Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Průtokové ohřívače

Poslední aktualizace před 4 měsíce
J
JanBNováček
Přidáno před 3 roky
Rád bych se zeptal, jestli někdo na ohřev vody nepoužívá plynový průtokový ohřívač? Prošel jsem si toto fórum i jiné weby a zdá se, že příliš populární nejsou.
Nemám samozřejmě na mysli vestavbu dovnitř karavanu, ale zavěšení někde venku a dovnitř natáhnout jenom hadice. Případně venkovní sprchový stan.
Jako výhody vidím rychlý ohřev a to, že to lze použít i tam, kde není připojení na 230V. Samozřejmě komplikací je to, že je to potřeba pokaždé nainstalovat, připojit hadice a při odjezdu zase sbalit.
Jsou ještě nějaké jiné nevýhody? Nebo proč se tento způsob ohřevu nepoužívá častěji?
caprighiacaprighiaČlen
Přidáno před 3 roky
Po odstranění pravidelně stávkující Trumy Combi jsem ji nahradil naftovým bufíkem a plynovým průtokáčem. A to uvnitř auta. Využil jsem původní přívod plynu k Trumě (takže přes zavírací ventil), původní přívod vzduchu a spaliny odvedl komínkem na střechu. Sprchování je docela krátké do pěti minut, teplá voda prakticky ihned - koupelna je hned za skříní. Spotřeba plynu malá, na můj průtok stačí nastavení na minimální plamen. Do dřezu daleko, ale funguje to také, jen si spíš ohřeju vodu na vařiči. Do nového auta bych to asi nedával, do vestavby nainstaloval precizněji do předem vymyšleného místa a v mém starouškovi je to pro mně vyhovující kompromisní řešení.
F
fillipČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj, máme malý průtokáč - asi ten nejmenší co se dá sehnat (6L čína). Používáme ho na sprchování venku vzadu mezi křídlovými dveřmi ducata. Mám ho uklizený v plast. boxu a pokaždé na sprchování vyndavám. Příprava zabere chvilinku- vyndám,pověsím, připojim vstup a výstup vody - sprchu na rychlospojky, plyn mám taky na rychlospojku a jede to. Máme ho zvlášť na 2kg bombu. Je potřeba trošku silnější čerpadélko aby to pěkně protlačilo. Je to nastavené max na půlku teploty ohřevu a maká to parádně. Teplá voda kdykoliv a kolik jen chceš bez čekání na ohřev. Jednoduchy, levny, funkční.

Kdyby něco ptej se...

Čus Filip
M
MetylČlen
Přidáno před 8 měsíců
Jo, na Alikovi jsem nasel plynove prutokace s kominkem na boku, takze planuju koupit a vestavet do boku karavanu. Za ty penize (bratru 7 tKc) bomba vec, rekl bych. Tim padem bojler poleti. S prutokacem nesrovnatelnej komfort.
M
MetylČlen
Přidáno před 7 měsíců
Tak prutokac je doma, cena 260€ mi prijde lidova. Ted prijde ta nejvetsi sranda. na eBay byl vstup pro LPG popsan jako 3/8 NPT, ve skutecnosti je to ale 1/2 NPT, takze objednanou redukci muzu vyhodit (moje chyba, mel jsem pockat). K 12 V napajeni je v navodu cervenocerny kabel, ve skutecnosti je bilocerny. V navodu je pro spojeni displeje s ohrivacem popsany kabel s petikolikovym konektorem, ve skutecnosti ma displej dva naprosto stejne cerne draty a z ohrivace vedou dva naprosto stejne modre draty.

Stran montaze jsem docela zvedav. Je to pripravene na americke bydliky (proto NPT zavity), ktere maji skelet dreveny. Takze montaz se dela pres ramecek vruty do steny. Jenze FENDT ma steny z polystyrenu a drevene ramy dela jen tam, kde vi, ze bude nejaky prostup - okno, dvere, zasuvka,... takze to spis vidim tak, ze ohrivac nakotvim pres distancni prkna k podlaze.

Jako jo, bude to sranda velika.
M
MetylČlen
Přidáno před 7 měsíců
Takze v Risi stredu je plus cerny, minus bily. Musim rict, ze elektronika je udelana fakt dobre. Ochrana proti prepolovani, vstupni DC/DC je robustni, zvladne i 24 DC rozvod, deska zalita v pruhledne gume, takze vlhkost nema sanci. Komunikace s displejem po dvou neoznacenych dratech chodi bez problemu, je tam stridave napeti, ktere napaji displej a na tom je namodulovany prenos dat. Zkousel jsem, do peti metru bez problemu, delsi vodice jsem nezkousel, nepotrebuju. Takze elektrika totalne blbuvzdorna.

