Omlouvám se, že otravuju s problémem, který se zde ventiloval před nějakou dobou. Prostudoval jsem veškerou diskuzi ohledně zvýšení chladícího výkonu lednice pomocí příd. ventilátoru, popř, ventilátorů a jsem z toho jelen.
Nedozvěděl jsem se:
1) zda ventilátor osadit do dolní mřížky, nebo horní
2) kam je nejlépe osadit termostat a na jakou spínací teplotu.
3) zda stačí osadit jeden ventilátor, nebo více?
Moc bych poprosil o jednoduché fundované, nebo vyzkoušené vyčerpávající odpovědi bez odkazů na nějaké stránky.
Děkuji EDA
Upravil edabarta dne 29.12.2019 18:24,
před 6 let
haskyČlenPřidáno
před 6 letAhoj.Dej dva do horní mřížky tak,aby odtahovali teplo ven.Kašli na termostat a udělej si vypínač - v jednoduchosti je síla.Je horko zapneš a v noci můžeš vypnout.
PetrMČlenPřidáno
před 6 letU Dvou se ještě daji rozlišit rychlost otáček ( tím hluk) v sérii se točí pomaleji.
Kde ti místní znalci a odborníci chodí na ty odpovědi? - vytahují spaliny přes přerušovač tahu.Někdy se mi až zvracet chce nad nějakými názory.Ničeho se neboj.Dej ventilátory do horní mřížky a jak je budeš ovládat je jen na tobě - zda termostatem nebo vypínačem.Používej je dle potřeby jak při provozu na plyn tak při provozu na el.
Upravil edaherman dne 29.12.2019 21:22,
před 6 let
PetrDubiČlenPřidáno
před 6 letNo, edaherman se nevyjádřil moc pěkně, ale v jednom má pravdu. Vzduch do hořáku je nasávaný z prostoru za lednici (a pokud je lednice v pořádku), tak nemůže dojít k vytahování spalin z komínu přes přerušovač tahu. Případný podtlak by totiž vytahoval vzduch z hořákové komory i z komínku, takže se navzájem vyruší. Aby k tomu mohlo dojít, tak by muselo být nasávání do spalovací komory lednice z jiného prostoru než je ten za lednici. A to u běžných lednic není.
Mimochodem pokud někdo dá ventilátory dolu k nasávací mřížce, tak vzniká v prostoru za lednici přetlak a pokud nebude spalování v pořádku, tak můžou spaliny pronikat do karavanu netěsnostmi kolem lednice. A kromě toho tam těmi netěsnostmi honí teplo od lednice. Takže ventilátory nahoře na odsávací mřížce jsou jednoznačně lepší varianta.
Pokud to někomu vytahuje spaliny z komínku, tak by si měl od někoho znalého nechat zkontrolovat plynovou část lednice a komínek.
Ondra T2ČlenPřidáno
před 6 letJá mám 2xPC ventilátor za horní mřížkou. Termostat nad žebry lednice. Spíná v 45st rozpíná v 35st. Přepínačem na lednici mohu ovládat ventilátorky, že buď stále zapnuté, vypnuté, nebo s termostatem. Jeden ventilátor byl ještě dost hlučný. Dva v sérii skoro nejsou slyšet. Funkce lednice v létě o 100pro besr. PS ... skříně PC, Racky a pod mají všechny ventilátory na cestě ven...
Upravil Ondra T2 dne 30.12.2019 13:22,
před 6 let
Ondra T2 Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
Obrázek nebyl nalezen
Obrázek nebyl nalezen
Můžu taky s dotazem? Jak dlouho Vám ventilátory vydrží? Pokusně jsem jeden instaloval a odešel asi po dvou týdnech, tuším jim asi nedělá dobře jízda za provozu.
Karel ProkopČlenPřidáno
před 6 letFšem hezkej den pánové, pro tazatele:
- ventilátor osazujeme VŽDY do horní mřížky (osadit do ho regulátoru tahu nejde, ta trubka má průměr 25mm)
- úměrně velikosti aparatury osazujeme jeden nebo dva ventilátory - pokud jim snížíme otáčky, zpravidla snížíme i jejich životnost (vinutí přetěžováním do aerodynamického odporu sÍťky dost trpí) to už je lepší osadit drahý ventilátor s tiššími lopatkami, my používáme na různé aplikace různé ventilátory od 60 do 150mm
- je třeba použít ventilátor s označením MAGLEV točí se na magnetickém loži) plastová ložiska nevydrží tu teplotu,...
Tedy, soráč. Já musel
K.
StandaOpaČlenPřidáno
před 6 letAhoj, mám velkou 160 l lednici, v létě ve 30 st. To nedává. Má jen jednu bocni mřížku a výstup na střechu auta. Kam umistit ventilátory ?
Děkuji
PetrMČlenPřidáno
před 6 letVrátím téma tazateli, posílám ukázku mé "konstrukce" za pomoci geniálního merkuru. Toto jsem měl na starém autě a do dneška to funguje (už minimálně 4roky). Na panel ledničky jsem vyvedl vypínač s LED signalizací zap-vyp. Na nové autě jsem udělal prakticky to samé, jen jsem osadil 120mm ventilátory. Ventilátory zapojené do serie, tím 1/2 otáček a tišší chod. Není to žádná věda a funguje to.
PetrM Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
Obrázek nebyl nalezen
Mám to podobně a už rok to maká.
Tomik Kralu Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
haskyČlenPřidáno
před 6 letAhoj.Také to tak nějak mám.Dva vedle sebe,přes vypínač a místo Merkura(toho jsme už postráceli)mám hliníkovou pásovinku.
Mám také dva ventilátory velikosti přesně do výřezu na mřížku a stačilo je přilepit tavnou pistolí. Slouží už dvě sezony.