Ten olej 0W30 nepochopíš. Všichni dlouhé roky vědí, že ničí motory a stejně ho tam výrobci lejou a předepisují. Když jsem před dvěma lety kupoval nový Jumper 2.2 , zase tam byl! Zjistil jsem to a okamžitě ho vylil, ale až po 4 tis. Tak jen doufám, že nestihl napáchat moc škod.... Ach jo, Martin
0W30 Je standardní olej s vlastnostmi převyšujícími 5w40. Rozhodně bych ale dával pozor na intervaly jeho výměny a pokud jsou nepřiměřené dlouhě, tak je zkrátil.
Jan NovacekČlenPřidáno
před 7 dníDnes už mazací plán Total doporučuje Total RCP 5W-30 s normální HTHS místo Total Ineo First 0W-30 se sníženou HTHS, mně byl doporučen 5W-40.
5W-30 je viskozita, pro kvalitu je rozhodujici API. To je potreba take sledovat. A, pokud mozno, nemit chaos v bazi oleje. Pokud je to mineral (ano, i 0W-30 se treba v USA da koupit jako mineral), tak tam pak nenalit syntetiku, ktera stare usazeniny uvolni.
Obracene zase, mineral nekurvi tesneni, nerozpousti a netvrdnou v nem. Syntetika dela oboji, pokud to neni moderni motor s odpovidajicimi tesnenimi.
Upravil Metyl dne 09.07.2026 18:07,
před 7 dníNechci řešit základní informaci jako je API a báze...
0W30 znamená nízkou viskozitu = olej je řídký. To na své minimálně teoretické opodstatnění pro velmi studené starty. Jenže problém je při vysoké = provozní teplotě kdy tento olej zřídne natolik, že málo maže. To se výrobci snaží řešit různými aditivi. Jenže tyto přísady mají přirozeně nižší životnost než olej. Ve spojení s nesmyslně dlouhými intervaly výměny (obchodní politika pro firemní flotily) se jedná o smrtelnou kombinaci.
Po té co jsem si o těchto "řídkých" olejích opakovaně četl přívlastky lehko běžné , ekologické jsem došel k přesvědčení, že se jedná o další zoufalou snahu výrobců vyhovět ekopomatencům a alespoň formálně snížit spotřebu o nějaký pidigram.
Fyzika je však nestranná a znovu a znovu se ukazuje, že za cenu zničení spousty motorů, výrobci opakovaně rezignují a místo čekání na zázrak se v mazacích plánech vrací k funkčním olejům ... tedy 5/10 W30/40
Nu a my jako uživatelé se zoufale pídíme po informacích, který motor ještě ekoteroristé úplně nezničili a přitom si ho sami nevědomky ničíme při výměně oleje podle předpisu výrobce...
To jestli olej je nebo není “řídký” dnes už roli nehraje. Důležité jsou výkonnostní normy a intervaly výměny oleje. Vpodstatě je vždycky výhodné ten interval zkrátit. V současnosti je spíše rizikem vybírat nový nevyzkoušený motor, kdy si výrobci aut udělali z řidičů zkušební jezdce a dokončují vývoj až v ostrém provozu.
Určitou roli "řídkost" oleje samozřejmě hraje. Navzdory všem výkonnostním třídám a schválením výrobců stále platí fyzika, tedy že příliš řídký olej stihne z mezery mezi vzájemně se pohybujícími a na sebe přes vrstvu oleje tlačícími díly jedoduše vytéct, respektive být vytlačen. Nový motor bez zvýšenych vůlí řídký olej asi může umazat s jen minimálně vyšším opotřebením, ale potom u staršího rumpálu, kde už olej má kudy z mazaných míst rychle vytéct, bude hustší vhodnější a určitě oddálí konec motoru.