Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

zacatecnik - koupe prvniho karavanu - rady a otazky

Poslední aktualizace před 5 let
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
To je teda ale poradne velkej karavan!
Mimochodem, co jsou takove ty dva sede "boxy" s koleckama na zadnim drzaku karavanu? Nadoby na odpad?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - To je teda ale poradne velkej karavan!
Mimochodem, co jsou takove ty dva sede "boxy" s koleckama na zadnim drzaku karavanu? Nadoby na odpad?

To jsem na předešlém karavanu měl na odpadní vodu.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
to jses dobrej ze to resis, predpokladam ze to vetsina lidi ve skutecnosti neresi...

Sloučené 20.01.2020 13:40:

novotnakjiri napsal:

@novotnakjiri - Chodím sem šíleně málo a ani nijak nepřispívám,ale na toto jsem musel reagovat.Máme sjeto strašně moc i mimo Evropu a zdá se mi dosti scestné radit nováčkovi stylem že 4,5 metru je tak akorát,že nemám ani stolek ani židličky atd.Dobře,je to jen každého věc - ale co děti večer,jak se zabaví,přijdu z výletu a sedím venku na zemi nebo u vnitř boudy?,nevím a nechápu toto v roce 2020.Děti si to chtějí užívat tak jako my,jako dospělí.Jen jim to musíme umožnit.To samé dospělí - proč nemít večer pohodu když děti spí na své vlastní posteli a ideální za dveřmi?Pánové,svět jde dopředu a cestování včetně pohodlí také.Mimo kempy spíme 95% výjezdů a : spíme po lesích,u hřbitova,u rybníků,prostě kde se dá.Ano,jsem si vědom toho že by se to nemělo.Nikde po sobě nenechávám bordel,vodu nevypouštím na zem a odjíždím tak,aby pokud možno nebylo poznat že tam někdo byl.Nemělo by se to,ale takto jezdíme.Ve městě na parkovišti jsme nikdy nespali,nevidím to jako odpočinek.Samozřejmě že parkoviště někde u hradu,zámku,zříceniny atd....je něco jiného a tam jsme spali.Nikdy jsme se nikoho neptali a zachovávali pořádek.Zatím se nám nestalo aby nás lesák vyhodil,aby nám někdo dal někde pokutu nebo na nás zavolal policii.A proto : kup si to,co ti finance dovolí a měj i na cestách pohodlí.jes li bude souprava měřit 11 nebo 12,5 metru je už jedno.Pokud chceš jezdit mimo kempy je důležité mít plynový bojler a odpadní nádrž,dále dostatek elektriky a vody.Pokud budeš courat jen po kempech,toto ti odpadá.

Diky za zajimavej nazor, z jineho uhle pohledu. Urcite ho oceni i par dalsich zacatecniku, kteri si mozna nekdy budou cist toto vlakno.

Musim rict, ze pro zacatecnika, neni jednoduche se vubec zorientovat v problematice (pojmu), uvedomit si co vlastne co znamena a uplne nejzlozitejsi (a podle mne temer nemozne) je zhodnotit jak presne budou v realu karavan pouzivat. Tady se asi skutecne nejde rozhodnout uplne 100% spravne, ale je potreba vybrat "neco" co bude asi nejvice odpovidat tomu co si clovek mysli ze je pro nej dulezite, a pak se proste casem ukaze a eventualne se neco prikoupi nebo se vymeni cely karavan.

Kazdopadne diky vam vsem za vase prispevky.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Mám dva odpady.Jeden ze dřezu a druhý ze sprcháče a umyvadla v koupelně.Protože používáme na nádobí Jar a podobné,tak odpadní vodu ze dřezu samozřejmě zachytávám.Na mytí používáme bio mýdlo,tak tuto vodu nezachytávám.Zachytávám ji pouze tehdy,když zajedu do kempu-aby po mě někdo nestál v mokru.

https://www.econe...gLYePD_BwE
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
Hasky,když budeš vypouštět ten bioodpad v Rakousku na parkovišti u sjezdovky, tak tě stejně místní vyženou.Za prvé nevědí,že máš bio a za druhé je to pro ně důvod,jak se nás zbavit.Oni nás prostě nemají rádi i když jim děláme kšeft.Odhaduji,že za posledních deset let ubylo min.50-70% míst,kde nás nechávají žít a tak je zbytečně nesmíme dráždit!!!
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

parag napsal:

@parag - Hasky,když budeš vypouštět ten bioodpad v Rakousku na parkovišti u sjezdovky, tak tě stejně místní vyženou.Za prvé nevědí,že máš bio a za druhé je to pro ně důvod,jak se nás zbavit.Oni nás prostě nemají rádi i když jim děláme kšeft.Odhaduji,že za posledních deset let ubylo min.50-70% míst,kde nás nechávají žít a tak je zbytečně nesmíme dráždit!!!

