Zkušenosti mám z několika starších nákladních a jednoho obytného přívěsu takové, že "normální" stav je vůle i dáááleko větší, ale u zánovního by mě to asi trochu překvapilo. Jde o vůli "pístu" nájezdové brzdy, měly by tam být maznice k občasnému doplnění vazelíny, která zpomaluje opotřebení kluzných futer a částečně vymezuje, nebo spíš maskuje, vůle.
Jinak určitě tomu nedělá dobře přetěžování oje třeba džákem se čtyřma jízdnína kolama, ale u starého přívěsu se "zemědělskou" vůli a nájezdem jen kolem 2tkm ročně mě takové drobnosti netrápí, to spíš je nepříjemné, že kvůli vyššímu tření se píst zasouvá a brzda působí trochu skokově.
Že by brzda působila skokově, kvůli vyššímu tření,si nějak v souvislosti s vychozenými pouzdry v nájezdové brzdě nedokážu představit. Nejčastější závada je neúčinný tlumič brzdy a zkorodované bowdeny.
Vůle na kluzáku by měla být minimální , je to běžná oprava, doma se nedá udělat, pouzdra co jsou v tělese brzdy se musí vystružit výstružnikem .
Nene, skokové působení brzdy samozřejmě vůbec není o opotřebení futer (a bowdeny mám volně pohyblivé, pakny nové a vše vzájemně relativně co nejlépe seřízeno).
Jde jen o sílu působící dolů na oj, když tam mám v klidu staticky přes metrák, tak u krátkého přívěsu bude tlak na kouli a tím i rouru ve futrech poměrně extrémní a brzdná síla auta prostě musí přesahnout hranici, kdy čuba křížící se rouru konečně zasune a brzda zabere. Prostě je znát hranice, do které je cítit, že brzdí jen auto a přívěs ho tlačí a při jejím překročení zabere už i on, Ale není to nějaké nepříjemné škubnutí, jen to je poznat? když o tom vím. Daleko výrazněji je znát, když se nesymetricky seřídí brzdy na obou stranách, s tím je potřeba si vyhrát s koly ve vzduchu, jinak je při brzdění potřeba kontrovat volantem :-)