Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Bezpečnost obytných aut, aktivní i pasivní. Integrované, polointegované, vestavby

Poslední aktualizace před 4 měsíce
J
Jirka WČlen
Přidáno před 4 měsíce
Naprostá apsence deformačních zón.
P
pbxpbxČlen
Přidáno před 4 měsíce
Pokud tedy mluvíme o (ne)bezpečnosti integrálů, jak je možné, že jsou schválené do provozu bez ohledu na zemi v rámci Evropy? Jestli je to jen větší "krabice od bot" přimontovaná na podvozek, tak by to asi ani nemělo vyjet do normálního provozu?
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 4 měsíce

Jirka W napsal:

@Jirka W - Naprostá apsence deformačních zón.

otázku bezpečnosti nepovažuji za obecnou. Moderní obytky jsou na tom jinak než řekněme 20-30 letí dědečkové. Deformační zóny určitě mají.

Možná to bude překvapivé, ale počet tragédií na ujeté kilometry je dokonce nižší než u osobních aut a ty jsou z hlediska bezpečnosti na tom mnohem lépe.
Fun
Smile 😊
Z
zvirekČlen
Přidáno před 4 měsíce

Fun napsal:

@Fun

Možná to bude překvapivé, ale počet tragédií na ujeté kilometry je dokonce nižší než u osobních aut a ty jsou z hlediska bezpečnosti na tom mnohem lépe.

No to srovnání neni úplně šikovné. Obytky jezdí obecně pomaleji a hlavně většinou v suchém období, tedy ne v zimě (a když je hnusně tak ani po zbytek roku jich tolik nevyjede ), takže logicky mají lepší podmínky nebourat než osobáky.

Ale já integrály nehanim, jen třeba u mě byla otázka bezpečnosti docala důležitá hned po průjezdnosti a zaparkovatelnosti resp. Nenápadnosti, takže proto mám vestavbu.
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce

zvirek napsal:

@zvirek -

Fun napsal:

@Fun

No to srovnání neni úplně šikovné. Obytky jezdí obecně pomaleji a hlavně většinou v suchém období, tedy ne v zimě (a když je hnusně tak ani po zbytek roku jich tolik nevyjede ), takže logicky mají lepší podmínky nebourat než osobáky.

Ale já integrály nehanim, jen třeba u mě byla otázka bezpečnosti docala důležitá hned po průjezdnosti a zaparkovatelnosti resp. Nenápadnosti, takže proto mám vestavbu.

Taky s Funem v tomhle nemůžu souhlasit. Sám sice mám přívěs a zkušenost se zmíněnými auty nulovou, ale vycházím čistě z logiky.
V té konstrukci se toho za těch 20-30 let právě moc nezměnilo, určitě žádný výrobce nevyměnil slabé latě za traverzy jen kvůli bezpečnosti.
Spíš naopak. Lidé chtějí pořád lepší výbavu, výrobci ji musí nabídnout, přitom 3,5t je pořád jen 3,5t. S tím koresponduje i tlak na co nejnižší výrobní náklady, takže o co honosnější je výbava a vzhled všech těch kulis, o to se muselo ubrat tam, kde to není vidět.
Už i dodávky, navzdory celkovému robustnímu dojmu, šetří váhu na úkor bezpečnosti a při nehodě se zmuchlají, co teprve integrál, kde v horní části i to málo kovu chybí, nahrazen kusem laminátu či čeho.
Podle mě pasivní bezpečnost je cca na úrovni multikáry nebo 1203ky. Pravda, tam nebyly airbagy, ale ani tuna sotva držícího nábytku a vybavení, která posádce proletí hlavou.
A lidi chtějí být klamáni, kdo třeba ví o tom, že i u osobáků se výztuhy karoserie dělají mesymetrické, před řidičem silnější, kvůli dosažení více hvězdiček při nárazovém testu, zatímco na spolujezdce se sere, protože náraz je na levou část a pravá se tak nehodnotí ?
A kolik vlastně hvězdiček takové obytky dosahují ?
S
sarikČlen
Přidáno před 4 měsíce
ono co se týče bezpečnosti tak to není jenom u obytnáku, vem si takovou boční bezpečnost u autobusů at to byl RTO, ŠL nebo pak karosa boky, slabé jekly, zvenku slabý plech a vnitřní stena dokonce z umakartu!!!
umakart když se rozlomí tak je ostřejší nez žiletka
Ale dávám za pravdu že po stránce bezpečnosti tak nejlépe je na tom vestavba pak polointagráč a alkovna a nejhůře je na tom integrál ,už jsem videl tady na internetu pár obytnáků totálně zničenejch , běhá s toho mráz po zádech dále nehlede na to že třeba při čelním nárazu se urve vnitřní vybava a letí to do kabiny jelikož mezi kabinou a obytnou částí není žádná stena. A ted me napadlo že nejlepší po stránce bezpečnosti je na tom nejlépe karavan
posádka je v aute
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 měsíce
crash test integralu
https://www.youtu...r6_82bx_qc
stol pred posadkou vzadu sa za jazdy nechava? na videu vidno, ako ho posunute soferovo sedadlo utrhne a leti dozadu.
Z
zvirekČlen
Přidáno před 4 měsíce

kamilio napsal:

@kamilio - crash test integralu
https://www.youtu...r6_82bx_qc
stol pred posadkou vzadu sa za jazdy nechava? na videu vidno, ako ho posunute soferovo sedadlo utrhne a leti dozadu.

