Ahojte.
Rád by som sa podelil so svojou skúsenosťou s Vami, možno to niekomu pomôže a možno niekto pomôže mne.
Rozhodol som sa vykonať predsezónny servis na aute, FIAT DUCATO 3,0, 160 PS, výmena filtrov - olej, vzduch, palivo a tiež aj jednotlivých náplní. Rozhodol som sa aj pre výmenu oleja v prevodovke. Vypúšťacia skrutka je zboku a šla veľmi ľahko povoliť. Urobil som prepláchnutie a po hodine som sa rozhodol pre naliatie oleja do prevodovky. Začal som vypúšťacou skrutkou, ktorá mi šla šróbovať ľahko rukou a následne som ju trochu pritiahol imbusom, keď sa ozvalo nepríjemné puknutie. Tak som ju odskrutkoval. Na opačnom konci má magnet, ktorý pukol. Očistil som úlomky a poriadne som sa pozrel do otvoru a takmer sa mi zastavil dych. Zo závitu vychádzala prasklina a pokračovala v dĺžke 2-3 cm na obal diferenciálu. Vedel som, že je vymaľované. Olej som už nenalieval a s autom som nehýbal.
Tak ak by ste sa niekto v budúcnosti rozhodli meniť prevodový olej, dobre si pozrite uťahovací moment na tejto vypúšťacej skrutke, ktorá je do špirály, čo som si všimol až v závere a môže spôsobiť veľkú nepríjemnosť.
A ak sa to už niekomu stalo, bol by som vďačný za radu, ako pokračovať s opravou.
Ďakujem.
igor
Tak to je průšvih. Pokud nechceš nějak zapatlat zátku, tak zbývá jen vyhodit převodovku rozdělat a zavařit . Pokud nevíš kdo by ji rozdělal a opravil napiš, tady to dělá šikovný kluk.
Ahoj. Pokud nechceš převodovku hned tahat ven a nechat zavařit, tak bych zkusil nejdřív opravu svépomocí.
Do praskliny na těle převodovky bych vybrousil po celé délce mikrobruskou drážku. Pořádně odmastit a
zalít LOCTITE - tekutý kov. Když by to stékalo, tak klidně dát větší vrstvu a ještě nezatvrzené přelepit izolepou.
Po zatvrzení se dá opracovat broušením.
Závit šroubu odmastit a aplikovat silikon na olejové vany. Utáhnout jen rukou, aby kónická zátka neroztahovala prasklinu. Sice to nebude nic vzhledného, ale v převodovce nejsou tlaky, takže by to mohlo držet.
Takhle jsem na dojetí opravil prasklou hlavu motoru (tekla voda). Tam byl tlak a teplota a vydrželo to jezdit až do výměny hlavy.
Pak už jen pár kratších výjezdů a kontrolovat, jestli se ta prasklina nezvětšuje.
To je moje rada. Ale lepší by bylo vidět tu prasklinu napřímo, jestli nejde až do uložení ložiska, nebo do jiného exponovaného místa. Pak už jen zavařit.
Ahoj, zavařeni je jedna z cest, jak opravit, druhá, jsou firmy, co provádí výměnným způsobem, no a další sehnat jinou s dobrym obalem, přendat tvoji do noveho obalu.
Carlos-zrxČlenPřidáno
před 3 rokypři té představě se mi úplně udělalo mdlo. Možná to půjde zavařit na autě, převodovku jsem kvůli spojce jednou s kamarádem vyndaval a je těžká jako prase. Každopádně držím palce a díky za zprávu, budu si dávat větší pozor při výměně oleje
Ano, na autě by to mělo jit, než se začne vařit, tak ohřat, zavařit, po zavření udržovat teplotu, nesmí dochazet k rychlemu ochlazení,ale tenco to bude vařit, tak to zná.
Ďakujem Vám za záujem a za rady.
Vypúšťacia skrutka je súčasťou dielu - obalu diferenciálu, ktorý som si už objednal a v podstate by som menil iba tento jeden diel. Momentálne ešte neviem, či sa to dá jednoducho vymeniť, pretože priestoru je tam veľmi málo. Komunikoval som s pánom, ktorú repasuje prevodovky a aj má takýto diel, vie to urobiť bez demontáže prevodovky, trvá to asi 3 hodiny. Žiaľ mám to asi 100 km z domu. Musel by som naliať olej do prevodovky a prísť k nemu. Dude mi to slziť, ale takto vraj k nemu chodia s podobnými problémami fiaty ducata.
Oprava by mala byť bez lepenia, zvárania, v podstate výmena poškodenej časti, ktorá sa dá vymeniť.
Robil z Vás už niečo také?[
Dokladám fotku poškodeného miesta:
dorkaigor Připojili následující obrazek:
... a ešte diel, ktorý sa dá vymeniť.
