Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Nabíjecka na Lifepo4

Poslední aktualizace před 3 měsíce
R
ramtlah1Člen
Přidáno před 3 měsíce
Jen skromny dotaz pokud se zobrazi priloha, je nabijecka na fotce vlevo a laderbooster vpravo urceno pro nabijeni baterii Lifepo4 ?
ramtlah1 Připojili následující obrazek:
20260202_140228.jpg
sipadansipadanČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ahoj,
není optimalizována přímo na lithium.
Upravil sipadan dne 02.02.2026 16:43, před 3 měsíce
R
ramtlah1Člen
Přidáno před 3 měsíce
Co to znamena ? Co to udela s baterkami lifepo4 ?
sipadansipadanČlen
Přidáno před 3 měsíce
Znamená to, že nemá nabíjecí fáze (délky) optimalizované pro lithium.
Budeš lithium, nabíjet jako GEL 14,4 V, což je napětí správné ve vvětšině případů, ale délka nabíjecí fáze bude jiná.
V praxi přežije lithium určitě nějaký čas, odpovídal jsem na otázku.
Nabíječka optimalizovaná pro lithium, má lithium křivku nastavitelnou na svém přepínači, což tato nemá ...
R
ramtlah1Člen
Přidáno před 3 měsíce
Cili to baterky degraduje a znici cca odhaduji do 4 - max 5 let je to tak ? Touto nabijeckou se mne totiz nabijely lifepo4 240Ah a je po nich.
Upravil ramtlah1 dne 02.02.2026 18:52, před 3 měsíce
sipadansipadanČlen
Přidáno před 3 měsíce
To je individuální otázka, já tu italskou CBE nabíječku nastudovanou nemám.

Obecně ale, nabíjecí fáze GELu je výrazně delší než lithia, tudíž např. je nastavena na 6-12 h při 14,4 V (v závislosti na teplotě akumulátoru), oproti lithiu kde Ti stačí i 1 hodina při 14,4 V na plné dobití.
Záleží na nastavení BMS, záleží na konrétní baterii, záleží na tom jak často dobíjíš, těch parametrů je poměrně dosti.

Pokud převážně dobíjíš pouze přes solar a alternátor, tak tolik škody neuděláš.
BMS by mělo přebíjení chránit.
Záleží prostě na tom, jak je to celé nastavené a prodrátované.
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 3 měsíce
Mám otázku k výše psanému.
V autě mám booster s charakteristikou Li FE- PO, takže za jízdy je dobíjení jasné, ale energoblok má dvě charakteristiky, jedna nabíjí na 14,4 po dobu 16 ti hodin (GEL), potom přepne na 13,7 V a to udržuje.
Druhá charakteristika nabíjí na 14,7 po dobu 4 hodin (AGM) a potom také klesne na 13,7V.
Která z těchto charakteristik je vhodnější pro LIFE-PO baterii?
sipadansipadanČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ahoj,

správná není ani jedna, lithium má minimální vnitřní odpor a dobiješ ho hodně hodně rychle, takže 16 h je úplně mimo a 4 h jsou též špatně.

Osobně bych buď zredukoval 14,7 V na 14,4 V mezi energoblokem a lithiem a pak z těchto dvou možností bych volit 4 hodiny, ale pouze kdybych musel. I tak musí věřit BMS že to ohlídá.

Mnohem radši bych pořídil pro lithium vhodnou nabíječku a připojil ji napřímo a obešel tak energoblok, který mě limituje.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 3 měsíce
[quote name=Pospíšilovi post=307057]@Pospíšilovi - Mám otázku k výše psanému.
V autě mám booster s charakteristikou Li FE- PO, takže za jízdy je dobíjení jasné, ale energoblok má dvě charakteristiky, jedna nabíjí na 14,4 po dobu 16 ti hodin (GEL), potom přepne na 13,7 V a to udržuje.
Druhá charakteristika nabíjí na 14,7 po dobu 4 hodin (AGM) a potom také klesne na 13,7V.
Která z těchto charakteristik je vhodnější pro LIFE-PO baterii?[/quote]