No a to je při rychlosti cca 50 km/h ? Ve 100 km/h bych to nechtěl vidět. Tam by samzřejmě smrt hrozila i ve vestavbě.
Naštěstí čelní nárazy nejsou tak časté, ale dost často vidíš auto sjeté do škarpy, kde se pak zaství bokem o strom a podobně a tam si myslím, že ve vestavbě jsi docela dobře chráněn oproti integrálu.
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 4 měsíce
Letos jsem viděl u Mariboru na dálnici polointegrál položený na bok. Bylo to u sjezdu (žádná kolize s dalším autem) pravděpodobně zapomněl včas odbočit a pak vzal prudce za volant, nebo mu bouchla guma ? Nevím..
Z toho auta držela pohromadě pouze kabina a šasi. Celá nástavba včetně obsahu rozesetá na dálnici po kouskách, lednička ve svodidlech, nebyl to hezký pohled. Neumím si představit, že by někdo seděl vzadu. Ten papundekl neuchrání vůbec nic.
Upravil PabloGS dne 16.12.2025 19:32, před 4 měsíce
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce

PabloGS napsal:

@PabloGS - Letos jsem viděl u Mariboru na dálnici polointegrál položený na bok. Bylo to u sjezdu (žádná kolize s dalším autem) pravděpodobně zapomněl včas odbočit a pak vzal prudce za volant, nebo mu bouchla guma ? Nevím..
Z toho auta držela pohromadě pouze kabina a šasi. Celá nástavba včetně obsahu rozesetá na dálnici po kouskách, lednička ve svodidlech, nebyl to hezký pohled. Neumím si představit, že by někdo seděl vzadu. Ten papundekl neuchrání vůbec nic.

Tak ono tam všechno krom té kabiny je vlastně spíš náklad držící na podvozku z velké části vlastní vahou.
U přívěsu (krátkého, jen 4m delka boudy), mám také podlahu k rámu chycenu tuším jen dvěma nebo čtyřmi šrouby v přední části (myslím M12) a myslím čtyřmi osmičkami vzadu. Kvůli kroucení jsem to v rámci opravy prošlapané podlahy zpevňoval.
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 4 měsíce
Bylo tady zmíněno, že obytky mají nízké procento tragických případů oproti osobním autům, která jsou bezpečnější.
Ono je to jednoduché. Já například když sednu do obytky, zapnu si bezpečnostní pásy a sklopím loketní opěrky, tak se moje tělo a mysl přepne do módu "POHODA". Nikam nespěchám, nestresují mne nějaké kolony a snažím se nemyslet na práci.
Jestli v tom to není, že obyky i přes relativně menší pasivní bezpečnost nemají zase tolik tragických případů.
Upravil Pospíšilovi dne 16.12.2025 23:59, před 4 měsíce
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce
[quote name=Pospíšilovi post=306812]@Pospíšilovi - Bylo tady zmíněno, že obytky mají nízké procento tragických případů oproti osobním autům, která jsou bezpečnější.
Ono je to jednoduché. Já například když sednu do obytky, zapnu si bezpečnostní pásy a sklopím loketní opěrky, tak se moje tělo a mysl přepne do módu "POHODA". Nikam nespěchám, nestresují mne nějaké kolony a snažím se nemyslet na práci.
Jestli v tom to není, že obyky i přes relativně menší pasivní bezpečnost nemají zase tolik tragických případů.[/quote]

Takhle bráno to je teoreticky ideální stav, jen bohužel pohodový řidič obytky, kromě toho, že ji moc "nemá v ruce", není na silnici sám, takže nezaviněnou nehodu těžko ovlivní. Vlastně ovlivnit ji může paradoxně naopak tím, že se bude držet svižného provozu a nevyvolávat tak například předjíždění spěchajícími řidiči.
Já taky s přívěsem vždycky vyrážím na dovolenou s tím, že tentokrát to konečně bude na pohodu, žádný spěch, relaxovaná a bezpečná jízda ... No, pak obvykle vyrážíme se značným zpožděním, vzadu se kopou a hádaj děti, slabý auto má s přívěsem co dělat ... takže to vydržím tak první hodinu jízdy a pak už jedu skoro trvale podlahu, každý kopec za 3 v otáčkách max výkonu, jen abych tam už byl ...
Ale je fakt, že reálně to z hledika bezpečnosti zase taková tragédie není. Nedržím volant jednou rukou a nekoukám, kde co lítá, ale na jízdu se maximálně soustředím. S ohledem na brzdnou dráhu a očekávanou nestabilitu při prudkém brzdění sakra koukám dopředu, při předjíždění kamionů pevně držím volant pro kontra ve správnou chvíli, kdy vzduch přívěsem kmitne do strany. Do toho nezapomínat, že přívěs má proti autu širší rozchod, takže kanály a výmoly vědomě vymést autem a přívěsem tak objet, vyvarovat se prudkých manevrů ve vyšších rychlostech, všude počítat s velkou rezervou, u toho by napůl chrápat fakt nešlo :-) Ne vždy se zadaří stoprocentně, občas je potřeba v bydlíku po příjezdu něco popadaného posbírat, ale v ideálním případě i zapomenutý hrnec na vařiči vydržel několik set kilometrů na svém místě :-)
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Jirka W, pbxpbx, Fun, zvirek, Jméno, sarik, kamilio, PabloGS, Pospíšilovi
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 12
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025