Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Itálie poprvé s karavanem

Poslední aktualizace před 4 roky
ScooterMartyScooterMartyČlen
Přidáno před 7 let
Zdravím vespolek. Potřeboval bych nějaké souhrnné rady od kolegy, který má dobře zmáknutou Itálii. Zatím jsem tam byl jednou (2016 s vestavbou) a jetos se tam poprvé chystám se soupravou. Jedná se mi zhruba o následující:
Trasa z Prahy do Villa San Giovanni. Nechce se mi s těžkým karavanem moc škrábat do kopců. Která cesta je placatější?
Dálnice v IT, vím, že s karavanem jsem 3osé vozidlo, ale někde je to více-méně jedno a jinde by mě to přišlo hodně draho. Umíte mi někdo složit výhodnou trasu? Jak tam vůbec vypadají ne-dálnice? Mají něco jako my státovky? Já po té dálnici za mýto pojedu stejně do 90km/h, takže pokud mají kvalitní státovky, není lepší se na dálnici vykašlat? Nebudu se v IT zdržovat, cílem je Sicílie.
A poslední téma je trajekt. Hledal jsem ceny a zdá se, že je jedno, jestli objednám 2 měsíce předem, nebo koupím na místě. Cena je podle všeho stejná. Je to tak? A open návrat? Pokud si to dobře pamatuji, ve 2016 byl u zpáteční jízdenky rozdíl, jestli se budeme vracet do 3 dnů, nebo později, jinak to neřešili. Je to tak? A v kalkulátoru mi to u karavanu nabídlo výšku do 2,5m, ale já mám 2,6. Bude s tím problém? Vestavba měla 3m a nic se nedělo...
To je snad všechno, ale samozřejmě nadšeně beru i všechny další rady...
Díky.
Martin (1971) a Lucie (1974) a vždycky nějaký ten pes..., 608 463 502, Abbey GTS 517 a Ford Galaxy II 1.9 TDi 96kw. Dříve Renault Master Pössl.

Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.
Benjamin Franklin
H
hymer662Člen
Přidáno před 7 let
Na Sicílii jsem jel jak osobním autem+stan, autem s karavanem a obytným autem. Po těchto zkušeností, kdy cesta byla po vlastní ose, tak i cestoval jsem z Janova trajektem na Sicílii přímo.
Náklady na poplatky dálnic + pohonné hmoty jsou srovnatelní s cenou za trajekt. Volba je za mě jasná: trajekt z Janova.
Ovšem, pokud chceš si užívat cestování ITA nebudeš řešit trajekt. Únava z cesty je značná. Příjemná věc, že jih ITA nemá poplatky za dálnice (od Neapole níže).
Rozdělil bych to na několik částí.
1. z CZ na hranice IT
-podle mě je plošší cesta Graz-Villach-Tarvisio
2. Dálnice nebo národní
-jsou úseky, které jsou cestovně v pohodě např. Tarvisio-Udine, ale takové úseky by ti museli aktéři cestování zasílat podle toho kde jeli. Jsou časy (ráno, navečer (pozdní odpoledne), kdy projíždět malými městy s karavanem je velmi obtížné a časově náročné.
-za mě pokud karavan, tak dálnice
3. pohonné hmoty jsou v ITA velmi drahé, vyplatí se sjet (uváženě a předem naplánovaně) s dálnice a tankovat u samoobslužných čerpaček. Za celou cestu ušetříš nezanedbatelné finanční prostředky.
4. Provozovatelů dálnic v ITA je více a je možnost si podle toho zvolit trasu: proč ? rozdíl v poplatcích za dálnice. Vyčerpávající informace na jejich webu dálnic.
5. Výška auta: 10 cm bych u soupravy neřešil, ale u samostatného auta ano. Mohli by tě se samostatným autem poslat do x-tého poschodí garáže trajektu a tam 10 cm může být problém. Tam kde jsou umístěné karavany je výška dostatečná - záleží na lodi a přepravci, všechny informace o lodi zase najdeš na jejich stránkách.
6. Lístek: každá společnost má nějaké akce jako osoby zdarma, auto zdarma apod.. Lístek nelze změnit a musíš být včas na místě. Jinak i před samým odplutím se dají koupit lístky ne vždy levněji, ale jisté problémy s dostupnosti lístků a dlouhých trajektů (Janov-Palermo) plující cca 24 hodin podle období nastávají = lístky nejsou. Zde je rada nad zlato co udělat. Řešil bych to tak, že až budeš např. na hranicích ITA, tak zavolat na informace o volných lístcích a pokud nebudou vydat se po ose případně do jiného přístavu např. Livorno, kde pluje jiná společnost.
7. jako tip mezistupně při cestování, když už budeš mít porci km po ose plné zuby, lze nastoupit na trajekt z Neapole.

