Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Vestavba do auta typu "BOX"

Poslední aktualizace před 5 měsíců
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
Ahoj,
zajímalo by mě jestli jste někdo už realizoval vestavbu do auta tohoto typu. přijde mi to lepší než klasická dodávka, protože stěny jsou rovné a i vnitřní rozměry jsou lepší 3,5m délka 2m šířka 2,06 výška. Hlavně ta šířka umožňuje dát postele na šířku a vejdou se tam i vyšší lidi. Chci si udělat obytňák pro dva a aktuálně se rozhlížím po vhodném autě.

předem děkuji za odpovědi

Karel
Upravil Karel_H dne 22.11.2025 19:13, před 5 měsíců
Karel_H Připojili následující obrazek:
obrzek_2025-11-22_181308629.png
D
DZIZIČlen
Přidáno před 5 měsíců
Termobox super nápad, jen si zjisti jak je to v tomto případě s homologací - pravidla se přitvrzují. Vnitřní prostor plus, cena za boční dveře a okna mínus. A jiná šířka na okreskách, holky s tím mívají pocitový problém. Ať ti to vyjde tak či jinak.
S
sarikČlen
Přidáno před 5 měsíců
nebylo by lepší si koupit starší pěkný a zachovalý obytnák? jednak když sečteš celkový náklady a navíc práci kterou tomu budeš venovat a nejhorší je birokracie kvůli schválení na obytné auto (v případě že nebudeš si to nechat přetypovat tak jednak určitě budeš mít problém na STK a dále pořád je to vedený jako nákladní) tak když koupíš nejaký ten obytnáček tak budeš tohoto vše ušetřen
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
To jsem si taky myslet Sarik, prvně jsem si totiž vyhlédl auto auto v Holandsku Smile. Byl to Renault, takže jsem kontaktoval dovozce Renault v ČR a tam mi sdělili, že Renault je výrobce podvozku. Nástavbu vyrobila jiná společnost (v Holandsku), takže souhlas s přestavbou na obytňák musejí dát oni Frown a navíc to auto mělo robotickou převodovku a pán z Renaultu jen tak mezi řečí řekl že je to celkem zázrak že ta převodovka ujela 200 tis km Grin. (Takže roboa nebrat)

Ale naštěstí mě kamarád navedl na jednu firmu tady v ČR kousek od Prahy (Tom-CAR), která je držitelem povolení pro hromadnou přestavbu vozidel FIAT, CITROEN, PEUGEOT, FORD, GAZ, MERCEDES BENZ, NISSAN, RENAULT, OPEL, VOLKSWAGEN, IVECO, AVIA, TOYOTA, KIA. Zavolal jsem si tam a dozvěděl se že oni jsou schopni schválit mi do provozu jakékoliv toto vozidlo i bez souhlasu výrobce nástavby, protože ten souhlas můžou udělit oni. Celé to funguje tak že ti pošlou nějaký Word dokument kde je popsáno co nesmíš udělat (zasahovat do konstrukce bezp. pásů, nesmíš zasahovat do nosné konstrukce auta atd.) a co naopak musí auto splňovat (odvětrání skříně s LPG, pokud máš LPG bombu 10kg pak i revizi, pod 10Kg revize není nutná, pokud máš přípojku na 230V pak revizi k ní atd).
Když máš přestavěno, tak doplníš naftu do plna, vodu do plna, plnou LPG a dojedeš k nim, tam auto zváží spočítají doložitelnost (užitečné zatížení) a na počkání ti ho schválí pro provoz a vše zapíšou do TP. Dokonce, pokud dodržíš předpisy tak ti zapíšou i zvýšení počtu sedadel, pokud máš v nástavbě homologovanou lavici s pásy a máš jí správně ukotvenou (což já mít nebudu chci auto jen pro dva).
Další dobrá věc je že ti auto převedou z kategorie N1 do M1 - zvláštní určení obytné auto - to má velkou výhodu, protože podle vyhlášky se značka B4 Zákaz vjezdu nákladních automobilů vztahuje i pro auta N1 pokud tam není dodatková tabule třeba nad 12t. Přesunem do kategorie M1 se tě to netýká.
A to všechno za 6776 kč Smile
Takže pokud se vám nechce řešit byrokracii sám pak je tohle dobrá cesta.