Já jsem věděl že se někdo ozve.Tak ke kempům jsem zapoměl připsat parkoviště.Tak ještě jednou : jezdím 38 let a snad vím co se sluší a patří.Pokud stojím v lese,na louce a podobně,kde není předpoklad že někdo po mě přijede odpad ze sprchy v absolutním klídku pustím aby se vsákl.Ze dřezu zachytím.Kempy,parkoviště a veřejná místa samozřejmě nepustím.
Upravil hasky dne 20.01.2020 15:28, před 6 let
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Prosim pekne, k tomu bojleru jenom na 220V, existuje nejake "workaround" (reseni)? Nas karavan ktery jsme si vyhlidli ho nema, ale koukam ze to nema 90% karavanu... podobne i kombinovane topeni.

Napr nalit horkou vodu (kterou jsem ohral na plyne) do zasobniku s vodou....

Jak nakladna (radove) je vymena bojeru za kombinovany?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - Prosim pekne, k tomu bojleru jenom na 220V, existuje nejake "workaround" (reseni)? Nas karavan ktery jsme si vyhlidli ho nema, ale koukam ze to nema 90% karavanu... podobne i kombinovane topeni.

Napr nalit horkou vodu (kterou jsem ohral na plyne) do zasobniku s vodou....

Jak nakladna (radove) je vymena bojeru za kombinovany?

nemá bojler vůbec?nebo jak to myslíš.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
bojler ma, ale jenom na 220V...
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
třeba toto + kanystr : https://www.autod...tovni-12v/
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Aha, to je dobre! :-)
N
novotnakjiriČlen
Přidáno před 6 let

parag napsal:

@parag - Hasky,když budeš vypouštět ten bioodpad v Rakousku na parkovišti u sjezdovky, tak tě stejně místní vyženou.Za prvé nevědí,že máš bio a za druhé je to pro ně důvod,jak se nás zbavit.Oni nás prostě nemají rádi i když jim děláme kšeft.Odhaduji,že za posledních deset let ubylo min.50-70% míst,kde nás nechávají žít a tak je zbytečně nesmíme dráždit!!!

Tak jsme lidi velcí a rozumní - myslím si že my co jezdíme pravidelně by jsme pod sebe v zimě,na parkáči nic nepustili.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Nevite nekdo: pohotovostni hmotnost (tj ta mensi) karavanu, ktera je v TP, odpovida skutecne realite? Tj skutecne tern karavan, kdyz je prazdny tolik vazi? Nebo by to tak jen melo byt, a urednik ktery vypisuje cesky TP, tam neco praskne... Ptam se, protoze vidim velky rozptyl teto hmotnosti, kdyz patram po detailech daneho modelu ruzne na webu.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - Nevite nekdo: pohotovostni hmotnost (tj ta mensi) karavanu, ktera je v TP, odpovida skutecne realite? Tj skutecne tern karavan, kdyz je prazdny tolik vazi? Nebo by to tak jen melo byt, a urednik ktery vypisuje cesky TP, tam neco praskne... Ptam se, protoze vidim velky rozptyl teto hmotnosti, kdyz patram po detailech daneho modelu ruzne na webu.

Úředník si váhy asi z prstu nevycucá,z něčeho musí vycházet.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
To ja vim, ale ruzne jsem cetl, ze to zas tam moc uplne presne neni. Nekdo to dokonce zvazil, ale karavan byl v realu podstatne tezsi.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - To ja vim, ale ruzne jsem cetl, ze to zas tam moc uplne presne neni. Nekdo to dokonce zvazil, ale karavan byl v realu podstatne tezsi.

To že byl težší proti techničáku to jo.Já reagoval na to,jest li si tam úředník plácne co chce-to jsem psal že asi ne,že musí z něčeho vycházet.A že je karavan těžší? - domontuješ nosič kol,markýzu,dáš větší baterii a už kila skáčou nahoru.
Upravil hasky dne 21.01.2020 16:34, před 6 let
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Poradte jeste prosim: Ma smysl pri koupe karavanu zvazovat to, jestli bude mozne na karavan eventualne dokoupit nejake nahradne dily? Co kdyz se rozbije nekdy okno? Kde koupim okno na 15 let stary karavan? Je to s nahradnymi dily podobne jako u nahradnich dilu aut? Existuji prodejci ktery dokazou sehnat "cokoliv"?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - Poradte jeste prosim: Ma smysl pri koupe karavanu zvazovat to, jestli bude mozne na karavan eventualne dokoupit nejake nahradne dily? Co kdyz se rozbije nekdy okno? Kde koupim okno na 15 let stary karavan? Je to s nahradnymi dily podobne jako u nahradnich dilu aut? Existuji prodejci ktery dokazou sehnat "cokoliv"?

