Chci se prosím zeptat ,pokud je v autě zaple čerpadlo,a dojde v nádrži voda zapne se čerpadlo na sucho?
Upravil Fun dne 03.02.2022 18:35,
před 4 roky
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 4 rokyV autě i karavanu se nám to zapíná/lo
A ještě nikdo nepustí kohoutek a čerpadlo někdy zapne na chvíli
Záleží jaké je tam čerpadlo, jestli ponorné a zapíná se po otevření kohoutku (kde jsou uvnitř el. kontakty) tak jak píše Lmcbreezar tak se zapne, ale jestli je tam tlakové tak pokud nebude v nádrži voda tak se toto čerpadlo zapne, protože tlak v hadici toto čerpadlo vypíná. Nebo jináč pro pochopení -jeli v nádrži voda a otevře se kohoutek tak voda začne téct a tím pádem se v hadicích sníží tlak a zapne se automaticky toto tlakové čerpadlo, po zavření kohoutku nastane v hadicích tlak a tím se toto čerpadlo vypne
No ale nedozvěděl jsem se jestli je to v pořádku, když nikdo nepustí kohoutek a čerpadlo přesto zapne a za chvíli vypne
libriČlenPřidáno
před 4 rokyŽádnému čerpadlu, na jakoukoliv tekutinu nesvědčí chod naprázdno. Tlakové čerpadlo na sucho vydrží o pár minut déle než ponorné.
hugo 007 ano to máš pravdu že když je netěsnost tak to takhle dělá, ale Lmcbeezar uvedl že když DOJDE VODA V NÁDRŽI, tak mu to tak dělá- čili čerpadlo běží na sucho- aspon tak jsem tomu rozuměl a to není pro čerpadlo dobré aby běželo na sucho , je v tomto případě nutno vypnout proud do čerpadla.
Lmcbeezar- ještě jednou pokud nemáš vodu v nádrži tak je logické že Ti to takhle dělá ale je to pro čerpadlo špatné může odejít
Tak ještě jednou a už naposled.Voda v nádrži je čerpadlo zaplé, a přesto se někdy , aniž by někdo pustil vodu zavrci čerpadlo.Prvni dotaz co jsem zde napsal, byla otázka, ne že mi to dělá. P.S v bateriích jsou spínače.
Upravil Lmcbreezar dne 04.02.2022 08:56,
před 4 rokyPokud jsem správně pochopil otázku, čerpadlo v obytce se čas od času samovolně spustí a ty máš obavu, co se stane, pokud dojde voda a čerpadlo pojede na sucho. To by samozřejmě čerpadlu neprospívalo. Nicméně, primárně bych řešil to samovolné spínání čerpadla.
Nejprve je nutné určit, zda se jedná o tlakový systém nebo ne.
Jsou- li skutečně v bateriích spínače, nemělo by jednat o tlakový systém (mohl to však někdo "přebastlit) Pak si náhodné spínání čerpadla dovedu vysvětlit pouze krátkodobým zkratem v obvodu spínání čerpadla (vadný mikrospínač některé baterie???).
Jedná li se o tlakový systém, u kterého je tato závada poměrně častá, je příčinou netěsnost systému. Čerpadlo krátkým sepnutím dorovnává tlak. V tom případě je nutné zjistit místo netěsnosti a odstranit ji.
Upravil Rudy dne 04.02.2022 09:36,
před 4 roky
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 4 rokyTaké nám to v autě dělalo, únik v instalaci nikde nezjištěn, odpojil jsem čerpadlo od rozvodu vody, a propláchnul ho víc než 1/2 nádrže vody kterou čerpalo provizorně připojenou půlcoulovou hadicí bez vypínání a od té doby se to srovnalo
Rudy, Zdeno,Alenko, dík, tomu se říká odpověď.Tlakove čerpadlo to není.Kazda baterie má mikrospinac.
Upravil Lmcbreezar dne 04.02.2022 10:04,
před 4 rokyPokud má každá baterie mikrospinač a občas se rozjede čerpadlo ať už při plné nebo prázdné nádrži je to pravděpodobně tím, že jsou někde poškozené kabely. Pomoc je v tomto případě odpojit přívod k nějakému kohoutku. Předpokládal bych že uvnitř kohoutku se prodřela izolace na přívodu k mikrospinači a občas se spojí dráty a sepne čerpadlo. Taky je možné že to bude vybíjet baterku že to třeba jiskří a občas se lépe spojí a roztočí se i čerpadlo. Pokus se třeba poklepat kohoutek nebo při nezaplém kohoutku s ním tedy s celým zahýbat a.t.d.
Vlasta1ČlenPřidáno
před 4 rokyRudy:
Jsou- li skutečně v bateriích spínače, nemělo by jednat o tlakový systém (mohl to však někdo "přebastlit) Pak si náhodné spínání čerpadla dovedu vysvětlit pouze krátkodobým zkratem v obvodu spínání čerpadla (vadný mikrospínač některé baterie???).
Jen upřesnění. I v tlakovém rozvodu bývají v bateriích spínače ( nevím, jestli vždy). A to z toho důvodu, aby čerpadlo "poznalo", proč klesá tlak v rozvodu. Jestli otevřenou baterií nebo dírou v rozvodu. Pak by totiž mohlo vyčerpat celou nádrž do auta.
Čerpadlo pak spíná při poklesu tlaku + sepnutém spínači na baterii.
Upravil Vlasta1 dne 04.02.2022 11:08,
před 4 rokyTlakový systém se spínači na bateriích je pro mne novinka. Člověk se stále učí. V tom případě bych to tipoval na netěsnost v systému. Napadlo mne, uměle snížit tlak v systému bez otevření baterie. Například otevřením výpustného kohoutu. Pokud se skutečně jedná o tlakový systém, mělo by čerpadlo sepnout. Pokud sepne, je následně nutné najít místo, kudy tlak ze systému uniká. Může to být v baterii, ventilu WC... tam se únik vody nepozná. Pokud by byla netěsnost v nějakém spoji, musela by se tam objevit voda. Nicméně jsou to jen úvahy člověka, který nikdy tlakový systém v autě neměl, takže je ber jako tip a ne radu odborníka.
Upravil Rudy dne 04.02.2022 12:02,
před 4 rokyAhoj, ještě doplním, že kromě vyjmenovaného může poklesnout tlak netěsným zpětným ventilem u tlakového čerpadla a ochlazením horké vody v systému.