Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Topení do malé dodávky: plyn/nafta?

Poslední aktualizace před 4 roky
O
Ondra013Nováček
Přidáno před 4 roky
Zdravíčko,

přestavuji si pomalu, ale jistě malou dodávku na obytku a narazil jsem na dilema s topením. Původně jsem byl rozhodnutý pro plynové topení Truma SL3002, které se mi už nějaký čas válí i s bohatým příslušenstvím ve sklepě. Hlavně z toho důvodu, že budu mít upravenou LPG nádrž pro vařič a lednici, takže připojit další spotřebič by nebyl problém. Navíc sám automobil jezdí na benzín + LPG, takže plnit LPG budu jezdit pravidelně. Ovšem trochu se bojím, jak jsou takhle stará topení spolehlivá. Máte s nimi v dnešní době někdo zkušenost? Popř. používáte je stále?

Do koupě nového plynového topení se mi nechce jelikož všechny ostatní spotřebiče mám dimenzované na 50mBar a novější topení jsem v tomto provedení nenašel.

Koukal jsem se trochu i po naftových topení. Jednoznačnou výhodou by byla možnost různého nastavení. Jenže by to znamenalo mít další nádrž a také si dost lidí stěžuje na hluk naftového čerpadla. Je to opravdu tak hrozné?

Dále bych se rád zeptal, jak jsou na tom ekonomicky, je zde rozdíl ve spotřebě, který by stál za řeč? A který druh vytápění je podle vás obecně lepší pro malou dodávku (cca 7,5m3)?

Předem díky za reakce.
S
sarikČlen
Přidáno před 4 roky
já jsem měl topení tu trumu v obytnáku ve ford transitu a nyní i ve fiatu ducato a bez problému a náhodně jsem narazil na tyto ceny a to je pěkný rozdíl pro zajímavost:

https://topidla.h...ma-s-3004/
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 4 roky

sarik napsal:

@sarik - já jsem měl topení tu trumu v obytnáku ve ford transitu a nyní i ve fiatu ducato a bez problému a náhodně jsem narazil na tyto ceny a to je pěkný rozdíl pro zajímavost:

https://topidla.h...ma-s-3004/

Ahoj, to by bylo krásný, ale bohužel je to cena za podsvícení ovládání, nikoliv za topení. 😞😞😞
S
sarikČlen
Přidáno před 4 roky
já tomu rozumím že je to za celé topení a že jak tam dole píšou že je to bez krytu, který je potřeba dokoupit vzlášt
S
sarikČlen
Přidáno před 4 roky
ještě ted dodatečně jsem zjistil že jak inzeruje svět karavanů to topení za 11590 Kč tak i tohle topení je bez předního krytu
(chtěl jsem tuto poznámku přidat k odpovědi která je před tím ale nenašel jsem jak to upravit)
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
V starom karavane mam 50mbar spotrebice a ked sa mi na plynovom kureni truma odlomila kapilarova regulacia, tak mi v servise oznamili ze treba cely novy horak, ale na 50mbar kurenia sa uz vraj neda zohnat, nahradne diely sa uz nepredavaju.
Da sa ale kupit nove kurenie na 30mbar a pred neho zaradit prechodovy regulator z 50mbar na 30mbar:
https://www.karav...a-30-mbar/
Takze by slo mat v karavane spotrebice pracujuce s rozdielnym tlakom.
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Este k typu kurenia, ak uz mas LPG a nemas naftu, asi by som zostal pri plyne. Dnes sa robia aj kompaktnejsie kurenia ako napr. Truma Varioheat, alebo ak nemas este porieseny bojler, tak kombinovany Truma Combi - kurenie a ohrev vody na plyn v jednom. Su aj verzie s "E", s monzostou pouzitia elektriny okrem plynu. Len ta cena je vacsia. Ale zas keby si chcel samostatny Truma gas/elektro bojler, tak cena kurenia+bojler sa uz moze priblizit ku Truma Combi a zabera to menej miesta. Myslim ze vacsina mensich obytiek asi pouziva prave niektoru z Truma Combi verzii.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Fun, Ondra013, sarik, kamilio
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 24
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025