On mal to auto nad 3,5 t, ale ak by som si kúpil pickap Nisan Navara , ktorý má nosnosť cca 1 tonu a dal by som dole tú plechovú korbu a namiesto toho postavil s karbon kevlarového sendviča búdku, takú ako mal Prsta na ceste po Južnej Amerike, tak by som sa zmestil do tých 3,5 tony. Jedná sa mi čisto technicky o to, že ak dám s original kúpeného auta dole tú ich original plechovú korbu a dal by som tam búdku, ale búdku ako náklad, či by to bolo priechodné povedzme na STK, alebo na colnici pri ceste do Ruska.
PrstaČlenPřidáno
před 7 letTak se zdá, že mám vybráno. Fotku zatím jen na mém profilu.
Je to Liazka a až nazraje čas, tzn. až bude stát na dvorku, tak sdělím další podrobnosti.
Moc Vám všem děkuji za pomoc, rady a předání zkušeností.
PalmosČlenPřidáno
před 7 letWow! Gratulujem.
A obdivujem rychly postup od polointegralu k ozajstnemu expedicaku. Aj bleskovy nakup.. Ja sa s tym borim uz skoro dva roky :)
Tak vela stastnych km..
SlawczoČlenPřidáno
před 7 letSlawczo, Tina, Zuzka, Vilko - Burstner Viseo
BogokingČlenPřidáno
před 4 rokyDobrý den,
rád bych obnovil toto vlákno. Zajímalo by mě zda v naší kotlině vzrostl počet majitelů expedičních obytek, popř. jaké mají zkušenosti se svými auty a kde všude byli.
Sám jsem majitelem Sprintera, verze od 2019, 6m délky, dvoukolky. Poslední 3 roky jsme hodně cestovali po Evropě, trávíme v autě cca 1/2 roku v roku. Na Evropu je to super auto, nenápadné, délka do 6m umožňuje průjezdy malými městečky na jihu i bezproblémové parkování.
Na příští rok ale plánujeme větší výlet na cca 2 roky - chceme projet obě Ameriky, auto si budeme posílat lodí do Montevidea. Vím, že se to dá projet i se dvoukolkou, i když s určitými omezeními. Proto ve mně zraje myšlenka koupit něco více odolnějšího ve čtyřkolce s tím, že bych už ho měl do budoucna (Asie, Afrika,..)
Rád bych se vás zeptal co byste nám doporučili. Cestujeme 2. Prostor, který máme ve Sprintru nám vyhovuje, i pro dlouhé výlety je pro nás dostačující.
Něco jsem se snažil načíst v zahraničních diskusích a skupinách a vychází mi toto:
1. Unimog
- plusy: asi nejrobustnější a nejodolnější, jednoduchá konstrukce a asi ve světě dostupná možnost případných oprav, dá se s ním vejít do 7,5t
- mínusy: údajně se s tím jezdí jako s traktorem, často má nedostatečný výkon, na dlohé přesuny únavný
2. Man - ve verzi podobné jako má Ivano
- plusy: pohodlnější přesuny, bezproblémová doložnost
- mínusy: fakt už mi to připadá jako moc veké
3. Iveco 55, 4x4
- plusy: menší velikost
- mínusy: menší velikost?, případný servis ve světě?, cena
Další věc je samotná koupě. Rád bych se vešel do 2 - 2,5 mil. Ceny ojetých hotových obytek jsou fakt asi na vrcholu. (na mobile de většinou 150-200t Euro). Má smysl vůbec uvažovat o samostavbě? Vyplatí se to? Sám si nejsem schopen udělat nic, vše bych musel svěřit firmám.
Děkuji za případné komentáře
Bogdan
Upravil Bogoking dne 22.12.2021 10:59,
před 4 roky
Bogoking Připojili následující obrazek: