Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Solár nízké napětí

Poslední aktualizace před 5 let
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Dobrý den, prosím o radu. Na obytném autě mám solární panel Victron 175 Wp a regulátor PWM Victron 20A. Na vodičích od panelu naprázdno naměřím napětí +- 20 V, oproti kostře vozidla +- 30V, ale po připojení na regulátor už na svorkách naměřím jen +-11 V a to ukazuje i regulátor na displeji. Vodiče jsou 4 mm², délka od panelu k regulátoru cca 1,5 m, regulátor je nový, předtím jsem měl noname z číny a myslel jsem, že zlobí on. Baterie EXIDE 85Ah také nová. Konektory jsem předělával, na konce vodičů jsem zkoušel zapojit s dutinkami i bez, ale stav je stále stejný. Může být vadný panel? Je kupovaný nový letos v dubnu. Díky za jakoukoliv radu.
VasuVasuČlen
Přidáno před 5 let
Rychlý pokus, spoj vodiče z panelu do zkratu a při dnešním slunci bude ukazovat jmenovitý zkratový proud cca 12-13 A Jestli bude ukazovat hodně menší, vada v panelu. Dále doufám, že jsi nezničil regulátor, nejprve se regulátor připojí k baterce a pak se připojí panel, opačně je možná ztráta regulátoru !!! Že ty jsi připojil regulátor k panelu, bez připojení baterky ! A na něm měřil 11 V
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Regulátor jsem samozřejmě připojil jak se má, nejdřív baterka. S měřením proudu nemám zkušenost, mám jem obyč multimetr. Je na to někde nějaký návod?
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
Na multimetru červený přepni do pravé zdířky, na multimetru natoč 10 A. Pokud měříš zkratový, tak kabely z multimetru dej na kabely výstup soláru. Samozřejmě jeden kabel z multimetru na jeden kabel ze soláru a totéž s druhým.
Pokud budeš měřit, kolik teče do akumulátoru, tak odpoj jeden kabel třeba + a z multimetru jeden kabel na ten ze soláru a druhý z multimetru na tu odpujenou svorku na aku.
Upravil kutil1 dne 30.07.2021 13:59, před 5 let
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Díky za radu, až se dostanu k autu, tak vyzkouším.
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

JardaJK napsal:

@JardaJK - Díky za radu, až se dostanu k autu, tak vyzkouším.

Opravují, červený vlevo, viz foto.
Upravil kutil1 dne 30.07.2021 16:09, před 5 let
kutil1 Připojili následující obrazek:
img_20210730_160718.jpg
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Tak změřeno přímo na kabelech z panelu, sice lehký opar, ale sluníčko trochu prosvítá. Napětí 12,3V, proud nejvíc asi 2,7A. Má cenu kontrolovat kontakty v té krabici pod panelem, nebo ho mám rovnou reklamovat?
JardaJK Připojili následující obrazek:
img_20210804_095808624_compress3.jpg img_20210804_095826757_compress37.jpg img_20210804_094430438_hdr_compress53.jpg
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Ještě jsem zapomněl, předtím jsem napětí měřil starým voltmetrem, a asi ukazoval chybně těch 20V co jsem psal na začátku.
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Tak ještě doplnění, vylezl mozol, tak jsem to raději ještě přeměřil na přímém slunci. Naměřeno přes 20V a 8A. Po připojení zátěže (regulátoru) ale napětí klesne na polovinu, proud zůstává. Pokud na svorkách regulátoru měřím proud, to znamená, že zátěž panelu ještě zvýším, napětí panelu klesne dokonce pod 1V (viz foto s regulátorem, kde je na displeji napětí z panelu). Už jsem z toho jelen. Předpokládám tedy, že je vada v panelu, resp. nedává potřebný výkon.
img_20210804_112220786_compress56.jpg img_20210804_110555533_compress0.jpg img_20210804_110538228_compress63.jpg
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

JardaJK napsal:

@JardaJK - Tak ještě doplnění, vylezl mozol, tak jsem to raději ještě přeměřil na přímém slunci. Naměřeno přes 20V a 8A. Po připojení zátěže (regulátoru) ale napětí klesne na polovinu.........

V tomto okamžiku bych vyzkoušel solár odpojený od regulátoru tak, že bych při plném slunci zapojil napřímo solár na 2 x 12V žárovku do série (1 je na na 20 V málo) a měřil procházející proud. Pokud bude proud procházet stabilně, tak by mohl být solár OK a chyba zřejmě v regulátoru.
R
Rally 1956Nováček
Přidáno před 5 let
Přesně stejný problém jsem řešil před rokem. Solární panel na bydlíku dával naprázdno 18V, ale po připojení jakékoliv zátěže byla nula. Nakonec se ukázalo, že problém spočíval ve studeném spoji "primárního" plusového kabelu přímo v černé krabičce na rubu solárního panelu. Spoj jsem propájel a je po problémech. Jinými slovy hledání problému včetně mnoha telefonických a jiných rad mi trvalo 3 měsíce a odstranění problému 3 minuty.
Třeba Vám moje informace pomůže.
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Dobrý den, pravě jsem přišel na to samé, dnes jsem sundal panel z auta, a zjistil jsem, že jeden kontakt v krabičce pod panelem není vůbec přiletovaný. Asi soudruzi v číně zapoměli. No je to přesně jak píšete, spousta dní hledání problému v kontaktech, kabelech, výměna regulátoru a nakonec je to taková blbost. Bohužel do sundání panelu se mi předtím nechtělo, zvlášť kdyź se všude dočtete, že panely téměř neodchází.
Takže díky za rady, alespoň jsem se naučil pořádně krimpovat konektory a měřit multimetrem Smile
img_20210805_132106277_hdr.jpg img_20210805_131740635.jpg
JardaJKJardaJKNováček
Přidáno před 5 let
Výsledek po přiletování kontaktu na ranním sluníčku se starou baterií a regulátorem
img_20210807_080122053_hdr_compress94.jpg img_20210807_080155604_hdr_compress75.jpg img_20210807_080238355_hdr_compress76.jpg
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 5 let
No koukam, že jestli má člověk čínskej panel, nebo Victron je stejnej výsledek. Gratuluji k nalezení závady.
Upravil HAF22 dne 07.08.2021 10:37, před 5 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: JardaJK, Vasu, kutil1, Rally 1956, HAF22
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 21
Členové online 1
sarik

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025