Zdravíčko,
přestavuji si pomalu, ale jistě malou dodávku na obytku a narazil jsem na dilema s topením. Původně jsem byl rozhodnutý pro plynové topení Truma SL3002, které se mi už nějaký čas válí i s bohatým příslušenstvím ve sklepě. Hlavně z toho důvodu, že budu mít upravenou LPG nádrž pro vařič a lednici, takže připojit další spotřebič by nebyl problém. Navíc sám automobil jezdí na benzín + LPG, takže plnit LPG budu jezdit pravidelně. Ovšem trochu se bojím, jak jsou takhle stará topení spolehlivá. Máte s nimi v dnešní době někdo zkušenost? Popř. používáte je stále?
Do koupě nového plynového topení se mi nechce jelikož všechny ostatní spotřebiče mám dimenzované na 50mBar a novější topení jsem v tomto provedení nenašel.
Koukal jsem se trochu i po naftových topení. Jednoznačnou výhodou by byla možnost různého nastavení. Jenže by to znamenalo mít další nádrž a také si dost lidí stěžuje na hluk naftového čerpadla. Je to opravdu tak hrozné?
Dále bych se rád zeptal, jak jsou na tom ekonomicky, je zde rozdíl ve spotřebě, který by stál za řeč? A který druh vytápění je podle vás obecně lepší pro malou dodávku (cca 7,5m3)?
Předem díky za reakce.
já tomu rozumím že je to za celé topení a že jak tam dole píšou že je to bez krytu, který je potřeba dokoupit vzlášt
ještě ted dodatečně jsem zjistil že jak inzeruje svět karavanů to topení za 11590 Kč tak i tohle topení je bez předního krytu
(chtěl jsem tuto poznámku přidat k odpovědi která je před tím ale nenašel jsem jak to upravit)
Este k typu kurenia, ak uz mas LPG a nemas naftu, asi by som zostal pri plyne. Dnes sa robia aj kompaktnejsie kurenia ako napr. Truma Varioheat, alebo ak nemas este porieseny bojler, tak kombinovany Truma Combi - kurenie a ohrev vody na plyn v jednom. Su aj verzie s "E", s monzostou pouzitia elektriny okrem plynu. Len ta cena je vacsia. Ale zas keby si chcel samostatny Truma gas/elektro bojler, tak cena kurenia+bojler sa uz moze priblizit ku Truma Combi a zabera to menej miesta. Myslim ze vacsina mensich obytiek asi pouziva prave niektoru z Truma Combi verzii.