Displej ma kapacitni snimace dotyku, zadna tlacitka. Chodi to dobre.

Odber v klidu cca 120 mA. Bohuzel pri vypnuti displeje se skutecne vypne jen ten, aby nesvitil a nerusil. Jinak ohrivac je ready dal. Hlavni vypinac je uvnitr, pristupny zvenku pres servisni dvirka, kde je i G1/2'' s ventilem na venkovni sprchu. Takze tady byla zrejme myslenka, ze si venku zapnu vypinac a muzu osprchovat sebe, nebo treba psa. Vic bych ocenil vicevodicove spojeni jednotka/displej s moznosti dalkoveho vypnuti. Jasne, da se pridat vypinac kamkoli, ale na tom displeji by to bylo elegantnejsi.

Zkouska funkce probehla, takze jsem spachal diru 33x33 cm do boku karavanu a zacal montovat.
Upravil Metyl dne 12.10.2025 00:06, před 7 měsíců
A
adnerČlen
Přidáno před 7 měsíců
Šel jsem na to podobně, ale protože mě otravovala časová prodleva ohřevu při puštění vody, tak jsem přidal ještě 15 L akumulační nádrž a využil ji zároveň k topení. Sestrojit průtokáč na míru nebyl problém, řízení a ovládání taky ne, výzvou ovšem bylo najít tichá čerpadla. Vyzkoušeno cca 6 typů, než to klaplo...
Bojler má pokles asi 10° za noc, ohřev z 15 na 65 cca 4 min, automat dohřev v ranku 55-65° otázkou pár desítek sekund, teplá je k dispozici okamžitě a neomezeně.
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Tak to je slusny! To je o level vejs, nez se mi zatim chce jit. Ja jsem i z toho duvodu dal ohrivac doprostred trubek, takze je pod posteli v loznici, pricemz do jadra koupelny i do kuchyne je to stejne dlouha hadice.

Ja osobne uvidim, jak rychle ohrivac reaguje a kolik vody mi mezitim utece. Mam 150l nadrz na vodu, ale te neni nikdy dost, ze.

Prozatim jsem nabyl par zkusenosti, ze v pripade levnyho Cinana nestaci jen nastudovat elektriku, ale ze je dobry zkontrolovat treba dirky pro sroubky, protoze pak predepsana dira 33x33 cm je sice jen o pul centaku vetsi, nez bedna samotna, ale sroubky na krycim panelu pak vychazeji prave do te skviry a tim padem je neni kam pripevnit. Jako jasne, vyresil jsem to, ale jsem nasranej, ze jsem si toho nevsiml hned.

Prisla odpadni nadrz 110l, ale tu uz asi letos nestihnu namontovat. Pristi rok pak doresim drobnosti. Jestli mne bude srat prodleva na "karme", tak tam pridam paralelne bojler.
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Tak hlasim, ze prutokac je nainstalovany. Asi nejvetsi opruz byla plynova trubka 8x1, zahnuta asi tak 100x do nejruznejsich uhlu a systemem 'jezek do klece' jsem ji protahl mezi prickou loznice-kuchyne. Podarilo se a dokonce i tesni.

Na plynovem rozdelovaci byly ctyri ventily (varna deska, trouba, lednice, topeni), nechtel jsem tam pridavat dalsi ventil, takze jsem spojil troubu a varnou desku pod jeden a volny ventil pouzil pro prutokac.

Zbytek byly prelozky inzenyrskych siti pod posteli - trubka teplovzdusneho topeni aby sla okolo, hadice tepla/studena predelat spady a odpojit elektricky bojler, nakonec zapojit elektrinu a umistil ovladaci panel.

Jelo to na prvni naslapnuti. Po zapnuti si ohrivac nejprve zapne odtahovy ventilator a overi, ze funguje (test proudoveho zatizeni zdroje), pak si kratce skrtne plyn, jestli je v trubce tlak a nasledne se prepne do stand-by.Displej po par minutach usne a sviti na nem jen bezdotykove tlachatko pro zapnuti. Nicmene, ohrivac samotny spina pohyb vody v trubce teple vody, bez ohledu na to, jestli displej spi, nebo ne. Otevreni kohoutu teple vody vede k probuzeni ohrivace, ten okamzite zapne odtahovy ventilator, zmeri rozdily teplot a zapali plamen. Kolik vody utece, jsem nakonec nemeril, ale jestli je to pullitr...? Ono pokud se tepla odebira stale (treba vic lidi se postupne sprchuje), tak je tepla voda jeste v trubce a po zapnuti ohrivace sice taky pritece trocha te studene, ale fakt to nestoji za rec.

