Ahoj,
Rád bych všem poděkoval za pomoc a rady při výběru našeho prvního karavanu.
Pro mne jako laika byly vaše rady moc přínosné, hodně věci jsem si na začátku nedokázal představit a jejich reálné využití v našem případě, ukáže až čas.
Speciálně bych rád poděkoval těm, kteří mi radili i telefonicky (a to i více krát): Haskymu a Hugovi.
Shrnu ještě jak jsme vybírali, možná si toto vlákno bude číst i nějaký jiný začátečník a bude se mu to hodit.
Hledání nebylo jednoduché, fyzicky jsme viděli asi 30 karavanů, co jsme prošli na internetu, ani nepočítám. Pár krát to už vypadalo na spadnutí, ale nakonec jsme se rozhodli jinak a pokračovali jsme v hledání dál (tím se omlouvám majitelům u kterých jsme projevili velký zájem, ale nakonec z toho nic nebylo - výběr karavanu začátečníka není skutečně jednoduchý!).
První důležitá věc byla udělat si představu o tom co to ten karavan vlastně je, zorientovat se v pojmech, zkusit si představit jak ho asi budu používat, kde budu jezdit a pak hledat, hledat, chodit koukat, pilovat představu o tom co je vlastně co, co není a co je pro nás důležité (pro mně toto bylo asi nejtěžší). Zaznělo to i tady ve vlákně, že je důležité vybrat něco, co asi nejvíce odpovídá představám, koupit to, pak to začít používat a až časem se ukáže co je a co není důležité. Pak eventuálně koupit něco jiného. Ten karavaning je asi něco tak specifického, a problematika je tak obšírná, že je moc náročné pro laika všechno vstřebat (tím mám na mysli, reálné konkrétní používání té které rodiny, karavanu který si pořídili). Snad nebudeme daleko od představ jaké máme versus budoucnost a hlavně doufám, že nás karavaning skutečně chytí a budeme moc rádi cestovat, a že to nedopadne tak, že karavan bude jen čekat a my ho používat nebudeme.
Ale zpátky ke karavanu. Nakonec jsme vybrali karavan, který nám dispozičně vyhovoval nejvíce, měl většinu toho co jsme potřebovali a byl za daný peníz jeden z nejvíce zachovalých co jsme viděli. Nakonec jsme preferovali právě jeho stav, před lepší výbavou (s tím, že když bude třeba výbavu dokoupíme). Teď už je karavan týden doma a my se z něho těšíme a připravujeme na první výlet.
Asi to není důležité, pro ty kteří budou hledat, ale pro ty kteří mi radili, napíšu co přesně jsme koupili: Knaus Holiday 465 TF, r.v. 2006, koupený nově v ČR, přímo od majitele (tj. ne z bazaru).
Ještě jednou všem děkuji a držím palce ostatním, kteří budou kupovat svůj první karavan.
Přeji ať dobře slouží. Mohl by jsi sem hodit ještě nějaké to foto s popisem pro někoho kdo uvažuje o koupi karavanu, aby měl nějakou představu.
Dekuji. Obrazky muzu vlozit, ale nevim jak, poradis? Mam je jen lokalne na disku.
PetrDubiČlenPřidáno
před 6 letAhoj,
buď můžeš ve fotogalerii založit svojí fotogalerii, nahrát do ní fotky a potom sem dát odkaz.
Nebo když dáš tady diskuzi Odpovědět na téma (jako když píšeš další příspěvek), tak máš pod textem poříspěvku dvě záložky - Možnosti a Příloha. Přepneš na přílohu, přetáhneš soubory a stiskneš tlačítko Odpovědět. Můžeš samozřejmě napsat i nějaký text.
Dekuji. Snad nase karavnove nadseni vydrzi a promitne se i do reality! :-)
JiPe HighlandersČlenPřidáno
před 6 letZnacku Eifelland a Knaus vlastnila kdysi stejna spolecnost.
Jaky byl mezi nimi rozdil ?
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
Ahoj Garte, diky. Drzim palce, kdybys chtel poradit neco telefonicky (ne ze bych byl odbornik, ale vzhledem na to ze jsem si to prosel, tak mozno ti v necem budu vedet poradit), tak mi posli cislo do SZ a muzu ti zavolat.
Chte to chodit koukat, hodne, aby se clovek v teto nove oblasti co nejvice zorientoval a skusil se co nejvice priblizit tomu co mu bude v realu vyvhovovat.
