Za mne jen nazor - pes je urcité omezeni , pejskari to znaji neb jsou mista a neni jich malo, kde pes neni vitan.Hodne treba na Slovensku , ale o tom se rozepisovat nechci. Jsem pejskar telem i dusi, je mne 53 a cely zivot mne psi provazeli. Co chci ale napsat je, ze vzdy pri vyberu plemene psa jsem vychazel ne jen z toho co se mne za rasu libi a co bych chtel , ale polozil jsem si otazku a to jednu a zasadni ,, budu cestovat,budu se pohybovat hodne mezi lidmi, detmi, duchodci, budu se psem bydlet v kempech, hotelich, bude mne doprovazet na hory k vode ,chci ho stale mit na voditku, nebo davat ho na voditko, kdyz mijim jine psy, lidi, deti, kola, nebo mu davat cely zivot kosik ,, ? Od tohoto se odvijelo vzdy me plemeno psa, ktere jsem si porizoval. Pri dotazu co mam za rasu kamkoliv jsem jel kdyz jsem rekl, ze Retryvra, nebo BorderKolii nemel jsem a nemam zadny problem. Omlouvam se vsem majitelum Pitbulu, Vlcaku, Dobrmanu, Rotvaileru a pod, jako pejskar vim , ze i na techto plemenech se daji trisky stipat, ze na nich muze poskakovat nemluvne a spat v jeho objeti , ale pokud toto plemeno vidim jit naproti mne, sveho psa si dam k noze a na voditko s velkou obezretnosti a totez zadam o protejsku a tak se nedivim, ze k tomu pristupuji obezretne i jini a jinde, neb ano je to o lidech a vychove to jako pejskari vime , ale snadneji se mne nakopne vzteklej jezevcik od nejakeho kretena co to se psem neumi, nez Rotvailer od zakomplexovanyho chudaka co ma problem sam se sebou natoz se psem

Omlouvam se jinak vsem co psy nemusi neb ano, muj pes je pokud to jen trochu jde vzdy bez voditka , kosiku a maximalne na volno, jelikoz si myslim, ze si to i tento druh zvirete zaslouzi a ze je jen obeti toho, ze jsme si jej dokazali jako clovek ochocit a toho, ze nam slouzi, pomaha, chrani narozdil od divokejch prasat, holubu,kocek ktere jsou nam k nicemu a mohou si tim padem delat co chteji a zit po svem