Displej ukazuje, ze je odber teple vody, kolik je spotreba plynu, jaka je vstupni teplota vody a jaka je vystupni. Vystupni teplotu lze nastavit az nekam k 60 °C, coz se jevi celkem zbytecne. Je lepsi vodu nemixovat a tim padem mit rychlejsi ohrev s mensi spotrebou plynu.

Prutokac meri napajeci napeti, takze mych dvoucestne usmernenych 12 V samozrejme vyfiltruje na nejakych 17 V a hrde to zobrazi na displeji. Proc ne, hlavni je, ze jede. Do 24 V by mel sezrat cokoli, ma uvnitr festovni DC/DC menic. Pokud jedu na baterku, tak vidim napeti baterie. Za mne dobry.

Takze spokojenost, nevyhody bojleru odbourany.
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Zkusim sem soupnout nejaky obrazky.
Metyl Připojili následující obrazek:
img-20251012-wa0000.jpeg img-20251012-wa0001.jpeg
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
A jeste zevnitr.
Upravil Metyl dne 17.10.2025 19:20, před 6 měsíců
Metyl Připojili následující obrazek:
20251017_153945.jpg 20251017_153958.jpg 20251017_154015.jpg
K
kamilioČlen
Přidáno před 6 měsíců
Len ma tak zaujima, ake ma nevyhody napriklad 10 litrovy BGE10 bojler s 1500W plynovym horakom?
Po dlhsom pouziti musim nechat odtiect vodu, kym natecie nova tepla, ale to aj pri prietokaci. Potom pri umyvani riadu kvoli setreniu vody casto pustam, zastavujem, pustam vodu pomaly a stale ide tepla. Bojleru je jedno ako casto pustam kohutik. Na sprchovanie tiez staci. 1500W horak minutu vodu rychlo doplni a dohreje na 70 stupnov. Pusteny je pri stani vkuse, spotreba plynu typujem 2% flase na den. Co je na tom zle oproti prietokacu?
Upravil kamilio dne 17.10.2025 22:07, před 6 měsíců
K
kamilioČlen
Přidáno před 6 měsíců
Este ma zaujima, kedze mas vyfuk prakticky pod oknom, domontoval si do okna aj spinac co vypne prietokac pri otvoreni okna? Teda aspon na fotke to tak vyzera ze je vyfuk pod okrajom okna. Ak je mimo, tak som nic nepovedal. Vyzaduje to EN 1949.
A
adnerČlen
Přidáno před 6 měsíců
Kolega Metyl nejspíš ukončil původní 300W elektrický bojler, ten opravdu příliš komfortu nenabízí
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců

kamilio napsal:

@kamilio - Este ma zaujima, kedze mas vyfuk prakticky pod oknom, domontoval si do okna aj spinac co vypne prietokac pri otvoreni okna? Teda aspon na fotke to tak vyzera ze je vyfuk pod okrajom okna. Ak je mimo, tak som nic nepovedal. Vyzaduje to EN 1949.

V navodu je uveden minimalni odstup od okna 30 cm, ja to mam vic a krome toho, tohle okno se nikdy neotvira, neni proc. Vyfuk neni primo pod rohem okna, je kousek bokem. Vetra se stresnimi okny, jinak se pousti klima a jedine okno, co se obcas otevira, je v kuchyni a to je uplne mimo. Krome toho v kuchyni jsem udelal odsavac, takze to okno je spis nouzovka.

Pokud mam vyklimatizovano, pak je vetrani oknem hloupost.

