Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

zacatecnik - koupe prvniho karavanu - rady a otazky

Poslední aktualizace před 5 let
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Zdravim zkusene karavanisty,
jsem tady novy a rady bych se pred koupi naseho prvniho karavanu (obytniho privesu) poradil. Mam par otazek, na ktere jsem zatim nenasel odpovedi.

S manzelkou jsme se rozhodli, ze si koupime karavan, ktery nam snad pomuze znova travit vice casu v prirode. Mame 4 lete dite a do kempu uz tak casto nechodime jak bychom chteli, castokrat jsme chteli vyrazit, ale pocasi bylo takove nejasne, s moznosti zrazek, nebo nocni teploty nizke, tak jsme to vzdy nakonec zrusili. Nerikajic, ze predtim, jsme vzdy obdivuhodni vzhlizeli (ze stanu) na majitele karavanu :-).

Radi bychom koupili nejaky pouzity obytny prives (v tom mame jasno) do 150t, co jsem se dival na inzeraty, je jich pomerne dost. Postaci nam karvan ne moc velky - velikost obytne casti cca 400-450cm, (jednak z duvodu hmotnosti - jako zacatecnik nechci tahat za sebou velkou obludu, jednak to ani nepotrebujeme). Co se tyce vybavy nic extra nepotrebujeme, hlavni je aby byl karavan ve velice dobrem stavu, aby vse bylo fukncni, 3-4 luzka plne velikosti, WC s umyvadlem a sprchou. Mozna by se hodil samostatni baterie a mover.

Tahat to bude osobni auto (kombi) 100kW, 340Nm, ktere teoreticky muze tahat az 1800kg.

Tady jsou moje otazky na ktere bych poprosil zkusene o nejake rady:

1)RYCHLOSTNI LIMIT - nektere karavany maji limit 80, nektere 100. Zda sa mi samozrejme lepsi mit karavan, kterym je mozne jit az 100kmh, ale neumim si prakticky predstavit jestli bychom v realu tou 100-kou jezdili a naopak tedy jak velky problem by bylo omezeni karavanu jen na 80km? Mame v plane I delsi cesty mimo CR. Nevim jestli to je vec, ktera by mne casem moc stvala, nebo proste ta 80-tka je I na dalnici pro karavan idealni rychlost. (ptam se proto, jestli se mam “omezenovat” jen na karavany s limitem 100 a ty 80-tky mam uplne vypustit).
Zaroven predpokladam, ze kdyz pojedu karavanem s limitem 100 jenom 80tkou, bude ta jizda bezpecnejsi, nez kdyz pojedu karavanem s limitem 80 tou osumdesatkou (tedy na jeho limitu).

2)HMOTNOST. Mam v planu koupit lehky karavan idealne kolem 800-900 kg (prazdny) s plnou dolozitelnosti max do 1200. Takove karavany existuji, prijde mi zbytecne tahat za sebou velkoou tezkou obludu, jednak kvuli spotrebe, ale hlavne kvuli bezpecnosti. Co jsem se docetl cim lehci prives a tezsi auto, tim mensi pravdepodobnost nejakeho rozkmitani.

3)SIRKA. Vetsina karavanu na ktere jsem se dival ma sirku 210 - 230. Nevim jak moc sirku resit. Napada mne ze 230 mozna uz muze byt problem v zuzenich na dalnicich.

4)MOVER. Myslim ze by bylo dobre ho mit, ale znova, nevim jak moc v realu to clovek oceni (jde o to, ze karavanu s moverem je podstatne mene --> tj omezuji vyber). Chapu to spravne ze bez toho movera je veskera manipulace v kempu mozna jenom autem. Nepohnu karavanem rucne? Je komplikovane ho tam domontovat? Je to teda FAKT uzitecna vec, nebo je to jenom takovy mily pomocnik?

