Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

přídavný ventilátor k absorbční lednici

Poslední aktualizace před 4 roky
E
edabartaNováček
Přidáno před 6 let
Omlouvám se, že otravuju s problémem, který se zde ventiloval před nějakou dobou. Prostudoval jsem veškerou diskuzi ohledně zvýšení chladícího výkonu lednice pomocí příd. ventilátoru, popř, ventilátorů a jsem z toho jelen.
Nedozvěděl jsem se:
1) zda ventilátor osadit do dolní mřížky, nebo horní
2) kam je nejlépe osadit termostat a na jakou spínací teplotu.
3) zda stačí osadit jeden ventilátor, nebo více?
Moc bych poprosil o jednoduché fundované, nebo vyzkoušené vyčerpávající odpovědi bez odkazů na nějaké stránky.
Děkuji EDA
Upravil edabarta dne 29.12.2019 18:24, před 6 let
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj.Dej dva do horní mřížky tak,aby odtahovali teplo ven.Kašli na termostat a udělej si vypínač - v jednoduchosti je síla.Je horko zapneš a v noci můžeš vypnout.
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 6 let
U Dvou se ještě daji rozlišit rychlost otáček ( tím hluk) v sérii se točí pomaleji.
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím
a dovolím Ti odpovědět na tvé otázky, Já mám nainstalované 2 PC ventilátory průměr 97 mm cca 1200 ot/min, aby nehlučely. Když běží jeden nevadí to ani v noci. Ovládání je přes vypínač, který mám v karavanu. Jeden ventilátor je pouze přes vypínač a druhý vypínač a termostat. Když jede lednička na plyn, tak jedu pouze na jeden ventilátor, poněvadž při použití dvou to vytahuje spaliny přes přerušovač tahu, Ventilátory jsou umístěny v horní mřížce (vytváří podtlak v prostoru za ledničkou - tímto nemohou spaliny do obytného prostoru). Termostat mám umístěn na chladících žebrech ledničky. Z mého pohledu je lepší osadit 2 ventilátory. Já je používám při provozu ledničky na 230V. V létě při teplotě +35 v Itálii na mrazáčku -10 a v ledničce +6.Like
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let
Kde ti místní znalci a odborníci chodí na ty odpovědi? - vytahují spaliny přes přerušovač tahu.Někdy se mi až zvracet chce nad nějakými názory.Ničeho se neboj.Dej ventilátory do horní mřížky a jak je budeš ovládat je jen na tobě - zda termostatem nebo vypínačem.Používej je dle potřeby jak při provozu na plyn tak při provozu na el.
Upravil edaherman dne 29.12.2019 21:22, před 6 let
P
petr soukenikČlen
Přidáno před 6 let
Wink
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím eduhermana,
nechci se Tě v žádném případě dotknout, ale zřejmě si to neviděl jak to vypadá zezadu ledničky a že Ti asi nic moc neříkají pojmy podtlak a jeho šíření v prostoru, když prostor mezi žebry a přerušovačem tahu hořáčku není nijak od sebe oddělen ...... Popsal jsem kolegovi své zkušenosti nic víc nic méně a své funkční řešení..... Nerozumím tvé agresi?? Rád o této věci s tebou podiskutuji přes SZ.
Měj se fajnSmile
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
No, edaherman se nevyjádřil moc pěkně, ale v jednom má pravdu. Vzduch do hořáku je nasávaný z prostoru za lednici (a pokud je lednice v pořádku), tak nemůže dojít k vytahování spalin z komínu přes přerušovač tahu. Případný podtlak by totiž vytahoval vzduch z hořákové komory i z komínku, takže se navzájem vyruší. Aby k tomu mohlo dojít, tak by muselo být nasávání do spalovací komory lednice z jiného prostoru než je ten za lednici. A to u běžných lednic není.

