Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Naftové topení do obytného auta ? Pro / proti ?

Poslední aktualizace před 7 měsíců
MirekJPMirekJPČlen
Přidáno před 4 roky
K tomu hluku naftového topení - pokud se instalace udělá pořádně a použije se tlumič hluku sání + větší tlumič výfuku od Webasta nebo Ebru (např. tento: https://www.neztop.cz/Tlumic-vyfuku-D...2-d147.htm), tak je hlučnost jen mírně vyšší než u topení plynem a rohodně to vedle stojící auta neotravuje.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 4 roky

MirekJP napsal:

@MirekJP - K tomu hluku naftového topení - pokud se instalace udělá pořádně a použije se tlumič hluku sání + větší tlumič výfuku od Webasta nebo Ebru (např. tento: https://www.neztop.cz/Tlumic-vyfuku-D...2-d147.htm), tak je hlučnost jen mírně vyšší než u topení plynem a rohodně to vedle stojící auta neotravuje.

Ahoj MirkuJP,
buďme objektivní ...
Smrdí, randál dělá, elekřinu žere, od 2 000 m mohou být problémy, ale jinak souhlasím, pro nezávislého cestovatele, který nejezdí do kempu je to nejlepší varianta.
Plyn se nedá srovnat co se komfortu týče, ale ty bomby většinu právě těm, co do kempu nejezdí dělají strašný problém.
Naftové topení se dá identifikovat na desítky metrů, obzvlášť v horách, kde je klid .... faktem je, že v obytňácích je tišší než v kamionech, takže na parkovišti s náklaďáky bývá slyšet odjinud Grin
MirekJPMirekJPČlen
Přidáno před 4 roky
Ahoj Sipadane, shrnul jsi to pekne - ma to svy plusy i minusy. Na desitky metru ale slysis jen spatne nebo vubec utlumena naftova topeni. Me taky otravuji a proto apeluji na ty, kdo si naftova topeni montuji, aby byli ohleduplni k ostatnim a do tlumicu investovali!