A ano, slo o vymenu 300 W/230 VAC bojleru, pricemz dat misto nej kombi elektrina/plyn cenove nedava smysl. Pokud ma nekdo v karavanu moderni kombi bojler, pak samozrejme takovouto vymenu resit nebude.
Upravil Metyl dne 17.10.2025 22:40, před 6 měsíců
P
ProvenceNováček
Přidáno před 6 měsíců
Tenhle průtokáč jsem si objednal též,ale na Alibabě.Tím že na něj nechvátám budu ho za budovávat až na jaře.Díky té dopravě lodí to trvá asi dva měsíce,mám levnější dopravu.Psal jsem si se zástupcem prodejce firmy aby mi poslal černé barvy.Vše klaplo.Zaplatil jsem 3500,- za průtokáč,700,- za dopravu ,900,-za clo.5100,-kč celkem.Tak čekám jak to dorazí.Snad bude vše v pořádku.Myslím si že to bude fungovat výborně,než ty předražené trojkombinace.Až budeš mýt delší skušenosti tak napiš.
J
JménoČlen
Přidáno před 6 měsíců
Sice nic takového nepotřebuju (ani bych asi neměl kam ještě nacpat), ale možná někomu se to bude hodit, shodou okolností jsem tohle dnes zahlédl na Alíku, 8L, 16kw průtokáč za 16 stovek :
https://www.aliex...aecmd=true
S
sarikČlen
Přidáno před 6 měsíců
Jméno- toto je prutokáč určený do domácnosti, podobný mám hromadu roků doma v kuchyny ale je značka karma o rozmerech 40x25x15 a za ty roky naprostá spokojenost absolutně bez problémů a bez poruchy a bez elektroniky
před 3 roky me v obytnáku vysadil plynový bojler truma (vysadila elektronika a nikdo ji nedokázal spravit) napsal jsem sem do diskuze jestli s průtokáčem nekdo nemá nejakou zkušenost ale všichni kdo odpovedeli byli silně proti plynovému prutokáči prý z bezpečnostního důvodu
takže jsem si koupil nový bojler trumu, nyní vydím že se situace zmenila a hromadu karavanistů doporučuje průtokáč
Dnes kdyby se mel rozhodnout tak bez váhání bych tam dal prutokáč značky Karma nebo podobný bez elektriniky
a spaliny vyvést ven komínkem na střechu a do karmy přivézt vzduch z venku
výhody které bych videl v takovémto průtokáči -bezporuchový provoz a další velká výhoda ohřeješ vodu kterou spotřebuješ a neohříváš vodu do zásoby
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Nekomu vyhovuje, ze ma maly zasobnik ohrate vody, takze kdykoli zvedne paku baterie, vytece jen to, co je v hadici a rovnou uz ma teplou ze zasobniku.

Ja osobne mam ten prutokac a jsem nadmiru spokojenej. Ted jsme byli tyden v Italii, nahore v horach jsme dva dny topili, pak dole u Rima uz jen vareni, lednice a ohrev vody prutokacem 4 dny. Ted jsem to zvazil, spotrebovali jsme 3 kg PB. Sranda. A to se prosim celkem dlouho sprchujeme, denne padne cca 80 litru vody.

Nastavil jsem vystupni teplotu na 40 °C, tim padem se paka na baterii dava vzdy uplne vlevo bez mixu. Prutokovy spinac na ohrivaci tim padem reaguje rychleji. Nestopoval jsem to, ale pokud jsem prvni, tzn. v hadicich studena voda a otevru baterii naplno, tak mi tece tepla snad behem sesti sekund. Pokud se tepla odebira porad, tak nejrpve vytece, co je v hadici, mezitim nabehne horak, z baterie mi tece par sekund studena a hned za ni tepla. Za ty prachy tohle kousnu.

Bezpecnostni duvody jsou blbost. Uplne stejne muzes mit problem na lednici, nebo topeni. Staci pri instalaci nebyt debil, nebo to sverit fachmanovi. Nakonec tlakovka, nebo to ocichat senzorem. Ja jsem vsechny spoje prejel jarovou vodou a taky dobry. Plus v kabine senzor plynu. Rozhodne se vyhybam plynovym hadicim, uvnitr na plyn zasadne trubky.
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
Ahoj, na aliexpresu se objevil nový model průtokového ohřívače pro karavany. Je to kompletní krabice s venkovním nasáváním i komínem. Z vnitřku auta jen připojíte vodu a plyn a vytáhnete si někam ovládací panel s displejem.
Je tochu dražší ale to kompletně integrované řešení které má zvenku karavanu servisní dvířka

https://www.aliex...96877.html

Karel
Karel_H Připojili následující obrazek:
obrzek_2025-11-29_144516049.png
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: caprighia, fillip, JanB, Metyl, adner, kamilio, Jméno, Provence, sarik, Karel_H, zdeny62, karlic
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025