Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Zapojení měniče 600W

Poslední aktualizace před 4 roky
J
JelenFNováček
Přidáno před 4 roky
Dobrý den,
Do auta jsem namontoval měnič 12/220 V. Do skříňky vedle nástavbové baterie /klasická olověná 100ah/..
Měnič budeme používat pouze příležitostně,. Na měniči je vypínač ale vzhledem k umístění ve skříňce bude špatně dostupný.
Chtěl bych zapojit na přívod mezi akumulátor a měnič relé které by bylo možné ovládat vypínačem v obytném prostoru.
Máte někdo podobné řešení nebo jak to udělat lépe ?
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 4 roky
Ahoj. Nedávno jsem to tímto způsobem udělal také. Možná mě elektrikáři budou nadávat, ale funguje to. Mám měnič také 600W s vlastními pojistkami 40A. V mém případě výjimečně připadá v úvahu použití po dobu cca 5 min. kulmy na vlasy s výkonem 400W, tedy cca 30-32A, jinak dobíjení elektrokola nabíječkou s výkonem cca 140W, tedy cca 11A a dobíjení baterií do foťáku, kamery, telefonů a pod. Použil jsem spínací relé 12V/70A, mezi relé a aku jsem dal pojistku 40A v provedení MAXI kvůli síle kabelu a použil jsem 12V vypínač s kontrolkou. Odzkoušel jsem použití kulmy po dobu cca 10 min, potom jsem nabíjel aku z kola po dobu cca 3 hod a vše v pořádku, nikde se nic ani v náznaku nehřálo.
Upravil Lubos a Dasa dne 08.11.2021 13:03, před 4 roky
O
OndraS1Člen
Přidáno před 4 roky
No možná mne někdo trefí, ale otevřel jsem měnič, odpojil integrovaný vypínač, na originál fastony zapojil (přes samce fastony) doulinku, kterou jsem natáhl do interiéru a na ní kolébkový vypínač. Vyvedeno vedle bílé zásuvky z měniče. Kvůli rozlišení bílé, původní rozvod je v hnědé. aby se to nepletlo.
Upravil OndraS1 dne 08.11.2021 13:23, před 4 roky
Přidáno před 4 roky
Ahoj. To je asi nejjednodušší a nejbezpečnější nápad. U nového měniče by to ale znamenalo přijít o záruku.
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Take Victron Phoenix menice maju rovno moznost zozadu pripojit kabel s externym vypinacom, staci vytiahnut povodny kablik co tie dva kontakty prepaja a nahradit novym s vypinacom. Cez povodny sa potom len nastavi rezim eco alebo stale zapnuty a potom sa uz len vypina tym externym. A kedze je tak uz navrnuty, strata zaruky nehrozi.
J
JelenFNováček
Přidáno před 4 roky
Děkuji za odpovědi.
Měnič jsem koupil nový, nerad bych do něho šťoural.
Udělám to tedy na relé alespoň bude odpojený úplně v předešlém autě po vypnutí vypínačem měl měnič stejně nějakou minimální spotřebu.
To relé máš připojené na konektory ?
Přidáno před 4 roky
Ano, mám to na fastony, ale pozor, to moje relé má spínané kontakty (30 a 87) na silnější fastony - 9,5 mm.
J
JelenFNováček
Přidáno před 4 roky
Ano, mám také vybrané relé se 2 kontakty 9.5 mm , ale to snad nebude problém sehnat 2 kousky větších konektoru.
Přidáno před 4 roky
Já je koupil u stejného prodejce jako relé.
J
JelenFNováček
Přidáno před 4 roky
Koupil jsem konektory také společně s relátkem.
Ještě jedna věc, na měniči je šroubek pro uzemnění, zapojuje se na karosérii nebo zůstává nezapojen?
Přidáno před 4 roky
Nevím jestli jsem udělal dobře, ale nezapojil jsem ho. Dávat to na kostru auta mi nedává smysl, to bych asi musel ještě uzemnit auto a při každém použití zatlouct do země uzemňovaní kolík.
J
JelenFNováček
Přidáno před 4 roky
Děkuji za odpověď, také mi to nedává smysl když není auto uzemněné.
J
JelenFNováček
Přidáno před 4 roky
Dnes jsem měnič s relátkem namontoval vše funguje nic se nehřeje .
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: JelenF, Lubos a Dasa, OndraS1, kamilio
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 33
Členové online 1
Ladislav73

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025