Mimochodem pokud někdo dá ventilátory dolu k nasávací mřížce, tak vzniká v prostoru za lednici přetlak a pokud nebude spalování v pořádku, tak můžou spaliny pronikat do karavanu netěsnostmi kolem lednice. A kromě toho tam těmi netěsnostmi honí teplo od lednice. Takže ventilátory nahoře na odsávací mřížce jsou jednoznačně lepší varianta.
Pokud to někomu vytahuje spaliny z komínku, tak by si měl od někoho znalého nechat zkontrolovat plynovou část lednice a komínek.
Ondra T2Ondra T2Člen
Přidáno před 6 let
Já mám 2xPC ventilátor za horní mřížkou. Termostat nad žebry lednice. Spíná v 45st rozpíná v 35st. Přepínačem na lednici mohu ovládat ventilátorky, že buď stále zapnuté, vypnuté, nebo s termostatem. Jeden ventilátor byl ještě dost hlučný. Dva v sérii skoro nejsou slyšet. Funkce lednice v létě o 100pro besr. PS ... skříně PC, Racky a pod mají všechny ventilátory na cestě ven...
Upravil Ondra T2 dne 30.12.2019 13:22, před 6 let
Ondra T2 Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
M
Michal a EditaČlen
Přidáno před 6 let
Můžu taky s dotazem? Jak dlouho Vám ventilátory vydrží? Pokusně jsem jeden instaloval a odešel asi po dvou týdnech, tuším jim asi nedělá dobře jízda za provozu.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
Fšem hezkej den pánové, pro tazatele:
- ventilátor osazujeme VŽDY do horní mřížky (osadit do ho regulátoru tahu nejde, ta trubka má průměr 25mm)
- úměrně velikosti aparatury osazujeme jeden nebo dva ventilátory - pokud jim snížíme otáčky, zpravidla snížíme i jejich životnost (vinutí přetěžováním do aerodynamického odporu sÍťky dost trpí) to už je lepší osadit drahý ventilátor s tiššími lopatkami, my používáme na různé aplikace různé ventilátory od 60 do 150mm
- je třeba použít ventilátor s označením MAGLEV točí se na magnetickém loži) plastová ložiska nevydrží tu teplotu,...

Tedy, soráč. Já musel
K.
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím,
dovolím si dovysvětlit to co napadl edaherman. Já mám nasávací otvor pro odvětrání ledničky v podlaze pod karavanem. Jeho rozměr je cca 150/200mm a je opatřen síťkou proti hmyzu a krytem, který zamezuje vnikání nečistot a vody ze silnice při jízdě (tovární řešení a vše je čisté). Reálně je tedy možné uvažovat, že je účinná plocha pro průchod vzduchu 50%. Odvětrací otvor je standardně na zadní stěně karavanu, jedná se o mřížku LS100 (120/300mm), kde je též komínek odkouření ledničky s přerušovačem tahu bez jakéhokoliv vzduchotěsného oddělení.
Mé ventilátorky mají vzduchový výkon cca 2 x 90 m3/hod, tudíž když jsou spušteny oba, tak nasávací otvor vykazuje jakýsi vzduchový odpor a tudíž spaliny odcházející normálně komínkem jsou v přerušovači tahu vysávány a vyústěním komínku je přisáván vzduch na ventilátorky. Když je zapnut pouze jeden ventilátorek, tak spaliny od ledničky odejdou normálně komínkem ven.
Z toho je zřejmé,že spodní nasávací otvor je svou kapacitou nedostatečný pro průchod 180m3 vzduchu/ hodina a tudíž z přerušovače tahu se stane přisávací otvor vzduchu.
Jinak ty ventilátorky tam běhají dvě sezóny, nejdelší doba běhu byla 3 týdny v kuse.

