Asi je to blbý dotaz, ale : čím mažete šroubovici zvedacích noh? Napadl mě spray WD, ale říkám si, že při jízdě se závity zapráší a bude to spíše horší než lepší. Nebo se na to vykašlat? Zatím problémy nejsou, ale karavan bohužel více stojí na zahradě než jezdí. Díky Ludva
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 5 letPostříkal jsem to sprejem na řetězy jízdních kol - zatím OK
Loni před dovolenou jsem to pečlivě vyčistil a odmastil a napatlal Resistinem ML. Je to vlastně vosk, takže by to mělo fungovat podobně, jako ten sprej na řetězy, akorát hustší. Řetěz na kole s ním po vyprání v benzínu namáčením mažu včetně zubů "koleček" a tak 200km je úplně tichoučkej a pořád čistej.
Když jsem teď po zimě nožičky zase dvakrát zvedal (kvůli cestě na stk a kvůli čistění ulice :-)), tak mi přišlo, že jsem se s tím sra* úplně zbytečně. Ještě jsem nezkoumal, jestli prostě jen rezistin ztuhnul, nebo na sebe nachytal bordel, než stačil ztuhnout, nebo se prostě pár použitím nožiček tím tlakem ze závitu okrouhal a na rozdín od vazelíny sám nezacelil. A nebo mi prostě jenom odchází baterka ve vrtačce :-)
A když už je tu tohle téma, tak co údržba manipulačního kolečka na oji ?
Mám nad ním držák kol, takže přístup ke kličce jak k penězům a ještě se s ní pod tou váhou prát - včera jsem si udělal radost, kolečko rozdělal, závit vyčistil a hlavně bordelem zalepený silonový kluzný "ložisko", co se otáčí stlačeno celou vahou, nahradil opravdickým ložiskem původem z uložení předního tlumiče z felicie.
Ale takhle oklikou zpět k nožičkám - šroubovici kolečka jsem taky zkusil pocintat rezistinem, ještě teda hned začerstva a bez zatížení, ale přišlo mi, že to moc nemaže, prostě jako trochu drhne. Takže jsem to navíc napatlal vazenínou (v kolečku je šroubovice v podstatě schovaná) a chodí to úplně samo, přívěs by se dal pomalu zvednou do vzduchu otáčením kličkou jedním prstem :-)
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
Já bych to mazal nějakou hustší vazelínou, ne tou tekutou, co se dává třeba do čepů řízení u starších typů aut. V zásadě není ani důležité jakou. na rozdíl od Rezistinu se to bude snadněji odmývat třeba obyčejným ředidlem při údržbě a dalším mazání.
Pokud hledáte geniální mazivo, použijte sprej na mazání řetězů enduro motorek. Jsou dva druhy oleje ,na silniční motorky ten je lepivý a ten na krosové motorky ten je odstřikovací nelepivý. Používali jsme ho v prašném provozu v práci žetěz byl čistý.
Za mě je WD taky dobrej. Je suchej, tudíž se na něj tolik nelepí prach a odpadá náročný čištění. Používám i na řetěz kola. Lepší, než řetězový spreje, co nabalí všechny nečistoty.