@Tomik Kralu
Co myslis tema "tlumicema" - predpokladam, ze kazdy dnesni karavan (2003+, vaha 1000-1300) tlumice ma.. nebo mas na mysli jejich stav? Ten ale skutecne strontroluji jen nekde v servisu, kde na to maji stroj. Na druhe strane to zas neni takova polozka (vymena tlumicu) to jsem popravde premyslel, ze kdyz koupim takto stary karavan, necham rovnou vymenit.
RYCHLOST - vyssi nez 80 (na dalnici), jak psal i kolega vyse, mas mimo CZ, hned v nekolika okolitych statech: AT, DE, HR, SK.
Upozornuji, ze mim cilem neni jezdit co nejrchleji jak to jde. V privni rade chci jezdit BEZPECNE, ALE, jelikoz sse rozhoduji co koupit, ma pro mne kontrukcni rychlostni limit svuj vyznam, protoze predpokladam ze karavan s kontrukcni rychlosti 100km lepe zvlada vyssi rychlost, tudiz kdyz bych uz jel "jenom" tech 80, budu mit i pri teto rychlosti urcitou vyhodu, vuci karavanu s kontrukcni rychlosti 80, ktery uz jeden na svem limitu.
ZAROVEN se snazim zjistit jak moc je "dobre" mit konstrukcni rychlost 100kmh a realne ji vyuzivat (tj. jak moc by mne "omezovala" napr jizda mezi kamionama 80tkou, bez moznosti je prejet a pod...)
Zatim mi z toho vsecho vychazi (co se tyce te rychlosti), ze by stalo zato se omezit jen na karavany s povolenou kontrukcni rychlosti 100km.
"Nejlepší je si při koupi vzít sebou někoho kdo tomu trochu rozumí." --- A KDE HO VEMU? :-)
Sloučené 12.01.2020 17:41:
@hasky - o to vic mi dava smysl mit karavan s vyssi konstrukcni rychlosti, i kdybych s nim mel jezdit "jen" 80-tkou.
MIMOCHODEM: co vse ovlivnuje moznost rozkmitani, chapu to spravne ze je to nasledujici:
1) nespravne rozlozeny naklad v aute a v karavanu
2) moc tezky prives a lehke auto
3) stabilizator (ten vlastne "tlumi" kmity)
4) tlumice
5) pneumatiky
Co dalsiho? co tak pomer vysky a sirky karavanu? To by taky na to mohli mit vliv,ne? (tj uzky a vysoky se asi rozkmita driv nez siroky a nizky).