karlic napsal:
@karlic - Jakou výhodu má tvé řešení, mít 2ks tyto https://ekolo.cz/...lektrokola pomalé nabíječky za 4.000Kč a ještě k tomu dělat 2 cigaretový zásuvky na 12V?
Dle mě je levnější a výkonnější a univerzálnější, když si ecyklista koupí za polovinu ceny toho výše
několikanásobně výkonnější měnič 12V-230V 1000W.
Poté může originál 6A nabíječkou k elektrokolu nabíjet za třetinu času 3 elektrokola současně, v praxi místo 6ti hodin pouze 2 hodiny.
Není vhodné amatérům dělat zmatek v těchto věcech a pečlivě sdělit pro a proti každého řešení.
Krátce... Myslím, že zmatek nedělám, je to jen jiné řešení nabíjení, než popisuješ ty. Navíc se považují za amatéra, ale rozumím oběma řešením... Každé má své výhody i nevýhody a je na každém jedinci, aby si zvolil jakékoliv řešení, které mu vyhovuje.
Tak např
1-budu-li nabíjet 2 baterie 2A nabijeckou , budu tahat z baterie cca 12,5A max.(Na přímo přes zásuvky, každá 6A)
2-budu-li nabíjet 2 baterie 6A nabijeckou, budu tahat z baterie cca 42A max. (Přes měnič)
3-budu-li nabíjet 3 baterie 6A nabijeckou, budu tahat z baterie cca 62A max. (Přes měnič)
Nepočítám dobu dobíjení. Dodaná energie bude až na ztráty v měniči v případě 1 a 2 stejná. Počítám napětí baterie LiFePo 13V. Proud přes 50A mi připadá už docela dost i když to větší LiFePo dá.
U ceny měniče záleží, jaký a jak kvalitní poridiš... Musí být i kvalitně připojen...atd... Můžeš a nemusíš ušetřit.
Zásuvky na 12V využívám i jinak a byly tam už před pořízením elektrokol...
Na nabíjeni nespěchám, k večeru už stejně solary moc nedají, tak si dám v klidu pivko a něco dobrého k němu.
Tak asi za mne vše 🙂