Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Výměna a zapojení kompresorové lednice v obytce

Poslední aktualizace před 7 měsíců
H
honasNováček
Přidáno před 11 měsíců
Zdravím nadšence,

rád bych zde založil téma na obecný postup výměny stávající absorpční lednice za kompresorovou.

Mám obytku Dethleffs Sunlight A58 na podvozku Ducata.
Elektro:
1. Soláry 2x 100W s mmpt regulátorem Victron Smartsolar 100/20,
2. Elektroblock EBL 99
3. Absorpcni lednici Thetford N112.

letos doslo k rozhodnuti vymenit lednici - ne ze by nefungovala, funguje a relativne dobre (za splneni vsech optimalnich podminek), ale kompresor je kompresor.

Čili... navrhl jsem blokove schema zapojeni kompresorove 12V lednice, viz.:

www.smida.eu/x/schema.png

Rád bych, aby mi někdo potvrdil správnost zapojení a ja se tak mohl pustit do díla...

Mou podminku je zachovani stavajiciho pripojeni a co nejmene menit veci / pridavat atd...

Nemam zajem o booster, ani o 230V lednici s menicem s cistou sinusoidou. Jsem si vedom uskali stavajiciho systemu a jsem s nim spokojen.
Doposud nebyl s energii v obytce problem a to napajim, krom standardni vybavy, jeste TV, komp, zesik, antenu, stresni vetrak a LED podsviceni.
honas Připojili následující obrazek:
navrh_schematu_ai.png
K
karlicČlen
Přidáno před 11 měsíců
Asi zbytečně složité. Já si myslím, že na elektrobloku stačí původní drát od lednice, který je teď na konektoru block1 na pinu 1 přehodit na pin 4 a hotovo. Změřil bych si ten pin4, mělo by na něm být trvalé napětí 12V (10V až 15V) pro kompresorovou lednici. Napájení na tomto pinu 4 je při nastartovaném motoru ze startovací baterie a pokud chcípneš motor, měl by jít z vestavbové baterie. Mínus 12V je na pinu 3, až to budeš měřit. Čili plus na pin 4 a minus na pin 3.
H
honasNováček
Přidáno před 11 měsíců
Ahoj, diky za odpoved.

Velmi rad slysim, ze nemusim tahat extra kabely.

Koukam na schema EBL 99 a vskutku je tam na konektoru BLOCK 1, pin 4 - zrejme se pocitalo s kompresor. lednici, viz:

www.smida.eu/x/EBL99.png

Má obava je pouze pro rozbehovy / nárazový proud pri spusteni kompresoru lednice. Nemam jeste lednici venku a nevim, jaky tam je prurez vodicu ci kolik pusti EBL? Dle teoretickych vypoctu by si pri rozbehu lednice mela vzit az 13A... a ze schematu ctu, ze to je pod 20A pojistkou...

Cili teoreticky by to melo fungovat, otazka je zdali to v praxi nebude hazet chyby Smile

Je to jiz vyzkousene reseni?
K
karlicČlen
Přidáno před 11 měsíců
Neměl by být problém, absorpční bere normálně 10A až 13A trvale.
H
honasNováček
Přidáno před 11 měsíců
Výborně!

o víkendu plánuji vyndat lednici a rekognozkovat teren..

Podam info, pripadne i foto dokumentaci vymeny...

at slouzi treba i pro ostatni.

Zatim diky!
H
honasNováček
Přidáno před 11 měsíců
Jeste jsem zapomnel dodat a zeptat se, ze jsem i uvazoval nad jinou moznosti a to zapojit lednici primo na vystup Victrona mppt 100/20 - je propojen se solary a baterii naprimo, umi 20A .
Dokaze vystup ridit pres aplikaci stejne jako sledovat spotrebu lednice. Aktualne je bez zapojeni...

Pokud chapu spravne, prijdu ale o 230V + 12V za jizdy z EBL do lednice.

Je to v podstate stejne jako tahat kabel naprimo z lednice k baterce, ze?
K
karlicČlen
Přidáno před 11 měsíců
O nic nepříjdeš. Zapoj 12V jak jsem navrhoval, ten elektroblok je nej. Lednice které umí 12V standardně nemají 230V, takže tady nechápu co vymýšlíš s 230V.
H
honasNováček
Přidáno před 11 měsíců
Mas pravdu, spatne jsem se vyjadril.

Myslel jsem to tak, ze z Victrona mam vystup 20A -> na nej muzu zapojit lednici a sledovat jeji spotrebu pres appku a vystup zapinat / vypinat (coz je sekundarni ficura).

Jenze obchazim regl, coz by nenapajelo lednici z alternatoru pri jizde ani (a ted mne oprav pokud to chapu spatne) by regl ani pri pripojeni na sit 230V neposilal 12V do lednice, ale jen nabijel baterku proudem 18A. Coz ppbne funguje stejne i u tve varianty...? nevim, nekamenovat, proto sem tady a ptam se zkusenejsich..

