Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

odhlučnění centrály

Poslední aktualizace před 4 roky
T
tom74Člen
Přidáno před 12 let
ahoj,

neřešili jste někdo odhlučnění centrály ? myslel jsem udělat dvouplášťovou bednu, vnitřní stěnu s modrého rigipsu, ale pořád nevím, co dát mezi ty dva pláště. Našel jsem "akustickou lisovanou pěnu 5cm" Nebo něco jiného ?

díky
R
RudyČlen
Přidáno před 12 let
Nezapomeň, že centrálu musíš chladit. Vyřešíš li tento problém, pak bych osobně bednu dělal z hliníku a odhlučnil ji materiálem s vysokým akustickým odporem, např. čedičová vata. Prakticky to však vyzkoušené nemám.
T
tom74Člen
Přidáno před 12 let
no chladil bych jí ventilátorem, který by vlastně poháněla cenbtrála v chodu
stejně musí jít výfuk ven, tak bych obětoval 2 díry pod auto a táhnul bych vzduch z pod auta do bedny a druhou dírou by to šlo zase ven pod auto............ "úplně zjednodušený popis"...o))
ropropČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

tom74 napsal:

no chladil bych jí ventilátorem, který by vlastně poháněla cenbtrála v chodu
stejně musí jít výfuk ven, tak bych obětoval 2 díry pod auto a táhnul bych vzduch z pod auta do bedny a druhou dírou by to šlo zase ven pod auto............ "úplně zjednodušený popis"...o))

Ahoj, přesně tak to mám uděláno, včetně akustické lisované pěny a kuchyňského ventilátoru napojeného na centrálu. Utlumení nemůžu porovnat, protože mám to tak od začátku, zprovoznil jsem to tento víkend. Co musím vylepšit - prodlužit výfuk dále pod vůz a lépe chránit před teplem tu isolaci.
vsazavskyvsazavskyČlen
Přidáno před 12 let
Dost taky pomůže prodloužení výfuku
Vladimír + Ivana, Dethleffs + Boom
R
RadekPNováček
Přidáno před 4 roky
No popravdě já už si s tím nevěděl rady, tak jsem si nechal odhlučnění udělat u: spam je tam vypsaný i materiál, který je potřeba. Mě to bohužel moc nešlo, tak jsem si to u nich raději nechal udělat profesionálně a aspoň se s tím už nemusím zabývat.
Upravil Fun dne 26.11.2021 15:54, před 4 roky
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Dalsi prispevok od RadekP s reklamou na 2nin.cz. Aka nahoda.
Upravil Fun dne 26.11.2021 16:00, před 4 roky
P
petr a pajaČlen
Přidáno před 4 roky
Dobrý den,
Sleduji pozorně tuto diskusi a chtěl bych se podělit s Vámi o moje zkušenosti.
Také jsem šel cestou kdy jsem se pokoušel odhlučnit centrálu Kipor 2000,tím bych začal, centrála dobrá ,funguje perfektně a nikdy mě nenechala ve štychu tak jsem začal jako všichni hledat inspiraci na webu.
Rozmontoval jsem centrálu a na stávající výfuk jsem navařil zvenku závit na tento závit jsem udělal koncovku jako na motorce, která se dala odšroubovat a nebo taky ne, /aby se to celé dobře transportovalo v autě / aby celé moje počínání nebylo jen výkřikem do tmy tak podotýkám, že jsem vždy po každé úpravě prováděl měření ve stejné vzdálenosti a na volnoběh a při plném zatížení.
Dalším krokem byla výroba krabice, vevnitř dokonale vylepená odhlučňovacím molitanem s takovými trojúhelníkovými profily , který se používá v nahrávacích studiích ,která měla stranu s výfukem proříznutou a z vrchu se zavírala a z ní koukala koncovka a další měření.....
Potom jsem objevil ,že zvuk vycházející z výfuku který tlumím je pouze část hluku centrály ,proto jsem koncovku oddělal a na zadní mřížku centrály kterou jsem odmontoval vyrobil něco jako plechový trychtýř který by měl pojmout nejen zplodiny ale i hluk který vychází z centrály, na tento trychtýř jsem připevnil hliníkovou vroubkovanou hadici 2metry dlouhou a další měření........
Poslední co jsem vyrobil byla další hadice tentokrát o menším průměru kterou jsem vložil do té velké a mezi prostor mezi hadicemi jsem na konci a na začátku vyplnil pěnou aby tyto hadice dobře držely a v celé délce jsem ji potom vyplnil kamennou vatou tuto hadici jsem chtěl vkládat pod auto a další měření............
Dovedete si představit kolik je za tím hodin práce a vše k ho.....,neříkám že jsem nešel o pár decibelů dolů ale není to co jsem od toho všeho očekával, že bych někde stál a hlukem nikoho absolutně nerušil ,tak, tak to podle mě určitě není!!!! myslím, že jsem se s celý vývojem o odhlučnění přiblížil sériové centrále Honda 2,2i a to je asi tak výsledek mé práce nijak se za to nestydím spoustu jsem se u toho dozvěděl a naučil jen z mého pohledu je to" slabá náplast ".
Tak po svých zkušenostech ,kdy celý projekt leží ve sklepě myslím , že je lepší koupit dražší centrálu Honda 2,2i která je v základu již tiší než můj celý vývoj . Tolik moje zkušenosti, doufám že jsem těmito svými poznatky někomu pomohl o nic jiného mě nejde.Wink