Predem vsem moc dekuji za rady.
ZdenekZsPZdenekZsPČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, mám za sebou teprve jednu a půl sezony s karavanem, ale už jsem se trochu zorientoval. Napřed jsem koupil karavan bez velkého přemýšlení a to jsem si dost naběhl a musel jsem dost investovat do oprav a i když jsem ho nakonec dotáhl na 99% koupil jsem na podzim nový karavan, který už jsem dokázal posoudit, jestli je OK.
Jinými slovy – velký pozor na to co kupuješ a nejvíce si dej pozor na to aby nebyl zatečený.
Teď k Tvým dotazům. Myslím, že to máš docela srovnaný.
- Za 150 koupíš bez problému pěkný karavan, jen koukej, aby kromě toho, že není zatečený a vybydlený, měl taky nějaké příslušenství - stabilizátor, dobrý před stan, rezervu, nádrže na vodu, bomby na PB atp.
- 100km/h je lepší. Já měl napřed 80 km/h a když jedeš trochu dál, je to docela opruz. I když jsem jel víc než 80kou. Lepší, když máš přívěs stavěný na vyšší rychlost, navíc s autem s 340 Nm to pojede samo a 80ka by byla fakt dost nuda.
- Ta hmotnost přívěsu a auta, to máš taky dobře. Musíš mít těžší auto než přívěs Co se rozkmitání týká, tak v první řadě je důležité správné rozložení nákladu a to hlavně na nápravu a dopředu tak aby bylo na kouli správné zatížení podle TP. Hlavě nenakládat karavan dozadu a nahoru a stabilizátor na oji je taky dobře.
- Šířka – podle mě stačí do 220 a to z důvodu, který píšeš. Navíc, když přidáš zrcátka na boční zrcátka na autě, budeš vědět, že když projedeš autem, tak karavanem taky.
- Moverem nic nezkazíš a když máš(na rozdíl ode mě) silný auto, tak váha navíc (20-30kg) nevadí, ale popravdě s karavanem kolem 1000kg bez problémů manipuluješ v kempu sám a nebo s pomocí rodiny bez auta. Karavan je sám od sebe celkem vyvážený a manipulace na pevném a rovném terénu bez auta je bezproblémová a navíc, v kempu je vždycky dost pomocníků. Namontovat mover dodatečně je samozřejmě možné a ani to není příliš složité. Bazarové se pohybují kolem 10, nové pak od 20 tisíc a samozřejmě potřebují baterii (lepší než automobilovou)
- Já koupil Dethleffs Camper 395 rv 2001, hmotnost 820 – 1200kg bez moveru, má všechno co má karavan mít a jsem moc spokojený a letos se s ním poprvé chystám k moři.
- Tak hodně úspěchů 
Upravil ZdenekZsP dne 12.01.2020 14:57, před 6 let
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj.Vypadá to,že víš co chceš.Budu tedy psát jen za sebe : rychlostní limit bych neřešil,hmotnost bych řešil a nešel bych pod 1 500Kg,šířku bych řešil a nešel bych pod 220 Cm,pokud jsi trochu dobrý řidič,mover bych neřešil.Chtěl bych aby byl připraven a nebo měl baterii,dále si musíš rozhodnout zda chceš topení jen plynové nebo i elektrické a to samé bojler,zda budeš využívat mikrovlnku,televizi,rádio,zda vestavěnou nádrž na vodu atd...............v základu máš jasno,ale je dost dalších aspektů které ti zpříjemňují pobyt mimo domov.Pokud jsi nikdy karavan neměl,jdi do koupě z nějakým známým který ví o co jde ať si zbytečně nenaběhneš.A nebo se obrať na zdejšího člena(Caravanman),který ti zprostředkuje koupi dle tvých představ.Je to velice slušný člověk,ví o co jde a nenapálí tě.Přeji ať se koupě vydaří.
dynvidynviČlen
Přidáno před 6 let
Za mě konstrukční rychlost jednoznačně alespoň 100.
Hmotnost do 1200 bude na současné auto naprosto v pohodě. Jen si dej pozor, abys měl dostatečnou doloznost. Ono se to nezdá, ale dáš tam plynové lahve, naplníš vodou, nějaké to vybavení uvnitř a ono se to nasčítá.
Šířku bych volil nejmenší, která vám bude ještě vyhovovat. Osobně jsem dost často koukal po privesech s šířkou 2.5m, ale nakonec právě kvůli zuzenim skočil s 2.3m (i tak jsem 10cm nad limit, ale reálně se tam aspoň vejdu)
Mover je pro mě zbytecnej. Kam potrebuju, tam to natlačim autem a na místě už doladím ručně.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Dekuji mockrat za vase nazory a rady. Je to pro mne cenne, vlastni delsi zkusenost je proste k nezaplaceni.

