Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Vytápění dodávky v zimě

Poslední aktualizace před 4 roky
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 5 let
Začíná ve mě hlodat chuť poprvé vyrazit obytkou v zimě třeba někam na hory, ale přemýšlím jak na topení v zimě.
Mám v základu jen 16kg propanu a to je v mrazech (odhaduju) na max. cca tři dny. Vzledem k tomu, že většina obytek má topení na plyn, jak to řešíte vy, když jste na místě třeba týden? Máte nějaký elektrický přímotop u sání do Trumy, nebo náhradní lahve přímo v garáži? Nevymyslel jsem nic co by mi připadalo ideální.
Pössl Summit 600 Plus, Standa, Lenka, Filípek
Upravil HAF22 dne 01.02.2021 22:37, před 5 let
H
HolzerNováček
Přidáno před 5 let
Já používám zásadně nezávislé topení Eberspeacher D2. Naprosto bezproblémové a vydržím v podstatě neomezeně. Naftu mám v nádrži pořád a nastavbovou baterii mám možnost dobít alternatorem. Takže když náhodou po třech dnech klesne napětí, tak to buď dobiju ze sítě 230V, pokud je možnost, no a nebo to prostě na chvilku nastartuju a dobiju. Za mě nejlepší varianta. Je asi jedno zda to je Eberspeacher nebo Vebasto. Hlavně ne ty levné čínské.
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 5 let
Ještě bych k těm dvěma značkám přidal Ateso. Za 10 let žádný problém.
C
Chlapi_sobeČlen
Přidáno před 5 let

Citovat

Hlavně ne ty levné čínské.

Číňana mám šestou zimu a bez problému. Like
B
bob7373Člen
Přidáno před 5 let
Je spousta lidí co čínu používají bez problémů a pokud problémy jsou způsobuje ji nejčastěji element mezi židlí a klávesnicíGrin. Pokud má někdo dojem, že webasta a ebery se nevyrábějí v číně asi nemá moc pravdu. Ale není čína jako čína, a jako záložní topení za cca 20tisíc kupovat ebera nebo webasto se mi zdá poněkud zbytečné. Vzhledem k počtu koupených topení není kvalita čínských oproti značkovým tak hrozná a na fórech s čínskými topeními se řeší i problémy s webasty a ebery....Pokud koupíte čínu ve střední cenové hladině popř LF bros, problémy jsou stejné jak u značek. Pokud s tím budu topit denně a užiji to tak bych asi volil mezi značkou a dražšími čínskými s korekcí nmv.Cool
O
oltcitakČlen
Přidáno před 5 let
A pridám Planara.Like
H
HolzerNováček
Přidáno před 5 let
Pánové, asi vám dám za pravdu, že není Čína jako Čína, ale: ty čínské nemají homologaci, takže riziko při například požáru je dosti vysoké. Za další nikdo z vás nemá čínské topení 20 let, takže jen těžko může porovnávat Ebera a Webasto s nějakou Čínou. Je pravdou, že mnou zmiňované značky jsou dost drahé, ale s mou dlouholetou zkušeností budu hájit to, co mám opravdu vyzkoušené. A další zmiňované značky ano, vím o nich, ale nemám s nima zkušenost. Jen jsem viděl z dálky a slyšel. A mimochodem, když se podíváte do kamionů, a je jedno zda do nového nebo starého, tak všichni využívají Ebera nebo Webasto. Nikdo v minulosti ani dnes Čínu nemontuje. Tím jsem asi řekl všechno. A pokud se někomu zdá moc peněz za značkové a kvalitní topení, tak pak nerozumím proč někteří z nás investují statisíce za obytky a nakonec se škrabou zda nekoupit raději čínské topení, protože je za babku. Já tvrdím, že kdo levné kupuje, otrhaný chodí. Tím samozřejmě nechci nikoho z vás urazit, ale dle mého názoru to právě u nezávislého naftového topení platí.
O
oltcitakČlen
Přidáno před 5 let
"Lepší Číňan " https://mvheating...-airo-2-v/ a cena vyššia ako Planar.
RomanPatrolRomanPatrolČlen
Přidáno před 5 let

oltcitak napsal:

@oltcitak - "Lepší Číňan " https://mvheating...-airo-2-v/ a cena vyššia ako Planar.

Tak to tady mám za obdobné peníze originál Ebra se vším všudy. Jinak jsem vždy montoval do svých aut Ebra a nikdy nebyl problém. A to ho používám i v offroadovém autě, kde dostává větší záhul.

https://www.autos...rt-select/
Upravil RomanPatrol dne 02.02.2021 14:27, před 5 let
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 5 let

Holzer napsal:

@Holzer - Pánové, asi vám dám za pravdu, že není Čína jako Čína, ale: ty čínské nemají homologaci, takže riziko při například požáru je dosti vysoké.