do lifepo můžeš pustit klidně 18V
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 3 měsíce
Tak jsem si na otázku nabíjení v podstatě našel odpověď sám. Prolezl jsem tady na fóru elektro akademii a na internetu prošel parametry LI nabíječek a boosterů.
Nabíjet na napětí 14,4V není chyba, časový průběh nabíjení v obytce nemá smysl řešit, protože o většinu nabíjení se stará alternátor a solár, což jsou zdroje časově nestálé, především smart alternátor, to je divočina, kdy se situace mění několikrát za minutu.
V garáži, kam jsem auto převezl ze zimního stání a nechal vytemperovat, jsem jej poté, co se probral BMS a dovolil nabíjení, připojil na síť. Energoblok nabíjel proudem 18A a články byly vyrovnány v rozmezí cca 0,2V. Jak dlouho se to nabíjelo nevím, nechal jsem to přes noc.
Ráno jsem přistoupil k ověření kapacity. To jsem provedl tak, že jsem na výstup měniče připojil koupelnový infrazářič s výkonem 315W.
Zkontroloval jsem externím měřidlem proudy, napětí a výkon, uváděné aplikací baterie a displejem měniče.
Baterii jsem nechal vysát až do hodnoty udávané zbývající kapacity 15%, potom jsem pokus ukončil. Po celou dobu jsem sledoval napětí článků v aplikaci, byly vyrovnané, rozdíly minimální.
Prostým vynásobením odebíraného proudu a doby trvání pokusu jsem zjistil, že jsem z baterie odebral o něco málo více, než odpovídalo 85% jmenovité kapacity. Baterie je skoro nová, má deset cyklů. Takže za mne spokojenost. Závěr jsem udělal takový, že energoblok který nemá režim LIFE přepnout na GEL 14,4V, solár a booster na LIFE. Abych u nabíječky řešil, zda po nabití na 14,4 udržuje hodnotu čtyři hodiny, nebo více, nemá smysl, protože tak dlouho stejně na síti není, snad při stání v kempu, ale ani tam my se nepřipojujeme, auto je soběstačné.
Baterie pod sedadlem má 180 Ah jmenovité kapacity.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 3 měsíce

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus - [quote name=Pospíšilovi post=307057]@Pospíšilovi - Mám otázku k výše psanému.

do lifepo můžeš pustit klidně 18V[/quote]

Když myslíš, tak určitě můžeš ....
sipadansipadanČlen
Přidáno před 3 měsíce
[quote name=Pospíšilovi post=307072]@Pospíšilovi - Abych u nabíječky řešil, zda po nabití na 14,4 udržuje hodnotu čtyři hodiny, nebo více, nemá smysl, protože tak dlouho stejně na síti není, snad při stání v kempu, ale ani tam my se nepřipojujeme, auto je soběstačné.
Baterie pod sedadlem má 180 Ah jmenovité kapacity.[/quote]

Pak nemáš problém, ideální stav ...
J
JménoČlen
Přidáno před 3 měsíce

sipadan napsal:

@sipadan -

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus - [quote name=Pospíšilovi post=307057]@Pospíšilovi - Mám otázku k výše psanému.

do lifepo můžeš pustit klidně 18V

Když myslíš, tak určitě můžeš ....[/quote]

Tak prakticky při rozumném proudu proč ne, při dosažení 14,8 to bmska prostě utne. A nelze vyloučit, že pro články snad může být i lepší ukončení dobíjení vyšším proudem hned po dosažení max napětí, než několikahodinové pomalé dudlání malým proudem těsně pod hranicí odpojení. Pro balancování to ovšem vhodné určitě není V zájmu co nejryhlejšího dobití (na úkor pomalého nabití do 100% ) mám v přívěsu step-up regulátor pro dobíjení z auta nastavený asi na 15V, takže to jede plním proudem do odpojení bmskou. A když odbočím, pokud jsem někdy věci jako třeba nějakou svítilnu na 3 tužkovky upravil vestavěním lionky z telefonu, klidně jsem to do ní pak pral nějakým 6-12V adapterem. Taková baterčička se nabije dřív, než se adapter stihne utavit a její ochrana článek včas odpojí. Není sice nabitý naplno, jen na třeba na 90%, ale čímkoli s trafíčkem, co je zrovna po ruce a pasuje tam od toho konektor :-)
Ale tohle vše je samozřejmě na hony vzdálené ideálním charakteristikám nabíjení.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: ramtlah1, sipadan, Pospíšilovi, Zangerrinus, Jméno
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 12
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025