Zeptal bych se vas jeste na nasledujici:

@ZdenekZsP
- ten predstan - skutecne to clovek oceni? vetsina karavanu ho ma, ale rikal jsem si jestli bych to vubec nekdy vyuzil, mozna vic by se mi libila vytahovaci markiza
- ten Dethleffs Camper 395 neni vubec spatna volba, at slouzi!

@hasky
a) RYCHLOST - proc bys neresil rychlostni limit? Nejezdis nad 80? nebo proste jezdis a prdis na nejake omezeni karavanu? Tu rychlost resim uplne nejvic. Je pomerne dost karavanu co se mi libi, ale maji jen 80-tku... Osobne mi ani tak nejde o nejake poruseni predpisu, ale spis o vetsi jistotu v bezpecnosti a taky by mi teda neprislo jedno jak by se k tomu stavela pojistovna (v pripade nehody zpusobene prekrocenim rychlosti. skody na cizim majetku a zdravi muzou sahat do zavratnych vysek, to bych nerad platil).
b) HMOTNOST - myslel jsi snad "do 1500kg" ne nad, nebo se pletu?

Muzete mi doporucit jine "zdroje" (v CZ) vetsiho poctu pouzitych karavanu nez je bazos.cz? Diky za tip na člena(Caravanman) i mimo to ocenim dalsi "zdroje".
Mimochodem, jsou ted v zime vyrazne nissi ceny karavanu nez napr na jare?

Co se tyce vybaveni:
- byl bych rad kdyby to melo i vlastni baterii, ale tu si myslim (vcetne dobijeni) neni zas takovy problem domontovat,
- topeni bych rad i na 220 (ale co jsem se dival drviva vetsina topeni je 3kombinace)
- zasoba na vodu - ANO
- mikrovlnu, televizi - ano ale tim nechci omezovat svuj vyber, dovybavim si to klidne sam
- stabilizator - ANO
- bojler - myslim ze nebudu potrebovat
Upravil drevokocur dne 12.01.2020 17:14, před 6 let
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Rychlost neřeším proto,protože od revoluce vážím vždy víc jak 3500Kg a v tom případě jsou omezení.Těch 1500 Kg jsem bral jako váhu nejnižší-po naložení všeho potřebného se člověk nestíhá divit co to vše váží.Píšeš o topení jako trojkombinaci-to si asi pleteš z lednicí,topení může být jen na plyn/nafta a elektrika.

Rakousko
Vozidlo
Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 100km/h 80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 80km/h 70km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h 100km/h
Obytný automobil nad 3,5t 80km/h 70km/h

Belgie
Vozidlo
Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 120km/h 90km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 90km/h 90km/h
Obytný automobil do 3,5t 120km/h 90km/h
Obytný automobil nad 3,5t 90km/h 90km/h

Chorvatsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 90km/h 80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 90km/h 90km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h 90-110km/h
Obytný automobil nad 3,5t 90km/h 80km/h

Česká Republika
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t Dle schválené rychlosti přívěsného vozidla a pokud není známé nějaké jiné omezení, nejvýše však 130 km/h 80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 80km/h 80km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h 90km/h
Obytný automobil nad 3,5t 80km/h 80km/h

Dánsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 80km/h 70km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 70km/h 70km/h
Obytný automobil do 3,5t 110-130km/h 80-90km/h
Obytný automobil nad 3,5t 70km/h 70km/h

Německo
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 100km/h* 80km/h*
Vozidlo + karavan nad 3,5t 100km/ h* 80km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h 100km/h
Obytný automobil nad 3,5t 100km/h 80km/h
* V případě, že vaše auto a karavan projdou v Německu testem TUV, máte možnost jezdit 100 km/h. Test stojí přibližně € 70 a trvá dvě hodiny.
Francie
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 130km/h 90-110km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 90km/h 80-96km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h 90-110/h
Obytný automobil nad 3,5t 110km/h 80-100km/h

Maďarsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan nad 3,5t 80km/h 70km/h
Obytný automobil nad 3,5t 80km/h 70km/h

Irsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 80km/h 60-80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 80km/h 60-80km/h
Obytný automobil do 3,5t 120km/h 60-100km/h
Obytný automobil nad 3,5t 80km/h 60-80km/h

