Zdravím Vás, i přes blbou dobu jako jsou ceny nafty na pumpě jsem stále zastánce nafty jako nejlepšího tahouna pro karavan. Vlastním 2.0 TDI Yeti a tahám 1300kg karavan. Yeti ale už pomalu spěje do důchodu - 275 tis a já už více jak čtyři roky hledám náhradu. Nafty už jsou jenom u koncernu a ostatní přechází na maloobjemové benzíny za podpory malé baterie a nazývají to milhybrid, u kterých deklarují tažnou sílu na kouli až 1500 kg. Už s tím někdo jezdíte ?? a co teprve jízda se 100% elektroautem + karavan ? Věřím, že to musí táhnout jako tank, ale co ty dojezdy ?? A jak to pak na dobíjecích stanicích? Jak to dobíjíte? Odpojujete karavan ? Díky za veškeré odpovědi.
Jinak já jsem v loni potkal na německé dálnici Enyaq + karavan s českou SPZ, v Chorvatsku Teslu s karavanem, takže už se do toho začínají lidi pouštět, ale já si to nedovedu představit.
Tomáš
Upravil Fun dne 08.04.2026 14:12,
před 20 dníPodívej se na kanál Dobitý baterky na YouTube a uděláš si určitě obrázek jak se cestuje se soupravou elektromobil + karavan. Teď zrovna uvedli nová videa z cesty do Itálie.
Taham dvounapravovej karavan cca 2,2t za Volvem PHEV XC90 T8 (455 koni).
- ciste na elektrinu je dojezd polovicni
- hodne prudkej kopec (napr. od Zirl do Reith bei Seefeld) da zabrat, ale nahoru se vyhrabe.
- za jizdy nezbyva energie na dobijeni baterie, pokud jedu do mirneho kopce a na rovine trva vecnost
- u ladovacek nedobijim, nechce se mi ztracet cas cestou, dobiju po dovoleny
- v rezimu jizdy 4x4 baterie nemusi byt nabita, spalovak to plne nahradi
Je to muj treti hybrid a muzu rict, ze si neumim predstavit, ze bych ten karavan tahal ciste elektrikou. Ty blaboly "das si na nabijecce kafe a pockas" znamenaji, ze napriklad cestou do Kalabrie bych vypil asi tak kybl kafe. Krome toho, ze nechci zivot travit cekanim u nabijecky, tak bych si koledoval o infarkt. Jediny plus, ktery hybrid/elektro ma je, ze je temer jiste, ze auto bude vzdy tezsi, nez karavan, takze to sedi jak pribity.
Co naopak vyhoda je a to i proti bydliku, ze mam zelenou plaketu, takze karavan necham v kempu a zajedu si s autem kam chci. Jiste, ze doprava dopravnou hromadou ma svoje kouzlo, ale pokud clovek pak tahne nejaky nakupy, ztraci to lesk. Takze si zajedu i do zelenych zon bez problemu.
Doporucuju si to ale projet. Outlandera PHEV jsem mel, rok 2020, najel jsem s nim 90tkm. Kdyz jsem za nej dal 1,5t vozik, tak to zadna velka parada nebyla. Nebylo to spatny auto, celkem dobre Japoncici zvladli rozdeleni elektromotoru na napravach. Ale... spalovak tam byl pres fixni prevod a pripojoval se, kdyz elektromotory nezvladaly (pokud si vzpominam, tak to bylo nad 130 km/h nebo urcitej kroutak, to uz z hlavy fakt nevim), tedy do paralelniho rezimu primo hrideli k prevodovce jednim fixnim prevodem.
V seriovem rezimu byl spalovak pripojenej ke generatoru elektriny, ktera teprve napajela ty dva elektromotory. A v tom byl zakopanej pes. Ty elektromotory mely mizerne aktivni chlazeni, takze pokud se za auto povesil tezkej vozejk a jelo se do vetsiho kopce, elektromotory mely tendence se prehrivat. Zustal jsem takhle jednou s nalozenym vozikem stat a musel jsem chvili pockat, nez zchladly.
Takze ano, Outlander PHEV proc ne, ale fakt doporucuju vyzkouset s tezkym vozikem.
Upravil Metyl dne 08.04.2026 18:40,
před 20 dnítak to se nam nikdy nestalo.ale meli jsme rok 2017,jeste 2000ccm.ani stoupani k tunelu Svaty rok v 35stupnich nevadilo.
Ja bydlim v horach a privesy taham hodne, takze jsem tuhle zkusenost mel. Jinak auto dobry, naprosto perfektni vlastnosti na snehu (kdyz to srovnam s drazsima autama, ktery jsem mel, nebo mam, tak ten Outlander mel ten rezim pro snih fakt vybornej).
Proste... zkusit. Nerikam, ze to nepujde, ale tahl jsem tunu a pul do dlouhyho kopce a na ten problem jsem narazil. Mimochodem u PHEV BMW jsem na to narazil taky. A BMW mel problem s nabijenim v zime, to Outlander nemel. V minus patnacti mi BMW sdelil, ze nabijet nebude a evidentne si zahrat baterii neumel. A to byl model 2023.