A co třeba tady : http://www.carava...licko.com/

Když zaguglíš,tak si uděláš obrázek i o náhradních dílech.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Skvele!
E
EsperoČlen
Přidáno před 6 let
Možná jsem trochu zpozdilý, ale přesně takové motivy, které píše Drevokocúr mě v r. 2013 vedly k pořízení malého přípojného karavanu. Jenže jsem s tím vydržel pouhé 2 sezony a boudička šla z domu. Důvody:

Šířka: Nebyla důvodem, tahal jsem to vozem Hyundai H1 73 KW 2,5 litru a obě části soupravy měly prakticky téměř stejnou šířku. Ovšem při tažení osobákem a při šířce karavanu 230 cm musíš počítat s nutností rozšíření zpětných zrcátek. Tam už budeš potřebovat úpravu, osobák je užší.

Rychlost: 80 km/h nikdy, jestliže jezdíš hodně po dálnicích nejde jen o to, že to je pomalé, ale také o to, že 80 je nejen maximální, ale současně i povolená minimální rychlost na dálnicích. A jet jen 80 bez možnosti zvýšit nebo snížit je fakt opruz.

Výkon vozidla: Já pociťoval při cestách nedostatek výkonu, což se projevilo jednak nutností častěji řadit a držet vůz ve vyšších otáčkách, takže jsem nakonec měl přívěs pěkně očouzený, jak se mi při tom čistil samovolně výfuk. Ty máš vůz 130 HP, takže to budeš mít o něco lepší, ale nepočítej s přebytkem výkonu a pořizuj si proto karavan co nejlehčí (můj byl 550 kg). Počítej také s větším odporem vzduchu, protože osobák je nižší než přívěs a to bude mít na dynamiku jízdy i spoteřbu vliv. Já měl přívěs asi jen o 8 cm vyšší než tu dodávku, takže mě tento faktor až tak netrápil.

Rozkolísání: To je problém fyzikálních zákonů a Tvěho řidičského umění, všechno je to o rychlosti, takže v terénu, kde by rozkolísání hrozilo je lepší pomaleji až pomalu. Obvyjkle mám zkušenosti, že přívěsářům ostatní řidiči život nekomplikují a pomalejší jízdu strpí.

Délka soupravy: To je faktor, který Tě vůbec nenapadá při jízdě po silnicích, ale jakmile máš potřebu někde zaparkovat, třeba ve městě, by´t na parkovištích nebo u motorestu může to být problém. Často jsme se nemohli jít najíst jen proto, že na hospodském parkovišti pro nás nebylo dost místa, jestliže souprava měla skoro 11 metrů, podobně ve městech jsme museli zůstávat spíše na okraji a pak pokračovat bu´d samotným vozem nebo MHD. Jenže karavan nemůžeš zajistit proti ukradení, jednoduše ti ho odtlačí, takže ho nechávat samotný je riskantní. Ve výsledku jsme se prohlídek měst kvůli tomu vzdávali. Stelný problém je v kempech, tam byly problémy s poloměrem otáčení soupravy anebo s místem, takže jsme téměř vždy měli přívěs odpojený od vozu a vedle něj nebo i jinde, podle toho jak byl kemp plný.

Doba cesty: Počítej s o hodně nižší průměrnou rychlostí a tím s prodloužením doby potřebné na přesun k cíli.

Topení, voda: To je z pohledu jízdy a manipulace s přívěsem podružná věc, jak si to vyřešíš je jedno, postačí, když nevyhoříš a nevytopíš si to vodou.

Abych pravdu řekl, po dvou sezonách jsem se rozhodl přívěs dát pryč a nahradit to novým obytným vozem, ale ne profesionálně vyrobeným, nýbrž obytně adaptovanou dodávkou (Peugeot Boxer 3000, 2,0 H1L1, 130 HP). H1 byl už pro nás malý, problém je, že jsme ho pořídili v době, kdy staršímu klukovi byly 3 roky a mlaší byl 5 měsíční a vyhovoval po všech stránkách, dodnes tvrdím, že jsem to auto měl nejraději ze všech svých aut. No a zatímco děti rostou, auto je pořád stejně velké. Dnes tomu mladšímu bude 14 a měří 183 cm. Podle mého názoru nepraktičností spojených s přívěsným karavanem bylo více než přínosů. Nyní jezdíme 2 roky s novým bydlíkem prakticky 100% bez kempů s výjimkou akcí třeba pořádaných tady na caravan24. Protože spíme nadivoko, neřeším žádné předstany ani markýzy, ale vozím křesílka a stoleček, abychom si mohli lebedit i venku, když to konkrétní situace umožní, ale zjistil jsem, že jsme líní to vyndávat a zase skládat a většinou sedíme na podlaze vozu z pravé strany s nohama ven a je nám také dobře. Asi jsme trochu jiní.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 9
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025