Zkratka regl (a solar) by jen nabijel baterii, ktera by zivila lednici.

Muj predchozi prispevek byla jen uvaha a dotaz zaroven... Vycetl jsem to na spanelskych forech -> spanelaci to tak zapojuji...

Ke tve variante budu muset, a to je jen moje osobni prani, pridat victron shunt pro mereni spotreby - ale zase bude jen merit celkovou spotrebu z baterie a ne jen lednici. Coz se da taky vyresit.

Tve reseni dava smysl a ma logiku, cili to tak udelam.

Zatim diky
K
karlicČlen
Přidáno před 11 měsíců
Pokud chceš hlídat komplet stav vestavbové baterie, nabíjení, vybíjení, doporučuji
Victron BMV-712 Smart . Shunt se vkládá mezi minus vestavbové baterie.
Navíc umí hlídat i startovací baterii, sice pouze napětí, ale pro startovačku to orientačně stačí.
https://www.victronenergy.cz/battery-...-712-smart
H
honasNováček
Přidáno před 11 měsíců
Diky za info.

Mel jsem ho puvodne v hledacku, nicmene jsem se pak rozhodl pro bezdisplayovou verzi, tento:

https://www.victr...tery-shunt

Tento take umi monitorovat napeti startovacky samostatnym kabelem (nebo ho pouzit na hlidani teploty nastavbovky)

Vzhledem k tomu, ze mam v aute android radio a plnohodnotny pocitac ( Lenovo Tiny m720q - spotreba jen mezi 5W v klidu az 40W v plné zatezi (pres dedikovany menic 12V>20V 8A)) - aktualne sleduji napeti startovacky pres obd2 konektor (pres ELM327 bluetooth - cte ale i kody chyb, aktualni data z auta atd) plus samozrejme neustale u sebe mobil...
H
honasNováček
Přidáno před 7 měsíců
Tak se podelim o informace s prestavbou trojkombinace na kompresorovou lednici...

1. nejprve je potreba vymontovat starou lednici:

1a. vymontoval jsem si mrizku pro lepsi pristup zezadu:
www.smida.eu/x/karavan/01.jpg

1b odmontoval lednici pomoci 4 bocnich sroubu:
www.smida.eu/x/karavan/02.jpg
www.smida.eu/x/karavan/03.jpg

1c. odmontoval privod plynu pro lednici a zaslepil zaslepkou:
www.smida.eu/x/karavan/04.jpg

1d. po vyndani lednice vypada prostor takto:
www.smida.eu/x/karavan/05.jpg
www.smida.eu/x/karavan/06.jpg

2. nyni prisla na radu konverze 230V lednice na 12V (vymena kompresoru za 12V)
2a. konverze (delal mi to pan ze Slaného - chladar - mohu poskytnout kontakt v sz, lednici mel u sebe cca tyden - zkousel ruzna mnozstvi plneni chladivem, aby lednice jela jak ma - optimalni doby sepnuti, spravna teplota atd... ... cena v mem pripade 2000Kč... ), kompresor jsem mel vlastni:
www.smida.eu/x/karavan/07.jpg

www.smida.eu/x/karavan/08.jpg

www.smida.eu/x/karavan/09.jpg

2b. zkouska spotreby - 4,1Amper pri behu motoru kompresoru, cyklicky zmereno cca 30A za 24h. cili na 100Ah LiFePo baterii, udrzi jet 3 dny.
www.smida.eu/x/karavan/10.jpg

3. uprava a priprava mista po stare lednici na vlozeni nove lednice: (lednice je zapojena na stavajici kabelaz 12V rozvodu ze stare lednice - jen se na konektoru lednice na elektrobloku prepinuje na kompresorovou lednici ( jak zde bylo doporuceno - vskutku to funguje na vybornou)
www.smida.eu/x/karavan/11.jpg

www.smida.eu/x/karavan/12.jpg

4. samotna montaz lednice (vetraky zustaly pro jistotu z predchozi trojkombinace pro pripadny odvod tepla z kompresoru - ve vedrech (32C) jsem nameril 48st C na kompresoru, coz neni nic drastickeho:

www.smida.eu/x/karavan/13.jpg

www.smida.eu/x/karavan/14.jpg

www.smida.eu/x/karavan/15.jpg

www.smida.eu/x/karavan/16.jpg

www.smida.eu/x/karavan/17.jpg

Prestavba mi zabrala jeden vikend (cca 12 hodin) a to jen proto, ze jsem to delal poprve a byl velmi opatrny.

nynejsi zkusenosti jsou velmi pozitivni: v kombinaci se solary 200W na strese jsem za 3 mesice pouzivani nezaznamenal zadny problem a baterie (100Ah LiFePo) se nikdy nedostala pod 40% i pri ne zrovna slunecnych dnech.

PS: lednice trojkombinace se stala jaksi redundantni proto ji nabizim v sekci burza/prodej ke koupi...
Upravil honas dne 09.10.2025 11:29, před 7 měsíců
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: honas, karlic
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 26
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025