Itálie
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan nad 3,5t 100km/h 80km/h
Obytný automobil nad 3,5t 100km/h 80km/h

Lucemburk
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 90km/h 75km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 130km/h* 90km/h*
Obytný automobil do 3,5t 130km/h* 90km/h*
Obytný automobil nad 3,5t 130km/h* 90km/h*
* Při nepříznivých povětrnostních podmínkách se limit snižuje na 68 km/hod.
Norsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 80km/h 80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 110km/h 110km/h
Obytný automobil do 3,5t 90-100km/h 80km/h
Obytný automobil nad 3,5t 110km/h 110km/h

Portugalsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 100km/h 70-80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 100km/h 70-90km/h
Obytný automobil do 3,5t 120km/h 92-100km/h
Obytný automobil nad 3,5t 100km/h 70-90km/h

Slovinsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 80km/h 80km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h 90-100km/h

Španělsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan 80km/h 70-80km/h
Obytný automobil do 3,5t 100km/h 80-90km/h
Obytný automobil nad 3,5t 90km/h 80km/h

Švédsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 80km/h 70-80km/h
Vozidlo + karavan nad 3,5t 90-120km/h 70-100km/h
Obytný automobil do 3,5t 90-120km/h 70-100km/h
Obytný automobil nad 3,5t 90-120km/h 70-100km/h

Švýcarsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 80km/h 80km/h*
Vozidlo + karavan nad 3,5t 100km/h 80-100km/h*
Obytný automobil do 3,5t 120km/h 80-100km/h
Obytný automobil nad 3,5t 100km/h 80-100km/h
* Pokud karavan/přívěs váží více než 1000kg, rychlostní limit se sníží na 60km / h.

Nizozemsko
Vozidlo Dálnice
Ostatní silnice
Vozidlo + karavan do 3,5t 90km/h 80-90km/h
Obytný automobil do 3,5t 130km/h* 80-90km/h*
* Pokud není uvedena nižší rychlost.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
aha, rozumim, ja jsem ale do 3,5t, takze to neni muj pripad ==> rychlost resim.
Rekni jeste prosim, dodrzujes rychlost? Je to v pohode (ve smyslu nesere te ta pomala rychlost?)

S tim nabalenim se a tou bagazi co clovek taha - plne souhlasim. Kdyz jedeme do Chorvatska, to jedeme jak cikani, auto nalozene do prasknuti, jen koukam kolik toho mame. A to si vzdy rikam ze toho priste bereme min.

TOPENI - ano spletl jsem si to, mas pravdu, ta trojkombinace v drvive vetsine inzeratu vaze k lednici :-).
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Rychlost - až se ti jednou stane že se ti souprava rozkmitá,budeš nad rychlostí přemýšlet jinak.Na nynějším karavanu mám stabilizátor i ATC od AL KA a zrovna dnes při návratu mě rozhoupal kamion v protisměru - a to tahám dodávkou.Tak že já max.90 a ostatním přeji hodně štěstí.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 let
Máš určitě pravdu s rychlostí a pojišťovnou. Na druhou stranu ve většině zemích nesmíš jet s karavanem ( myslím mimo ČR ) víc jak 80 km/h. To že policie toleruje rychlost do 100 km/h je druhá věc.
Mover není úplně nezbytný, protože ti v případě potřeby většinou nějaký kolega pomůže. Navíc si moverem snížíš doložnost. My máme Knause 500 - 1500 kg bez moveru a taky to ve dvou dáváme.
Stan bych asi neřešil pokud neplánuješ stát na jednom místě delší dobu. Máme ho také a v pohodě si vystačíme s markýzou.
Topení bych také neřešil. Stačí plynové a v případě potřeby bych pořídil lehký přímotop pro případ, že budete v kempu. Pokud nebudeš mít mover a nebudeš jezdit na divoko, tak baterii, případně i solár také nepotřebuješ.
Při koupi karavanu bych určitě chtěl stabilizátor a tlumiče. Pozor na zatečení, poškození nájezdové brzdy, geometrii nápravy - stav pneu. Nejlepší je si při koupi vzít sebou někoho kdo tomu trochu rozumí.