Váš caravanista Petr
Fun, Pepi, krizik1, hom, Jirka W, gut, Bounty, Jirka z Lanstorfa
malinamalinaČlen
Přidáno před 4 roky
Nevím jak hlučnou centrálu řešíš, např. u této vím, že není třeba... můj dojem
https://www.sigma...on-8896219
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 4 roky
V době LiFePO4 bateríí, už není nutné vozit hlučnou centrálu. Což je super. https://www.czc.c...17/produkt
HrochHrochČlen
Přidáno před 4 roky
Každá centrála hlučí a smrdí a do bydlíka nepatří. Pokud máš tak velkou spotřebu energie, že ti nestačí baterie, tak jeď někam, kde se můžeš připojit na 230V.
F
FerkoČlen
Přidáno před 4 roky
Ak máš solar, tak v lete centrálu nepotrebuješ.
To doporučenie od FUN-a je drahé a len čiastočné - rieši cca 90Ah.
Ešte ma zaujala informácia z prospektu - link od FUN-A. Či to nabitie za 1 hodinu je reálne - tlačiť 90A do baterky chce mať implementovanú riadnu nabíjačku.
B
BobusČlen
Přidáno před 4 roky
Když je v létě přes den 30 a více stupňů, tak by se k večeru hodila centrála pro pohon stropní klimy, a to právě při parkování na divoko.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 4 roky

Bobus napsal:

@Bobus - Když je v létě přes den 30 a více stupňů, tak by se k večeru hodila centrála pro pohon stropní klimy, a to právě při parkování na divoko.

Večer určitě nechceš kazit hlukem z centrály.

Ferko napsal:

@Ferko - Ak máš solar, tak v lete centrálu nepotrebuješ.
To doporučenie od FUN-a je drahé a len čiastočné - rieši cca 90Ah.
Ešte ma zaujala informácia z prospektu - link od FUN-A. Či to nabitie za 1 hodinu je reálne - tlačiť 90A do baterky chce mať implementovanú riadnu nabíjačku.

Centrála Honda je přibližně stejně drahá, nebo i dražší. Odkaz na akumulátorový generátor jsem dal jen jako příklad. Jestli se umí tak rychle nabít, by se muselo vyzkoušet.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 4 roky
Bobus:
Vytáhnout centrálu při parkování na divoko je nejlepší způsob jak na sebe přitáhnou pozornost včetně pozornosti policie (kterou velmi rád informuje někdo z okolí). A věř tomu, že se spuštěnou centrálou to neuhraješ na parkování a v tom lepším případě tě odtamtud jenom vyhodi a v tom horším případě dostaneš na cestu ještě pokutu. A to nemluvím o tom, jak tě budou milovat případní další "parkující", kteří mohou být vyhození s tebou..
B
BobusČlen
Přidáno před 4 roky
Tím, že by se hodila centrála při divokém parkování, jsem reagoval na Funa, že při Life baterii není centrála potřeba.
Na YOUTUBE jsou videa, kde je centrála v bedně z Al plechu vylepená tlumícím materiálem a sání í výfuk jsou přes labyrint.
To by snad mohlo fungovat. Taky nejde použití centrály v noci, ale jen hoďku nebo 2 v podvečer pro snížení teploty na únosnou miru.
camperboycamperboyČlen
Přidáno před 4 roky
A nemohl by fungovat tlumič výfuku z webasta nebo planaru? Udělat ho na závit? Také příští rok půjdu do lifepo, ale jako pojistka je v zimě ta centrála dobrá.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: tom74, Rudy, rop, vsazavsky, RadekP, kamilio, petr a paja, malina, Fun, Hroch, Ferko, Bobus, PetrDubi, camperboy
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 13
Členové online 1
FJR

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025