Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Použití LiFePO4 naše zkušenosti - výdrž

Poslední aktualizace před 7 měsíců
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Námořníku, pokud nevíš co v autě máš Smile , tak se špatně pomáhá.
Dle mého jsou to tyto tři věci, které jsem řešil v tomto vlákně https://www.caravan24.cz/infusions/fo...ost_298222

1. Máš smart alternátor + špatně nastavený booster
nebo
2. Máš Smart alternátor a nemáš booster

3. Lednici si musíš zkontrolovat, zdali jde nesmyslně přes booster a přepojit napřímo z motorovky baterky.
S
SeamanČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj, díky za reakci. Ano,máš pravdu, nevím to. Nechal jsem si to do obytky namontovat a jsem jen uživatel. Ještě je mi divný, když jsem včera jel z Itošky, lednici jsem nechal běžet na plyn a ostatní vše bylo v nástavbě vypnuté, tak stejně mi šlo z nástavbové bat. 11 - 15A někam pryč ?? Při vypnutí motoru okamžitě dobíjí ze soláru, po nastartování ihned vybíjení. Po 700 km v garáži stav baterie cca 32% / 12,92V. Odkaz jsem pročetl, dává to smysl, ale já to technicky nedám...
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Zjednodušeně ta LiFepo4 má vyšší napětí a pokud nastartuješ a máš něco špatně, což ty máš, tak se z té vestavbové baterie normálně krmí motorové věci, to je potkávací světla, čerpadlo nafty, autorádio apod. Dělalo mi to to samé. Stačilo jen změnit parametry v boosteru a bylo vše OK.
S
SeamanČlen
Přidáno před 3 roky
Ještě prosím jedno info, pokud budu napojen na 230v, jak se to chová? Předpokládám, že se aku dobije na cca 100% kapacity, tedy kolem 14V a tak se to stále udržuje do odpojení...? Mě to skončilo cca na 92% což bylo cca 13,28V, víc to nevylezlo. Pak už se zase jen vybíjelo.
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Nabíječka může být nastavena různě, klidně i tak jak popisuješ, to znamená nějaký čas nabíjí na 14,6V a poté se přepne na 13,2V. Pokud to bude i špatně zapojené, tak nabíječka nabíjí oboje, jak vestavbovou, tak motorovou baterii. Pokud nepoužíváš D+ signál od alternátoru nebo elektrobloku, je to špatně zapojené a špatně nakonfigurované, tak se stane to, že si booster může myslet, že se mu zvedlo napětí na startovačce a začít přes booster nabíjet vestavbovku, prostě může se dít cokoliv. Doporučuju co nejdříve nechat opravit někým, kdo ví co dělá nebo si tady říci co máš a co je cíl a on ti někdo poradí jak na to. Základ je vědět, co máš všechno v elektrice nyní.
R
RudyČlen
Přidáno před 3 roky
Nechci plevelit fórum proto si dovolím připíchnout se svým dotazem na toto vlákno:

Řeším výměnu stávající AGM baterie za 280 Ah LiFePO4 v obytce osazené NE 355 a nabíječkou CBE, cca 20A. Nabíjení baterie za jízdy ošetřím instalací 30Ah boosteru od Votronic, zapojení je známé. Až potud žádný problém. Co však dobíjení ze sítě? Rozdýchá standardní nabíječka od CBE zatížení 20A po dobu řekněme 15 hodin? Máte s tím někdo zkušenost?

Smyslem mého dotazu jej získat data pro rozhodnutí, zda současně s výměnou baterie investovat do obyčejného měniče (Phoenix, Epewer…) nebo rovnou předělat instalaci na řešení postavené např.na Multiplus 1600 s integrovanou nabíječkou.
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Myslím, že by neměl být problém. Já sám mám NE287 21A a 200Ah LiFepo4 a bez problémů. Přepni na GEL a dál neřeš. Pokud by měla nabíječka i LiFePo4, tak si zkontroluj napětí, moje NE287 umí LiFePo4, ale dává 14,6V / 13,8V, tak jedu raději na GEL, kde je šetrnější napětí 14,1V / 13,8V. Pokud máš smart alternátor, tak doporučuji použít takový booster, který má D+ vstup (já mám Victron DC-DC nabíječka Orion-Tr Smart 12/12-30A 360W neizolovaná) , ten připojíš na D+ výstup z NE355. Nezapomeň v NE355 propojit piny, které mají být spojeny při použití DC-DC (zruší funkci spojení baterii s relátkem).