Jinak pro DZIZI - tohle konkrétně není chlaďák (izoterm), ale má to nějaké dílenské regály. Ale koukal jsem i na chlaďáky, které mají velkou výhodu že už jsou výborně zaizolované. Co se týče dveří tak to mi poradily, že se někde na nomadem.cz dají koupit za cca 16 tis což není zas tolik (ale dají se najít i levnější Grin ).
Pro mě pořád největší výhoda je, že i do relativně kratší nástavby od 3,3m dokážu naskládat všechno pohodlně. S menším autem se púak lépe parkuje ve městech a tak. Spaní můžu dát na šířku a pořád mám postel dlouho 2m což při mé vyšší postavě je nutné, ale v nástavbě zabírá jen 160 cm 2x80 cm matrace + pár cm na konstrukci (140 v případě užších matrací).

jinak pro sarik - starší obytňák se dá kopit ale i starší auto z roku 1996 stojí 350tis a za tyhle dodávky, které jsou +/- okolo roku 2020 dáš 8500 - 11000 EUR a to je sakra rozdíl Sad

Spíš jsem chtěl vědět jestli jste to už někdo přestavoval a máte zkušenost s tím jak dobře se to dělá (řezání, ukotvení nábytku a tak), ale pokud ne tak budu asi průkopník a pokusím se to zdokumentovat.
Upravil Karel_H dne 23.11.2025 11:03, před 5 měsíců
obrzek_2025-11-23_100319111.png obrzek_2025-11-23_100353820.png
J
jirkajČlen
Přidáno před 5 měsíců
Pana Kahouna zná většina vestavbařů já jsem u něj dělal již několik aut. V tvém případě bude nejlepší zajet k němu a z konzultovat představu jak chceš ukotvit nabytek do polystrenove stěny s hliníkem.Rozhodne to je prvořadé co bych udělal, on ti řekne co si o tom myslí a co bude požadovat aby to schválil .
Já osobně bych udělal vestavbu do Ducata

Jirka

.
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
Ahoj,
to plánuju. Až to pořídím tak se tam zastavit a zkonzultovat to. Dokonce mi to myslím i nabízel, že až budu mít auto tak mám přijet Smile Jinak určitě nábytek ukotvit půjde protože na fotce je vidět že tam aktuálně jsou regály a jsou uchycené do těch železných konstrukcí, takže o to, že by to nešlo uchytit nemám vůbec obavy Smile

Ale dík za info
Karel
J
JménoČlen
Přidáno před 5 měsíců
Nemám s tímhle sice žádnou zkušenost, ale s celkově rozvrzaným přívěsem ano. U takovéhle montážní/chladírenské/sanitkové samonosné nástavby na "nákladním" podvozku podle mě ani při nešetrném ježdění po špatných cestách nehrozí nějaké rozvrzání a následné netěsnosti se všemi důsledky, jako je tomu u běžných obytných aut, tvořených s ohledem na minimální hmotnost a výrobní cenu v podstatě kulisami, kde chatrná bouda spoléhá na tuhost podvozku a naopak a ve výsledku to jako celek sotva drží pohromadě
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
To nevadí že nejsou zatím zkušenosti, tak asi budu průkopník :-) Každopádně dík za rady a názory, pokusím se to přetavit v úspěšnou realizaci bydlíku Smile

Ještě se přeci jen zeptám, máte někdo zváženo kolik váží taková normální vestavba ? (dvojpostel, sprcha se záchodem, menší kuchyňská linka, sedačka pro 2 lidi se stolkem, + nějaká úložná skříňka) ? abych věděl při výběru +/- jakou užitečnou hmotnost auta mám hledat. Třeba ty chlaďáky mají některé jen 900Kg (ale chlaďák primárně nechci, izolaci si udělám sám) oproti tomu ty dílenské bez regálů mají třeba i 1400Kg. Viděl jsem i bednu kde byla hmotnost auta 1890 kg takže náklad 1600+ ale tam bych se trochu bál že to bude moc "papírák" a jak psal tady kolega, že se to rozvrže