Šťastnou cestu.
rohlicekjanrohlicekjanČlen
Přidáno před 7 let
z mych ne moc velkych zkusenosti z Italie, kde jsem byl 2x (1x Bibione, 1x Rosolina Mare, takze jen sever), muzu klidne doporucit po Rosolina Mare cestu mimo dalnice. Cas tohoto useku mi vychazi do 5hodin s jednou pauzou na obed cca 30-45min (snazim se jet +-80km/h). Cesta je pohodova a ani jednou jsem nenarazil na nejake zdrzeni ci kolonu. https://mapy.cz/zakladni?planovani-tr...2ITA%22%5D
Co se tyce rakouska, byt jsem zde cetl nazory, ze dalnice nema cenu, protoze stejne jedu max. 80km/h. Ja jsem zastance zaplatit si dalnicni znamku, do Rakouska jedu od Znojma (resp. vyjezd Jicin - Kolin - Jihlava - Znojno), a sjedu u sjezdu 363 pred Arnoldstein, kterym projedu z duvodu cerpani levnejsi nafty https://mapy.cz/zakladni?x=13.7143238...d=17101083. . Ac se to nezda, kdyz dodrzuji +-80km/h mam nizsi spotrebu, nez kdyz jedu po okrskach(mozna se mi to jen zda a vnucuji si to). Nekdy se napojim za idealne jedouci kamion a svistim za nim ve vzduchovem vaku. Aktualni cas z letosni dovolene mam hranice IT-A po A-CR cca 6:20.

Ale urcite me tez zajima, jestli severni cast dalnice(od Tarvisia po Benatky) je stejne placena pro osobni auto do 3.5t a soupravu(auto + karavan) do 3.5t? zna to nekdo,prosim ?
ScooterMartyScooterMartyČlen
Přidáno před 7 let
Kluci super, díky. Jinak Rakousko neřeším, tam dálnici zaplatím. Ale ta Itálie, tam se díky znalostem dá ušetřit. No a ty znalosti já nemám... Jinak pamatuji, že jsem tankoval ve Villachu za dobré peníze. A to tankování v IT je právě zas o zkušenostech, kde se vyplatí sjet a kde zas třeba vůbec po dálnici nejet atd...

Sloučené 14.08.2019 22:11:
Tak jsem koukal na ten trajekt Janov Palermo jak psal hymer 662 a vypadá to velmi zajímavě. Když ho koupím teď (cesta bude těsně po polovině října), vychází to na 600€ což je super cena. Ušetřím mraky km po dálnicích a koneckonců i času. Problém je nemožnost podle počasí se rozhodnout jestli jet nebo ne. Přeci jen druhá polovina října je celkem sázka do loterie. Ale to se dá ošetřit za necelých 100€ pojištěním storna do 48 hodin před plavbou. Trochu se ale bojím těch 20 hodin na palubě. Jednak nevím, co si představit pod pojmem pohodlné křeslo v ceně a jednak s námi bude pes. Asi nejsem jediný, kdo to řeší, ale stejně si neumím představit venčení... Máte s tím někdo zkušenosti?
Martin (1971) a Lucie (1974) a vždycky nějaký ten pes..., 608 463 502, Abbey GTS 517 a Ford Galaxy II 1.9 TDi 96kw. Dříve Renault Master Pössl.

Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.
Benjamin Franklin
pandapandaČlen
Přidáno před 7 let
na jednom trajektu bylo tohle pro psy
panda Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
H
hymer662Člen
Přidáno před 7 let
Počasí a jeho stálost na Sicílii bych se neobával. Asi mi to uniklo, v polovině října bude dost kempů mimo provoz, zde bych viděl určitou složitost, více méně nebudeš mít tolik možností výběru.
Trajekt - křeslo
trajektová loď do Palerma je obrovská. Má xx poschodí najdeš tam úplně všechno. Bazény (i vnitřní) solária, fitka, sportoviště, kina, obchody, tématické restaurace, večerní zábavu s hudbou apod. Pejsci mají samostatný výběh na palubě, kde můžou vykonat potřebu nebo máš možnost dát pejska i do kotce.
Zpět ke křeslům. Velké místnosti kde jsou pohodlná velká křesla polohovatelná jsou pojmenována např. podle hudebníků. Např. salon Vivaldi. V místnosti je cca 40-80 míst - křesel a není problém spát i na zemi (koberec). Dá se předpokládat, že v daném termínu bude xx sedadel prázdných, tak se natáhneš přes více sedadel.
To že by jste se nudili nelze předpokládat, nám to vždy uběhlo velice rychle, pokud nezměnili časy odjezdů, tak vyplujete navečer, během noci se vyspinkáte dorůžova a celý den si budete užívat zařízení lodě a než vytáhnete děti z bazénu budete připlouvat do Palerma ( bylo to okolo 17 hodiny).
První kritický bod bych řešil, kdy po vylodění budete spát. Mít vybrané jisté místo. Kalkulace: trajektová loď obvykle dodrží čas připlutí, s vyloděním počítej +- 1 hodina.
Palermo je zajímavé město z pohledu památek, ale nechte na jiný čas. (já bych volil až budu zpět odplouvat - předpokládám, že opět navečer, přijet do Palerma brzo ráno, zaparkovat zdarma v přístavu a prohlídnout si Palermo - je tam toho opravdu moooc k vidění)
Vyjet z Palerma není až tak rychlé a počítej s časem podle výběru kempu další 1-2 hodiny. V Palermu je kemp La Playa (tak nějak), je otázkou zda bude otevřen, myslím si právě tento kemp v říjnu má zavřené...
Rozhodující bude kde se vydáte
- na západ od Palerma
- na východ od Palerma
-napříč vnitrozemím
Poprvé jsme jeli západním směrem podle pobřeží okolo Sicílie a zase skončili v Palermu. První kemp západně z Palerma jsme vyzkoušeli kemp Lido Valderice, spokojenost a byl levný.
HappyCamperHappyCamperČlen
Přidáno před 7 let
Na Sicílii jsem sice nebyl, ale byli jsme s karavanem v kalábrii u Tropea...což je už kousek... Pokud chcete jet jen na Sicílii...tak je trajekt asi volba....ale pokud třeba chcete jednou cestou poznat více z itálie...tak my jeli celkem zajímavou cestou Villach-Benátky- Ravenna, dále pak po čtyrproudovce SS3bis směr Perugia a Terni...kde jsme teprve před Římem najeli na placenou dálnici až pod Neapol do Pompejí...a odtud jsou dálnice už zdarma. Kopcům se tu nevyhneš...zvláště pak na dálnici Neapol směr jih...Ty neplacené silnice jsou místy fajn..ale na té SS3bis byli občas né moc pěkné úseky...každou dilatační spáru na mostech jsem cítil..až jsem někdy litoval karavan... ale cestou jsme navštivili spoustu zajímavých míst..Assisi, Pompeje atd, spaní zdarma na stellplatzech ve vinařství..teda za nákup pár lahví dobrého moku..a viděli jsme spostu krásné krajiny...Ale my někdy jezdíme že i cesta je cíl a ty 2000km jsme měli rozděleny na 3-4 dny. Karavan jsme měli 1500kg a 2l nafťák 110kw úplně bez problémů ve všech stoupáních... A klidně bych si to zopakoval.... Tak to moje zkušenost...
Joe KingJoe KingČlen
Přidáno před 7 let
My jsme se teď vrátili z Toskánska, hodně jsem toho najezdil po státovkách. Dálnici jsem využil akorát na dlouhé přesuny přes Apeniny - od Parmy k pobřeží a z Florencie do Bologně. Rozhodoval jsem se hodně podle Waze - na těchto úsecích byl časovy rozdíl mezi dálnici a normální silnicí obrovský.

