Dobrý den,
Do auta jsem namontoval měnič 12/220 V. Do skříňky vedle nástavbové baterie /klasická olověná 100ah/..
Měnič budeme používat pouze příležitostně,. Na měniči je vypínač ale vzhledem k umístění ve skříňce bude špatně dostupný.
Chtěl bych zapojit na přívod mezi akumulátor a měnič relé které by bylo možné ovládat vypínačem v obytném prostoru.
Máte někdo podobné řešení nebo jak to udělat lépe ?
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyAhoj. Nedávno jsem to tímto způsobem udělal také. Možná mě elektrikáři budou nadávat, ale funguje to. Mám měnič také 600W s vlastními pojistkami 40A. V mém případě výjimečně připadá v úvahu použití po dobu cca 5 min. kulmy na vlasy s výkonem 400W, tedy cca 30-32A, jinak dobíjení elektrokola nabíječkou s výkonem cca 140W, tedy cca 11A a dobíjení baterií do foťáku, kamery, telefonů a pod. Použil jsem spínací relé 12V/70A, mezi relé a aku jsem dal pojistku 40A v provedení MAXI kvůli síle kabelu a použil jsem 12V vypínač s kontrolkou. Odzkoušel jsem použití kulmy po dobu cca 10 min, potom jsem nabíjel aku z kola po dobu cca 3 hod a vše v pořádku, nikde se nic ani v náznaku nehřálo.
Upravil Lubos a Dasa dne 08.11.2021 13:03,
před 4 rokyNo možná mne někdo trefí, ale otevřel jsem měnič, odpojil integrovaný vypínač, na originál fastony zapojil (přes samce fastony) doulinku, kterou jsem natáhl do interiéru a na ní kolébkový vypínač. Vyvedeno vedle bílé zásuvky z měniče. Kvůli rozlišení bílé, původní rozvod je v hnědé. aby se to nepletlo.
Upravil OndraS1 dne 08.11.2021 13:23,
před 4 roky
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyAhoj. To je asi nejjednodušší a nejbezpečnější nápad. U nového měniče by to ale znamenalo přijít o záruku.
Take Victron Phoenix menice maju rovno moznost zozadu pripojit kabel s externym vypinacom, staci vytiahnut povodny kablik co tie dva kontakty prepaja a nahradit novym s vypinacom. Cez povodny sa potom len nastavi rezim eco alebo stale zapnuty a potom sa uz len vypina tym externym. A kedze je tak uz navrnuty, strata zaruky nehrozi.
Děkuji za odpovědi.
Měnič jsem koupil nový, nerad bych do něho šťoural.
Udělám to tedy na relé alespoň bude odpojený úplně v předešlém autě po vypnutí vypínačem měl měnič stejně nějakou minimální spotřebu.
To relé máš připojené na konektory ?
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyAno, mám to na fastony, ale pozor, to moje relé má spínané kontakty (30 a 87) na silnější fastony - 9,5 mm.
Ano, mám také vybrané relé se 2 kontakty 9.5 mm , ale to snad nebude problém sehnat 2 kousky větších konektoru.
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyJá je koupil u stejného prodejce jako relé.
Koupil jsem konektory také společně s relátkem.
Ještě jedna věc, na měniči je šroubek pro uzemnění, zapojuje se na karosérii nebo zůstává nezapojen?
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyNevím jestli jsem udělal dobře, ale nezapojil jsem ho. Dávat to na kostru auta mi nedává smysl, to bych asi musel ještě uzemnit auto a při každém použití zatlouct do země uzemňovaní kolík.
Děkuji za odpověď, také mi to nedává smysl když není auto uzemněné.
Dnes jsem měnič s relátkem namontoval vše funguje nic se nehřeje .