Dík
K.
Upravil Karel_H dne 24.11.2025 09:12, před 5 měsíců
D
DZIZIČlen
Přidáno před 5 měsíců
No obytky mám už více jak 35 let, a i zkušenost, že pokud se chceš přiblížit komfortem a vlastnostma k regl. obytnému autu, tak ta vestavba nakonec vyjde skoro stejně.(počítej v kalkulaci i s nájezdem km těch pořizovanejch dodávek a problémy s nimi kilometry od domova, tuhosti pérování.....) A to musíš mít za zadkem docela vybavenou universální dílnu a zkušenosti, aby to mělo nějakou úroveň a hlavně životnost.(uvnitř máš v létě teplo a né vše použité je vhodné....) Mě zatím vychází nejlépe - pokud chceš ušetřit a máš chuť dělat, tak koupit šikovně rozstřelený obytňák, nebo jinak "vadný" . Toť mé zkušenosti z reálné letité praxe.
J
jirkajČlen
Přidáno před 5 měsíců
Záleží na tom co je normální vestavba.kazdy má jiné nároky .Pro mně je třeba normální ta co mám tady v inzerátu, jsou tam i fotky tak se můžeš podívat.Pri vážení u pan Kahouna jsem o 610 kg těžší než před přestavbou. Záleží hlavně na použitém materiálu atd.
To už je potom hlavně o penězích.
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
přepokládám že máš na mysli inzerát Hymer B524 B. Pokud vestavba tam váží 610 kg tak to je velice dobrá informace pro mě. Já jsem plánoval vyrobit potřebné rámy pro nábytek nebo pro koupelnu z hliníkových profilů a když jsem si tu pročítal forum, tak narazil jsem na příspěvek kde to právě někdo popisoval že to dělal taky. Spočítal jsem si že při použití hliníku jako rámů se dá dost hmotnosti ušetřit. Na temu se dají tyhle hliníkové profily poměrně levně koupit (1 metr T profilu 2020 za 100kč) koupil jsem si na zkoušku 10m za 1tis kč, abych si vyzkoušel co všechno se z toho dá smontovat, jak se s tím bude pracovat a navrhnul si dopředu nějaké postupy jak to montovat a měl i představu o tuhosti a jak to uchytit k autu. (pro ilustraci https://www.temu.com/cz/10ks-hliníkov...13460.html)
Vypadá to tedy že cokoliv co má užitečné zatížení okolo 1 tuny je pro přestavbu OK :-) .. Děkuji za info

Karel
S
sarikČlen
Přidáno před 5 měsíců
jirkaj - jak máš inzerát na toho obytnáka , tak jak je ta poslední fotka co to je jak je zvednutý ten deklík vedle dvířek na WC? jeden známý má to samé na polointegráči a neví na co to je, dik za odpoved

Karel H- když použiješ na stavbu obytnáku auto typu box nebude podlaha hodně vysoká nad zemí?
nebo to vyrešíš že podlahu snížíš ale to by pak byl asi zásah do konstrukce -do rámu
jinak Ti přeji at se daří
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
sarik - u těch co vybírám já, je podlaha stejně nízko jako u klasických dodávek a mají nástavbu spojenou s kabinou, takže tam lze udělat průchod. viz ilustrační obrázky. To co myslíš ty je na třetím obrázku, ale ty mají vysoko podlahu a mezeru mezi kabinou a nástavbou. Ty sice lze také přestavět, ale nemají průchod a nejdou zařadit do M1 ale zůstávají jako N1 obytné auto. Ale všechny tři auta na obrazcích jsou označována jako "BOX" nebo němci tomu říkají koffer
Upravil Karel_H dne 24.11.2025 18:29, před 5 měsíců
obrzek_2025-11-24_172247067.png obrzek_2025-11-24_172500623.png obrzek_2025-11-24_172526898.png
J
jirkajČlen
Přidáno před 5 měsíců
Sarik, ty dvířka vedle záchodu je přípojka na venkovní sprchu.
Karel h Ten Hymer samozřejmě není vestavba
Mám na mysli dodavku Dukato o několik inzerátů níže
J
JeepaČlen
Přidáno před 5 měsíců
Pokud bude zájem, tak známej z Brna vozí tyto auta z Německa a může poradit s výběrem. Nebudu mu dělat reklamu, tak zájemcům pošlu jeho číslo do soukromé schránky.
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
že váháš zájem je :-)

Děkuju

Karel
S
sarikČlen
Přidáno před 5 měsíců
Karel H jo tak to je potom jiný kafe s tech 3 obrázků ty první dva co jsou tak s takových to udelat to pak bude paráda doufám až to udeláš dám sem fotky

jirkaj já jsem si to hned myslel že to bude na venkovní sprchu podle toho kolečka ale muj známy tam má pouze vývod (tu trubičku) ale nemá tam kolečko (ventil) a tak jsme pořád mysleli na co to je
J
JeepaČlen
Přidáno před 5 měsíců
Oslovil jsem toho známého v Brně,ohledně dovozu auta ,,BOX,, a má i nějaké auta skladem.
Dokonce má i fotky kde je přestavba na obytné auto.
J
JeepaČlen
Přidáno před 5 měsíců
Telefoní číslo jsem pro Karla_H poslal.Pokud bude chtít někdo fotky udělaného bydlíka,tak do e-meilu,portože je toho moc a ve velkém formátu.
K
Karel_HNováček
Přidáno před 5 měsíců
Jeepa - Díky Smile
jirkaj - už jsem našel i to ducato. Taky moc pěkné. To máš na podvozku L2H2 Koukal jsem že tam máš postele na šířku Grin tam bych se nevešel Grin
Upravil Karel_H dne 25.11.2025 10:24, před 5 měsíců
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Karel_H, DZIZI, sarik, jirkaj, Jméno, Jeepa, Jan Novacek
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 24
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025