To jsem si taky myslet Sarik, prvně jsem si totiž vyhlédl auto auto v Holandsku

. Byl to Renault, takže jsem kontaktoval dovozce Renault v ČR a tam mi sdělili, že Renault je výrobce podvozku. Nástavbu vyrobila jiná společnost (v Holandsku), takže souhlas s přestavbou na obytňák musejí dát oni

a navíc to auto mělo robotickou převodovku a pán z Renaultu jen tak mezi řečí řekl že je to celkem zázrak že ta převodovka ujela 200 tis km

. (Takže roboa nebrat)
Ale naštěstí mě kamarád navedl na jednu firmu tady v ČR kousek od Prahy (Tom-CAR), která je držitelem povolení pro hromadnou přestavbu vozidel FIAT, CITROEN, PEUGEOT, FORD, GAZ, MERCEDES BENZ, NISSAN, RENAULT, OPEL, VOLKSWAGEN, IVECO, AVIA, TOYOTA, KIA. Zavolal jsem si tam a dozvěděl se že oni jsou schopni schválit mi do provozu jakékoliv toto vozidlo i bez souhlasu výrobce nástavby, protože ten souhlas můžou udělit oni. Celé to funguje tak že ti pošlou nějaký Word dokument kde je popsáno co nesmíš udělat (zasahovat do konstrukce bezp. pásů, nesmíš zasahovat do nosné konstrukce auta atd.) a co naopak musí auto splňovat (odvětrání skříně s LPG, pokud máš LPG bombu 10kg pak i revizi, pod 10Kg revize není nutná, pokud máš přípojku na 230V pak revizi k ní atd).
Když máš přestavěno, tak doplníš naftu do plna, vodu do plna, plnou LPG a dojedeš k nim, tam auto zváží spočítají doložitelnost (užitečné zatížení) a na počkání ti ho schválí pro provoz a vše zapíšou do TP. Dokonce, pokud dodržíš předpisy tak ti zapíšou i zvýšení počtu sedadel, pokud máš v nástavbě homologovanou lavici s pásy a máš jí správně ukotvenou (což já mít nebudu chci auto jen pro dva).
Další dobrá věc je že ti auto převedou z kategorie N1 do M1 - zvláštní určení obytné auto - to má velkou výhodu, protože podle vyhlášky se značka B4 Zákaz vjezdu nákladních automobilů vztahuje i pro auta N1 pokud tam není dodatková tabule třeba nad 12t. Přesunem do kategorie M1 se tě to netýká.
A to všechno za 6776 kč
Takže pokud se vám nechce řešit byrokracii sám pak je tohle dobrá cesta.
Jinak pro DZIZI - tohle konkrétně není chlaďák (izoterm), ale má to nějaké dílenské regály. Ale koukal jsem i na chlaďáky, které mají velkou výhodu že už jsou výborně zaizolované. Co se týče dveří tak to mi poradily, že se někde na nomadem.cz dají koupit za cca 16 tis což není zas tolik (ale dají se najít i levnější

).
Pro mě pořád největší výhoda je, že i do relativně kratší nástavby od 3,3m dokážu naskládat všechno pohodlně. S menším autem se púak lépe parkuje ve městech a tak. Spaní můžu dát na šířku a pořád mám postel dlouho 2m což při mé vyšší postavě je nutné, ale v nástavbě zabírá jen 160 cm 2x80 cm matrace + pár cm na konstrukci (140 v případě užších matrací).
jinak pro sarik - starší obytňák se dá kopit ale i starší auto z roku 1996 stojí 350tis a za tyhle dodávky, které jsou +/- okolo roku 2020 dáš 8500 - 11000 EUR a to je sakra rozdíl
Spíš jsem chtěl vědět jestli jste to už někdo přestavoval a máte zkušenost s tím jak dobře se to dělá (řezání, ukotvení nábytku a tak), ale pokud ne tak budu asi průkopník a pokusím se to zdokumentovat.