomu ze nedosahnu ani na prumernou mzdu v cr, tak za malo penez hodne muziky je idealni stav..,,.......

Tak vítej mezi "nízkorozpočtovými karavanisty", jak se tady kdysi někdo krásně nazval :-)
No, hlavní je, jakej jsi kamarád s elektrikou a jakou máš odvahu ... Já mám přívěs skoro v ceně dražšího boosteru, takže se nemám moc čeho bát :-)
Ke zvýšení napětí, tedy primárně eliminaci ztrát na vedení a rychlejšímu nabíjení používám step-up menič z Aliexpresu asi za 3-4 dolary, respektive 2 kusy paralelně, každej jmenovitě na 6-10A, umístěný ve větráčkem profukovaný krabičce, kde vydrží i vyšší proudy. K tomu 6mm2 přívod z hlavní pojistkovky auta. Kvůli jen 7pin zásuvce (13pin by ten proud stejně nedala) to tahám skrz zapalovačovou zásuvku v kufru auta, v rámci možností upravenou na vyšší proud včetně přívodu a jištění + do zástrčky jsem si taky vytvořil odpovídající vnitřek. Kromě dobíjení to samozřejmě napájí za jízdy i ledničku (zapojenou přímo na přívod před měničema). Nemám tam žádný omezení proudu (prostě co pustí cívky v měničích), ani automatiku, co by to spínala podle napětí baterky v autě nebo běžícího motoru. Prostě zastavím a hned běžím do přívěsu to vypnout, jinak bych, pokud baterka v přívěsu není už nabitá a tím pádem v podstatě bez většího odběru, po chvíli už nenastartoval. Na druhou stranu, pokud by se tohle stalo (zatím nestalo), tak teoreticky přehozením dvou drátů můžu naopak z přívěsu oživit vybitý auto :-)
Průběžně jsem už snad vychytal takový prvotní nedostatky, jako že co neunese 30A pojistka, tak 40A se sice chvíli jeví jako řešení, ale díky přechoďákům v patici a odporu samotný pojistky se po chvíli prostě rozteče a je potřeba použít víc slabších pojistek paralelně ... Takže nejslabším místem je ta zapalovačová zástrčka, kterou obvykle po dovolený zdeformovanou měním, respektive ten vlastní vnitřek přehazuju do novýho plastu (cca 30 korun).
Každopádně při vybitější baterce v přívěsu je na voltmetru v autě citelně poznat, že 90A altík s tím má plný ruce práce.
PS.: nepíšeš nic o autě, ale i samo o sobě může trochu pomoct zvýšení dobíjecího napětí drobnou úpravou regulátoru altíku ...
DavidWilkDavidWilkNováček
Přidáno před 5 let
Určitě je dobré vědět, jestli auto není vybaveno inteligentním bateriovým senzorem. Pozná se to tak, že se baterie při výměně musí přes diagnostiku registrovat.. auto podle nějakého vzorce baterii dobíjí. Pokud takové auto zapřáhne karavan a při jízdě má dobíjet 2 baterie (jednu v autě a druhou v karavanu) ,je to problém, protože jsme autu "řekli" montujeme 95Ah baterii,ale ono bude dobíjet svou 95Ah + třeba 125Ah v karavanu.
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let
Nejsem si tím jistej,ale kdysi jsem někde zaregistroval, že auta s "chytrým" dobíjením a origo tažným při připojeným přívěsu tuhle blbost snad vypínají a dobíjejí "postaru".
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
Pokial viem pri autach s "chytrym" dobijanim nema byt nic pripojene priamo na minus pol baterie. Teda okrem maleho odberu ako napr. CTEK battery sense, co ma pod 1mA. Vsetko ma byt pripojene az za snimac prudu (asi hallov senzor), aby riadiaca jednotka vedela presne aky prud ide z baterie, resp. akym je bateria dobijana. Dokonca aj pri dobijani baterie sa maju klieste pripojit na miesto za senzorom, podobne aj pri prepajani baterii na startovanie. Nema to tak byt aj pri druhej nadstavbovej baterii? Potom by riadiaca jednotka nebola zmetena zvysenim kapacity baterie o ktorom pises.
Přidáno před 5 let
Ja mam "chytre" dobijeni, ale tazne neni origo. Me neslo o dobijeni baterie za jizdy (na to mam solar) me slo jen o to aby za jizdy sla lednice (mam kompresorovou na 220v pres menic. Mam to udelane tak, ze jakmile pripojim karavan, tak me vedou draty z auta k menici a z neho na lednici (mimo baterii, ta je odpojovacem odpojena) Tim padem auto nedobiji 2 baterie, ale je to jako by melo auto dalsi zatez / odber z baterie a vse funguje jak ma. 170A altik s tim problem nema. Dobre je pouzit silnejsi draty. Ja mam dost silne a i tak na trase z auta do menice stratim 1volt z 14,5 na 13,5.
F
framesČlen
Přidáno před 5 let
DavidWilk: prosím, jaký měnič a jakou chladničku používáte?
Přidáno před 5 let
Ledničku mám malou kompresorovou cca 60l a měnič mám 1000w s čistou sinusoidou.
F
framesČlen
Přidáno před 5 let
Já bych tohle taky rád zkusil. Jen mě brzdí problémy:
1. s životností kompresoru takovéhle chladničky provozované za jízdy a
2. s volbou výkonu měniče.
Jak už dlouho ji takhle provozujete ?
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: rober, PetrDubi, Ales a Hana, Bery, DavidWilk, kamilio, frames
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 37
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025