Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Brzdový kotouč po 83000 km

Poslední aktualizace před 1 měsíc
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 1 měsíc
Včera mi vyměnili brzdové kotouče. Destičky byly také téměř na konci života. Už zase můžu vyrazit.😊😉👍
Upravil Fun dne 19.03.2026 08:44, před 1 měsíc
Fun Připojili následující obrazek:
20260318_172730_.jpg
FJRFJRČlen
Přidáno před 1 měsíc
To už bylo 5 minut po 12, pěkně vyrezlýFrown
M
MetylČlen
Přidáno před 1 měsíc
Jako, cucel jsem na to jako tele, takhle vyzobanej kotouc jsem jeste nevidel.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 1 měsíc
no mě to čeká dnes odpoledne ... taky tam mám 1mm a čidlo opotřebení nějak nezahlásilo ....
Přidáno před 1 měsíc
Čidlo mi také nic nehlásilo. Až jsem pochyboval, jestli fungují. Ale prý fungovala. 😁 Kdyby kotouč nepraskl, tak by se brzy ozvaly. 😉
M
MetylČlen
Přidáno před 1 měsíc
Kotouce hniji, i kdyz se nejezdi. Zejmena, kdyz se do tech chladicich zeber dostane treba solanka jen z te triste, kterou kola behem jizdy delaji. To pak tahne vzdusnou vlhkost samo i behem stani nekde pod pristreskem.

V tomhle mam vyhodu karavanu, ze bubny cistim tak nejak kdyz je nalada, zato tazne auto je daily-car a navic firemak, takze je opecovavane neustale. I takova drobnost, jako spotrebak, byl jeden z faktoru nekolikaleteho rozhodovani mezi karavanem a bydlikem.

Kdybych byl byval volil obytnak, tak neco hodne staryho, bez turba a dalsich vysokotlakych vyfikundaci. To pak jde opravit snadno kdekoli v Evrope a i kousek dal. Kdyz mi v pujcenym bydliku odeslo vysokotlake cerpadlo na motoru s najetymi 60t na jihu Francie, nadseny jsem nebyl.

Kazde ma svoje, nakonec jsem sahl po karavanu, holt ho musel dovybavit na standard bydliku a ted jsem spokojeny.
Upravil Metyl dne 20.03.2026 11:14, před 1 měsíc
J
JménoČlen
Přidáno před 1 měsíc
To "čidlo" není nic jiného než drátek v destičce, který se probrousí. Ale je jen v jediné z destiček, u ostatních se asi předpokládá srovnatelné opotřebení, což v reálu ne vždy zcela platí.
D
DDTČlen
Přidáno před 1 měsíc
Ja mel podobnou zkusenost. Rozpadly se mi desticky. Konkretne ta bez cidla. Dost me to prekvapilo, protoze to bylo par let po koupi. Nastesti se predni brzdy daji snadno vymenit svepomoci. Youtube pomohl.
U druheho auta jsem ale byl v servise, protoze na technicke jedna strana brzdila hur nez druha a to i zadni a rucni. Vymena vseho vysla na balik. Ale brzdy jsou zaklad.
Přidáno před 1 měsíc
Neproběhlo to úplně bez komplikací. Od levého kola se postupně začaly ozývat dost nepříjemné zvuky. Za Poděbrady jsem se po telefonické domluvě se servisem otočil zpět. Bylo to prasklé ložisko. Vyměnili mi ho naštěstí na počkání.

Takže jsem na výstavu dorazil až na druhý pokus.😉 A poslední levná nafta je samozřejmě fuč.😢
Upravil Fun dne 23.03.2026 09:49, před 1 měsíc
K
KalimeroČlen
Přidáno před 1 měsíc
Zdravím,
ta fotka kotouče mne docela šokovala, můžeš napsat jak máš autíčko staré?
Myslím, že to pro řadu z nás může být docela užitečná info.
A popřipadě ještě kolik zim jsi odjezdil.
Díky.
Přidáno před 1 měsíc
Už je to 9 let. Já už podobné fotky viděl, takže mě to nepřekvapilo. Jezdím celoročně.
JiPe HighlandersJiPe HighlandersČlen
Přidáno před 1 měsíc
Naše Ducato má skoro 9 let, 65 tkm, koutouče bez koroze, téměř bez hranky, vše jak nový.
No ono vlastně tak vypadá celý auto Wink
K
KalimeroČlen
Přidáno před 1 měsíc
Fune díky za info, mne to opravdu překvapilo. Takový kotouč jsem ještě neviděl a popravdě by mne nenapadlo tam hledat problém.
Ale je fakt, že pod auto už dobrých 40 let nelezu a tehdy se kotouče asi dělali jinak, nebo z lepších materiálů. A nebo se míň solilo
A na to se přišlo když ti mněnili to ložisko?
K
KalimeroČlen
Přidáno před 1 měsíc
A zbývající korouče na tom byly stejně, nebo to byla černá ovce?
Přidáno před 1 měsíc
Špatně to brzdilo. Bylo to tím, že levý kotouč byl prasklý. Viz úvodní obrázek. Po výměně kotoučů to sice brzdilo dobře, ale ložisko vydávalo velmi nepříjemné zvuky. Při demontáži jim prasklo. Po výměně ložiska je vše v pořádku. .
Zadní kotouče jsou dobré. Tuším, že nejsou žebrované, ale vcelku.

ps: ten druhý kotouč jsem neviděl, ani ty zadní
Upravil Fun dne 23.03.2026 18:00, před 1 měsíc
M
MetylČlen
Přidáno před 1 měsíc
Zadni byva u dodavek kombinovany buben s kotoucem (u starsich aut). Buben kvuli rucce a nezavislosti na hydraulickem okruhu (i kdyz je dvouokruhovy). Takze kotouc samotny je uzsi a tim padem se ani nemusi tolik chladit, takze nema zebra. Ostatne ono obecne plati, ze pri pohybu dopredu ti pri brzdeni jde vetsi vaha na predni napravu.

Novejsi auta to mivaji ruzne, nekdy jde rucka mechanicky na desky a nekdy je tam motor, ktery to mechanicky stahne, atd.
Jan NovacekJan NovacekČlen
Přidáno před 1 měsíc
Peugeot Boxer 2018 (předpokládám, že Fiat Ducato / CItroen Jumper bude stejné) má zadní kotouče plné a ruční brzda je bubnová / mechanická pomocí táhla + lanovodu.
Přední brzdy nové před 2 lety / 35 000 km najeto a hranku už mají, ale rezavé skoro vůbec nejsou.
P
pechacciČlen
Přidáno před 1 měsíc
Rezavých, až shnilých a prasklých kotoučů jsem už viděl spousty. Ale že by při výměně kotouče prasklo ložisko, to slyším prvně. Nicméně, jeden z největších "zabijáků" kotoučů je parkování ve vlhku. Na trávě, na zahradě, ale i třeba na štěrku. A pak samozřejmě krátké jízdy v zimě. Ocelolitina je prevít.
M
MetylČlen
Přidáno před 1 měsíc
Ja mam dve garaze, jednu v baraku, kde muzu topit a druhou uplne studenou, venku. Kotouce mi hnily tam i tam, pokud to bylo v zime. I kdyz jsem zatopil, jakmile solanka ztracela vodu a stala se hustsi, o to vice kotouce zrala. Kdyz jsem auto nechal ve studene garazi, tak vlhkej vzduch se na kotoucich vysrazel.

Ja jsem ten boj vzdal a kotouce beru jako spotrebak, ostatne nestojej nejakej randal a kazdej je v pohode muze vymenit sam, neni to veda.
J
JménoČlen
Přidáno před 1 měsíc
Ono teplem nejen že se ta solanka koncentruje, ale taky veškerá chemie urychluje :-(
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Fun, FJR, Metyl, Zangerrinus, Jméno, DDT, Kalimero, JiPe Highlanders, Jan Novacek, pechacci
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 15
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025