Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Oprava praskliny pod alkovnou

Poslední aktualizace před 2 měsíce
L
LupekTČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ahoj přátele, máme campera z roku 2023. Pod alkovnou se nám objevilo několik prasklin v na obou stranách nad dveřmi (víz. foto). Nemá někdo zkušenost s tím, jak by se to dalo opravit svépomocí? Rádi bychom se vyhnuli návštěvě servisu, kde oprava pravděpodobně nebude levná. Auto je po záruce.
Předem děkují za Vaše rady!
LupekT Připojili následující obrazek:
img_20260517_152539.jpg img_20260517_152641.jpg img_20260517_152651.jpg img_20260517_152834.jpg
D
DDTČlen
Přidáno před 2 měsíce
Zrovna jsem lepil na strechu toto. Mohl by to byt reseni.
https://www.temu....16406.html
J
JménoČlen
Přidáno před 2 měsíce
Podle mě každá pohledová "oprava" bude jen maskování skutečného problému (pokud tedy nejde o zamezení zatékání). Primární příčinou zřejmě bude moc divoký styl jízdy, kdy se vše kroutí, rozvrže a začne praskat od nejvíce namáhanych míst. Tam když to popraská, síly se začnou přenášet na další místa, kde s namáháním původně ani nebylo počítáno ...
U starého přívěsu (který se dle více příznaků zřejmě kdysi někomu odpojil a někam hupsnul) jsem opakovaně zkoušel Sikaflexem (MS polymer) a později polyuretanovým tmelem aspoň viditelně ošklivě, ale funkčně, utěsnit praskliny plechu v rozích předního okna, ale víceméně marně. Sice ne, že by pružný tmel přímo praskl, ale po dvou letech vždycky bylo vidět, že už k tomu nemá daleko, jak se v něm tvar praskliny vyrýsoval. Aktuálně jsem obě místa symetricky přelepil stejným slzičkovým hliníkovým plechem a olemoval falešnou lištou, tak uvidím, co to vydrží :-) Ale začal jsem od podlahy, doslova, v rámci možností jsem ji pod nábytkem trochu vyztužil pro omezení kroucení a lepší roznesení sil od oje.
Jinak to, co je na fotkách, znám z laminátového Poláčku, ale tam jediné místo, kde v "pavučině" laminát trochu změkl, bylo v rohu skříně, která zřejmě za jízdy pružila míň, než budka. Pro lepší pocit jsem místo zevnitř přelaminoval. Jinde se pár nepatrnych prasklinek také objevilo, ale jen ve vrchním tmelu a to včetně předního rohu, který trefil strom (neřídil jsem já, jen jsem bydlík dlouhodobě nechával zapojený za nepoužívaným favoritem a jedna rodinná příslušnice s ním narychlo potřebovala odjet a bydlíku v zrcátku si všimla až na konci bloku po přejetí obrubníku a trefení stromu :-)) V tomhle každopádně je ten laminát zlatej, obvyklá kontrukce z latěk pobitých plechem by z toho určitě vítězně nevyšla.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 2 měsíce
Zkus to svařit , dělal jsem něco podobného , drátovou svářečkou na plasty .. cca 400kč ale vypadá to hnusně , jen jsem to svařil , nechtělo se mi to brousit a leštit, ale učel to splnilo a drží ......
D
DZIZIČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ahoj, tam bude myslím si někde statickej problém, pošmrdlání zvenčí dlouhodobě asi nepomůže. já bych to odkryl zevnitř, vyztužil a pak vzal laminátem se sklem. drží to skvěle - odzkoušeno.
D
DDTČlen
Přidáno před 2 měsíce
Je dulezite zjistit nejdrive pricinu. Odhaduji tyto...
U obytek dochazi vlivem prejizdeni nerovnosti k diagonalnjmu krouceni. V konstrukci tak vznika napeti a projevi se obvykle na nejslabsich mistech. Pokud je alkovna z ABS plastu, ten casem ztraci pruznost. Napeti se napr. pri najeti jednim kolem na obrubnik "vybije" v rozich, kde se alkovna dotyka kovove kapoty...
Jizda po nerovnostech v zime, zvlaste mrazech, muze byt myslim ta prava pricina. ABS plast je mrazem tvrdy a krehky. Kdyz vibracemi, narazy na nerovnosti apod. narazi do kovove casti polointegralu, povoli ten slabsi...tedy plast. Ty mikropraskliny a praskliny na fotce tomu odpovidaji.

Takze jak rika DZIZI, vyztuzit zevnitr. Nevim, jestli jde na ABS plast nalepit laminat. Ale kdyz to DZIZI odzkousel, tak asi jo. Ja osobne bych to zevnitr spojil kovovymi sponkami svarecky na plasty.

Zvenku prasklinky vybrousil aby vznikly V-drazky a zatmelil necim co bude drzet, pruzi a da se prebrousit a nalakovat. Napriklad Teroson MS 939 nebo MS 9220. Prebrousit. Prelakovat.

A v zime se vyhybat nerovnostem jak jen to jde...
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ano, honba za co nejnizsi hmotnosti a cenou vede k samonosnym konstrukcim z mizerneho materialu. Ktere bezne auto ma dnes ram, ze. A tohle je to same. Mimochodem, jedno z nejnebezpecnejsich vozidel stran pevnosti je autobus. Hodne lidi v mizernem prostoru a same sklo. Atd.

U te jizdy je fakt potreba davat bacha, cele se to krouti a natrasa. Plus, obcas se zadari to nekde lokalne pretizit v miste, kde treba neni zadny nosnik (montaz velke nadrze na vodu, velky aku,...), pricemz pri drcnuti jde rana celou konstrukci a vyhrezne to nekde v nejakem slabsim rohu.

Zkuste si vybavit ranu pri boxu do brady, ktera prijemce vypne. Ta sila jde sice do brady, ale proleti lebkou dokola a na konci potka maly mozek, kde je centrum stability, plus vedomi.
G
gutČlen
Přidáno před 2 měsíce
Já to laminuji tak, že provrtám díru durch a na venkovní straně zahloubím. Při lepení venkovní stranu přelepím páskou a snažím se lepidlo natlačit přes díru do zahloubené díry. Zevnitř dám asi tři vrstvy plátna. Těť jdu dělat podběh na alkovnu kde praskla pneumatika. Část se zachránila tak ji zkusím nějak poflikovat a použít jako vnitřní kopyto.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 2 měsíce
nechceš nám tady dát fotodokumentaci te praskle pneu ?? jako postup opravy- jen pro zajímavost- neboj do řemesla ti asi fušovat nikdo nebude , ale fakt by mě zajímalo co se s tim dá dělat ..
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ja jsem to pochopil tak, ze praskla pneu a nacechrala podbeh, coz je to, co gut opravuje. Tedy opravuje podbeh, ne pneu.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: LupekT, DDT, Jméno, Zangerrinus, DZIZI, Metyl, gut
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 58
Členové online 0

Celkem členů: 16,758
Nejnovější člen: Michal09
TOPlist

Copyright © 2026