Ja bych se toho nebal, když to jde, a maš to kde udělat, tak to budeš dělat den. Hledej videa, určitě něco najdeš.
Carlos-zrxČlenPřidáno
před 3 rokyTak jestli se do toho nechceš pouštět sám, prasklinu bych rozjel bruskou, vyplnil tekutým kovem, výpušťák napatlal červeným silikonem do vyšších teplot a opatrně utáhl. Možná těch 100km dojedeš a ani to nebude slzet. Tlak tam není..
HONZAV1ČlenPřidáno
před 3 rokyVýměna poškozeného dílu je nejlepší varianta a jet někam 100km a za max4 hodiny odjíždět nevidím jako problém.
Nicméně co by 100% pomohlo je, prostě to zvenčí odmastit a zamáznout tmelem na motory od Berneru. Pouze tento mám vyzkoušený, že sáknout nezačne. Dobonce jsem s tím zalepil prasklinu na plechovém kanistru na benzin a že ten se dle teploty nafukuje a stlačuje a už 2 roky OK. Jinak už 4 roky mám opravenou takto výpustnou zátku na olejové vaně - předešlí majitel strhnul a já to tehdy zjistil při výměně, tak jsem ji máznul tmelem a už 4 výměny v pořádku - samozřejmě pokaždé nový tmel.
Ahojte.
V krátkosti sa vrátim k môjmu problému. Diel som vymenil a zatiaľ je všetko OK.
Celá záležitosť sa týka len určitého druhu obalov, číselné označenie si už nepamätám, ale je to vidno hneď podľa vypúšťacej skrutky, ktorá keď je vymontovaná, má tvar kužeľa a dala by sa celá naskrutkovať do otvoru. Nemá žiadnu dosadaciu plochu a tým pádom sa nedá použiť ani žiadna podložka. A má aj väčší priemer závitu, ako normálna vypúšťacia skrutka.
Podľa VIN -ka som objednal túto vypúšťaciu skrutku, tvarovo bola úplne odlišná, ale hlavne do otvoru som ju nedokázal naskrutkovať, iba som ju strčil do otvoru, ktorý má podstatne väčší priemer ako objednaná skrutka.
Nenašiel som originál, prikladám iba približný tvar uvedenej skrutky.[img][/img]
Nějak nerozumím řeči tvého kmene? Je to OK nebo máš malou zátku? Každopádně ta vypouštěcí je kuželová.
Ducatovy-KajaČlenPřidáno
před 3 rokyJá měnil v převodovce před odjezdem na dovolenou a koukal jsem na to. Jednak výpušťák nešel povolit, ale nakonec se povedlo, druhak tam nemám výpušťák s kuželem, ale s ploškou. Takže se asi dělalo více typů. Mám Ducato 3.0 výroba 7/2008.
využiji toto vlákno, chtěl jsem zkontrolovat množství oleje v převodovce ve fiatu ducato ale ale nemůžu najit kde je
šroub na kontrolu ,sice jsem našel na boku převodovky ve smeru jízdy ve předu šroub na 13 klíč asi ve výšce co by mohla být hladina oleje ale moc se mne nezdál nebot byvají tvarově jiné a tak jsem jej povolil ale povytáhl jsem jej asi necelých 2cm a jelikož nebyl krátký ale vypadalo to že je nejaký delší, tak jsem jej radši zašrouboval, nebot je možné že neco v převodovce drží a kdyby to ,, něco´´ vypadlo tak by to mohl být malér . Na druhou stranu převodovky jsem se nedíval nebot by to chtelo bud zvednout předek a nebo rampu kterou nemám k dispozici
Nevíte nekdo kde je tenhle kontrolní šroub? Předem děkuji za radu
Zdravím. Ducato kontrolní šroub na hladinu oleje v převodovce nemá. Pokud víš, že je tam předepsaná náplň a nikde to neteče, tak to nemusíš řešit. V případě úniku oleje se musí vypustit, únik odstranit a znovu nalít předepsané množství.
pecháčci jo už jsem to zjistil že kontrolní šroub tam není a nalejvá se olej když odšroubuješ náhon tacho.
problém je že to nikde neteče ale za ty roky mohl nekdy třeba nejaký unik oleje být a tak jsem to chtěl pro klid svedomí zkontrolovat. V servize kde jsem se ptal tak mě doporučily vypustit olej a nalejt přesné množství nového oleje, jelikož mám velice špatnou zkušenost když kdysi jsem na sharanu vymenil olej (přesto že to nikde nedoporučovali) a dal jsem tam dobrej převodový olej tak za rok me odešla převodovka. Navíc mám strach jak je tady napsáno víše povolit výpustný šroub aby neprdl blok převodovky