Děkuji všem za odpovědi a náměty. Zatím jsem na začátku a stále se rozhoduji jak to řešit dál. Původně jsem čekal až vyjede nový Duster, jenže zrušily naftu a mají pouze 1,2 milhybrid, který utáhne 1500kg, ale nikdo neví jak. Jejich 1,6 fullhybrid má na kouli pouze 1000kg. Pak vyjel Bigster a opět jen 1,2 milhybrid a nebo 1,8 fullhybrid, ale zase jen na kouli 1000kg. Auta jsem vždy kupoval nové se zárukou na 5 let a po záruce je posílal do světa. Akorát u té Yeti jsem se zasekl na 10 let a nějak mi teď ujel vlak a výběr je čím dál horší.
U Yeti stoč tachometr a bude ještě sloužit další roky :-)
Už pár let taky koukám čím nahradit, v mém případě oktávku z 2001. A když si vezmu, že 90% všech jejích poruch a problémů souviselo se sice koncepčně zastaralým poctivým motorem, ale ověšeným kravinama pro splnění euro 4, případně s dalšíma moderníma zbytečnostma, bez kterých bych se obešel, budu se snad muset vrátit k feldě ... Mít tu oktávku ještě o rok starší s euro 2, s lankem u klapky a jednou lambdou, bez egr, sekundárního vzduchu, řízeného termostatu a metrů zbytečných hadic, asi bych si ji hýčkal, dokud by byla aspoň trochu pojízdná a o ničem jiným neuvažoval.
jj Octavie jsem měl taky, byly to 1,9 TDI PD Tour z roku 2006 a pak z 2010 a taky na ně z láskou vzpomínám. Egr tam stál 2.500 Kč, u Yeti jsem ho už měnil taky ale za 10.800 Kč. Ale pořád to ještě jde. Kolega u Octavie z roku 2021 zatím v záruce mění díly a to jsou vždy položky od 30.000 Kč do 60.000 Kč. Záruka mu končí teď v létě a děsí se co bude dál. Rady ať si Yeti zgenerálkuji a jezdím dál, že do 500000 km to bude jezdit jsem zde už taky dostával.
Ale stále se to ve mě pere používat na tahání karavanu akhle starší auto. Po ČR by mi to nevadilo, ale s karavanem jezdíme po Evropě a to už z toho nemám dobrý pocit.
Kamarad ma specialne na tahani karavanu jedno starsi GMC. Opravis jako ruskou vojenskou techniku - kladivem a kusem dratu. Jo, jede to za 14 na sto s lehkou nohou s karavanem nebo bez, ale zase najezd za rok smesnej, takze udrzba minimalni, pojistka jen na najety kilaky za babku a naskakano ma zatim kilco, takze rikal, ze krome beznyho spotrebaku do toho nic nerve. Poctivej ram, festovni konstrukce a zadny elektronicky kraviny s kurvitkama. Takhle to muze provozovat dalsich ctyricet let, na Ameriky se dily sezenou porad a jsou levny.
Taky zpusob.
Tak jsem zkouknul you tube "dobitý baterky", videa dobrý, ale přesvědčilo mě to o tom, že takhle zatím cestovat nechci - respektivě ujet denně cca 200 km, dobít baterku, pokoukat, nakoupit a další den pokračovat dál, to fakt ne. Možná až v důchodu, kdy nebudu mít cestování omezený délkou dovolené. Ale rozumím tomu, že když si to člověk v hlavě přepne, naplánuje cestu podle možností baterek a v místě dobíjení si najde kulturní vyžití, má dostatek času, tak asi proč ne. Za mě takhle cestovat po ČR by to asi šlo, ale já mám sousední státy projeté a plánujeme severní státy - Skandinávii a spol a tímto způsobem bych to asi psychicky nedal. Před dvěma lety jsme dělali okruh po Nizozemí a zpáteční cestu z Roterdamu do ČR - 1100 km( bohužel končila nám dovča ) jsme ujeli klidnou jízdou za 13 hod. V tom bylo 3x tankování, spojené s pauzou na občerstvení atd.
Ohledne toho dobijeni si to muzeme predstavit asi tak, jako je na benzinkach dostupna voda. Prijedes s prazdnou a jako na potvoru voda netece, nebo je urvanej kohoutek, nebo tam stoji fronta nekolika aut. Myslim, ze pro dobrou predstavu staci stredni italie.
Ono v Cesku tech aut neni zase tak moc, takze na bezny pumpe byva flek volnej. Ale na jih, zapad a sever je situace chloupek jina. Jet tam s poslednimi deseti procenty baterie muze byt super adrenalin. A rezervni kanystr se u ciste elektriky nekona, ani clovek nevyzebra par kW nekde od traktoristy.