PedrosNováčekPřidáno
před 6 letZdravím všechny cestovatele. Prosím o radu. Po zakoupení novějšího karavanu řeším zapojení baterie do systému karavanu. Jedna možnost je na svorkovnici od 13 pinové zásuvky od auta, ale chtěl bych 12V připojit k elektrobloku Dometic SMP 192-02. Vím, že to jde, ale potřebuji poradit, kam zapojit plus, abych nepřepoloval konektory. Na obrázku vypadá plus vpravo, ale zase na jiných obrázkách je plus zapojen vlevo, tak babo raď. Díky za možné tipy. S pozdravem Pedros
Pedros Připojili následující obrazek:
A ty do něj v tuto chvíli nemáš zapojené vodiče ze kterých by bylo poznat co je + a - (třeba dle barvy - červená černá)? Já mám u Dometicu (kde ovšem poznám + a -) na BATT svorky i přívod ze zásuvky tažného a i tam poznám co je co....
PedrosNováčekPřidáno
před 6 letNa kontaktech batt připojeno nic není a naměřit tam taky nic nejde
Petr a SorenaČlenPřidáno
před 4 rokyAhoj,
Řeším také zapojení baterie na zdroj Dometic. Mám tedy SMP 184, ale princip je asi stejný. Chci do karavanu koupit AGM baterii a zapojit ji na tento zdroj. Ale na pól pro připojení baterky (BATT + a BATT -) je připojené napájení ze zásuvky z auta. Mohu tam tedy napojit i baterii, nebude se to nějak “tlouct”? Nebo mohu mít napojenou pouze baterii a nebo pouze napájení z auta? A pokud toto napájení z auta vyřadím, půjde mi lednice za jízdy?
Jedná se o karavan Fendt Topas 2009
Děkuji, Petr.
Petr a Sorena Připojili následující obrazek:
Ze zásuvky 13 pin vedou dva plusy, jeden živí karavan světla voda topení a.t.d. Druhý plus živí lednici jen při nastartovaném motoru. My u staršího karavanu máme dodělaný přepínač a plus na světla vodu a.t.d. přepínáme buď z auta nebo z baterie v karavanu. Dobíjení baterie v karavanu z auta je vzhledem k délce kabelů a jejich průřezu nereálné, tak dobíjíme chytrou nabíječkou.
Petr a SorenaČlenPřidáno
před 4 rokyPotom mi to taky trklo, že vlastně v 13pol zásuvce jsou 2 napětí, spínané a stálé… 🙂 Děkuji za popostrčení 🙂. Dám tam přepínač a budu přepínat palubní baterii a na horší časy napětí z auta :-).
Neřešili jste náhodou také jak dostat napětí z měniče 12v na 230v do zásuvek v karavanu? Jestli existuje nějaká “chytrá krabička” která by po odpojení 230v z karavanu přepla brala si napájení z měniče a v případě opětovného zapojení 230v do karavanu by zase měnič odpojila a brala si 230 ze sítě?
Děkuji.
Jezdíme na napětí z auta ,protože auto se jizdou dobíjí. Nechám pátek sobota noc z auta ,sobota neděle noc z baterky karavanu obě 100 Ah. Ideál pokud odjíždiš a zůstane doma dodávka tak z ní půjčit baterku do přívěsu. Potom případně centrála na dvě tři hodiny. Jezdíme jen na divoko případně jen elektrika na parkovišti u vleku. Otázku měnič jsem nepochopil a ani nemáme.V létě stojíme i 14 dní a stačí nám 100 Ah z auta .