Přeji šťastnou ruku při výběru karavanu
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
@Tomik Kralu

Co myslis tema "tlumicema" - predpokladam, ze kazdy dnesni karavan (2003+, vaha 1000-1300) tlumice ma.. nebo mas na mysli jejich stav? Ten ale skutecne strontroluji jen nekde v servisu, kde na to maji stroj. Na druhe strane to zas neni takova polozka (vymena tlumicu) to jsem popravde premyslel, ze kdyz koupim takto stary karavan, necham rovnou vymenit.

RYCHLOST - vyssi nez 80 (na dalnici), jak psal i kolega vyse, mas mimo CZ, hned v nekolika okolitych statech: AT, DE, HR, SK.
Upozornuji, ze mim cilem neni jezdit co nejrchleji jak to jde. V privni rade chci jezdit BEZPECNE, ALE, jelikoz sse rozhoduji co koupit, ma pro mne kontrukcni rychlostni limit svuj vyznam, protoze predpokladam ze karavan s kontrukcni rychlosti 100km lepe zvlada vyssi rychlost, tudiz kdyz bych uz jel "jenom" tech 80, budu mit i pri teto rychlosti urcitou vyhodu, vuci karavanu s kontrukcni rychlosti 80, ktery uz jeden na svem limitu.
ZAROVEN se snazim zjistit jak moc je "dobre" mit konstrukcni rychlost 100kmh a realne ji vyuzivat (tj. jak moc by mne "omezovala" napr jizda mezi kamionama 80tkou, bez moznosti je prejet a pod...)

Zatim mi z toho vsecho vychazi (co se tyce te rychlosti), ze by stalo zato se omezit jen na karavany s povolenou kontrukcni rychlosti 100km.

"Nejlepší je si při koupi vzít sebou někoho kdo tomu trochu rozumí." --- A KDE HO VEMU? :-)

Sloučené 12.01.2020 17:41:
@hasky - o to vic mi dava smysl mit karavan s vyssi konstrukcni rychlosti, i kdybych s nim mel jezdit "jen" 80-tkou.

MIMOCHODEM: co vse ovlivnuje moznost rozkmitani, chapu to spravne ze je to nasledujici:

1) nespravne rozlozeny naklad v aute a v karavanu
2) moc tezky prives a lehke auto
3) stabilizator (ten vlastne "tlumi" kmity)
4) tlumice
5) pneumatiky

Co dalsiho? co tak pomer vysky a sirky karavanu? To by taky na to mohli mit vliv,ne? (tj uzky a vysoky se asi rozkmita driv nez siroky a nizky).
H
hugo 007Člen
Přidáno před 6 let
Když zveřejníš lokalitu odkud jsi, třeba se ti někdo ozve.(kecálista do koupě)
Ta 100vka určitě ano, oni ty kamiony jezdí min. 90 a neváhají cpát se dopředu.
Jinak v podstatě každý do dvou let mění první karavan, přestane to bavit, rozmnoží se(děti)
zjistí priority v uspořádání- chci říci do prvního karavanu bych až tak neinvestoval, poradit si
můžeš nechat, ale potom stejně každý získá svůj názor.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Drevokocur : jdeš na to dobře,ale pouze z teoretickými,vyčtenými znalostmi.Po písmenkách se poradit dobrou koupi nedá-prostě to nejde.A nyní bez urážky - pokud půjdeš kupovat sám,naběhneš si jako většina začínajících.Porozhlédni se ve svém okolí po nějakém karavanistovi a požádej ho o pokec a pak o to,zda by byl ochoten s tebou nějaký karavan omrknout.
Upravil hasky dne 12.01.2020 18:53, před 6 let
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 let
Drevokocur :
U té rychlosti si hned odškrtni DE protože tam jedeš také 80 km/h pokud nemáš tzv. Tempo100.
Těmi tlumiči jsem myslel, aby ten karavan ty tlumiče vůbec měl. Určitě pokud se na tlumiče podíváš tak např, při zjištění úniku oleje nebudeš potřebovat servis aby jsi poznal, že je něco špatně.

hasky: Vzhledem k tomu že jezdíme s karavanem delší dobu a mám již několikátý karavan, tak to doopravdy nemám jak píšeš pouze vyčtený a nejsou to doopravdy pouze teoretické znalosti. Po písmenkách se určitě nedá poradit a proto jsem také v závěru napsal, že by bylo nejlepší ke koupi přizvat někoho kdo o karavanech něco ví.