Ano souhlas, topení není tričko nebo mobil. O bezpečnost tady jde na prvním místě. Otrávení se zplodinami nebo požár auta, když tam všichni spí, bych tedy kvůli pár tisícovkám neriskoval. Ani neodbornou instalaci samo domo, pokud tomu opravdu nerozumím. Když jsem viděl u některých, jakým způsobem si to dokázali nabastlit do auta, s dobrým pocitem jak ušetřili, šly na mě mrákoty.
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 5 let
Jít cestou naftoveho topeni je určitě možnost nad kterou jsem se už také zamýšlel. A došel jsem k názoru, že bych šel možna do Planaru, ale zdaleka ne všichni mají nafťáka a jak to dělají ti co maji topení na plyn?
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 5 let

oltcitak napsal:

@oltcitak - "Lepší Číňan " https://mvheating...-airo-2-v/ a cena vyššia ako Planar.

Pro pána krále, tak to nechápu, vždyť to stojí jako český Ateso, u krerýho máš bezproblémový servis, záruku, díly, homologaci a funguje na jedničku.
http://branomarket.brano.eu/cz/e-shop...fa-127443/

Stejně jako Roman patrol, jsem ho měl v off roadu kde dostávalo těžkou čočku a 10 let bez závad.
Upravil PabloGS dne 02.02.2021 14:42, před 5 let
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 5 let
nějak se mi to propsalo 2x.
Upravil PabloGS dne 02.02.2021 14:42, před 5 let
H
HenrikNováček
Přidáno před 5 let
Dobrý den
V Praze je možnost koupit webasto nové zabalené v krabici
Původem z Ruska za cenu 15-16000kč
Mám v mé další dodávce již druhé
Bez problému
F
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 5 let
E
EsperoČlen
Přidáno před 5 let
Kdybys chtěl jít do Webasta, pak Ti můžu dát kontakt, kde to dělali mně už v rámci objednávky vozu (ale ne přímo z výroby, ale jako dodatečnou výbavu). Spotřeba tak litr nafty za noc odhadem, podle teploty venku. Ale já nejsem zimní jezdec, nejnižší teploty jsem měl při použití kolem nuly, max. -1 st. C.
J
JeepaČlen
Přidáno před 5 let
Planar má servis v Praze a budu ho dávat do polointegrála pod řidičovu sedačku.
Místa tam je dost,kousek od nádrže i baterky a hlavně mám za sedačkou vyůstění od rozfuku,tak to na něj napojím
a bude to rovádět teplej vzduch jako truma.
BIUTTA
H
HolzerNováček
Přidáno před 5 let
A ještě jedna důležitá věc, pomalu se blíží doba, kdy všechno co je na vozidle nebo do vozidla domontováno a není originál z výroby, bude muset být zapsané do TP. Pokud se tak nestane, tak na STK bude jasný problém a vozidlo nemusí projít. Momentálně mám další dodávku na vestavbu. Vozidlo pochází od vězeňské služby, tedy starší dodávka a Eberspeacher je zapsaný v TP. Takže bych rád zdůraznil, že pokud si namontujete čínský nebo jiný, který nemá homologaci, tak stačí když technik na STK uvidí výfuk od topení pod autem a bude problém. To samé se může stát, když vám zakouří topení na ulici z důvodu špatného startu a uvidí to policajt, který to hraje na frčky, tak opět nemilé problémy. A to se nebavím o možných problémech v zahraničí, kde jsou přísnější. V každém případě nechci nikoho zrazovat od jakýchkoli levných náhrad nezávislých topení a jen poukazuji na důsledky. Všem přeji krásný zbytek dne
C
Chlapi_sobeČlen
Přidáno před 5 let
Běž si strašit jinam, pomalu se blíží doba, z důvodu špatného startu a uvidí to policajt

Technika na STK nástavba vůbec nezajímá ! Ale máš pravdu, co kdyby ho začala zajímat....Shock
caprighiacaprighiaČlen
Přidáno před 5 let
To na které dává odkaz Zdeněk a Alena mám už tři roky a bez problémů. Jen místo za 3800 na Alze jsem ho nyní znovu koupil pro kamaráda přímo na Ali s dodáním z Francie (nebo Španělska musel bych se podívat) i s dopravou za 3200 - došlo asi za čtyři dny, samozřejmě bez cla a dph, neb ze skladu v EU. Na Ali na to díly mají, za velmi příznivé ceny. Nastavit tam jde kdeco - řízení dle výkonu, teploty, časy zapnutí atd. Aniž bych rozporoval, že Eber a Webasto budou kvalitnější, tak za tyhle peníze jsem to v klidu risknul. Ono to není jaderná elektrárna, že - komora se svíčkou a injektorem nafty, sání, výfuk a ventilátor. Prostě kopie, co mi bez problémů funguje. Vlastně největší oříšek bylo nastavování, ale YT poradil.

...u Yetiho mám Webasto z výroby, zapsané nikde není (zatím fachá 4 roky ok). Na STK to opravdu nikoho nezajímá.
Na sever, východ, západ, jih - ať je slunce, horko ,déšť či sníh....
Upravil caprighia dne 02.02.2021 17:24, před 5 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 23
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025