Waze už prý v některých státech zobrazuje orientační cenu za zpoplatněné úseky - v Itálii to zatím komunita nedoplnila.
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 7 let
My se vrátili před 3 - mi týdny s Itálie. Jeli jsme po trase Č. B. Freistad, Linec, Salsburk, Brenner, Bolzano, Verona, Asissi, Apeniny - Campo Imperatore 2130 mnm, Narni, Orbetto - moře a cesta zpět Siena, Florencie, Bolona, Tarvisio, Vilach, Salsburk, Linec a ČB 2800km. Jeli jsme s karavanem. V Itálii jsem upřednostňoval neplacené i placené dálnice ( za celou dovču 125 E). Místní cesty samá nerovnost (trpěl jsem) a hrozně pomalé. Nejdražší nafta okolo dálnice Florencie, Bolona, Ferarra i1,99 E. Jinak kolem Perugie a Apenin 1,4 až 1,5E.
Za mě dálnice s karavanem Smileano a plošší cesta je přes Tarvisio.
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
Zdravím.
Snad mi někdo odpoví i přes to, že je toto téma delší dobu neaktivní.
Chystáme se poprvé do It s karavanem. Osobákem jsme tam byli vícekrát, ale s přívěsem vyjedeme poprvé za hranice. Tak se chci zeptat, když budeme souprava do 3,5t stačí klasická dálniční známka jako na osobák, nebo se na přívěs taky něco platí? Max. rychlosti jsem tu už pročítal a povinnou výbavu taky. Je ještě něco na co si dát pozor? Mýtné za soupravu stojí víc než na osobák?
A jak se obecně kontroluje převoz psů? Musí mít něco víc než pas, čip a připoutání v kufru auta?
Díky za odpověď.
Upravil Kukyn dne 17.01.2022 21:48, před 4 roky
H
hugo 007Člen
Přidáno před 4 roky
Všechny informace najdeš zde https://www.uamk....-informace
klikni na konkrétní stát ,se psem jezdím 10 let, nikdo nikdy nic nekontroloval ,pas, čip ,očkování stačí
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
A autor tohoto tématu se v prním příspěvku zmínil o "3 osách" na soupravě. Nejspìš v souvislosti s cenou? Nebo?
H
hugo 007Člen
Přidáno před 4 roky
Ano Itálie je v tomto na dálnici drahá. Pokud nenajdeš na odkazu, tak na google maps si ceny
přečteš mýtnicích
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
Ok, díky moc.
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Tak toto ma z tej linky pre Taliansko prekvapilo
https://www.uamk...._a_vozidla
"Poměr mezi hmotností plně naloženého přívěsu, včetně zařízení, a čistou hmotností tažného vozidla nesmí přesáhnout 0,8."
To dnes asi nie kazdy splnuje. To aj kontroluju podla TP?
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
A ještě mi zajímá jedno. Někde tady ve foru jsem se dočetl, že někomu kontrolovali policajti stáří pneu a uchycení PB lahví. Myslím, že to byli rakušáci. Je toto běžný při kontrolách za hranicena směrem na jih?
A ještě mě zajímá, jestli musím mít platnou revizi plynu?
Na to je taky nějaká nálepka (něco jako stk)?
Neví někdo o nějakém revizorovi v plzeňském kraji?
HONZAV1HONZAV1Člen
Přidáno před 4 roky
Chápu snahu připravit se na cestu na jih.
Já bych to ale pojal obecně. Pneumatiky je snad v zájmu každého nemít staré - např. v podmínkách 100km/h v DE je stáří 6 let a toho bych se držel. Na PB láhev je v každém nezbastleném karavanu originální uchycení, jestli je dostatečně pevné je otázkou, ale toto je minimum. Revize plynu je v zájmu každého jednotlivého karavanisty ji udělat pro vlastní dobro, já si je dělat nechávám. Ne třeba každý rok, když jezdím málo, ale obrok ano. Nálepka je, ale není oficiální, oficiální je jen papír s beranem ... .
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
Mno, revizi plynu už poptávám na jaro (právě pro klid duše) a pneu maji vzorek pekny, ale podle DOT jim je 5 let. Tak právě nevím, jestli je měnit už letos bo příští rok. Moc toho ale nenajezdime.
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 4 roky
Nejde ani tak o revizi jako o tlakovou zkoušku, každý lepší karavan servis ti ji udělá i s vylepením nálepky.
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky

Zdenek a Alena napsal:

@Zdenek a Alena - Nejde ani tak o revizi jako o tlakovou zkoušku, každý lepší karavan servis ti ji udělá i s vylepením nálepky.

Já vím zatím jen o karavan.cz v Plzni na Rokycanský. Nevíte ještě o nějakém? Koukal jsem, že jste od Plzně Smile
Kotýnci na cestách ...
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 24
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025