Jeste neco doplnim, co mne napadlo:
PRVNI JIZDA S KARAVAENEM:
Cekal jsem, ze jizda bude pro novacka dost narocna, ale vubec to tak nebylo, proste ten karavan se vas drzi a jede hezky za vama, kouknete do zpetaku a vam to NECO furt je. Neni to zas takovej obr a stopa zadnich kol karavanu jen o malinko vybocuje oproti stope auta. Kdyz clovek nezapomene na to ze neco taha a bude pozorny a bude se drzet ve strede sveho pruhu tak to je relativne v pohode. Tim nerikam, ze je to uplne easy, treba se na to samozrejme pripravit, predvidat (odzvlast pozor na chodce a cyklisty), ale jen chci ritct ze to neni nic hrozneho.
ALE NA DRUHE STRANE co mne nemile prekvapilo je dynamika auta (104kW, 340Nm), tech cca 1200kg je proste znat. Jinak spotreba (pri te moji prvni cca 150km dlouhe jizde stoupla se 6L na 9L).
PARKOVANI A MOVER:
Karavan jsem kupoval bez moveru, s tim ze kdyz bude treba prikoupim. Parkujeme na hlidanem parkovisti, kde v ramci toho aby se veslo co nejvic aut na co nejmensi plochu, prost musim couvat do dost uzkeho prostoru. Takze to neni nijaka sranda a rozhodl jsem se mover poritit. Chci si to ulehcit nechci se tam trapit (ani trapit spojku), chci aby pouzivani karavanu byla radost. Proto jsem si objednal (a uz je doma) mover od spolecnosti Obelink z Holandska (je tady na to vlakno). Za 17t mi prislo vse co k instlaci portebuji, budu to tam instalovat sam.
Tolik moje dalsi zkusenosti.
Upravil drevokocur dne 17.02.2020 08:29,
před 6 let
HONZAV1ČlenPřidáno
před 6 letNevím, jak hodně se dá dle fotek určit dispozice

, ale +/- představu mám a řekl bych, že to naprosto odpovídá Hobby 460. I ten vnitřní design do roku 2007. Honza
Honza+Jitka+Iwik+Luky+HOBBYK
Ahoj.Věnoval jsi dost času a úsilí při výběru karavanu,zaměřil jsi se i na celkem dúležíté věci,ale uniklo ti to nejpodstatnější.Těchto ročníků(2005 - 2007)jezdí málo z toho důvodu,že výrobce tyto boudy stahoval a zpětně vykupoval pro kroucení a násleném zatékání do interiéru.Jukni na německá a holandská fora.Ale už ho máš,tak jak se píše - pozor na nekvalitní silnice,hrboly,na neúplnou nádrž vody(přelévání),jen malý náklad a už vůbec nedoporučují nosič kol jak na zadek tak dokonce ani na oj.
Ahoj, diky za info, akorat ted mi je ta rada uz k nicemu ;-)
Udelal jsem co jsem mohl, vic informaci uz jsem vstrebat nemohl. Budu davat bacha na diry na ceste ;-)
haskyČlenPřidáno
před 6 letAhojky Drevokocur.Je pravda že tento ročník úplně nějlepší reference na karavan fórech nemá,ale jak píše kolega předemnou - při troše pozornosti ti jezdit bude k plné spokojenosti.Já jsem v 2016 "zlomil" Swifta Amethyst a ten má na UK fórech velice dobré hodnocení - no a nevydržel.Byl suchý,nezatečený a naše a Maďarské silnice nedal.
No snad s nim něco naběhám, když tak budu lepit :-).
Hasky, a jen tak pro info pro nás amatéry, jak se takový karavan "láme" - jakože si projel po jámě? A co to znamená "zlomený" karavan? Jakože se ti někde objevila prasklina?
haskyČlenPřidáno
před 6 letTo jsi mi dal otázku.Nejsem spisovatel a nevím jak ti to popsat.Ale - odtrhla se mi podlaha od stěn karavanu a rám se začal prohýbat a tím devastovat vnitřní vybavení a podlahu karavanu.Já to odhalil včas,tak jsem jej dal dohromady a myslím si že z hvězdičkou.Ještě jednou píši pro místní rýpaly - nebyl shnilý ani zatečený.Asi to odnesl na Maďarských silnicích,ale z jistotou kde se to stalo říct nemohu.
Upravil hasky dne 18.02.2020 16:49,
před 6 letHmmm, i takové něco se děje ve světe karavanů ?! To jsou věci.
Chtěl jsem přifouknout pneumatiky, aby to líp jelo, ale nic přifukovat nebudu, ať to hezky tlumí!