Sloučené 12.01.2020 18:13:
hasky : Koukám, že jsi poslední příspěvek upravil takže je má reakce mimo mísu. Smile
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Dekuji za rady. Asi mas pravdu Hasky, ono to casto bejva i tak, ze clovek zvazuje vse mozne, pak se rozhodne a ona se pak objevi nejaka "prkotina", kterou by ho predtim ani nenapadlo zvazovat (kvuli vyznamu), ale casem z toho bude priorita no.1. :-)

Jsem z Prahy, nechci nikoho otravovat, kdyby ale nekdo byl ochoten se se mnou na nejaky ten karavan podivat, ja budu jen rad.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

Tomik Kralu napsal:

@Tomik Kralu - Drevokocur :
U té rychlosti si hned odškrtni DE protože tam jedeš také 80 km/h pokud nemáš tzv. Tempo100.
Těmi tlumiči jsem myslel, aby ten karavan ty tlumiče vůbec měl. Určitě pokud se na tlumiče podíváš tak např, při zjištění úniku oleje nebudeš potřebovat servis aby jsi poznal, že je něco špatně.

hasky: Vzhledem k tomu že jezdíme s karavanem delší dobu a mám již několikátý karavan, tak to doopravdy nemám jak píšeš pouze vyčtený a nejsou to doopravdy pouze teoretické znalosti. Po písmenkách se určitě nedá poradit a proto jsem také v závěru napsal, že by bylo nejlepší ke koupi přizvat někoho kdo o karavanech něco ví.

Sloučené 12.01.2020 18:13:
hasky : Koukám, že jsi poslední příspěvek upravil takže je má reakce mimo mísu. Smile

Sorry,to nepatřilo tobě,ale jako dobře míněná rada pro Drevokocur

Sloučené 12.01.2020 18:26:

drevokocur napsal:

@drevokocur - Dekuji za rady. Asi mas pravdu Hasky, ono to casto bejva i tak, ze clovek zvazuje vse mozne, pak se rozhodne a ona se pak objevi nejaka "prkotina", kterou by ho predtim ani nenapadlo zvazovat (kvuli vyznamu), ale casem z toho bude priorita no.1. :-)

Jsem z Prahy, nechci nikoho otravovat, kdyby ale nekdo byl ochoten se se mnou na nejaky ten karavan podivat, ja budu jen rad.

Já jsem třeba z Ústí.Kdyby jsi se jel na nějaký juknout někam sem,problém bych se tam s tebou zajet juknout neměl.Kdyby jsi jel do Chomutova,určitě by se zase nějaký Chomutovák také našel.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
@hasky, dekuji za nabidku. Kdybych tam nekam jel, napisu ti teda SZ.

Musim ale rict ze stale vubec nenam jasno ohledne te maximalni rychlosti (prave naopak). Po precteni prispevku, bych rekl ze asi bude skupina lidi, ktere to prijde dobre (ta 100km konstrukcni rychlost) a pak jsou lidi, kteri to z nejakeho dovodu "nepotrebujou" resp nepreferuji, nebo proste k tomu maji negativni postoj. Trochu tomu nerozumim. Myslel jsem ze to bude jednodussi.

Byl bych rad i za nazory dalsich zkusenych karavanistu, kdo si toto precte, prosim napiste mi svuj nazor. Znova zopakuji co bych rad zjistil:

A) Je muj predpoklad spravny, ze karavan ktery ma konstrukcni rychlost 100km/h bude pri 80-tce "stabilnejsi" nez karavan ktery ma konstrukcni rychlost jenom 80? Ja predpokladam ze ten 100vkovy bude na tom pri te 80tce lepe. Tudiz jizda 100tkovym karavanem bude pri stejne rychlosti bezpecnejsi nez se 80tkovym. podobne predpokladam plati i to, ze teda ten 100vkovy karavan bude stejne stabilni/bezpecny pri rychlosti 100km/h jako ten 80tkovy pri 80km/h.

Cool Je hodne otravne jezdit na dalnici 80-tkou? Ti co mate jenom "80tku", byli by jste radi za 100? Ve smyslu, kdyby jste meli moznost mavnutim carovneho proutku, zvednout konstrukcni rychlost vaseho karavanu ze 80 na 100, udelali by jste to? Nebo by jste stejne (z mne zahadnych duvodu) dale jezdili jenom 80tkou?

