Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Truma Combi 4E, divné rozfuky

Poslední aktualizace před 7 měsíců
B
boruNováček
Přidáno před 7 měsíců
Zdravím, vyměnil jsem bydlík za novější (2016) L2 Jumper 2,2 HDI 96 kW. Ve starém (Ducatu 2006) bylo webasto, plynové topení neznám. Vyzkoušel jsem plyn i 230V, zdá se, že funguje jak má. Ale, proti manuálu nemá ovladač-volič energií, jen tu kombinovanou základní rozetu. Takže výkon při 230V nelze regulovat (?), asi je natvrdo na max?
Co považuji za divné jsou rozfuky. Přístroj je v kastlíku jen o málo větším než je sám, jeden výdech je na zadní dveře za postelí, druhý na podlahu garáže třetí dopředu a čtvrtý je volný, neosazen. Z asi 10 cm pere horký vzduch na plast nad zadním blatníkem. V malém kastlíku na za chvíli brutální vedro. Nechápu, jak to může dlouhodobě vydržet jak ten plast, tak sama Truma. Nemá tam být záslepka? Nesundal ji bazarista? Marně hledám výdech v koupelně. Vepředu je proti posuvným dveřím, ještě k tomu přiškrcený směrovací dvojklapkou. Ve výsledku je v zadní části nežádoucí vedro a vepředu, kde bych ho večer potřeboval je to na kabát. Je to tak i v jiných vestavbách. Tohle je Clever.
Budu vděčen za zkušenosti a případně rady, předem díky.
S
sarikČlen
Přidáno před 7 měsíců
samozřejme nekdo se v tom vrtal a takhle to nemůže být aby teplý vzduch šel na podbech to je blbost takže bud ten vydech zaslep a nebo jak píšeš nemáš vydech v koupelně tak není problém sehnat vhodnou hadici která odolává teplu nejlépe origoš nebo takový husí krk plechový a vyved jej do koupelny a máš po problému
J
JménoČlen
Přidáno před 7 měsíců
Obytky se 4 kolama a motorem a jejich uspořádání prakticky neznám, jsem "přívěsista", ale co všechno je v oblasti, kam ten horký vzduch proudí ? Nemohl tím někdo cíleně pomáhat třeba zimnímu ohřevu PB lahve/ odpadní nádrže, nádrže na vodu ?
JInak já v maleém 4m přívěsu z výroby rozfuk neměl a když jsem ho později dodělával (dostal jsem starý originální ventilátor s regulátorem), jednoduše jsem to (husíma krkama od sání z auta:-)) zavedl jen pod přední dvoupostel a do koupelny za záchod :-) Sice jsme zažili v noci jen lehce mínusové teploty, ale i takovéhle uspořádání bohatě stačilo k rovnoměrné teplotě přes 20 s plynovou Trumou jen občas chvíli přidávající plamen.
S
sarikČlen
Přidáno před 7 měsíců
když už je tady řeč ohledně rozfuků tak já jsem je už před 3 roky zrušil uplně (mimochodem už jsem to tady nekde i psal) nebot i když jsem je obalil vatou aby se neochlazovali tak stále na konci nešel dost teplý vzduch aby z nich šlo dostatečné teplo tak jsem musel dát topení skoro naplno. Bez rozfuků stačilo topit skoro na minimum a bylo v aute teplo, a jelikož jsem minulý měsíc nemel co delat tak jsem opet namontoval na zadní stranu zpet ventilátor a hadici jsem dal hned pod topení -vedení hadice cca 0,5m a to je paráda jakéj jde z toho krásně teplý vzduch i když topím na minimum- tot moje zkušenost
B
boruNováček
Přidáno před 7 měsíců
Díky za reakce. Nahoře mi vypadl otazník : Je to tak i v jiných vestavbách ?
Mám tři výfuky v zadní 1/3 prostoru, ve zbývajících 2/3 jeden. V podstatě to vylučuje posezení u stolku na otočených sedadlech. Jak to vylepšit? Zatím první krok - zaslepit výdech v kastlíku Trumy. Dál chci vytáhnout teplo trubkou z garáže a nasměrovat do uličky. Koupelnu to neřeší, ale vepředu bude tepleji. Nejhorší je, že je na všechno hrozně málo místa.
J
JménoČlen
Přidáno před 7 měsíců

sarik napsal:

@sarik - když už je tady řeč ohledně rozfuků tak já jsem je už před 3 roky zrušil uplně (mimochodem už jsem to tady nekde i psal) nebot i když jsem je obalil vatou aby se neochlazovali tak stále na konci nešel dost teplý vzduch aby z nich šlo dostatečné teplo tak jsem musel dát topení skoro naplno. Bez rozfuků stačilo topit skoro na minimum a bylo v aute teplo, a jelikož jsem minulý měsíc nemel co delat tak jsem opet namontoval na zadní stranu zpet ventilátor a hadici jsem dal hned pod topení -vedení hadice cca 0,5m a to je paráda jakéj jde z toho krásně teplý vzduch i když topím na minimum- tot moje zkušenost

Já ten dodělaný "rozfuk" jen do koupelny a pod postel taky délkou hadic moc nepřeháním, když každý z těch prostorů je z jedné strany skříně s Trumou :-) Obě dohromady mají cca metr, takže fouká horko a hned, ale je fakt, že v 4metrovém přívěsku jakýkoli rozfuk ani předtím v podstatě nechyběl a aspoň bylo ticho. A když některou z hadic odpojím (nebo upadne), ohřívá vzduch i "plynotěsnou" schránku s PB lahví a vodou v servisních dvířkách. V mezičase jsem ale celkem spokojeně zkusil opačné řešení, na místo rozfukátoru jsem dal větší PC ventilátor a foukal s ním opačně, že vzduch mřížkou trumy místo sání vycházel, což bylo super řešení pro rychlé roztopení a kdybych nedostal vymontovaný origo fukar, zůstal bych u toho.
Jinak, taky už jsem tu o tom psal, pod krytem trumy mám nacpaný výměník (torzo výparníku z klimy) a hřeju tím skrz malé čerpadlo vodu (krom ještě příhřevu pomocí Peltieru a taky odpadním teplem z lednice, takže dohromady tam ty všechny větráky a čerpadla hučí jak někde v serverovně:-))
K
karlicČlen
Přidáno před 7 měsíců

boru napsal:

@boru - Díky za reakce. Nahoře mi vypadl otazník : Je to tak i v jiných vestavbách ?

Já mám Truma D4E pod lavicí. Rozfuky mám celkem 8ks:

2x pod sedačkou spolujezdce, nasměrované do uličky fouká zepředu směrem dozadu. Tyto jsou s mřížkou, nelze je uzavřít ani regulovat.

Všechny další níže jsou s klapkou, regulovatelné, směrovatelné, uzaviratelné.
2x přímo na lavici, foukají od lavice směrem pod stůl, čili na sedicí na otočených sedačkách
1x v koupelně
1x pod lednicí u podlahy, fouká na podlahu ve středu vozidla, roura je u čerpadla, brání zamrznutí vody

Mám podélné spaní, čili uličku uprostřed po celém vozidle.
1x rozfuk v přední části postele, fouká do uličky
1x rozfuk v zadní části postele, fouká do uličky, úplně u zadních dveří

Čili mám 8 výfuků, s tímto řešením jsem naprosto spokojen. Když chci mít teplo v zadní části, stačí zcela uzavřít dva rozfuky, které jsou na lavici a přiškrtit v koupelně a pak je stejná teplota v celém autě.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: boru, sarik, Jméno, karlic
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 37
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025