daniel cisarČlenPřidáno
před 8 letZdravím Vás, potřebuju píchnout s výběrem baterie do karavanu. Plánuju, že bych ji potřeboval na víkendové divoké kempování, nějaké malé zamůvrování, bez dobíjení solárama. V karavanu jsou ledky, maximálně občas sepnutý ventilátor od Trumy. Myslel jsem použít kapacitu 80 - 90 Ah, je třeba použít baterii trakční, gelovou? ( někdo mi chtěl vnutit baterii za 6.500,- to mi příjde dost přestřelený )
Díky, Dan
TomTPČlenPřidáno
před 8 letTom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
DavidFČlenPřidáno
před 8 letMám to podobně (většinou ale nabíjím v kempu ze sítě).
Dal jsem dal obyč.trakční Bannerku 100Ah, přišlo mi to jako rozumnej kompromis cena/váha/kapacita.
Burstner Premio 495TK DoDo(2016) + Ford Tourneo Custom 2018 L1 96kW
rohlicekjanČlenPřidáno
před 8 letmam dotaz.trakcni baterie se da nabijet primo v karavanu,protoze nevypousti nebezpecne plyny pri dobijeni nebo se musi nabijet mimo karavan/obytny prostor?
diky
DavidFČlenPřidáno
před 8 letpřímo pod postel bych si ji radši nedal...
některé akumulátory mají "centrální vývod plynů"
Trakční
- neznamená hermetický,
- neznamená vhodný do obytného prostoru
- znamená dlouhý výdej energie, krátkodobý vysoký odběr jim škodí, jsou opakem startovacích baterií.
- znamená to vhodný pro uložení energie pro pohon mechanismů.
Od startovacích se liší počtem cyklů, který je násobně vyšší - až 1600 o špičkových zaplavených trakcí.
Do obytného prostoru musí být namontován hermetický trakční aku, nikoli každý trakční aku, i odvod plynů neznamená vhodný k instalaci.
Pokud chceme instalovat nehermetický aku do obytného prostoru, je nutno jej umístit do odvětraného odděleného prostoru, popř zajistit odvod plynů mimo tento prostor u aku s ventilem.
Joe KingČlenPřidáno
před 8 letMě prodejce baterií říkal, že karavan se bere jako odvětráváný prostor - tudíž tam i ta nehermeticky uzavřená baterie být může.
TomTPČlenPřidáno
před 8 let
To platí ale u jakékoliv baterie. A na vině nemusí být jen nabíječka, ale třeba nekorektní dobíjecí napětí vlivem zkratu na článku samotné a jakékoliv baterie. V tomto duchu by baterie nemohla být v karavanu žádná.
Tom & Pavla
haskyČlenPřidáno
před 8 letZdravím.Při použití automatu nabíječky bych se toho vůbec nebál.OA,vestavby a dodávky mají běžně druhou baterii pod sedačkou a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Hasky
Upravil hasky dne 24.10.2018 05:38,
před 8 let
daniel cisarČlenPřidáno
před 8 letNo hoši, koukám že to je taky veliký téma. To jsem zas něco otevřel. Každopádně díky za Vaše názory, byly pro mě vážně vodítkem. Resumé je asi takové, že to nechám na autorizovaném servisu. Potřebuju si nechat namontovat mover a rozchodit karavan na baterku. Když jsem se díval na ceny trakčních gelových baterií, tak cena kolem 6.000,- je celkem normální a jiná tam být asi nemůže.
Kluci, Děkuju :-) Dan
DavidFČlenPřidáno
před 8 letVzhledem k 60% ceně jsem dal obyč zaplavenou, karavan je relativně velký a prostor pod sedačkou má větrací otvor směrem dolů.
Ale gelovka je určitě lepší volba.
Na druhou stranu je znám případ velmi vážných zdravotních problémů řidiče, který jel nějaký čas v autě s baterií pod sedadlem - byla vadná baterie nebo dobíjení, to nevím přesně.
TomTPČlenPřidáno
před 8 letBez soláru ji vycykluješ daleko dřív. Tím se ti podstatná část investice do jednoduchého soláru v budoucnu určitě vrátí.
Tom & Pavla
PabloGSČlenPřidáno
před 8 letKupoval jsem přívěs nový, přebíral jsem ho s už namontovaným moverem a zapojený na samostatný provoz z baterie. Baterka (trakční kyselinová Varta 110Ah) s nabíječkou (CTek) je instalovaná pod sezením u elektro jednotky. Mover, baterku, nabíječku sice nemontovali ve fabrice, ale v Hykru, kde předpokládám (věřím a doufám ;)), že vědí co dělají když jsou autorizák a dávají na to papír.
Radšej by som do obytného priestoru volil gelovku.Viem že cena je min 2 nasobna,ale zdravie mi je presnejšie.