C) Ti co mate "100vkovy" karavan, vyuzivate tuto rychlost?

Sorry ze se tolik ptam, ale zeptat se mi prijde ted jednoduche, nez potom resit vymenu. Vim, vse nepoberu, ale co se da, tak proc to neporesit.
O
oltcitakČlen
Přidáno před 6 let
80tka mi príde malo, ani nie z pohľadu vodiča tejto súpravy, ale je to značne obmedzujúce pre ostatných užívateľov, zvyšuje sa riziko havárie, lebo každý ťa predbieha, ešte aj kamionisti a ti už dokážu poriadne rozhupat ľahký ale plošne rozsiahly karavan. Povolenie na konstrukcnu rychlost 100km sa da(dala) vybaviť cez Dekru, ale platila tuším iba v Nemecku. Tieto prívesy na vyššiu rýchlosť zvyčajne majú namontované tlmiče pruženia.
Honza PalasekHonza PalasekČlen
Přidáno před 6 let
Karavan mám na max 80km/hod. a absolutně rychlost neřeším. Vím, že z hlediska stability zvládne mnohem víc. Takže běžně s ním jezdím stovkou a občas se přistihnu, že tam mám 120, i 130 a ani o tom nevím. Ještě nikdy se nerozkmital. S lehčím autem a přeloženým vozíkem už jsem zažil lítání po dálnici přes minimálně dva pruhy a šlo o život, takže vím, co teoreticky hrozí. Je to ale fakt o dlouhodobé zkušenosti, co můj karavan zvládne. Ještě nikdy jsem nechytil se soupravou pokutu za rychlost. Tak nějak se utěšuju, že když nepřekračuju limity pro normální auta, tak jsem radarům ukradenej. De iure má můj karavan celkovou hmotnost 900 kg, no a reálně naloženej odhadem tak do 1200 kg. Nápravu má do 1500 kg, gumy hustím ke 4 atm. a tažný auto hustím oproti standardu o půl atm. navíc. Žehličku mám se stabilizátorem. Tolik k rychlosti...

Jinak co vím, karavany na 100 km/hod. a víc se od osmdesátek liší právě tím, že mají u každého kola tlumič pérování. A následně oficiální homologací v papírech. Dá se to snad i dodělat (pokud má na to náprava karavanu úchyty) a dopsat. Zatím jsem ale nic takového nepodnikal...

Mover zatím nepotřebuji. Na rovině na trávníku ho zatlačím sám i několik desítek metrů.

Mám angličana a nedovedu si představit, že bychom neměli plynový ohřívač teplé vody či plynovou troubu. No ta trouba by se dala ještě zachránit mikrovlnkou. Na to by se ale musela posílit elektřina v karavanu. Vyhovuje mi, že umožňuje spaní na divoko. A i v kempech se občas hodí, že nepotřebuji být blízko rozvaděče a vystačím si se svým solárem. Na mikrovlnku bych potřeboval silnější aku a silnější měnič.

Podle výkonu tvého tahouna předpokládám, že to bude nějaký diesel a ne zrovna maličký. Ohlídal bych si, aby ses vešel do celkové hmotnosti soupravy 3,5t, pokud nemáš E a nebo B96... Jinak starost po koupi karavanu navíc... Já měl před 9 lety auto s celkovou hmotností 2,5t, takže jsem sháněl karavan do 1 tuny...
Až jsem po několika měsících číhání sehnal... Tak mnoho zdaru... :-)
Upravil Honza Palasek dne 12.01.2020 20:20, před 6 let
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - @hasky, dekuji za nabidku. Kdybych tam nekam jel, napisu ti teda SZ.

Musim ale rict ze stale vubec nenam jasno ohledne te maximalni rychlosti (prave naopak). Po precteni prispevku, bych rekl ze asi bude skupina lidi, ktere to prijde dobre (ta 100km konstrukcni rychlost) a pak jsou lidi, kteri to z nejakeho dovodu "nepotrebujou" resp nepreferuji, nebo proste k tomu maji negativni postoj. Trochu tomu nerozumim. Myslel jsem ze to bude jednodussi.