Co řeš je přepojení lednice za jízdy z boosteru na startovací baterku, zde je moje nejjednodušší řešení https://www.caravan24.cz/infusions/fo...ost_298222
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Jo tady máš v příloze ještě manuál k tvé pravděpodobné nabíječce, pokud ho nemáš.
nastavil bych přepínač do pozice A - 14,1V/13,5V, pokud bych chtěl maximálně šetřit baterku. Nastavil bych do pozice B - 14,4V/13,8V, pokud bych potřeboval maximálně využít celou kapacitu baterky. V reálu testy nabíjení ti ukážou víc, co a jak potřebuješ ...
karlic Připojili následující soubor:
nabijeccbe520-20a.pdf [697.91kB / 299 stažení]
karlic Připojili následující obrazek:
setnab.jpg
R
RudyČlen
Přidáno před 3 roky
@ karlic
Díky moc za informace. Včera jsem se kouknul pod sedadlo a mám tam CBE 516, čili jen 16A nabíječku. Tím už baterku přes noc na STPL nedobiju. No, uvidím, v nejhorším ji časem vyměním za 30A Victron nebo něco jiného. Těm nabíjecím charakteristikám rozumím, asi taky nastavím ze startu A (14,1/13,5V) a uvidím, jak se to bude chovat.

Booster mám od Votronic (30A), což je maximum, které asi snese stávající kabeláž a připojení přes NE. S připojením D+ počítám, podvozek je MB Euro6 Final. Popravdě mě velmi překvapilo, že výrobce tam žádný nedal (pro jistotu ještě budu muset prolézt dvojitou podlahu, zda tam není někde schovaný) Zatím jsem neměl čas sledovat, jak (zda) to auto nabíjí nástavbu za jízdy ani důkladně zmapovat elektroinstalaci. Auto mám od ledna, nemám garáž a venku to dosud moc nešlo.

Dík taky za Tvoji vychytávku s připojením lednice. Dá se to přepojit i úpravou NE 355 ale to Tvoje řešení je jednoduché, reverzní a bez vlivu na záruku.
K
kamilioČlen
Přidáno před 3 roky
16A nabijacka ti cez noc dobije polku 280Ah baterky za 9 hodin, s 30A boostrom ju ale mas za dalsich 5 hodin jazdy nabitu doplna ked odides zo STLP. A to len keby bola predtym uplne vybita, inac skor, aj jazdou vecer na STLP ju uz nabijas.
Budes mat aj solar? Ten dobitie este urychli a ked budes dlhsie na jednom mieste, vyrazne predlzi vydrz baterky. Kazdych 100Wp solaru ti v lete da cca 35Ah do baterky pri dobrom pocasi.
R
RudyČlen
Přidáno před 3 roky
Ano, nabíjením přes noc dostanu cca půl kapacity. Náš scénář je následující:
Tři noci stojím na divoko s krátkými přejezdy, jezdíme po okolí na elektrokolech. Dobíjím tedy dvakrát dvě baterie elektrokol, k tomu mi jede přes den MaxxFan, uvařím cca 20 káv na Nesspreso, živím wifi router, dobiju mobily, tablet, svítilny... Na konci třetího dne jsem na 10-20% kapacity baterky. Přejedu na nejbližší STPLZ nebo kemp, udělám servis a přes noc dobíjím jak kola tak baterku. Ráno znovu kousek popojedu a cyklus se opakuje...
Solár nemám a zatím jej ani neplánuji. V zimě nepomůže (paradoxně v zimě mi kapacita baterky bohatě stačí), v létě nerad stojím na slunci. Navíc mi na střechu vejde max.1ks cca 120Wp panelu. Zbytek střechy je obsazen. Větší smysl by pro mne měl silnější booster ale ten vyžaduje novou kabeláž. Auto je nové, v záruce a tudíž do něj nechci nevratně zasahovat.
Upravil Rudy dne 13.04.2023 11:36, před 3 roky
B
BakalNováček
Přidáno před 2 roky

krabica napsal:

@krabica -

krabica napsal:

@krabica - Mluvil jsem s dovozcem a ten mě odkázal na prodejce, až pokud by to s prodejcem neklaplo, tak se mám na něj obrátit. O nějakém krachu se nezmiňoval. Nicméně mezitím jsem baterku vybil na 40%, tedy víc než kdykoliv předtím a jakš-takš se srovnala, takže jí dám ještě šanci. Dle dovozce těch 3,7V by už uznat měli, při 3,6V by to nejspíš neuznali.