Jinak v horach me mnohem vic otravuje hluk a smrad elektrocentral, ktery jsou v dobe Lifepo4 baterii uz naprosto zbytecne, ale to uz je jiny pribeh...
R
ramtlah1Člen
Přidáno před 4 roky
Mam Carthago , z vyroby slo s klasickym plynovym topenim od thrumy , ale u prodejce jsem objednal pridani webasta na naftu a napojeni rozfuku do stavajiciho rozvodu v podlaze. Moc se jim do toho nechtelo , ale funguje to znamenite a nepritapim uz nicim jinym nez naftou , plyn nechavam na vareni , lednici a ohrev vody do sprchy. Takto funguji uz treti sezonu, to ze by mne nekdy dosel v zime plyn neresim , hluk neslysim a baterky mam lifepo4 predimenzovany tak ze ani nevim jak bych musel byt dliuho na jednom miste, aby mne to zaskocilo. Kdybych sel do jineho auta, opet bych chtel mit oboji, jak plyn tak pridavnou naftu.
caprighiacaprighiaČlen
Přidáno před 4 roky
Tak já to vezmu z druhého cenového spektra. Truma 3400 C blbla od chvíle, co jsem auto koupil. Také už to nebyl žádný mladík. Vždy to zdechlo okolo třetí ráno ve sněhové vánici. Rozebral jsem ji do šroubku, vyčistil, zkontroloval otevírání ventilů (cívek), dal jí propan, dost proudu, nový regulátor atd. Fungovala nevyzpytatelně. Tak jsem nahradil čínským bufíkem 5 kW za cca 5000 Kč (Alza ho chvíli měla za 3800 Kč), dal pod lavici (do místa ve skříni po Trumě to nešlo) a napojil na původní rozfuky. V autě hluk trochu větší než Truma, ale jen při výkonu nad 3,5 kW. Zvenku není slyšet vůbec. Tlumič na sání i výfuku. Místo s bufíkem odizolováno, čerpadlo letmo v molitanu (čili cvakání prakticky není slyšet). Smrdí venku chvíli po startu, pak téměř vůbec není cítit, s výjimkou chodu na nejmenší výkon okolo 1 kW. To trochu cítit je, asi nedokonalé spalování. Ona ani plynová Truma není bezemisní - vypouští takový nakyslý smrádek. Hlavně ale funguje naprosto spolehlivě a to už od 10,5 V takže nehrozí, že vám dá při polovičně vybité baterce dobrou noc. Ale zas tak moc proudu nežere - s výjimkou startu. Já dám na začátku plný výkon a pak i v mrazech u mého ne zcela dokonale těsnícího stroje stačí 2 kW (alkovna 6 m rok 1994). Za 24 hodin nekleslo napětí pod 12 V u pětileté 105 Ah Varty Dual. Naftu jsem provizorně napojil na 10 l kanystr v garáži (už to provizorně mám 3 roky - ehm) a ještě jsem netopil víc jak 3 dny v kuse, tak mi to stačí. Teplou vodu jsem vyřešil plynovým průtokáčem za cca 4500 Kč s bateriovým zapalováním. Sání vzduchu má po bývalé Trumě a výdech komínkem na střeše. Prostě do auta z roku 1994 kupovat bojler za 60 - 70 tis. mi přišlo jako blbost. Navíc neřeším různé bomby a redukce po světě, na 3 týdny mi na ledničku, sporák a sprchu stačí jedna bohatě. Pro jistotu jsem koupil hned náhradní žhavičku, ovládací panel a desku s elektronikou - vše za hubičku.
Upravil caprighia dne 04.05.2022 17:33, před 4 roky
K
karlicČlen
Přidáno před 4 roky
Já mám ve vestavbě Truma Combi D 6 E https://www.obytne-auta-ostrava.cz/Tr...ombi-D-6-E
Je pravda, že při startu na naftu chvíli smrdí.
Ale, ...
toto topení má i elektrické topení 0,9KW a 1,8KW, takže v kempu, kde jsou lidi namačkaní používám elektriku, výhodou je, že na to stačí jistič v kempu 3,9A nebo 7,8A pro vyšší výkon. Topení na elektriku je v podstatě nehlučné, ventilátor mění otáčky dle potřebného výkonu a automaticky se vypíná, zapíná. Elektrické topení v pohodě vestavbu vyhřeje, pokud teplota venku neklesne pod nulu. Pak se přidá i nafta (dle nastavení na displeji, vaši volby).
Pokud jsem nadivoko, tak se většinou "nemačkáme" a tam tedy chvíli naftou při startu smrdím.
Toto topení v kombinaci nafta/elektřina doporučuju, nešetřete pokud budete teprve vybírat, pak to člověka štve každý výjezd, když musí řešit něco, co by nemusel Smile .
caprighiacaprighiaČlen
Přidáno před 4 roky
Paráda, toto se mi líbí. Do nového či nové vestavby super, ale pro mně půlka ceny mého auta :-) Ideální kompaktní řešení.
M
mariaČlen
Přidáno před 4 roky
Nafta mě taky lákala kvůli jednoduchosti. Zařízl jsem to kvůli výdrži baterie.
Pobavilo mě ale teorie, jak při stání nadivoko nikoho neruším hlukem ani smradem naftového topení. Za posledních šest let, kdy stojíme převážně nadivoko si nepamatuji, že bychom si dopřáli luxus někde stát sami. Ať už v zimě u nás, v Rakousku či Itálii na horách, nebo v po zbytek roku od Rumuska přes Bulharsko, Řecko, Albánii, Slovinsko atd. byly vždy a všude minimálně další dvě, tři auta.
Naštěstí alespoň v létě netopíme
R
robolNováček
Přidáno před 4 roky
mám v autě oboje. Trumu 6 na plyn a webasto 4kw airtopevo40 na naftu ( dodelaval jsem, měl jsem pocit že to nutně potrebujichci 😁). Webasto jsem napojil na stávající rozfuk. Ohřeje tedy skrz ně i vodu v Trumě, ale za déle. Truma bere z baterek kolem 10-12W, webasto cca 20-30W+ ( mluvím o chodu), při startu a nabihani tam jsou velký odběry na zhaveni. Další věc, pro mě důležitá je hlučnost. Tam Truma vede o třídu, možná o dvě. Kolikrát člověk musí natahovat uši jestli to jede. Za mě když mám dostupný plyn, jedu na plyn ( propan), když potřebuju rychlý ohřev interiéru, webasto je rychlejší, ale prostě hučák. Je tam takovej blbej rychlobeznej axialni větrák ( obfukuje spalovací komoru), v Trumě je radiální pomalobezny, mnohem tišší. Nic nikomu nenutím, jsem rád že mám oboje, i když spiš naftu jako zálohu k plynu nebo jako rychlý ohřev studeného auta. Musí se jen dát bacha, aby to NIKDY nejelo současně. Tak ať vám není kosa 😊
sipadansipadanČlen
Přidáno před 4 roky
@robol