Byl bych rad i za nazory dalsich zkusenych karavanistu, kdo si toto precte, prosim napiste mi svuj nazor. Znova zopakuji co bych rad zjistil:

A) Je muj predpoklad spravny, ze karavan ktery ma konstrukcni rychlost 100km/h bude pri 80-tce "stabilnejsi" nez karavan ktery ma konstrukcni rychlost jenom 80? Ja predpokladam ze ten 100vkovy bude na tom pri te 80tce lepe. Tudiz jizda 100tkovym karavanem bude pri stejne rychlosti bezpecnejsi nez se 80tkovym. podobne predpokladam plati i to, ze teda ten 100vkovy karavan bude stejne stabilni/bezpecny pri rychlosti 100km/h jako ten 80tkovy pri 80km/h.

Cool Je hodne otravne jezdit na dalnici 80-tkou? Ti co mate jenom "80tku", byli by jste radi za 100? Ve smyslu, kdyby jste meli moznost mavnutim carovneho proutku, zvednout konstrukcni rychlost vaseho karavanu ze 80 na 100, udelali by jste to? Nebo by jste stejne (z mne zahadnych duvodu) dale jezdili jenom 80tkou?

C) Ti co mate "100vkovy" karavan, vyuzivate tuto rychlost?

Sorry ze se tolik ptam, ale zeptat se mi prijde ted jednoduche, nez potom resit vymenu. Vim, vse nepoberu, ale co se da, tak proc to neporesit.

A : není na tom lépe.v této době je to jen o papírech.podvozek je to stále stejný a konstrukce boudy také
B : není to otravné.už cesta je dovolená a nebo nějaký výlet,třeba na víkend.Jest li 1000 Km ujedu za osm nebo deset hodin je je mi jedno.
C : ti co mají 100,jezdí 120.Ti co mají 80,jezdí 100.Já mám stovkový a jezdím max 90.
Neptáš se moc,ale ptáš se laicky a nezasvěceně-proto ti někteří již napsali že by bylo dobré si vzít ke koupi člověka znalého.

Podle mě řešíš nerozhodující faktor.Řeš to,aby byl co nejlépe vybaven,čistý,nezatečený,aby se ti líbil,aby jsi v něm měl pohodlí,aby se paní v něm cítila dobře a měla dostatek místa pro ty ženské záležitosti(vaření .....)aby jste měli teplou vodu na mytí,koupání,na nádobí,Někde na začátku píšeš že by měl mít koupelnu a pak někde píšeš že bojler by mít nemusel-koupání ve studené?,řeš zda chceš mít spotřebiče pouze na plyn nebo i na elektriku a další a další,zda není prošlapaná podlaha - je toho dost a dost.A až si toto vše vyřešíš,bude se ti líbit a budete se v něm cítit hezky,bude vám jedno zda 1000 Km ujedete za 8 nebo deset hodin.
Upravil edaherman dne 12.01.2020 20:25, před 6 let
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, moje zkušenosti:
předstan: mám předstan i sluneční střechu. Předstan beru, když zůstáváme na jednom místě aspoň tři-čtyři dny a očekává se nějaký déšť, chladnější počasí nebo větrno. Stavění je pracnější, ale věci uvnitř (plátno židlí, boty, prázdné kanystry, na noc kola) to chrání a večerní posezení je taky příjemnější.

rychlost: o nějaké znatelné konstrukční vyspělosti novějších podvozků s povolenou 100 km/h proti 80km/h si iluze nedělám. V jízdě 80 / 100 km/h je rozdíl ve spotřebě asi 1,5-2 l/100km. Mám konstrukční 80, jezdím 88 km/h GPS a těch pár rychlejších kamionů klidně občas pustím před sebe. Stovkou mi souprava taky ještě jede klidně, ale vezmi v úvahu, že pohybová energie je o 56procent větší než při 80 km/h. Přijde nějaký impuls, vyjeté koleje nebo překážka...rodinu chci vždycky dovézt v pořádku.

pneumatiky: pro stabilitu jsou dobré céčkové pneu na přívěsu (tužší bočnice, vyšší huštění), zvýšené huštění zadních pneu auta a asi o 0,2bar snížení huštění předních.

Přeju šťastnou ruku při výběru.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 20
Členové online 1
sarik

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025