Jednou jsme zapadli a doma jsme vyrobili falešne tažne pod obytne auto aby se přiště dalo vytahnout do zadu neb nemate za co uvazat a něco utrhnout.
Ahoj, roky již používám slabou asi 20 metrů dlouhou kurtu - stačí někde uvázat (musí být skoro naplá) a pak ji ve středu jeden člověk zvedá či táhne do boku - získá se tím docela veliká síla (odhadem větší než čtyřkolka na mokré louce), která zatím vždy pomohla.
Nechci se zařadit do textu "nejezdi do nezpevněného povrchu", ale místo toho, abych řešil nějaké prostředky k vyproštění, mám od pojišťovny asistenci, která toto právě řeší úplně stejně jako defekt pneumatiky. Už se mi to jednou stalo, dali jsme si kafe a pivo, za dvě hodiny přijeli a my jsme vyjeli. Takže asi tak.....
Ja som už tiež párkrát hlavne v zime a na jarných blatistých lúkach preklial reťaze. Pomohli, ale ten zážitok znovu sa hrabať v snehu alebo bahne ma neláka. Už dlhšie ma máta myšlienka namontovať na zadné kolesá "movre" používané na karavanoch a z obytky na tých pár metrov urobiť z dvojkolky štvorkolku. Vie si to niekto technicky predstaviť?
Použítí moveru na zadní kola bych neviděl reálné. Auto má větší zdvih na perech kola bude mít zabahněné . Rozdíl v rychlosti otáčení kol moverem a motorem. Asi ta kurtna bude první pomoc. Druhá traktor nebo offroad s navijákem za hotovky. Bez průs.ru není zážitků ,dobře se na to vzpomíná u táborových ohňů.
Já si pro tyhle případy objednal 30m tak zvanou "Slackline". Je to vlastně mírně upravená 50mm kurta s prodlouženou ráčnou. Co jsem viděl na videu, tak má celkem sílu. Až to přijde, tak to vyzkouším a mohu dát vědět. Jinak už jsou nějaké zkušenosti s těma vaflema z Číny?
upmanČlenPřidáno
před 3 rokyNo já v noci posadil obytku na spodek, prehlídl jsem piskovou dunu, nepomohlo nic od najedu, vyhrabani kol, atd. Prespali jsme v lux naklonu predkem zavrtani dolu. Na Tarife neznají tažné lano, ja ho vůl nechal doma, nakonec jsme v nějakém moto shopu sehnal 2 textilni kurty (bez racny, takove na stazeni surfu na strese), svazal je, podvlekl pod zadni napravou, pod kola manzelka naskladala sutry a diky kamosovi doslo k vytazeni auta. Alias nejlepsi je mit kamose po ruce

BTW husty co utahne tenhle textilni zazrak....
Sport freaks family, havlicekpetr.cz, Dethleffs Globebus i 11 2010, ročně +100 dní v průměru na cestách, free camping rulez
Upravil upman dne 21.04.2023 10:49,
před 3 rokyTrochu jsi mne vyděsil s tou pružností :-). Včera slackline přišla a tak jsem ji dnes otestoval v provizorních podmínkách.
Výsledky:
a) auto se zataženou ruční brzdou na štěrku jsem posunul směrem vzad o cca 55 - 60 cm, než se ráčna naplnila kurtou. Kola se na štěrku částečně protáčely, částečně - spíše výjmečně jely smykem.
b) jedno kolo jsem zapřel dřevěným trámkem o výšce 8cm. Ráčnou jsem auto na ten trámek vytáhl ale byla to celkem dřina.
Auto je cca 1750 kg Nissan NV200.Nějakou pozorovatelnou pružnost jsem nepozoroval, ale nemám možnost srovnání s opravdovou kurtou. Překvapilo mne, jak je to skladné a 30 m kus se mě vejde pod sedačku. Za mne - jako první pomoc při zapadnutí by to mohlo být použitelné. Ale třeba zjistím, že ne... :-)
JRB Připojili následující obrazek:
Takové pásy se mi líbí. Mohu se zeptat, na jaká kola to dáváš? Mám Forda, 235/65 R16 plech.
Podzim a s ním související podmáčené pozemky je zde, a tak bych rád oživil tuto diskuzi a zeptal se nejen výše diskutujících na zkušenosti s “vaflemí”, hlavně u obytek s náhonem na předek a výrazně těžším zadkem.
Dá se na ně vůbec na mokré trávě najet, aniž by se museli zakopávat pod kola?
Díky všem za info.
Zdravím všechny Bydlíkáře a obzvláště ty, kteří občas řeší zapadnutí, nebo z něj mají obavy.
Já zapadnul předloni na jaře na v jednom místě podmáčené travnaté polní cestě, a tak jsem začal řešit, jak se případně příště svépomocí vyprostit.
A vymyslel docela jednoduché řešení - "externí elektrický naviják". Vozil jsem jej v autě víc jak rok a už jsem měl cukání tu zbytečnou zátěž vytáhnout a nechat doma.
A krátce na to, při jednom podzimním výjezdu jsem na mírně se svažující mokré louce totálně zapadnul a naviják použil poprvé "naostro"
Pro ty, které by to zajímalo - naviják se upevňuje na našroubované tažné oko, zapojuje v motorovém prostoru, váha celé soupravy asi 15 kg a přes kladku utáhne 7 tun. Lano délky 20 m a k tomu 30 m kurtna.
Celá montáž netrvá déle jak pět minut a výhoda je, že si člověk nic nezasviní od bláta, dokonce ani nezacáká auto.
Kalimero Připojili následující obrazek:
Ještě jedna fotka, (nenahrály se obě).
Kdo by měl zájem, mohu poslat video i detaily.
Kalimero Připojili následující obrazek: