Ahoj,
o postupné převaze LIFEPO nástavbových baterií nad Olovem asi netřeba psát, ale už někdo v praxi provozujete / montujete Lifepo startovací ?
Ta aspoň u nás bývá přes zimu slabé místo, proč je třeba obytku připojovat k nabíječce, když déle stojí a solár je zastíněný ( solár nám dobíjí obě baterie). S lifepo by tyto starosti odpadly a životnost by asi také byla výrazně delší. Z německých karavanových for vím, že už se reálně vyrábí, pár jedinců ji i provozuje, ale většinou nestačí pouhá výměna kus za kus, narozdíl od nástavbové je potřeba zásah do elektroinstalace.
Tak mě zajímají zkušenosti, jestli už to někdo provozujete ?
Vyplati se to? Jestlize studenej dehtak na natoceni potrebuje v pocatku treba i 700 A kopanec, tak LiFePO4 musi byt bud aspon 3P, nebo mit specialni clanky a balancer, ktery ten proud da.
Jina vec je, natocit dvoulitrovej benzin uprostred cervence, ze. Ostatne stara oktavka (60. leta) s 1,2 l motorem sla natocit ze tri plochych baterek.
Chapu snahu o usporu hmotnosti a nadbytecne dratariny, ale jestli to ma financne smysl, si nejsem uplne jistej.
Ty ses ptal na soucasny stav, ne na to, co bude za deset let. A soucasny stav nemecke koupeschopnosti je prece jen porad (i kdyz zrejme ne na dlouho) vyssi, nez v Cesku. Takze prave ta cena, o ktere se bavim, nemusi byt pro nektere Nemce prekazkou. Ostatne i proto si Nemci vetsinove kupuji funglovky, ze.
Dotaz chapu, nic ve zlem, jen se domnivam, ze pokud chces realne zkusenosti, pak se poptej na nemeckem foru.
podobapNováčekPřidáno
před 1 měsícObecně zatím lifepo nedávají takové proudy. Je to hranicí zahoření. Olovo je v tomhle nejefektivnější. Jiná cěc je trvalý odběr v řádech desítek ampér a procento možného vybití.
Ta powerbanka je jasná, tu jsem uváděl jen pro příklad, co je u lifepo i za "pár korun" možný.
Jsou v ní články jen řádově 3Ah, takže obojí po nich chtít nejde, jinak by tím každej snadno nahradil startovačku :-) Ono samozřejmě i ty uváděný startovací proudy asi budou daleko od reality, ani bych se nedivil, kdyby základem bylo dělení údaje čtyřkou, stejně jako u kapacity, kde se uvádí součet sériově řazených článků ... Pak tam, předpokládám, bude nějak započítán i proud samotné startovačky již oživené předchozím připojením té powerbanky a výsledný uváděný proud nebude do zatěže, ale do zkratu ...
Ale i tak si myslím, že ty články třeba 30C reálně mít můžou, takže pro běžně využívanou dodávku by s přihlédnutím k vyšší využitelné kapacitě a cyklické odolnosti jako startovačka třeba 40Ah proudová lifepo bohatě stačila, ono běžné olovo v poločase životnosti už stejně o moc víc mít taky nebude.
Akorát co s nabíjením v mraze ... Musí se počítat i s delší odstávkou a baterka by po ní byla buď vybitá vyhříváním, nebo moc zmrzlá pro nabíjení.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 30 dníNa startovací režim je olovo dostačující. Pokud ji používáte opravdu pouze na startování a poté ihned dobijete. Mně vydržela startovačka 8 let. Za cca 3500kč už nevím kolik jsem přesně za ní dal, zase 8 let. To mi stačí.
Jediná opravdová výhoda může být hmotnost. Zatím pořád olovo dává smysl.