Toť vše na vysvětlenou....Smile
StandaOpaStandaOpaČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, mám velkou 160 l lednici, v létě ve 30 st. To nedává. Má jen jednu bocni mřížku a výstup na střechu auta. Kam umistit ventilátory ?
Děkuji
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let

StandaOpa napsal:

@StandaOpa - Ahoj, mám velkou 160 l lednici, v létě ve 30 st. To nedává. Má jen jednu bocni mřížku a výstup na střechu auta. Kam umistit ventilátory ?
Děkuji

Sloučené 31.12.2019 07:23:

mira burstner averso napsal:

@mira burstner averso - Zdravím eduhermana,
nechci se Tě v žádném případě dotknout, ale zřejmě si to neviděl jak to vypadá zezadu ledničky a že Ti asi nic moc neříkají pojmy podtlak a jeho šíření v prostoru, když prostor mezi žebry a přerušovačem tahu hořáčku není nijak od sebe oddělen ...... Popsal jsem kolegovi své zkušenosti nic víc nic méně a své funkční řešení..... Nerozumím tvé agresi?? Rád o této věci s tebou podiskutuji přes SZ.
Měj se fajnSmile

Věř tomu že jak vypadá prostor za lednicí a jak vypadají karavany včetně vybavení vím velice dobře.Co je podtlak,přetlak a jak se šíří také vím.Ale ty jsi nenapsal to nejpodstatnější - mám přítah zespoda.Prostor hořáku a odkouření není oddělen asi v žádném karavanu.Pokud někdo chce radit,musí srozumitelně a uvádět na čem má tu svou zkušenost a jaké má provedení.Při klasice,dvě boční mřížky se nic tebou uváděného neděje.

Sloučené 31.12.2019 07:34:

edabarta napsal:

@edabarta - Omlouvám se, že otravuju s problémem, který se zde ventiloval před nějakou dobou. Prostudoval jsem veškerou diskuzi ohledně zvýšení chladícího výkonu lednice pomocí příd. ventilátoru, popř, ventilátorů a jsem z toho jelen.
Nedozvěděl jsem se:
1) zda ventilátor osadit do dolní mřížky, nebo horní
2) kam je nejlépe osadit termostat a na jakou spínací teplotu.
3) zda stačí osadit jeden ventilátor, nebo více?
Moc bych poprosil o jednoduché fundované, nebo vyzkoušené vyčerpávající odpovědi bez odkazů na nějaké stránky.
Děkuji EDA

Ahoj.Vzhledem k tomu že absorbce pracuje na principu - zjednodušeně - čím více tepla odvedu tím lépe,neosazoval bych termostat,ale vypínač.Je teplo,zapnu,není teplo,nezapínám.Není zapotřebí čekat až v prostoru nebo na aparatuře bude určitá teplota.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

mira burstner averso napsal:

@mira burstner averso - Zdravím eduhermana,
Měj se fajnSmile

Nevím za jaké situace se ti to stalo,ale používám ventilátory z cca.200M3 hodinových a nic takového se mi neděje.A mám vždy zabudované ventilátorky dva.Mohou běžet společně,naplno a vše v pohodě.Jediné co občas udělám,tak vyčistím síťky na mřížkách.
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 6 let
Vrátím téma tazateli, posílám ukázku mé "konstrukce" za pomoci geniálního merkuru. Toto jsem měl na starém autě a do dneška to funguje (už minimálně 4roky). Na panel ledničky jsem vyvedl vypínač s LED signalizací zap-vyp. Na nové autě jsem udělal prakticky to samé, jen jsem osadil 120mm ventilátory. Ventilátory zapojené do serie, tím 1/2 otáček a tišší chod. Není to žádná věda a funguje to.
PetrM Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 let
Mám to podobně a už rok to maká.
Tomik Kralu Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj.Také to tak nějak mám.Dva vedle sebe,přes vypínač a místo Merkura(toho jsme už postráceli)mám hliníkovou pásovinku.
J
JeepaČlen
Přidáno před 6 let
Mám také dva ventilátory velikosti přesně do výřezu na mřížku a stačilo je přilepit tavnou pistolí. Slouží už dvě sezony.
DavidWilkDavidWilkNováček
Přidáno před 6 let
Tak jsem asi jediný ,co má ventilátory 3 Grin Mám to na vypínač max/50%/vypnuto
DavidWilk Připojili následující obrazek:
img_20190621_193226.jpg
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 24
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025