To je teda ale poradne velkej karavan!
Mimochodem, co jsou takove ty dva sede "boxy" s koleckama na zadnim drzaku karavanu? Nadoby na odpad?
Hasky,když budeš vypouštět ten bioodpad v Rakousku na parkovišti u sjezdovky, tak tě stejně místní vyženou.Za prvé nevědí,že máš bio a za druhé je to pro ně důvod,jak se nás zbavit.Oni nás prostě nemají rádi i když jim děláme kšeft.Odhaduji,že za posledních deset let ubylo min.50-70% míst,kde nás nechávají žít a tak je zbytečně nesmíme dráždit!!!
Prosim pekne, k tomu bojleru jenom na 220V, existuje nejake "workaround" (reseni)? Nas karavan ktery jsme si vyhlidli ho nema, ale koukam ze to nema 90% karavanu... podobne i kombinovane topeni.
Napr nalit horkou vodu (kterou jsem ohral na plyne) do zasobniku s vodou....
Jak nakladna (radove) je vymena bojeru za kombinovany?
bojler ma, ale jenom na 220V...
Nevite nekdo: pohotovostni hmotnost (tj ta mensi) karavanu, ktera je v TP, odpovida skutecne realite? Tj skutecne tern karavan, kdyz je prazdny tolik vazi? Nebo by to tak jen melo byt, a urednik ktery vypisuje cesky TP, tam neco praskne... Ptam se, protoze vidim velky rozptyl teto hmotnosti, kdyz patram po detailech daneho modelu ruzne na webu.
To ja vim, ale ruzne jsem cetl, ze to zas tam moc uplne presne neni. Nekdo to dokonce zvazil, ale karavan byl v realu podstatne tezsi.
Poradte jeste prosim: Ma smysl pri koupe karavanu zvazovat to, jestli bude mozne na karavan eventualne dokoupit nejake nahradne dily? Co kdyz se rozbije nekdy okno? Kde koupim okno na 15 let stary karavan? Je to s nahradnymi dily podobne jako u nahradnich dilu aut? Existuji prodejci ktery dokazou sehnat "cokoliv"?
Možná jsem trochu zpozdilý, ale přesně takové motivy, které píše Drevokocúr mě v r. 2013 vedly k pořízení malého přípojného karavanu. Jenže jsem s tím vydržel pouhé 2 sezony a boudička šla z domu. Důvody:
Šířka: Nebyla důvodem, tahal jsem to vozem Hyundai H1 73 KW 2,5 litru a obě části soupravy měly prakticky téměř stejnou šířku. Ovšem při tažení osobákem a při šířce karavanu 230 cm musíš počítat s nutností rozšíření zpětných zrcátek. Tam už budeš potřebovat úpravu, osobák je užší.
Rychlost: 80 km/h nikdy, jestliže jezdíš hodně po dálnicích nejde jen o to, že to je pomalé, ale také o to, že 80 je nejen maximální, ale současně i povolená minimální rychlost na dálnicích. A jet jen 80 bez možnosti zvýšit nebo snížit je fakt opruz.
Výkon vozidla: Já pociťoval při cestách nedostatek výkonu, což se projevilo jednak nutností častěji řadit a držet vůz ve vyšších otáčkách, takže jsem nakonec měl přívěs pěkně očouzený, jak se mi při tom čistil samovolně výfuk. Ty máš vůz 130 HP, takže to budeš mít o něco lepší, ale nepočítej s přebytkem výkonu a pořizuj si proto karavan co nejlehčí (můj byl 550 kg). Počítej také s větším odporem vzduchu, protože osobák je nižší než přívěs a to bude mít na dynamiku jízdy i spoteřbu vliv. Já měl přívěs asi jen o 8 cm vyšší než tu dodávku, takže mě tento faktor až tak netrápil.
Rozkolísání: To je problém fyzikálních zákonů a Tvěho řidičského umění, všechno je to o rychlosti, takže v terénu, kde by rozkolísání hrozilo je lepší pomaleji až pomalu. Obvyjkle mám zkušenosti, že přívěsářům ostatní řidiči život nekomplikují a pomalejší jízdu strpí.
Délka soupravy: To je faktor, který Tě vůbec nenapadá při jízdě po silnicích, ale jakmile máš potřebu někde zaparkovat, třeba ve městě, by´t na parkovištích nebo u motorestu může to být problém. Často jsme se nemohli jít najíst jen proto, že na hospodském parkovišti pro nás nebylo dost místa, jestliže souprava měla skoro 11 metrů, podobně ve městech jsme museli zůstávat spíše na okraji a pak pokračovat bu´d samotným vozem nebo MHD. Jenže karavan nemůžeš zajistit proti ukradení, jednoduše ti ho odtlačí, takže ho nechávat samotný je riskantní. Ve výsledku jsme se prohlídek měst kvůli tomu vzdávali. Stelný problém je v kempech, tam byly problémy s poloměrem otáčení soupravy anebo s místem, takže jsme téměř vždy měli přívěs odpojený od vozu a vedle něj nebo i jinde, podle toho jak byl kemp plný.
Doba cesty: Počítej s o hodně nižší průměrnou rychlostí a tím s prodloužením doby potřebné na přesun k cíli.
Topení, voda: To je z pohledu jízdy a manipulace s přívěsem podružná věc, jak si to vyřešíš je jedno, postačí, když nevyhoříš a nevytopíš si to vodou.
Abych pravdu řekl, po dvou sezonách jsem se rozhodl přívěs dát pryč a nahradit to novým obytným vozem, ale ne profesionálně vyrobeným, nýbrž obytně adaptovanou dodávkou (Peugeot Boxer 3000, 2,0 H1L1, 130 HP). H1 byl už pro nás malý, problém je, že jsme ho pořídili v době, kdy staršímu klukovi byly 3 roky a mlaší byl 5 měsíční a vyhovoval po všech stránkách, dodnes tvrdím, že jsem to auto měl nejraději ze všech svých aut. No a zatímco děti rostou, auto je pořád stejně velké. Dnes tomu mladšímu bude 14 a měří 183 cm. Podle mého názoru nepraktičností spojených s přívěsným karavanem bylo více než přínosů. Nyní jezdíme 2 roky s novým bydlíkem prakticky 100% bez kempů s výjimkou akcí třeba pořádaných tady na caravan24. Protože spíme nadivoko, neřeším žádné předstany ani markýzy, ale vozím křesílka a stoleček, abychom si mohli lebedit i venku, když to konkrétní situace umožní, ale zjistil jsem, že jsme líní to vyndávat a zase skládat a většinou sedíme na podlaze vozu z pravé strany s nohama ven a je nám také dobře. Asi jsme trochu jiní.