Po půlroce je na tom baterka podobně, jeden článek je trošku výš, ale jinak funguje OK.

@krabica Ahoj mohu se zeptat jak je na tom baterie? Mam podobny problem u Liontronu pri konci nabijeciho ckylu se zvedne napeti pouze na jednom clanku do stavu pres 3.6 v kdy se baterie odpoji, clanek se srovna a zavne zase zacne nabijet a tak stale dokola. Po odpojeni se pak clanek vybalancuje.
Nabijeno z EBL na gel a bez boosteru (euro5)
Bakal Připojili následující obrazek:
img_0677.png
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 2 roky
No když to tu tak čtu tak si asi zase raději koupim olovo. Protože mit solární dobijení, tak už je truma v takovém případě po smrti.
K
kamilioČlen
Přidáno před 11 měsíců
Nechcem zakladat nove vlakno, ale novy typ LFP baterii s katodou obohatenou vanadom a flurom predstaveny v cinskych autach vyzera dobre:

https://www.nexte...-z-dojazdu

Zvysenie hustoty energie LFP na dvojnasobok na 400Wh/kg, to by 20kg bateria v karavane mohla mat kapacitu pri 12V az 600Ah.
Otazne ci sa tak skoro zacnu predavat ako samostatne clanky a nasledne kompletovane do 12V battery packov. Zatial su to prototypy, ale zjavne je to technologicky mozne.
K
kamilioČlen
Přidáno před 7 měsíců
Opat ozivim toto tema LiFePO4 baterii. Myslim ze sme sa cenou dostali do stavu, ked uz vobec nema vyznam uvazovat nad novou olovenou bateriou. Na roznych alixxx a temu.com strankach su hotove 100Ah baterky dost pod 200 eur, 314ah cca 400 eur. Aj ked to je cina, s otaznou kvalitou.

Teraz som si ale vsimol, ze uz aj na https://eu.nkon.nl kde dlhe roky predavali nove clanky za dobre ceny, zacinaju ponukat aj hotove 12V batery packy.

NKON Leisure Pro 12.8V 100Ah - LiFePO4 za 180 eur + postovne
NKON Leisure Pro 12.8V 314Ah - LiFePO4 za 400 eur + postovne

zatial na preorder.
Za tu cenu neviem ci sa vobec oplati babrat so skladanim, to uz je skoro za naklady na diely z ktorych je to poskladane.
314Ah NKON verzia ma BMS az na 250A, pisu ze je pouzitelna az s 3kW menicom. Bezne sa sice pouziva v karavane tak do 2kW, ale aspon je tam rezerva.
Skoda len ze BMS nema bluetooth, pytal som sa na to.
Neviem ci je bluetooth az tak potrebny, alebo sa da verit ze to bude stihat balancovat a netreba to kontrolovat?
Na meranie zostatku mam 300A Victron shunt, ten je aj tak presnejsi ako to co meria BMS.
Upravil kamilio dne 26.09.2025 09:32, před 7 měsíců
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 7 měsíců
Ahoj všem, doplním své zkušenosti s LFP baterií. V r.2018 jsem kupoval nové auto, a nechal jsem si do něj nainstalovat 200Ah Victron od Karla Prokopa. Bylo to sice docela drahé, ale od té doby jsem nikdy neřešil nedostatek elektriky. Auto bez solárů a ani v zimě nikdy nebyla nouze. Auto jsem teď bohužel musel vyměnit (nehoda), a ani na minutu jsem neuvažoval o olověné baterii, a ani o složitém solárním systému. Protože nové auto už má elektroblok, který přímo podporuje LFP baterie, objednal jsem si 200Ah přímo z RENOGY. Má vestavěnou BMS i BT, váží 20kg, jediná nevýhoda je, že se nevejde pod sedačku a tedy musí být umístěná jinde. Cena i s dopravou 464EUR.
PetrM Připojili následující obrazek:
baterie_renogy.jpg
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 16
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025