zvirek napsal:
@zvirek - Fun napsal:
@Fun
Možná to bude překvapivé, ale počet tragédií na ujeté kilometry je dokonce nižší než u osobních aut a ty jsou z hlediska bezpečnosti na tom mnohem lépe.
No to srovnání neni úplně šikovné. Obytky jezdí obecně pomaleji a hlavně většinou v suchém období, tedy ne v zimě (a když je hnusně tak ani po zbytek roku jich tolik nevyjede ), takže logicky mají lepší podmínky nebourat než osobáky.
Ale já integrály nehanim, jen třeba u mě byla otázka bezpečnosti docala důležitá hned po průjezdnosti a zaparkovatelnosti resp. Nenápadnosti, takže proto mám vestavbu.
Taky s Funem v tomhle nemůžu souhlasit. Sám sice mám přívěs a zkušenost se zmíněnými auty nulovou, ale vycházím čistě z logiky.
V té konstrukci se toho za těch 20-30 let právě moc nezměnilo, určitě žádný výrobce nevyměnil slabé latě za traverzy jen kvůli bezpečnosti.
Spíš naopak. Lidé chtějí pořád lepší výbavu, výrobci ji musí nabídnout, přitom 3,5t je pořád jen 3,5t. S tím koresponduje i tlak na co nejnižší výrobní náklady, takže o co honosnější je výbava a vzhled všech těch kulis, o to se muselo ubrat tam, kde to není vidět.
Už i dodávky, navzdory celkovému robustnímu dojmu, šetří váhu na úkor bezpečnosti a při nehodě se zmuchlají, co teprve integrál, kde v horní části i to málo kovu chybí, nahrazen kusem laminátu či čeho.
Podle mě pasivní bezpečnost je cca na úrovni multikáry nebo 1203ky. Pravda, tam nebyly airbagy, ale ani tuna sotva držícího nábytku a vybavení, která posádce proletí hlavou.
A lidi chtějí být klamáni, kdo třeba ví o tom, že i u osobáků se výztuhy karoserie dělají mesymetrické, před řidičem silnější, kvůli dosažení více hvězdiček při nárazovém testu, zatímco na spolujezdce se sere, protože náraz je na levou část a pravá se tak nehodnotí ?
A kolik vlastně hvězdiček takové obytky dosahují ?