dobrý den, dají se někde v okolí Chrudim/Pardubice naplnit Alugas lahve v autě? Mám dvě 11kg se vší všudy. Děkuji, Ondra
FunHlavní administrátorPřidáno
před 4 rokyJestli jsou plnitelné, pak u každé LPG stanice.
Ptám se za kámoše, co je má v bydlíkovi... Plnitelnost zjistím. Zatím díky...
Pokud máte v autě plnitelné AluGas a máte plnící hrdlo na boku vozidla, na které straně ho máte? A proč je to takto dobře nebo špatně? Měnili byste?
Ptám se proto, že mě instalace alugasek čeká a nejsem si jistý, jestli je většina LPG stojanů napravo nebo nalevo od auta.
Soňa s Vaškem ve Šnekovi (Citroen Jumper 2002, EuraMobil S 515 MS)
Plnící hrdlo máme na levé straně a v 90 % musíme auto otáčet do protisměru. Jinak při instalaci se podívejte na novou normu, kdy musí být alugaska vyjímatelná bez nářadí. To znamená, že nesmí být pevně přišroubovaná ke konstrukci auta a navíc musí mít rychlospojku, aby se dalo potrubí - hadice odpojit bez nářadí. Navíc v některých zemí je nově povinnost mít platnou plynovou revizi.
A může být plnící hrdlo v zadním nárazníku mebo pouze na boku OA?
Soňa s Vaškem ve Šnekovi (Citroen Jumper 2002, EuraMobil S 515 MS)
Některá auta, která jezdí na LPG mají plnící hrdlo v zadním nárazníku na boku, ale jestli to je možné u OA nevím. Chtělo by to zeptat se někoho kdo dělá revize.
VitaČlenPřidáno
před 2 měsíce(netuším co je v nové normě)
pokud není hrdlo uprostřed dlouhého auta, bývají hadice dost dlouhé aby se nemuselo jet protisměrem
některé pumpy mají plnění na pravobok, jiné na levobok
viděl jsem dobrý nápad, mít plnící hrdlo uvnitř plynového boxu - karavany používají redukce a pokud je hrdlo venku, je potřeba redukci demontovat a uklidit
Takže lepší dát na bok a konci vozu, je to tak?
VitaČlenPřidáno
před 2 měsíceplnící hadici raději kratší a do místa kam se vejde a půjde udělat jednoduše plnící vývod bez rozebrání půlky auta :-)
ještě doplním, realizoval jsem nedávno, zvolil jsem jednu 14kg neb se vešla a po zkušenosti proti původnímu plánu ani neuvažuju o druhé. Tuto zimu jsem sice vezl neplnitelnou jako rezervu, ale ani jsem ji nepoužil.
Upravil Vita dne 09.03.2026 14:42,
před 2 měsíce
VitaČlenPřidáno
před 2 měsícePS. používám aplikaci myLPG.eu
Vita:
Zapoměl jsem. Podle nové normy nesmí být plnící hrdlo uvnitř. Musí být vyvedeno ven z auta.
Apka je dobrá a používám jí také.
Upravil Tomik Kralu dne 09.03.2026 18:03,
před 2 měsíceVozím jednu 14 kg Alugas a k ní malou přenosnou kompozitku ke grilu, nebo jako rezervu. Zatím nebylo potřeba. Plnicí hrdlo vzadu na pravé straně schované za dvířky od plynových lahví.