Ahoj,
přesně tak to je, ale naftová Truma je konstrukčně na tom mnohem lépe než bufík.
Srovnávat bufíky s plynovou Trumou nelze, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, ať je bufík zabalený do jakékoliv izolace, s tlumiči na sání, spalování i distribuci vzduchu uvnitř, nikdy nebude mít jinou výhodum než je nafta samotná.

Ovšem, nejlepší systém všech dob, což je vodní bufík s radiátory a podlahovým topením je stejně nej, ať si kdo chce co chce říká GrinGrinGrin, ovšem ten stejně téměř nikdo jej nemá ....
Radek SladkyRadek SladkyČlen
Přidáno před 4 roky
Sipadane, ty provokatére ;-)
Já mám teď už vlastně v docela staré vestavbě asi 6 let 2kW Planar náhradou za staré Webasto naftové vodní (bojleru pomáhám motorem) a jsem spokojen. Jezdím i v zimě na lyže. Ne že by 4kW byl přepych, ale zatím ty 2kW stačily.
Chtěl bych jen podotknout, že teplotní komfort v autě a asi obzvláště vestavbě není nikdy otázka jenom typu topení.
To je tak 60% výsledku. Zbytek je uložení rozfuků, izolace podlahy, bočních a zadních dveří, kabiny, větrání, způsob parkování atd. A vlastní odolnost :-) .....
Radek
sipadansipadanČlen
Přidáno před 4 roky
Ahoj Radku,

posuzujeme-li systémy vytápění po stránce hlučnosti, tak nafta vodní dělá také pěkný randál, také smrdí v prvotní fázi zapalování a čerpadlo také tiká a je slyšet na slušnou vzdálenost.
Polud stojíš na STPL, nebo v kempu a funíš výfukem sousedovi nejlépe pod pootevřené okno, rozhodně Tě nepochválí.
Nevím jak jsi měl v Mikešovi "vodníkův" systém kontruován, to je na další debatu, ale osobně si myslím, že dávat radiátory do dodávky není ideální kvůli velmi omezenému prostoru a ohřívat ji celou podlahovým vytápěním také ne.
Zde je vzduch rozhodně lepší, vodníka bych nechal samzostaně na bojler pouze ...
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 4 roky

karlic napsal:

@karlic - Já mám ve vestavbě Truma Combi D 6 E.

Ahoj, to je skvělá volba, za kterou jsem si také mohl připlatit. Bohužel jsem tak neučinil a mám pouze Truma Combi 6 D. Moje zkušenost je, že pokud se topení správně udržuje, tak nesmrdí ani nekouří. Je nutné ho pravidelně vypalovat a měnit svíčku. Já to rok a půl neudělal a začlo zlobit. Teď je po servisu a vše je zase OK. Komu topení smrdí, tak špatně spaluje a má něco v nepořádku.
Krásné léto
K
karlicČlen
Přidáno před 7 měsíců
Ahoj, možná se následující informace budou někomu hodit, ještě donedávna jsem si myslel, že je topení elektřinou výhodnější než naftou, ale bohužel není tomu tak.
Zde jsou propočty na klasické jarní a podzimní počasí pro vytápění.
Pokud je kemp za paušální elekřinu nad 50Kč, tak je výhodnější topit naftou.
Pokud je cena elektřiny více než 3Kč/kWh, tak je výhodnější topit naftou.
Jediná výhoda topit elektřinou je pouze v tom případě, že bych musel být na elektřině připojen z jiného důvodu než topení a stejně bych platil paušáně za elektřinu.

Přikládám info z AI
[u]Je výhodnější topit topením truma d4e elektřinou nebo naftou, když cena elektřiny je 10Kč kWh a nafta je za 31Kč litr[/u]
Pojďme si to spočítat 🔍. Topení Truma Combi D4E má dva režimy: elektrický (900 W nebo 1800 W) a naftový (nastavitelný výkon 1000–4000 W). Spotřeba paliva v naftovém režimu je 0,1–0,4 litru za hodinu.
💡 Elektrický režim
- Výkon: 900 W nebo 1800 W
- Spotřeba za hodinu:
- 900 W → 0,9 kWh → 9 Kč/h
- 1800 W → 1,8 kWh → 18 Kč/h
⛽ Naftový režim
- Spotřeba: 0,1–0,4 l/h
- Cena za hodinu:
- 0,1 l → 3,10 Kč/h
- 0,4 l → 12,40 Kč/h

🧠 Závěr
- Nafta je levnější než elektřina při obou výkonech, pokud topení běží efektivně (např. na 0,2–0,3 l/h).
- Elektřina může být výhodná v místech, kde je zdarma (např. v kempech) nebo pokud chcete šetřit palivo.
- Kombinace obou režimů (např. přitápění elektřinou) může být praktická pro komfort a flexibilitu.

[u]Pokud použiju kombinaci obou, jak elektřiny tak nafty, jak to celé funguje? Co má prioritu?
[/u]
Skvělá otázka! Kombinovaný režim topení Truma Combi D4E (nafta + elektřina) je navržen tak, aby byl co nejefektivnější a zároveň komfortní. Tady je, jak to funguje:
🔄 Kombinovaný režim – jak spolupracují elektřina a nafta
- Priorita má elektřina, pokud je dostupná. Topení nejprve využívá elektrické spirály (900 W nebo 1800 W) k ohřevu.
- Nafta se přidává automaticky, pokud elektrický výkon nestačí k dosažení požadované teploty nebo pokud je potřeba rychlejší ohřev.
- Řídicí jednotka (např. Truma CP Plus) inteligentně rozhoduje, kdy a jaký zdroj použít – podle nastavené teploty, aktuálního výkonu a dostupnosti energie.
⚙️ Příklady fungování
- V kempu s připojením na elektřinu: topení začne elektricky, a pokud je potřeba vyšší výkon (např. rychlé vytopení ráno), přidá se nafta.
- Bez elektřiny (např. na divoko): topení běží čistě na naftu.
- Při slabém elektrickém připojení (např. 6A jistič): můžeš nastavit nižší elektrický výkon (900 W), aby nedošlo k přetížení, a zbytek výkonu doplní nafta.
🧠 Tipy pro efektivní provoz
- V chladném počasí je kombinace ideální – rychlejší náběh teploty a nižší spotřeba nafty.
- Pokud platíš za elektřinu, zvaž, zda se vyplatí nechat topení běžet převážně na naftu.
- V aplikaci Truma nebo na ovladači můžeš nastavit režim: E, D, nebo Mix – podle toho, co ti vyhovuje.
J
JménoČlen
Přidáno před 7 měsíců
Ahoj,
doplním, že obdobně je na tom s ne/výhodností taky provoz ledničky na PB/elektriku, také se nevyplatí si za ni kvůli lednici připlácet, pokud není nedílnou součástí ceny (což při soběstačnosti nesnáším). Dokonce mám pocit, že jsme to spolu probírali na výjezdu na Kobylku začátkem léta :-) Plyn na chlazení vyjde kolem dvacky denně, ale elektrikou "v ceně" bych už z principu i v pětatřicítkách nejradši topil jentak venku ...
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 29
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025