Zdravím, mám problém. Nejde mi připojit můj obytnak Hobby v kempu. Doma do normální zásuvky bezproblému jede. Ikdyz vyhodim v autě všechny pojistky a nic nemám zapnuté, auto nejde v žádném kempu připojit a vyhazuje ve sloupku pojistky. Kabel je v pořádku..poradite kde hledat problém? Díky
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 5 letšpadně zapojený prodlužovák nebo připojka v karavanu v kempech musí mít proudové chrániče a tak musíš mít vše třivodičováým zapojením od přívodu až po spotřebič, vypadá to, že máš někde propojenou pracovní a ochranou "O"
Měřili jsme to a vše je v pohodě.
Fungovalo nám to v kempu, pak se ale něco stalo a teď to vyhazuje v kempech..doma při zapojení do sítě v pohodě..
Doma pokud není chránič - elektrika funguje.
Všechny kempy používají chrániče.- proto to tam nejde.
Zkus v kempu zapojit samostatně jen holou prodlužovačku - pokud samostatná prodlužovačka jde je problém v karavanu.
Sám to u karavanu nevyřešíš, chce to fundovaného elektrikáře. Ne jen kamaráda, který to umí!
Znáte někdo nějakého dobrého elektrikáře ve Zlínském kraji..děkuji za pomoc..
dracekvoČlenPřidáno
před 5 letTak zase raketová věda to není.
Pokud to vyhazuje chránič, bude někde svod na zem.
Bude potřeba najít, co to vyhazuje, postupným zapínáním spotřebičů.
Zajímavé je a nejde mi to do hlavy, proč to vyhazuje chránič, když je všechno v autě vypnuté i všechny pojistky jsou dole. Proto nemůžu vyzkoušet co to vyhazuje, protože to vyhodí chránič ikdyž je auto komplet vypnuté. Kabel jsem měnil i za kamarádův a ten taky nejel, tam problém není. Dřív jsme měli auto v kempu připojené bez problémů, proto se tam muselo něco stát. Sám jsem do elektriky a podobných věcí vůbec nezasahoval.
Hledám někoho, kdo by se mi nato mrknul, ale servisy na obytky v okolí ZL jsou totálně přehlcené. Budu rád za každou radu nebo doporučení na autoelektrikáře. Díky
JozaČlenPřidáno
před 5 letasi to chce elektrikáře, kterej tomu rozumí a ví co a kde měřit. Zjistit proč padá chránič zkoušením pokus omyl je hovadina
Psal jsi, že kamarádův kabel "taky nejel". Tedy ten kamarádův kabel funguje v kempu ve stejné zásuvce (přes stejný chránič) v jeho obytce?
A tvůj kabel nevyhazuje chránič, když se zapojí přes stejnou zásuvku do obytky kamaráda?
Pokud ano, pak tedy můžeš vyloučit, že závada není v kabelu a ani v zásuvce kempu.
Nevím, jestli znáš funkci chrániče, tak přesto připomenu, i když asi víš. Proud, který teče z chrániče přes kabel do instalace obytky, tak stejný teče zpět přes chránič do sítě. Pokud je rozdíl i v miliampérech, tak chránič vypne. To je rozdíl oproti jističi, kdy zjednodušeně například 10 A vypne, pokud prochází proud větší než 10 A.
Pokud jsi přesvědčen, že kabel je OK a máš všechno vypnuté, tak je závada mezi tím kabelem a vypínačem, co "vše" vypíná. Například do obytky teče 0,02 A a vrací se 0,01 A, chránič vypne. Ta 0,01 A třeba uniká vadným vodičem na "kostru" (třeba vlhkost).
Například v instalacích v baráku se nedoporučuje vedení přes chránič do lednice. Ta může chránič vypínat, i když ji nevyreklamuješ, technicky může být z hlediska posouzení výrobce OK.
Osobně bych (pokud je kabel OK) odpojil vodiče od vstupní zásuvky v obytce a vyzkoušel jen zásuvku (je suchá?) . A postupně bych po vedení pokračoval dál.
Podmínkou je dodržovat pravidla bezpečnosti při práci.
Upravil kutil1 dne 26.07.2021 21:43,
před 5 let
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 5 letJen pro úplnost se zeptám nemáš náhodou ten prodlužovák z dvouvodičového kabelu a v koncovce propojený nulový kolík s pracovní nulou ?? Vím, že je to prasárna, ale už jsem zažil kolegu který dvoužilový prodlužovák koupil někde v OBI a aby to vylepšil udělal to takhle a pak se divil, že mu to vyhazuje .
Nebo něco podobného v karavanu třeba někdo měnil zásuvku?
Taky jsem u našeho prvního karavanu našel chybu kdy originál z výroby byl zašroubovaný vrut který zkratoval kabel ve stěně - to bez chrániče také fungovalo a při našem prvním výjezdu do kempu to vyhazovalo chránič.