Ahoj,
o postupné převaze LIFEPO nástavbových baterií nad Olovem asi netřeba psát, ale už někdo v praxi provozujete / montujete Lifepo startovací ?
Ta aspoň u nás bývá přes zimu slabé místo, proč je třeba obytku připojovat k nabíječce, když déle stojí a solár je zastíněný ( solár nám dobíjí obě baterie). S lifepo by tyto starosti odpadly a životnost by asi také byla výrazně delší. Z německých karavanových for vím, že už se reálně vyrábí, pár jedinců ji i provozuje, ale většinou nestačí pouhá výměna kus za kus, narozdíl od nástavbové je potřeba zásah do elektroinstalace.
Tak mě zajímají zkušenosti, jestli už to někdo provozujete ?
Vyplati se to? Jestlize studenej dehtak na natoceni potrebuje v pocatku treba i 700 A kopanec, tak LiFePO4 musi byt bud aspon 3P, nebo mit specialni clanky a balancer, ktery ten proud da.
Jina vec je, natocit dvoulitrovej benzin uprostred cervence, ze. Ostatne stara oktavka (60. leta) s 1,2 l motorem sla natocit ze tri plochych baterek.
Chapu snahu o usporu hmotnosti a nadbytecne dratariny, ale jestli to ma financne smysl, si nejsem uplne jistej.
Ty ses ptal na soucasny stav, ne na to, co bude za deset let. A soucasny stav nemecke koupeschopnosti je prece jen porad (i kdyz zrejme ne na dlouho) vyssi, nez v Cesku. Takze prave ta cena, o ktere se bavim, nemusi byt pro nektere Nemce prekazkou. Ostatne i proto si Nemci vetsinove kupuji funglovky, ze.
Dotaz chapu, nic ve zlem, jen se domnivam, ze pokud chces realne zkusenosti, pak se poptej na nemeckem foru.
podobapNováčekPřidáno
před 28 dníObecně zatím lifepo nedávají takové proudy. Je to hranicí zahoření. Olovo je v tomhle nejefektivnější. Jiná cěc je trvalý odběr v řádech desítek ampér a procento možného vybití.
Ta powerbanka je jasná, tu jsem uváděl jen pro příklad, co je u lifepo i za "pár korun" možný.
Jsou v ní články jen řádově 3Ah, takže obojí po nich chtít nejde, jinak by tím každej snadno nahradil startovačku :-) Ono samozřejmě i ty uváděný startovací proudy asi budou daleko od reality, ani bych se nedivil, kdyby základem bylo dělení údaje čtyřkou, stejně jako u kapacity, kde se uvádí součet sériově řazených článků ... Pak tam, předpokládám, bude nějak započítán i proud samotné startovačky již oživené předchozím připojením té powerbanky a výsledný uváděný proud nebude do zatěže, ale do zkratu ...
Ale i tak si myslím, že ty články třeba 30C reálně mít můžou, takže pro běžně využívanou dodávku by s přihlédnutím k vyšší využitelné kapacitě a cyklické odolnosti jako startovačka třeba 40Ah proudová lifepo bohatě stačila, ono běžné olovo v poločase životnosti už stejně o moc víc mít taky nebude.
Akorát co s nabíjením v mraze ... Musí se počítat i s delší odstávkou a baterka by po ní byla buď vybitá vyhříváním, nebo moc zmrzlá pro nabíjení.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 26 dníNa startovací režim je olovo dostačující. Pokud ji používáte opravdu pouze na startování a poté ihned dobijete. Mně vydržela startovačka 8 let. Za cca 3500kč už nevím kolik jsem přesně za ní dal, zase 8 let. To mi stačí.
Jediná opravdová výhoda může být hmotnost. Zatím pořád olovo dává smysl.